anagat 07.08.2011 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 (edytowane) Pinkin, zwracam honor 60 m2:) Może ja nie zrozumialam dobrze, ale Ty pisałeś chyba wcześniej, ze w mniejszym pokoiku będzie wasza sypialnia i szafa wnękowa. A w drugim obecnie biuro i miejsce na dokumenty i takie tam? Pomyślcie co z tym zrobicie jak przyjdzie dzidziuś ( a daj Wam Boze ,zeby się pojawił Mi się też wydaje, że barek tylko zagraci przestrzeń. Lepszy będzie stół 90/90 rozkładany. A co do sprzętu audio- wybacz ja mieszkałam w blokowisku tylko w akademiku na studiach i do tej pory pamiętam huk basów i to wcale niekoniecznie puszczanej głosno muzyki, tylko dosc cicho wlaczonego filmu..brrr oby nigdy więcej. P.S. A co do szaf wnękowych, jak patrzę na Twoje plany , to jest tam max 4 metry bieżaze szaf wnękowych. Tyle to ja potrzebuję, żeby pomiescic same ciuchy moje i mojego męża plus ręczniki i posciel, a gdzie reszta? Edytowane 7 Sierpnia 2011 przez anagat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pinkin 07.08.2011 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 no to biuro to trochę zbyt dosłownie Będzie to raczej pokój gościnny / komputerowy - pracujemy w branży foto/grafika Co do szaf - pojemnik na pościel planuję zrobić w skrzyni łóżka(160x200x30cm) - pracuje nad uchylnym stelażem. Pod łóżkiem można zmagazynować sporo mniej używanych rzeczy. W sypialni będzie szafa m/w 110x70cm, w przedpokoju 110x40 + 70x40cm. Do tego jakaś skromna komoda w sypialni. Myślę, że taka powierzchnia wystarczy. Do do kuchni - wciąż trwa dyskusja w tym temacie. Mi bardzo podoba się patent z blatem roboczym z funkcją stołu. Moja żona woli stół. Nie wiem co wygra. Większy pokój w przyszłości ma być pokojem dziecka/dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 07.08.2011 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Mało szaf Dla siebie tylko mam 235x255x60 + 85x85x255 i muszę bardzo uważać na zakupach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anagat 07.08.2011 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Joliska , nie mogę sie zgodzić bardziej. Ogólnie szafa o głębokości 40 cm nie jest szafą hmm.. pełnowartościową. Jest za płytka. Wy planujecie 290 m szafy na dwie osoby plus.. Zdecydowanie za mało, chyba że faktycznie cenicie ciuchowy minimalizm. Może faktycznie niektórzy mają tak mało ubrań? Zazdroszczę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 08.08.2011 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Ale ubrania to nie wszystko... Buty, ręczniki, pościel, walizki, koce + odkurzacz, wiadro z mopem, suszarka na pranie, deska do prasowania itd. itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pinkin 18.08.2011 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Dzięki Waszym radom zmodyfikowaliśmy troszkę układ ścian http://img29.imageshack.us/img29/8429/a11zmianya.jpg Taki układ poszedł już do dewelopera i jest ostateczny Pozostaje jedynie kwestia urządzenia kuchni Nadal liczymy na Wasze pomysły Szafa w przedpokoju ( większa ) będzie przeznaczona na buty + akcesoria i na najczęściej używane kurtki itp. Zmieści się w niej też trochę drobnych szpargałów Mała szafa w przedpokoju - odkurzacz itp. Dodatkowo powstała szafa w sypialni - pomiary wykazały, że zmieścimy się z naszymi wszystkimi ciuchami w takiej szafie Pościel itp będzie miała magazyn pod materacem ( uchylny stelaż ). Ręczniki i środki czystości - łazienka i spory regał pomiędzy wanną a ścianą (jakieś 50cm szerokości, 70 głębokości, od podłogi do sufitu ). Pozdrawiamy Maciek i Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosia125 23.08.2011 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 ja się wtrące do lady/barku? (bo nie wiem, jakie rozwiązanie wybraliście) my mamy ladę na wysokości "odpowiedniej do jedzenia", bez żadnych udziwnień z barkami wysokimi i bardzo polecam takie rozwiązanie, jak nie mieliśmy stołu to tylko tam jedliśmy posiłki.. zmieściły się nawet cztery osoby, ale na dłuższą metę nie jest to