Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okno na taras - jakiej wysokości taras?

agnikkrol

Recommended Posts

W salonie mam ogromne okno do samej podłogi. W tym oknie są drzwi na taras. No właśnie na jakiej wysokości ma być ten taras? Czy ma być równy z podłogą czy niżej, tak żeby np. śnieg nie leżał na oknie? Okna są drewniane więc może nie jest to dobry pomysł ale jak będzie niżej to ktoś sobie może zęby wybić wychodząc przez takie okno. :evil: Jak mam to zrobić?

Tak tak znam te gadki wykonawców. W moim przekonaniu jest to całkowicie błędne rozwiazanie doprowadzi do ciagłego potykania się o stopień który wyjdzie w drzwiach tarasowych. Jak chcesz sobie złamać nogę albo wybić zęby to zrób jak ci wykonawca poleca. Prawdopodobnie wykonawca nie potrafi prawidłowo wykonać tego elementu.

Pozdrawiam

Tak jak pisze ZbyszekW 2cm całkowicie wystarczy. 7...10 cm to już głupota.

Pozdrawiam

HE he glupia to jest Twoja odpowiedz. NIe mozna tak jednoznacznie negowac pomyslu o obnizeniu tarasu o np. 7 cm. Nawet nie masz pojecia

w jaki sposob jest ten taras zadaszony. Jezeli tylko czesciowo to jak.

2 cm w roznicy poziomach plus jakies 11 cm ramy to nie tak duzo.

Sniegu czasami moze nawiac duzo wiecej.

Odnosnie potykania sie o prog to chyba trzeba byc kaleka.

Sorry za dosadnosc mojej wypowiedzi (bez urazy), ale te forum to ostatnio wypowiedzi jedynie slusznych rozwiazan.

POZDR>

Jak ma nawiać to i 20 cm. nie wystarczy. Jakie by nie było zadaszenie, śnieg nigdy nie będzie długo leżał na drzwiach. Teoretycznie wydaje się, że powinien, jednak nie widziałem, by przy drzwiach pomieszczeń mieszkalnych zalegał. Zobaczcie sami. Na tarasie 20cm. śniegu a czym bliżej drzwi tym mniej, tak że przy samych drzwiach nie ma w ogóle, a okapu brak.

Obniżenie tarasu należy dopasować również do okładziny wierzchniej, jaka finalnie na tarasie będzie: deski drewniane właściwie (warstwa niespójna) bez obniżenia bym zakładał (ew.1 cm) okładzina ceramiczna (warstwa sztywna, podlagająca silnym naprężeniom) ze względu na prawidłowe wykonanie izolacji (5-7cm).

Tak jak pisze ZbyszekW 2cm całkowicie wystarczy. 7...10 cm to już głupota.

Pozdrawiam

HE he glupia to jest Twoja odpowiedz. NIe mozna tak jednoznacznie negowac pomyslu o obnizeniu tarasu o np. 7 cm. Nawet nie masz pojecia

w jaki sposob jest ten taras zadaszony. Jezeli tylko czesciowo to jak.

2 cm w roznicy poziomach plus jakies 11 cm ramy to nie tak duzo.

Sniegu czasami moze nawiac duzo wiecej.

Odnosnie potykania sie o prog to chyba trzeba byc kaleka.

Sorry za dosadnosc mojej wypowiedzi (bez urazy), ale te forum to ostatnio wypowiedzi jedynie slusznych rozwiazan.

POZDR>

Padi jak najbardziej to rozwiazanie zasługuje na radykalną opinię krytyczną. Zgodnie z przepisami budowlanymi w drzwiach nie możesz mieć progu wyższego niż 2cm. I na tym możnaby zakończyć. Ludzie nie są przyzwyczajeni do progów w drzwiach w tym miejscu jest to element nienaturalny. Drzwi tarasowe latem częst pełnią funkcje drzwi wejściowych do budynku. Na tarasie często urzadza się zakrapiane imprezki i to o zmierzchu. Nietrudno sobie wyobrazić co sie może stać. Przecież goście nie będą wiedzieć o takich "pułapkach".

Pozdrawiam bez urazy :D :wink:

• 2 years później...

Jeśli taras pod dachem to moe być na równo z podłogą w domu, jesli nie to stopień lub dwa sa niezłym rozwiązaniem bo pozwala to znakomicie lepiej rozwiązać zabezpieczenie przed wodą wokół dołu drzwi na taras.

U siebie mam taras pod dachem i jest super! Teraz kiedy jest tak gorąco daje cień a jesli pada to daje osłonę: w naszym klimacie to idealne rozwiązanie - wazne aby taras miał wystarczającą powierzchnię na wygodny stół i krzesła i dopuszczał wystarczający przewiew bo ostatnio się nam temperatury podniosły nieco latom i przewiwew jak na tarasach w domach z Afryki jest jak najbardziej na miejscu :)