Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

storpodach odwrócony jego odwodnienie i kilka pytań

Łukasz J

Recommended Posts

witam

jestem poczatkujacym architektem i bede mial kilka pytan do Was bo co innego wiedza teoretyczna i gotowe schematy rysunkow a co innego rzeczywistosc... :)

projektuje nasz wlasny dom

sporo juz tego rysowałem ale zazwyczaj typowe domy z dachami 2 i wielospadowymi

ja chce i zona na szczescie cos nowoczesnejszego

decyzja padla na dach płaski

zdecydowalem zeby zrobic stropodach odwrócony

ale nie bedzie uzywany jako taras od tak poprostu ...

to akurat nie jest moje docelowe pytanie ale jaka izolacje sugerujecie? polistyren ekstrudowany a moze ktos mial u siebie cos montowane i moze wyrazic opinie?

aha wierzchnia warstwa bez roslinnosci myslalem tylko o kamykach...

ale moje pytanie glowne zwiazane jest z odwodnieniem tegoż stropodachu

oto uproszczony rzut dachu

http://images43.fotosik.pl/1006/8b8a42f086256801gen.jpg

cienka linia do 1 poziom

gruba to pietro i strzalkami zaznaczylem spadek

chodzi o to ze chcialem dac murki attykowe z 3 stron a odprowdzic wode w strone tych scian ktore sa miedzy tymi 2 wysunieciami

czyli na 2 kondygnacji jest to niestety spadek wzdluz dluzszej sciany

bo nie chcialbym raczej dawac rynny spustowej posrodku dachu poprzez budynek

tylko spadek calosci polaci w 1 kierunku i tam rynna i oczywiscie wykonczenie odsaczajace zwir itd

problem stanowi dlugosc tego spadku

przy 3% spadku wychodzi ponad 30m roznicy wysokosci

i wlasnie czym polecacie uformowac ten spadek?

lekki beton?

czy moze styropian?

ostatnio czytalem gdzies o takim na ktory mozna kliec papę bo wiadomo ze na ta warstwe spadkowa pojdzie papa i dopiero na to izolacja termiczna wloknina itd...

a moze macie jakis inny dobry pomysl na to odwodnienie?

dziekuje i pewnie niedlugo zadam kolejne pytania aby rozwiac swoje watpliwosci :)

ew czekam na linki z podobnymi problemami na forum bo nie odnalzalem... :(

Edytowane przez Łukasz J

Na stropie wylewka ze spadkiem w żądaną stronę, na nią styropian jednostronnie oklejony papą klejony do stropu lub mocowany mechanicznie a na nim papa termozgrzewalna lub folia i jak chcesz to te kamyczki. Pozdrawiam.

witam

dzieki za odp

tylko ze to co piszesz to nie stropodach odwrocony a pełny w normalnym ukladzie warstw

jesli nie rozwieje moich pytan odnosnie odwróconego lub ew bedzie duzo drozszy w wykonaniu to ew pomysle wlasnie o takim dachu jednak

a pytanie ew do zwyklego stropodachu

1. warto dawac kamyczlki na niego czy juz lepiej zostawic na wierzchu pape?

2. i jaki spadek jest wystarczajacy z doswiadczenia? 2%?

czytalem w ktoryms temacie ze masz sprawdzonego wykonawce dachów odwróconych mozesz podac na pw?

Edytowane przez Łukasz J

Stosując dach odwrócony będzie problem z odprowadzeniem wody do rynny. Takie dachy są zamknięte z wszystkich stron a wodę odprowadzamy rurami spustowymi. Rynny i rury kanalizacyjne mają spadek 0,5% więc 2% na dachu jest wystarczające choć może być więcej. Te kamyczki dawałyby Twojej papie dodatkową ochronę przed promieniami UV. Namiary wysłałem. Pozdrawiam. Edytowane przez Andrzej Wilhelmi

no wlasnie wiekszosc przypadkow to odwodnienia wewnetrzne

ale widzialem tez system odwodnienia na brzeg dachu i tak jak tam wspomnialem wtedy daje sie oslone z perforacja

tak samo raczej jak dam kamyczki na zwykly stropodach dla ochrony papy to bedzie ta sama sytuacja w sumie bo tez trzeba dac taka oslone by kamienie nie wpadaly do rynny

dzieki za PW

• 1 month później...

tak znam

znam nawet 1 z wlascicieli

myslalem ze robia dachy spadziste tylko i chcialem jakis kontakt do owdroconych okazalo sie ze robia tez odwrocone...

firma ROMONT ma duze doswiadczenie w dachach

po rozmowie z tym znajomym co robili gdzie i jaki sprzet maja widzialem to zdecyduje sie na ich usluge

poprawiali tez po innych

w tym roku nie wiem czy maja wolne terminy ale jak co mowil mi ze moga polecic znajoma firme...

• 2 weeks później...
no wlasnie wiekszosc przypadkow to odwodnienia wewnetrzne

ale widzialem tez system odwodnienia na brzeg dachu i tak jak tam wspomnialem wtedy daje sie oslone z perforacja

tak samo raczej jak dam kamyczki na zwykly stropodach dla ochrony papy to bedzie ta sama sytuacja w sumie bo tez trzeba dac taka oslone by kamienie nie wpadaly do rynny

dzieki za PW

Gdzie to widziałeś ? Można prosić o linka do tej osłony ? Mam taką samą sytuację, stosunkowo mały taras nad piwnicą (długość do zrobienia spadku 2,6 m) i nie ma sensu w tym przypadku robienie wlotów wewnętrznych.

Witaj

Ja również buduję dom ze stropodachem odwróconym.

W chwili obecnej mam wylane stropy.

Mam podobny problem z czego wykonać warstwę spadkową z betonu czy z klinów styropianowych.

pozdrawiam

M

Hej, zdecydowales sie juz na ta warstwe spadkowa? Jakie planujesz odwodnienia? Tak mało jest ludzi, ktorzy pisza o swych doswiadczeniach w temacie dachow odwroconych, moze ty sie podzielisz cennymi radami? Moze już zaczaleś?

• 2 months później...

też buduję dom z płaskim dachem w systemie odwróconym. Mam zaprojektowany odpływ kielichowy w ściance attykowej i szukam właśnie dokładnego rozwiązania na ocieplenie przepustu przez ściankę attykową.

Przeglądałam już sporo stron i nigdzie nie ma jakiegoś schematu. Wszędzie tylko wpusty wewnętrzne (idące środkiem budynku).

Murator jak pisał o płaskim dachu to pokazywał układy warstw dla odwróconego, ale odwodnienie na przykładzie klasycznego stropodachu :(

Niedawno wykonałem u siebie tarasy w systemie odwróconym, a dokładniej balastowym, bo układ warstw jest następujący (patrząc od dołu): strop, masa bitumiczna, warstwa klinów spadkowych, warstwa termoizolacji, membrana termozgrzewalna (hydroizolacja). Na to pójdzie na części tarasów balast w postaci żwiru, a na pozostałej części będą dachy zielone. Odwodnienie jest poprzez poziome przepusty w attykach w najniższych miejscach do koszy zlewowych, a dalej to już rura spustowa na zewnętrznej ścianie budynku. Na przepustach zainstalowane są dodatkowo opaski grzejne do rozmrażania.

Sam dach odwrócony powinien zawierać inną kolejność warstw, a mianowicie: strop, warstwa spadkowa, hydroizolacja, warstwa termoizolacji, warstwa zabezpieczająca (geowłóknina itp.), warstwa balastowa (żwir albo np układ warstw dachu zielonego). Taki układ sprawia że membrana hydroizolacyjna znajduje się pod ociepleniem przez co poddana jest znikomemu oddziaływanie ze strony czynników atmosferycznych (niewielka amplituda termiczna, brak promieniowania UV, itp.). W takich warunkach żywotność membrany znacząco powinna się wydłużyć, co nie jest bez znaczenia patrząc na cenę membran i rolę jaką spełniają czyli zabezpieczenie domu przed wodą. Gdybym jeszcze raz wykonywał dachy odwrócone na swoim domu, wykonałbym je najprawdopodobniej w taki sposób.