Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w rozstrzygnięciu sposobu ogrzewania infrapanel czy gaz

Szawelek

Recommended Posts

Witam, nie znalazłem tematu, wiec założyłem nowy.

Kupiłem mieszkanie, jest w generalnym remoncie.

Mieszkanie małe / 33m2, parter, budynek z lat ok 1900 - 1930. Jeszcze piece kaflowe w nim stały, ale już są zdemontowane.

Otrzymałem opinie od kominiarzy no i musiałbym z parteru na górę ciągnąć komin spalinowy + dochodzi zakup kotła i cała instalacja.

Lekko poszłoby ok 12 000zł.

Ale:

wszystkie ściany wewnętrzne będą ocieplone bloczkami ytong, wymienione zostaną okna na 5-cio komorowe.

Zerwana jest podłoga do stropu, zostanie ocieplona wełną 15 cm

Pierwotnie chciałem właśnie piec gazowy dwufunkcyjny, ale mam dylemat.

Rozważam poważnie zakup infrapaneli.

Facet z którym rozmawiałem, chwali się, że za prąd ma śmiesznie niskie rachunki ok 230zł za miesiąc wraz z orzewaniem oraz światłem.

Używa tych infrapaneli.

Chciałbym rzetelną informację na temat kosztów eksploatacji infrapanel vs. piec gazowy nowej generacji 2F niekondensacyjny turbo junkers np czy saunier duval.

CWU miałbym przez elektryczny przepływowy podgrzewacz, tudzież bojler.

Proszę o info, bo nie chcę się na minę wpakować.

Nie ma jednego, idealnego dla każdej sytuacji sposobu ogrzewania.

Opisałeś w dosyć precyzyjnie swoje mieszkanie, ale nie napisałeś jak będziesz je użytkował.

To, że ktoś płaci za energię 230zł, nie znaczy, że Ty będziesz płacił tyle samo.

Być może on wraca do domu wieczorem, a wychodzi rano, cały dzień spędzając poza domem.

Jeżeli Ty z kolei przez większość dnia będziesz przebywał w domu, to siłą rzeczy będziesz płacił za energię elektryczną więcej.

Ogrzewanie promieniami podczerwonymi ma swoje zalety (ogrzewa bezpośrednio przedmioty i osoby, a nie powietrze, działa na znaczne odległości), ale ma też wady (promieniowanie rozchodzi się po liniach prostych i w cieniu innych przedmiotów będzie panowała niższa temperatura, można temu zapobiec przez odpowiednie rozmieszczenie promienników).

Na nieogrzewanych powierzchniach temperatura może spadać poniżej punktu rosy (zależy on od wilgotności powietrza) i może pojawić się tam wilgoć.

Dla tak małego mieszkania wykonywanie instalacji ogrzewania gazowego w formie, którą opisałeś może być nieporozumieniem, m.in. dlatego, że wymagana jest wtedy kotłownia z odpowiednią wentylacją. Możesz jednak rozważyć zainstalowanie kotła z zamkniętą komorą spalania z przewodem powietrzno-spalinowym wyprowadzonym przez ścianę (nie zawsze jest to możliwe).

Możesz jeszcze rozważyć ogrzewanie pompą ciepła powietrze-woda (zapewni także ogrzewanie ciepłej wody) lub powietrze-powietrze (umożliwi dodatkowo chłodzenie powietrza latem). Skoro mieszkasz na parterze, to może masz możliwość ustawienia jednostki zewnętrznej przy ścianie budynku.

Dodam, że Pan, który płaci niewiele za ogrzewanie ma mieszkanie ok 40m2.

Co do sposobu użytkowania, to właśnie pracuję w domu. sporo w nim przebywam JA + moja panna i nasz maluch.

Czyli pełen zestaw osób na pokładzie. I sporo czasu spędzanego w domu.

Piec gazowy miałby być turbo oczywiście.

Ale jak wspomniałeś, to będzie średnio opłacalne.

Mieszkam na parterze i od strony podwórka, bo to oficyna, to w sumie taką pompę mógłbym ustawić i nikt by mi za to jaj nie urwał.

Ciekawe rozwiązanie, pytanie tylko ile taka przyjemność miała by kosztować?

Komin spalinowy na bank muszę ciągnąć, toteż jest spory koszt.

Z drugiej jednak strony ogrzewanie gazem jest trochę tańsze, ale właśnie chciałbym rozwiązanie, które idealnie sprawdzi się w moich warunkach.

Dodam, iż zainwestuję możliwie dużo w profesjonalną izolację, aby moje mieszkanie było najbardziej jak się da energooszczędne.

Jak mogę zmodyfikować / usprawnić wentylację?

