Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Prośba o poradę w sprawie małego salonu. Pokrótce przedstawię pacjenta:

Mieszkanie w bloku 55m2 (na szczęście nie ze starej płyty...jak ja Wam zazdroszczę domków :p)

Salon o wymiarach 486 cm x 454 cm (22m2)

http://opener.cal.pl/plan.jpg

Wysokość od parkietu do aktualnego sufitu to tylko 254cm :/

Podłoga to będzie parkiet dębowy.

Salon bardzo dobrze nasłoneczniony (balkon od strony południowej).

Chcemy założyć wszędzie płyty KG łącznie z sufitem. Część sufitu ponadto chcemy obniżyć więc miejscami będzie 244cm wysokości. Chodzi konkretnie o włożenie halogenów w części kanapy i wzdłuż krawędzi łączenia ścian z sufitem. Myślałem, też nad listwami led wzdłuż tych krawędzi.

Podpowiedzcie co w tak niskim i małym salonie zrobilibyście na moim miejscu z sufitem i ścianami. Nie chcemy pomniejszać ścian dlatego póki wnękowe po całej długości nie wchodzą w grę...najwyzej fragmentami. Totalnie też nie mam pomysłu co ze ścianą RTV (ściana północna na przeciwko kanapy).Ehh....żona nie pozwoliła brać architekta wnętrz a czas właściwie minął i musimy powiedzieć na dniach majstrowi co ma zrobić..

Linki do realizacji w podobnych pomieszczeniach mile widziane :)

https://forum.murator.pl/topic/159294-brak-pomys%C5%82u-na-ma%C5%82y-salon-pro%C5%9Bba-o-pomoc/

W tak niskim salonie nie obniżałabym jeszcze bardziej sufitu... Bez halogenów da się żyć!

Nie wiem też, o linki do czego Ci chodzi: obudowanych sufitów??? Nie piszesz, co chcecie mieć w tym salonie, jakie kolory planujecie, jakie już są...

PS. Ładniej wygląda ten język :p

Po co Wam taka ilość halogenów do tak małego pomieszczenia? Obniżenie sufitu w tak niskim pokoju będzie powodować, że pokój będzie wyglądać jak nora. Dlaczego TV ma stanąć naprzeciw okna, a kanapa tyłem do balkonu? Też tego nie rozumiem. Macie bardzo ustawny pokój i kuchnie, więc skąd pomysł na umieszczenie kanapy w oknie balkonowym. W ogóle mieszkanie jest ustawne i fajne. Kuchnia nie w salonie, ale półotwarta na salonik...zaraz, a gdzie okno w sypaialni?

Hej :) Dzięki za porady :)

Okno w małym pokoju oczywiście jest - w tym samym rzędzie ścian co pozostałe okna. Ten rzut robiłem w pośpiechu i kilka rzeczy przeoczyłem. Zaproponowane położenie łóżka chyba nie byłoby dobre ponieważ za głową byłby kaloryfer i okno.

Co do oświetlenia w salonie...przyznam szczerze, że mamy teraz centralne i nie spełnia to swojej roli. Zależy mi na podświetleniu ścian, ale chyba nie chcę kinkietów. Najbardziej mi zależało na minimalnym obniżeniu nad kanapą (taki prostokąt) i doświetlenie halogenami.

Co do nowych propozycji rozmieszczenia - TV musi być na przeciwko kanapy. Nie lubię oglądać ze skosu. Telewizor jest duży (55 cali) i zawieszany na ścianie zatem nie zmieści się na ścianie przy kuchni...ale z drugiej strony rozwiązanie ze stołem przy tej właśnie ścianie byłaby dobrym pomysłem.

@Elfir - mocno dało mi do myślenia Twoje rozwiązanie nr2 jeżeli chodzi o kuchnie.

Powiększenie wejścia do przedpokoju i zabudowanie wnęki do salonu. Czy jest ona całkowita czy z otwartym barkiem na salon?

Edytowane przez shyha
A co będzie na tych ścianach, że musi być podświetlone? Dobrze wygląda podświetlanie ściany z cegieł i/lub z obrazami za pomocą reflektorów - ale chyba nie o to Wam chodzi :( Skoro górne światło nie spełnia roli, to warto przemyśleć lampy podłogowe i stołowe :yes:
sytha - wnęka jest całkowicie zabudowana. Ja nie jestem zwolennikiem otwartych kuchni - jak dla mnie gotujący się obiad to żadna dekoracja salonu. We wnęce stoi lodówka, cargo i słupek z piekarnikiem.