Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie podłogowe a kaloryfery

beatagl

Recommended Posts

Witam

chciałabym zaprojektować ogrzewanie centralne lecz ma mały problem. Zawołałam 2 fachowców każdy zrobił kosztorysy i wyszło z nich, że u jednego fachowca na parterze (110m2) podłogówka na całości + grzejniki jedeno żoberko na metr2 a poddasze kaloryfery. u drugiego zadnych kalofyferów na parterze, więc kto wkońcu ma rację. Czy podłogówka w zupełności wystarczy bez kaloryferów (gres będzie na podłodze)? Zakupiłema piec na groszek DEFRO DUO UNI tylko teraz nie wiem co robić, czy kaloryfery czy podłogówkę czy jedno i drógie??

Edytowane przez beatagl

• Odpowiedzi 115
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sama podłogówka (poprawnie zaprojektowana) w zupełności wystarczy, pomieszczenia będą dogrzane. Oczywiście zakładając, że dom nie jest z blachy falistej tylko w miarę docieplony :)

Dublowanie instalacji to tylko strata pieniędzy, te grzejniki nie są w ogóle potrzebne.

PS: Grzejników nie dobiera się na metry kwadratowe tylko na zapotrzebowanie na moc grzewczą pomieszczenia - powinna być w projekcie, oraz temperaturę zasilania.

dom jest docieplony 12 cm styropianem

oraz 30cm wełna poddasze

dach jest z dachówki

nie mam projektu bo kupiłem juz w stanie surowym otwartym i miało byc ogrzewanie elektryczne

może ktoś pomógł by mi obliczyć zapotrzebowanie na moc grzewczą

kuchnia 19.4 m2

salon 31.2 m2

pokój 18.5 m2

łazienka 16,7m2

hol 13.1 m2

wiatrołap 3.5m2

Edytowane przez beatagl

Czy podłogówka w zupełności wystarczy bez kaloryferów

Podłogówka powinna wystarczyć, ale jeśli się boisz (ja się bałem i mam bezsensowne zakręcone grzejniki przy podłogówce-dziś bym ich nie montował), to możesz poprowadzić rurki pex do podłączenia ewentualnych grzejników na dole. Nie będzie to drogo, a w razie czego zamontujesz grzejniki, choć wątpię. Przypilnuj, żeby instalacja była na rozdzielaczach, a nie na jakichś wynalazkach.

A co Wy myslicie o tym żeby na poddaszu tez zrobic podłogówke na całości ?

ma ktos jakiś uproszczony wzór, żeby obliczyć to zapotrzebowanie na ciepło. Jak wykonawca przedstawi mi ile mertów rórek trzeba zastosowac, żebym widziała ile mi wyszło po przeliczeniu i zebym miała jakis odnośnik.

Ja robię podlogowkę na parterze,bez grzejników,na całym parterze będzie woodentic,na górze jednak będą panele i tam grzejniki,ale to jeszcze przede mną,cały czas "dokształcam' się na forum.

Kolega ma podłogówkę pod panelami i jest bardzo zadowolony. Żałuje tylko, że nie zrobił w całym domu. Nota bene on budował mi dom, ja mam po całości, on nie. I to ja dzisiaj jestem sprite a on pragnienie:D

Na dolę mam pod tym

P1010765.JPG

a u góry pod tym

P1010002.JPG

Po dwóch latach nie widzę żadnych wad tego rozwiązania;)

A co Wy myslicie o tym żeby na poddaszu tez zrobic podłogówke na całości ?

ma ktos jakiś uproszczony wzór, żeby obliczyć to zapotrzebowanie na ciepło. Jak wykonawca przedstawi mi ile mertów rórek trzeba zastosowac, żebym widziała ile mi wyszło po przeliczeniu i zebym miała jakis odnośnik.

Zrób co 20cm a w łazienkach co 15. Zrób w miarę równej długości pętle (około 80m) Nie ma siły by nie działało:)

wątpliwości są poczytaj co tu napisano na temat komfortu cieplnego na podłodze w tabeli nr1 http://www.ciop.pl/24151 normalna podłogówka działa na 30 stopni jak zastosujesz porządny zestaw mieszający, w innych przypadkach jak np RTL (to taki zawór) bywa o wiele gorzej niż 30,i a Michał_młody dobrze Ci radzi nie zawsze tematy dokładnie ją takie same ale wiele informacji jest w tematach pokrewnych tylko trzeba chcieć poszukać Edytowane przez kajmanxxl

• 4 years później...
Kolega ma podłogówkę pod panelami i jest bardzo zadowolony. Żałuje tylko, że nie zrobił w całym domu. Nota bene on budował mi dom, ja mam po całości, on nie. I to ja dzisiaj jestem sprite a on pragnienie:D

Na dolę mam pod tym

P1010765.JPG

a u góry pod tym

P1010002.JPG

Po dwóch latach nie widzę żadnych wad tego rozwiązania;)

Witam,

Jak teraz po 7 latach działania, wciąż jest pan tak zadowolony z działania podłogówki w całym domu ? W salonie ma Pan panel czy płytkę imitująca ?

Co jest pod wykładziną podłogową ?

Pozdrawiam

Tomek

Witam,

Jak teraz po 7 latach działania, wciąż jest pan tak zadowolony z działania podłogówki w całym domu ? W salonie ma Pan panel czy płytkę imitująca ?

Co jest pod wykładziną podłogową ?

Pozdrawiam

Tomek

Na dole są płytki a u góry pod wykładziną jest goły beton. Myślę ze te rozwiązanie to strzał w dziesiątkę. U góry często chodzi się na boso i wykładzina o każdej porze roku jest przyjemna. Natomiast na dole bywa, że wchodzi się w butach (ostatnio Sylwester i ksiądz po kolędzie :D ) i płytki zdają swój egzamin. Przez ten czas nie zauważyłem żadnych minusów tego rozwiązania jeżeli chodzi o ogrzewanie podlogowe.

Na dole są płytki a u góry pod wykładziną jest goły beton. Myślę ze te rozwiązanie to strzał w dziesiątkę. U góry często chodzi się na boso i wykładzina o każdej porze roku jest przyjemna. Natomiast na dole bywa, że wchodzi się w butach (ostatnio Sylwester i ksiądz po kolędzie :D ) i płytki zdają swój egzamin. Przez ten czas nie zauważyłem żadnych minusów tego rozwiązania jeżeli chodzi o ogrzewanie podlogowe.

a jak często dogrzewasz sobie dół tym kominkiem?