beatagl 22.07.2011 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 (edytowane) Witamchciałabym zaprojektować ogrzewanie centralne lecz ma mały problem. Zawołałam 2 fachowców każdy zrobił kosztorysy i wyszło z nich, że u jednego fachowca na parterze (110m2) podłogówka na całości + grzejniki jedeno żoberko na metr2 a poddasze kaloryfery. u drugiego zadnych kalofyferów na parterze, więc kto wkońcu ma rację. Czy podłogówka w zupełności wystarczy bez kaloryferów (gres będzie na podłodze)? Zakupiłema piec na groszek DEFRO DUO UNI tylko teraz nie wiem co robić, czy kaloryfery czy podłogówkę czy jedno i drógie?? Edytowane 22 Lipca 2011 przez beatagl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 22.07.2011 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Sama podłogówka (poprawnie zaprojektowana) w zupełności wystarczy, pomieszczenia będą dogrzane. Oczywiście zakładając, że dom nie jest z blachy falistej tylko w miarę docieplony Dublowanie instalacji to tylko strata pieniędzy, te grzejniki nie są w ogóle potrzebne. PS: Grzejników nie dobiera się na metry kwadratowe tylko na zapotrzebowanie na moc grzewczą pomieszczenia - powinna być w projekcie, oraz temperaturę zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 22.07.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Koleżanko poczytaj troszkę forum. Było tego od groma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 22.07.2011 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 michal_mlody kolego jak bym znalazła to bym nie dawała nowego postu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 22.07.2011 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 (edytowane) dom jest docieplony 12 cm styropianemoraz 30cm wełna poddasze dach jest z dachówki nie mam projektu bo kupiłem juz w stanie surowym otwartym i miało byc ogrzewanie elektryczne może ktoś pomógł by mi obliczyć zapotrzebowanie na moc grzewczą kuchnia 19.4 m2 salon 31.2 m2 pokój 18.5 m2 łazienka 16,7m2 hol 13.1 m2 wiatrołap 3.5m2 Edytowane 22 Lipca 2011 przez beatagl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 23.07.2011 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 Czy podłogówka w zupełności wystarczy bez kaloryferów Podłogówka powinna wystarczyć, ale jeśli się boisz (ja się bałem i mam bezsensowne zakręcone grzejniki przy podłogówce-dziś bym ich nie montował), to możesz poprowadzić rurki pex do podłączenia ewentualnych grzejników na dole. Nie będzie to drogo, a w razie czego zamontujesz grzejniki, choć wątpię. Przypilnuj, żeby instalacja była na rozdzielaczach, a nie na jakichś wynalazkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.07.2011 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 Rób podłogówkę wszędzie, żadnych grzejników, no może jedynie dodatkowo drabinki w łazienkach;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 23.07.2011 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 Rób podłogówkę wszędzie, żadnych grzejników Nie jestem pewien, czy przy ogrzewaniu "wąglem" to najlepsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.07.2011 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 Nie jestem pewien, czy przy ogrzewaniu "wąglem" to najlepsze rozwiązanie. Buforek, zawór mieszający i powinno śmigać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 23.07.2011 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 W sumie, czemu nie, a zawsze można później wywalić wągiel i zamontować coś bardziej bezobsługowego. A gdy się podłogówki nie zrobi od razu, to już się jej nie zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alic 23.07.2011 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 Ja robię podlogowkę na parterze,bez grzejników,na całym parterze będzie woodentic,na górze jednak będą panele i tam grzejniki,ale to jeszcze przede mną,cały czas "dokształcam' się na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 23.07.2011 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 A co Wy myslicie o tym żeby na poddaszu tez zrobic podłogówke na całości ? ma ktos jakiś uproszczony wzór, żeby obliczyć to zapotrzebowanie na ciepło. Jak wykonawca przedstawi mi ile mertów rórek trzeba zastosowac, żebym widziała ile mi wyszło po przeliczeniu i zebym miała jakis odnośnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.07.2011 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 Ja robię podlogowkę na parterze,bez grzejników,na całym parterze będzie woodentic,na górze jednak będą panele i tam grzejniki,ale to jeszcze przede mną,cały czas "dokształcam' się na forum. Kolega ma podłogówkę pod panelami i jest bardzo zadowolony. Żałuje tylko, że nie zrobił w całym domu. Nota bene on budował mi dom, ja mam po całości, on nie. I to ja dzisiaj jestem sprite a on pragnienie:D Na dolę mam pod tym a u góry pod tym Po dwóch latach nie widzę żadnych wad tego rozwiązania;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.07.2011 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 A co Wy myslicie o tym żeby na poddaszu tez zrobic podłogówke na całości ? ma ktos jakiś uproszczony wzór, żeby obliczyć to zapotrzebowanie na ciepło. Jak wykonawca przedstawi mi ile mertów rórek trzeba zastosowac, żebym widziała ile mi wyszło po przeliczeniu i zebym miała jakis odnośnik. Zrób co 20cm a w łazienkach co 15. Zrób w miarę równej długości pętle (około 80m) Nie ma siły by nie działało:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 23.07.2011 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 Zrób tylko podłogówkę - wszędzie, panelami się nie przejmuj. Również kocioł węglowy nie jest problemem - ja mam ekogroszek i wszystko dziala super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 23.07.2011 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 - ja mam ekogroszek i wszystko dziala super. Skoro tak pisze posiadacz eko-grochu to wie o czym pisze i odwołuję moje wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 23.07.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 (edytowane) wątpliwości są poczytaj co tu napisano na temat komfortu cieplnego na podłodze w tabeli nr1 http://www.ciop.pl/24151 normalna podłogówka działa na 30 stopni jak zastosujesz porządny zestaw mieszający, w innych przypadkach jak np RTL (to taki zawór) bywa o wiele gorzej niż 30,i a Michał_młody dobrze Ci radzi nie zawsze tematy dokładnie ją takie same ale wiele informacji jest w tematach pokrewnych tylko trzeba chcieć poszukać Edytowane 23 Lipca 2011 przez kajmanxxl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osin1112 14.01.2016 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Kolega ma podłogówkę pod panelami i jest bardzo zadowolony. Żałuje tylko, że nie zrobił w całym domu. Nota bene on budował mi dom, ja mam po całości, on nie. I to ja dzisiaj jestem sprite a on pragnienie:D Na dolę mam pod tym a u góry pod tym Po dwóch latach nie widzę żadnych wad tego rozwiązania;) Witam, Jak teraz po 7 latach działania, wciąż jest pan tak zadowolony z działania podłogówki w całym domu ? W salonie ma Pan panel czy płytkę imitująca ? Co jest pod wykładziną podłogową ? Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.01.2016 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Witam, Jak teraz po 7 latach działania, wciąż jest pan tak zadowolony z działania podłogówki w całym domu ? W salonie ma Pan panel czy płytkę imitująca ? Co jest pod wykładziną podłogową ? Pozdrawiam Tomek Na dole są płytki a u góry pod wykładziną jest goły beton. Myślę ze te rozwiązanie to strzał w dziesiątkę. U góry często chodzi się na boso i wykładzina o każdej porze roku jest przyjemna. Natomiast na dole bywa, że wchodzi się w butach (ostatnio Sylwester i ksiądz po kolędzie ) i płytki zdają swój egzamin. Przez ten czas nie zauważyłem żadnych minusów tego rozwiązania jeżeli chodzi o ogrzewanie podlogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarysiaMarysia 14.01.2016 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Na dole są płytki a u góry pod wykładziną jest goły beton. Myślę ze te rozwiązanie to strzał w dziesiątkę. U góry często chodzi się na boso i wykładzina o każdej porze roku jest przyjemna. Natomiast na dole bywa, że wchodzi się w butach (ostatnio Sylwester i ksiądz po kolędzie ) i płytki zdają swój egzamin. Przez ten czas nie zauważyłem żadnych minusów tego rozwiązania jeżeli chodzi o ogrzewanie podlogowe. a jak często dogrzewasz sobie dół tym kominkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts