Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Młode małżeństwo potrzebuje rady :)

pinkin

Recommended Posts

IMHO za mała przestrzeń do przechowywania. Ja mam 50 m2, dwie osoby i mam zawaloną szafę na korytarzu, pawlacz i garderobę.

Niewygodny tez jest sposób wychodzenia z łózka - tylko z jednej strony. Czyli w nocy, na siku, jedna osoba musi przetoczyć się po drugiej, by iść do WC.

Ja bym jednak sypialnię dała w wiekszym pokoju:

http://img33.imageshack.us/img33/9751/a11ai.jpg

• Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak dla mnie zrobił się z salonu prawdziwy labirynt, jedno ograniczenie - barek, drugie - kanapa i otwarty salon, który miał robić wrażenie otwartego i większego, nagle zrobi się strasznie zagracony. Jedno jest pewne, najbardziej zadowolone z takiego ustawienia będą dzieciaki biegające pomiędzy meblami.:)

Powiem szczerze, że ta ostatnia opcja dla mnie odpada ;) żonie się podoba, ale mi nie pasuje - muszę mieć dobre rozmieszczenie głośników a przy takim ustawieniu jest to niemożliwe ;) mi najbardziej pasuje wersja Anety Wolskiej ;)

macie może jakieś linki pod którymi można znaleźć jakieś ciekawe rozkładane/podnoszone ławy ? Chcielibyśmy ławę raczej w stylu nowoczesnym niż vintage ;)

Dzięki wszystkim za sugestie :)

A czy widzisz, że w propozycji AW masz niewykorzystane 10mkw. pomieszczenia, a kuchnię i część wypoczynkową skumulowane na niespełna 20mkw.?

A kto powiedział, że na każdym metrze kw. musi coś stać?? Joliska, skoro jesteśmy w stanie ustawić meble i zabudować kuchnię tak, że jeszcze jest wygospodarowane m-ce na "stół" to czego więcej potrzebujesz??

Ścianę z TV można świetnie zaaranżować. Wg mnie nowoczesne wnętrza cechują się tym, że są przestronne bez zbędnych pierdół.

Pinkin - taką ławę możesz zrobić na zamówienie z materiału jaki sobie wybierzesz.

PS. Cieszę się, że mogłam pomóc.

aneta - wszystko pieknie, tylko nowoczesne wnętrza na zdjęciach maja salony wielkości całego tego mieszkania :)

Na 50 m2 IMHO nie da się zrobic wygodnego trzypokojowego mieszkania. Powstają niewygodne klitki. 50 m2 jest optymalne na 1-2 pokoje max.

Mam w tej chwili takie mieszkanie - pierwotnie pięknie puste i przestronne, niestety, z czasem zagraciło się w szafy komódki, bo gdzieś trzeba upchnąć wiadra, mopy, ścierki, pościel, ubrania, książki, chemię, dokumenty, obrusy, zastawę stołową, itd.

Skoro tak twierdzisz tzn, że również popierasz mój projekt bo w żadnym innym nie ma tyle m-ca. Zobacz, przecież zrobienie "barko-stołu" powoduje przesunięcie wypoczynku i odsłonięcie całej ściany z TV, na której można zrobić dodatkowe szafki. Zarówno twoja propozycja jak i propozycja Madii to wykluczała. Zgadzam się z Tobą, że trudno jest zrobić z 50m2 - apartament ale nie przesadzajmy. Od upychania są szafy przesuwne np z frontami z lustra lub szkła , które dodatkowo optycznie powiększają pomieszczenia.

Rzecz w tym, że na Twoim rzucie wszystko jest skumulowane...

To prawda. Tak mi się narysowało co nie oznacza, że w rzeczywistości tak właśnie będzie. Ustawienie wypoczynków jest niczym nie skrępowane więc można je skumulować pod oknem a można przesunąć bardziej na środek. Wszystko zależy od inwestora i od modeli jakie wybierze.:)

no świetne to rozmieszczenie ale co jak pojawią się dzieciaczki?? znowu demolka??

Wyprowadzka do większego. 50m2 dla więcej niż 2 osób to męczenie się i potykanie o wszystko.

W jednym z pokojów łóżko się ledwie mieści. A dzieci potrzebują miejsca do zabawy, biurka, szaf. Rodzic nagle nie przestanie pracować w domu (w końcu skoro potrzebne jest biuro teraz, będzie potrzebne w przyszłości) - gdzie to wówczas wszystko ustawić?

Jak pisałam, mam też 50 m2 w dwie osoby i praktycznie nie mam salonu. Jeden pokój: sypialnia + szafa, drugi: dwa komputery, kanapa, komody na papiery. Nie wyobrażam sobie wygospodarować FUNKCJONALNEGO trzeciego pokoju w moim mieszkaniu,, który mógłby pełnić role salonu lub pracowni. Jest po prostu za małe. Mój facet już teraz potyka się i haczy o meble! Praca w kuchni dwóch osób niemożliwa, bo przeszkadzamy sobie wzajemnie.

Albo życie w nieustawnych klitkach, w ścisku i niewygodzie, albo myślenie perspektywiczne, zakładające zmianę lokalu na większe w miarę rozrastania się rodziny.

No cóż na pewno macie rację. Ja mam troszkę więcej m2 więc może nie wiem jak to jest się gnieść ale 70% ludzi kupuje mieszkania czy też się buduje tylko raz w życiu. Przecież to nie wymiana kanapy tylko setki tysięcy złotych. Ja uważam, że zagospodarowanie naszej przestrzeni zależy od tego jakimi otaczamy się przedmiotami. Póki co jest ok, jak są małe dzieci też jest ok bo rozwalają klocki np w salonie a potem co?? Jak dorastają potrzebują swojej prywatności choćby miała to być mała klitka. Pozostawienie 3 pokoi uważam za jak najbardziej sensowne no chyba, że ktoś jest takim bogaczem, że za kilka lat stać go będzie na zakup kolejnego mieszkania.

• 2 weeks później...

Ja tam słuchałabym porad osób, które w takich mieszkankach mieszkają bądź mieszkały. Ja z mężem nie wyobrażam już sobie pomieszczenia się na takiej przestrzeni. Joliska i Elfir dobrze radzą- przede wszystkim myśl o miejscu do przechowywania i funkcjonalności..Przestrzenności na 50 m2 nie osiągniecie. Chyba , że zrezygnujecie z 3 pokoi.

Gratów przybywa w takim tempie, że miesiąc po zamieszkaniu już nie będziecie wiedzieli , gdzie nowe rzeczy upychać.

Pamiętaj ,że potrzebujecie :

-odkurzacza

-miotły

-żelazka

-może deski do prasowania

-szafki na buty

-szafki na kurtki

-szafy na ciuchy

-szafy na dokumenty

-pościele

-ręczniki

-obrusy

-torebki

(rowery, wózek dla dziecka)

A jak przyjdzie dziecko to dojdzie taka masa rzeczy, że się za głowy złapiecie.

P.S.Zawsze się trochę dziwię, jak ludzie w blokach mówią o super systemach audio, głośnikach itd. itp.? Czy wy macie tak dobrze zaizolowane ściany, że naprawdę bez wkurzania sąsiadów można doceniać uroki tego sprzętu?

Anagat zdajemy sobie sprawę z tego, że w mieszkaniu musi być miejsce do przechowywania - dlatego planujemy zrobić dużo szaf wnękowych ( z wstępnych kalkulacji wynika że będzie ok).

Co do sprzętu audio - zależy kto czego oczekuje. Jedni lubią hałasować i "NIC" nie słyszeć, inni wolą słuchać po cichu ale za to na porządnym sprzęcie i słyszeć "WSZYSTKO". Gwarantuję że w bloku da się słuchać muzyki na solidnym sprzęcie bez wkurzania sąsiadów :)

btw ;) nasze mieszkanie jest na 1 piętrze - na dole lokal usługowy a jedyne wspólne ściany mamy z klatką schodową :p

aha - dlaczego piszecie o 50m2 ? mieszkanie ma 59,21 m2, więc niemal 60m.

Edytowane przez pinkin