Jest grawitacyjna z kominów.

Dzięki za podpowiedź.

Pozdrawiam z deszczowego Szczecina.

Oszalałeś??? na 32m2!!!!???? to lepiej juz to pradem grzac...

Wykorzystywałeś kiedyś do ogrzewania pompę ciepła powietrze-woda lub powietrze-powietrze?

Przy pompie ciepła powietrze-woda, np. takiej : http://allegro.pl/pompa-ciepla-7kw-basen-podgrzewany-i1727282639.html wskazane byłoby ogrzewanie podłogowe. Dodatkowo pompa ta może zapewnić podgrzewanie ciepłej wody. Zaletą jest to, że większość energii elektrycznej może być zużywana w tańszej 2 taryfie, co pozwala na dodatkowe oszczędności.

Z kolei pompa ciepła powietrze-powietrze nie wymaga dodatkowej instalacji grzewczej, ale nie podgrzejesz nią wody i niewiele przy niej da 2 taryfa. Zaletą jej jest chłodzenie latem. Najlepiej byłoby zastosować tzw. multisplit - jedna jednostka zewnętrzna i kilka wewnętrznych, np. http://allegro.pl/klimatyzator-zibro-multisplit-sm-132635-sklep-fv-i1731042960.html .

Edytowane przez HenoK

Zależałoby mi, aby oczywiście grzać od razu wodę.

Ta pierwsza wygląda na uczciwą, ale z drugiej strony jest wielka..

Pytanie zasadnicze, czy skoro miałbym taki gadżet przy ścianie od zewnątrz, to czy nie będzie to uciążliwie hałasować, jeśli się ustrojstwo załączy?

Czy do tej pierwszej pompy powietrze woda, będę potrzebował jakiś zbiornik na wodę czy jak?

Miałem też pomysł na kominek gazowy, ale chyba to nie będzie trafione rozwiązanie.

W sumie w mieszkaniu jeszcze miesiąc temu był piec kaflowy, to komin popiecowy jest mój, ale pewnie wymagał by uszczelnienia.

• 2 months później...
  • 4 years później...
Witam

czy udalo sie wybrac jakis konkretny system ogrzewania.

Sam jestem bardzo zaciekawiony tymi panelami na podczerwien (infrapanelami)

Przy czym czytalem ze najlepsze sa ponoc te z bez grzalki tylko z jakimis nanorurkami? o co chodzi kts wie???

Pozdrawiam

Dowiedziałem się, że najefektywniejsze są infrapanele z zewnętrznym emiterem. Wtedy podobno nic nie ogranicza promieniowania, przez co są wydajniejsze. Zeszłej jesieni robiąc remont postanowiłem zaryzykować i teraz ze spokojem czekam na zimę. Ostatnio zapłaciłem 950 zł za 65 m2.

• 1 month później...

Od 2 sezonów używam paneli na podczerwień [sPAM]. Co prawda nie mam żadnych nadruków, ale panele w moim domu są praktycznie niezauważalne (montaż na suficie), a efekty zadowalają i to bardzo. Koszt zakupu jest stosunkowo niski, także taką instalację można mieć bez dużego nakładu finansowego. Ilość i moc paneli można skonsultować z doradcą, u którego jest możliwość ich zakupu.

Uważam, że w przypadku [sPAM] jest wysoka jakość i niska cena, nie mam zastrzeżeń.

Edytowane przez Elfir

• 1 year później...
Ach któż to w drugim poście może wychwalać tak idealny sprzęt? Da się z reklamy wyżyć, czy jeszcze musisz go sprzdawać?

Hahah śmiechu warte ...to co , że tylko dwa posty?? Co ma ilość postów do zadowolenia z tego , że od paru miesięcy ma się panele i się jest z tego powodu zadowolonym ?? Nie wiedziałam, że trzeba napisać ileś tam postów, żeby móc wyrazić swoją opinie...

• 2 weeks później...
Normalnie prawie na co drugim forum są jakeś niesnaski... no ludzie nawet jak ktoś reklamuje to co z tego ?? Ja szukałem wiadomości o panelach i cieszę się, że są różne opinie jak i firmy się reklamujące....wiadomo, że każdy i tak sprawdzi wybraną firme a nie od razu zamówi panele po jednym wpisei kogoś...

Ja szukałem wiadomości o panelach i cieszę się, że są różne opinie

Tylko co innego opinia prawdziwego użytkownika, a co innego tekst marketingowy napisany nie całkiem bezinteresownie.

I chyba dlatego przytłaczająca większość internautów ma mocną awersję na teksty sponsorowane pod płaszczykiem "opinii" bo utrudniają wyłapanie opinii faktycznych użytkowników.