wygodne... teraz tylko rano śniadania tam przygotowuję, jak ja chcę być po stronie kuchennej, żeby kanapki do pracy zrobić, a mój połówek wtedy je śniadanie i możemy sobie pogadać.. polecam ale obiady już wolimy przy stole... przyjmowanie gości przy ladzie nie wchodzi w grę, chyba że jedną parę zastanówcie się nad stołem pisałeś, że chchesz zrobić żonie niespodziankę... ale kto gotuje w domu? jak Ty tylko to ok, ale jak ona albo razem przygotowujecie posiłki to musicie to razem przemyśleć! my możemy poradzić i projektant w biurze, ale wybrać musicie sami! ja od projektu ze studia mebli początkowego tak pozmieniałam, że wyszło zupełnie coś innego... jak poszliśmy do studia to myślałam trochę szuflad, trochę szafek i będzie ok, ale jak wróciłam to rysowaliśmy kredą po betonie gdzie się będą szafki zaczynały, gdzie lodówka i czy to będzie poręczne, gdzie jakie przyprawy włożę, a gdzie talerze to jest bardzo ważne... a jak projekt ustaliliśmy to zastanawialiśmy się nad gniazdkami i oświetleniem, niby taka prosta rzecz, ale to ja gotuję w większości i jak mi mój wymyślił gdzie będą gnazdka to bym żadego ciasta nie ukręciła... więc naprawdę niespodziankę wstępną to możesz zrobić, ale musicie zadecydowac razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pinkin 24.08.2011 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Tosia125 moja żonka już dawno mnie nakryła i działamy już razem W kwestii barku - uznaliśmy, że jest to dobre rozwiązanie dla nas Na codzień będziemy tylko we dwoje - w przypadku jakiejś imprezy czy rodzinnego spotkania będziemy albo stawiać stół, albo korzystać z rozkładanej i podnoszonej ławy Na obecną chwilę na 90% mamy już wybrany komplet wypoczynkowy: http://allegro.pl/100-skora-vegas-3-spanie-1-1-musisz-to-miec-i1757131403.html Ma ktoś z Was może taki u siebie ? Szukam informacji jak te meble znoszą próbę czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosia125 25.08.2011 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 ja bym przemyślała nie barek tylko ladę (taka sama wysokość, co reszta) bo jest bardziej funkcjonalna moim zdaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pinkin 25.08.2011 16:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 ja bym przemyślała nie barek tylko ladę (taka sama wysokość, co reszta) bo jest bardziej funkcjonalna moim zdaniem masz na myśli ladę na wysokości blatu roboczego ? Taki jest zamysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosia125 26.08.2011 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 tak, to super, że takie rozwiązanie wybraliście, myślę, że będziecie zadowoleni.. ja nigdy nikogo na siłę nie namawiam, bo domownicy muszą zdecydować , co im bardziej odpowiada, ale lady niskie są bardzo funkcjonalne... i wielokrotnie o tym pisałam na FM.. dziś znowu mogłam cieszyć się "kawką przez ladę", jak ja robiłam w międzyczasie kanapki do pracy na "drugiej ścianie", a mój połówek siedział przy ladzie po stronie salonowej i konsumował śniadanko czekam na zdjęcia z realizacji... a kuchnia już zamówiona? przemyślcie sobie dokładnie, co gdzie chcecie mieć - co pod ręką, a co kawałeczek dalej lub wyżej... to jest ważne przy wyborze szuflada, czy półka? i gdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pinkin 05.09.2011 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Witam ponownie Usiedliśmy z żoną i wstępnie rozplanowaliśmy meble kuchenne. Mieliśmy z tym nielada problem, bo sporo urządzeń się zrobiło no i szafki też są potrzebne Żonka moja narysowała w CADzie - zobaczcie w wolnej chwili Może wpadnie Wam coś ciekawego do głowy Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie. Problem polega na 2 szafkach narożnych - nie wiem jak to wygląda w praktyce - od strony technicznej - dostęp do powierzchni. Ogólnie meble mają być pod sufit. Dolne szafki mają mieć fronty w kolorze i fakturze drewna ( fornir ) a góra najprawdopodobniej lakierowane na bardzo jasny beż. Blat ciemny. Zdecydowaliśmy o tym, że będzie barek, który będzie służył jako stół w powszednie dni - od strony salonu będzie wystawał 25cm. Od święta będzie rozkładana i podnoszona ława ( max wymiar 70x160cm ). Rysunki: http://img52.imageshack.us/img52/4069/rzutkuchni.jpg http://img12.imageshack.us/img12/1289/frontkuchni.jpg Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pinkin 12.10.2011 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Znowu zwracam się do Was z pytaniem Poczytałem trochę na różnych forach odnośnie kuchenek. Niestety nie będzie u nas możliwości posiadania kuchenki / płyty gazowej i w związku z tym powstało pytanie - płyta ceramiczna czy indukcja ? Jedni piszą że indukcja drudzy że ceramiczna ... już głupieje. Obie wyglądają bardzo podobnie, przypuszczam że w użytkowaniu też są podobne - ale jak wygląda kwestia kosztów ? Jest ktoś w stanie jednoznacznie określić która jest ekonomiczniejsza ? Wiadomo - indukcja wymaga specjalnych garnków itp i są one troszkę droższe, a i sama płyta jest droższa. Zastanawiam się czy podczas użytkowania indukcja zrównoważy jakoś te koszta. Uznałem, że najlepiej zapytać użytkowników obu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.10.2011 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Tylko indukcja - ceramiczna to juz przezytek.A garnki - ważne by miały płaskie dno. Ludziom działają na indukcji nawet stare emaliowane garnki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 12.10.2011 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 akurat garnkami, to się nie sugeruj. w chwili obecnej wszystkie garnki są w zasadzie typu unisex - na indukcję, gazówkę, ceramiczną, elektryczną, halegonową i palenisko piecowe (nie wiem, co to są te ostatnie, ale tak było napisane na "metce" patelni, którą kupiłam sobie w jakimś carrefourze za 21,99 zł). oczywiście - można się na nie zdrowo wykosztować, ale jak widać można kupić i za całkiem przystępną cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pinkin 15.10.2011 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Dzięki za podpowiedzi W zasadzie mamy już wszystko ustalone, m/w wybrane ... nawet środki na wszystko są ... oczywiście jest jedno ale Nie mamy ścian jeszcze nienawidzę czekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pinkin 24.11.2011 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Witam ponownie Jako że budowa postępuje mamy kolejne pytania Dokładniej chodzi o okap w kuchni. Czy jest jakaś standardowa wysokość na jakiej musi być zamontowany okap ? Czy np. taki okap http://www.oleole.pl/okapy-do-zabudowy/faber-inca-smart-hc-x-52.bhtml może być zamontowany bezpośrednio w spodzie szafki wiszącej nad płytą (około 50cm) ?? Będzie spełniał swoje zadanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 24.11.2011 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 sprawdź w opisie produktu (www producenta, instrukcja obsługi, karta gwarancyjna) - tam się zawsze znajdują zalecane widełki, na jakich montować konkretne urządzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pinkin 01.12.2011 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Witam Dyskusje na temat kształtu kuchni trwają nadal Żonka moja cudowna zrobiła wizualizacje - możecie rzucić okiem o ocenić funkcjonalność takiego układu ? Oznaczenia na górnych szafkach ( HF. HL ) to modele zawiasów firmy BLUM. Ogólnie wszystkie prowadnice itp będą tej firmy. Myśleliśmy nad zrobieniem dwóch słupków i wpakowaniu do drugiego piekarnika, ale wydaje się nad że w takim układzie będzie za mało blatu roboczego. Okap zdecydowaliśmy zainstalować w górnej szafce ( wpuszczany ). Odległość między blatem z dołem szafki wiszącej 60cm. Macie jakieś sprawdzone, godne polecenia okapy ? http://img560.imageshack.us/img560/5769/murator1.th.jpg http://img832.imageshack.us/img832/6733/murator2.th.jpg Oczywiście nie kierujcie się kolorystyką ;D Góra ma być w jasnym lakierze, a dół okleina ~dąb Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pinkin 07.12.2011 22:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts