panmino 23.07.2011 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 Witam, Zabieram się do położenia desek elewacyjnych i z tego, co już poczytałem, wiem, że przed położeniem desek należy je pomalować najpierw impregnatem (u mnie Sadolin Base) obustronnie, następnie pokryć odpowiednim lakierem (u mnie lakierobejca, tej samej firmy). Teraz kwestia niepewna. Malowanie obustronne wydaje się być konieczne, gdyż zmiany warunków atmosferycznych, a co za tym idzie wilgotności i to również po wewnętrznej stronie deski powodować będzie intensywną pracę desek, wszak drewno niezabezpieczone będzie tą wilgoć wchłaniało. Jak się to zatem robi fachowo? Szkoda przecież drogiej lakierobejcy na wewnętrzną stronę. Czy stosuje się coś innego od środka? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter4x5 27.07.2011 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Witam, Zabieram się do położenia desek elewacyjnych i z tego, co już poczytałem, wiem, że przed położeniem desek należy je pomalować najpierw impregnatem (u mnie Sadolin Base) obustronnie, następnie pokryć odpowiednim lakierem (u mnie lakierobejca, tej samej firmy). Teraz kwestia niepewna. Malowanie obustronne wydaje się być konieczne, gdyż zmiany warunków atmosferycznych, a co za tym idzie wilgotności i to również po wewnętrznej stronie deski powodować będzie intensywną pracę desek, wszak drewno niezabezpieczone będzie tą wilgoć wchłaniało. Jak się to zatem robi fachowo? Szkoda przecież drogiej lakierobejcy na wewnętrzną stronę. Czy stosuje się coś innego od środka? Pozdrawiam! kazda , dobrej jakosci powloka malarska do malowan zewnetrznych bedzie dobra, musi byc tylko bardziej elastyczna od powloki uzytej od strony wierzchcniej, zeby nie powodowac pekania powloki lakierobejcy w trakcie wysychania dobre pokrycie ciec w poprzek wlokien to polowa sukcesu w zabezpieczeniu drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panmino 29.07.2011 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Dzięki za pomoc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 29.07.2011 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Drewno pracuje, a więc powłoka po jakimś czasie pęka. Jednocześnie pochłania i oddaje wilgoć. Jeśli będzie pokryte w 100% to będzie trwałe na wieki. Niestety jest tak jak piszę wcześniej, więc wilgoć sobie wnika ale potem ma trudności z opuszczeniem drewna bo zostało pokryte z obu stron. Jak słonko mocno przygrzeje to wtedy woda zamienia się w parę, rośnie ciśnienie i wtedy na pewno znajdzie sobie ujście a ty zastanawiać się będziesz dlaczego produkują takie kiepskie lakiery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter4x5 29.07.2011 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Drewno pracuje, a więc powłoka po jakimś czasie pęka. Jednocześnie pochłania i oddaje wilgoć. Jeśli będzie pokryte w 100% to będzie trwałe na wieki. Niestety jest tak jak piszę wcześniej, więc wilgoć sobie wnika ale potem ma trudności z opuszczeniem drewna bo zostało pokryte z obu stron. Jak słonko mocno przygrzeje to wtedy woda zamienia się w parę, rośnie ciśnienie i wtedy na pewno znajdzie sobie ujście a ty zastanawiać się będziesz dlaczego produkują takie kiepskie lakiery. jest to biegowa opinia ktora jest bledna drewno nalezy pokryc z kazdej strony powloka zostalo to udokumentowane testami prowadzonymi porzez wiele niezaleznych instytucji 6 powierzchni deski sidingowej musi byc pokryte powloka farb czy lakieru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 30.07.2011 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 I powiedz to ludziom którzy w górach mają pokrycia dechami nie malowanymi a będącymi jedynie impregnowanymi przez słońce i wiatr. Pokrycia te mają dziesiątki lat. W skandynawii jakoś też niespecjalnie zajmują się wewnętrzną stroną -grunt aby była dobrze wentylowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter4x5 30.07.2011 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 I powiedz to ludziom którzy w górach mają pokrycia dechami nie malowanymi a będącymi jedynie impregnowanymi przez słońce i wiatr. Pokrycia te mają dziesiątki lat. W skandynawii jakoś też niespecjalnie zajmują się wewnętrzną stroną -grunt aby była dobrze wentylowana. argument ze ludzie cos nie robia lub robia nie zawsze swiadczy o tym ze maja racje to ze ktos nie maluje wszystkich powierzchni moze wynikac z faktu ze nie ma odpowiednich materialow lub oszczedza kiedys gdy kogos porazil piorun zakopywali w ziemi bylem na wielu spotkaniach zwiazanych z ta sprawa zeby moc stwierdzic ze takie sa zalecenia , wrecz wymogi prawda jest tak jesli malujesz jedna strone musisz malowac tez reszte, wydano na to miliony zeby dojsc do takich wnioskow i to nie byly badania firm zainteresowanych w sprzedazy wiekszej ilosci farby, lecz agencji rzadowych i konserwatorskich tak sie sklada ze zajmuje sie tez projektowaniem i budowa lodzi, i wiem z doswiadczenia ze pozostawienie niezabezpieczonej powierzchni pachnie katastrofa najprosciej bedzie gdy zapytasz firme np. sadolin lub innego producenta farb lu lakierow, proponowalbym u zrodel nie u sprzedawcy czy reprezentanta ktorzy z reguly maja mierne pojecie o produkcie ktory sprzedaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 02.08.2011 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 I tu masz rację, jeżeli byłbym montażystą sidingu też żądałbym pokrycia każdej powierzchni i to kilkukrotnego najlepiej z polerowaniem. Potem tylko rozpatrywałbym reklamacje:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter4x5 06.08.2011 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 I tu masz rację, jeżeli byłbym montażystą sidingu też żądałbym pokrycia każdej powierzchni i to kilkukrotnego najlepiej z polerowaniem. Potem tylko rozpatrywałbym reklamacje:D nie obraz sie ale mowisz o czyms o czym nie masz zielonego pojecia oprocz znajomosci gorali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 07.08.2011 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Nie obrażam się. Ale pierwszy raz w życiu słyszę o lakierowaniu desek obiciowych przed montażem na domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter4x5 18.08.2011 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Nie obrażam się. Ale pierwszy raz w życiu słyszę o lakierowaniu desek obiciowych przed montażem na domu. to troche inaczej niz ja, w ciagu powiedzmy 20 lat spotkalem sie w 75% z takim faktem a w 25% nie byly lakierowane. powody tych 25%? brak zainteresowania tych co instaluja niestety tym ktory placi w przyszlosci jest wlasciciel domu ps. po ponownym przeczytaniu mojego poprzedniego postu chce przeprosic za jego zbytnia obecesowosc. nie wnoszaca nic konstruktywnego do dyskusji nt. malowania sidingu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter4x5 26.08.2011 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 ponizej odpowiedz dzialu technicznego nt.malowania sidingu Any non preservative treated softwood timber should be treated with two liberal coats of Sadolin Wood Preserver, paying particular attention to end grains, allowing 24 hours drying time between coats and before over coating with either the Sadolin Classic or Ultra Basecoat . Where possible, the base coat should be applied all round prior to fixing. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskaro 11.08.2016 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 A nie lepiej wybrać elastyczne imitację deski. Firma Kosbud wypuściła na rynek coś takiego przykleja się do murowanej ściany i to wszystko. Ciężko odróżnić czy jest to aby nie prawdziwa deska.http://kosbud.com.pl/produkty/deska-dekoracyjna-tabulo/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 11.08.2016 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 Nie spamuj reklamami. A poza tym większość lubi naturalne produkty a nie panele - dlatego wybiera parkiety a nie panele, kamień a nie gipsowe odlewy itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 23.10.2016 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Deski na góralskich chałupach co to mają sto czy więcej lat wykonano z drzewa NIEodżywiczonego. Rozumieta kursanty ten drobny niuans? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redblack 23.10.2016 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Podłącze się pod wątek i zapytam czy ma znaczenie kolejność naniesienia dwóch warstw lazury (Osmo), jeśli jedna będzie bezbarwna a druga kolor. Kolor, który mi odpowiada po dwukrotnym pokryciu jest za ciemny i dlatego pomyślałem, żeby połączyć go z warstwą bezbarwną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wayne2mike 23.10.2016 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Możesz spróbować rozjaśnić dodając do koloru 20% bezbarwnej no chyba że OSMO nie ma przeciwwskazań do dodania wiekszej ilości, lub najpierw nałożyć kolor później bezbarwny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wayne2mike 23.10.2016 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Witam, Zabieram się do położenia desek elewacyjnych i z tego, co już poczytałem, wiem, że przed położeniem desek należy je pomalować najpierw impregnatem (u mnie Sadolin Base) obustronnie, następnie pokryć odpowiednim lakierem (u mnie lakierobejca, tej samej firmy). Teraz kwestia niepewna. Malowanie obustronne wydaje się być konieczne, gdyż zmiany warunków atmosferycznych, a co za tym idzie wilgotności i to również po wewnętrznej stronie deski powodować będzie intensywną pracę desek, wszak drewno niezabezpieczone będzie tą wilgoć wchłaniało. Jak się to zatem robi fachowo? Szkoda przecież drogiej lakierobejcy na wewnętrzną stronę. Czy stosuje się coś innego od środka? Pozdrawiam! Nie maluj obustronnie lakierobejcą, tylko od zewnętrznej strony będzie w większości narażona na działanie warunków atmosferycznych jak i też promieni UV. Jakikolwiek impregnat od wewnątrz wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts