Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewniany mostek w ogrodzie

Recommended Posts

Dostałam "poufną" wiadomość, że rodzina szykuje mi prezent w postaci drewnianego mostku do ogrodu i zastanawiam się, czy przyjąć z otwartymi ramionami, czy bronić się i traktować na równi z krasnalami?

Nie mam wody w ogrodzie, ale wkrótce powstanie zaułek przy którym będzie wyprowadzona woda opadowa z rynny, chcę tam stworzyć zakątek dla roślin lubiących trochę bardziej mokro w nogi i to byłoby ewentualne miejsce dla takiego elementu małej architektury ogrodowej.

Macie w swoich ogrodach takie mostki, kładki, które nie leżą nad wodą ale robią za mała architekturę i urozmaicenie w ogrodzie?

pozdrawiam

Basia

widziałam kilka zdjęć ogrodów z mostkami nad suchymi strumieniami albo nad wijąca się wstęga niebieskich kwiatów.

Pytanie - jaki styl tego mostka będzie?

Nie wiem dokładnie, bo to ma być prezent (tylko komuś się wyrwało), ale na ile znam ofiarodawców, to prawdopodobnie będzie to mostek do samodzielnego montażu w takim stylu jak na tym zdjęciu.

W tym kąciku, gdzie będzie wypuszczona woda z rynny chcę przesadzić brzozę omszoną, bo męczy mi się w zbyt nasłonecznionym miejscu, do tego jakby dać kępy irysów syberyjskich, trzykrotkę, paprocie to może i wyszłoby coś ładnego?

mostek.jpg

• 3 weeks później...

Dziękuję za takie miłe opinie, dorzucam 2 zdjęcia.

Nasz ogród jest ciągle w trakcie tworzenia, wreszcie za nami wszystkie te budowlane bałagany i teraz etapami tymczasowe warianty przerabiamy na stałe.

To żwirowe "oczko" to 2 w 1, miejsce spustu wody z rynny (dół z kamykami ma ok. metra głębokości) i przy okazji wyszedł nam taki kącik.

pozdrawiam

Basia

mostek.1.jpg

mostek.2.jpg