Elfir 18.12.2011 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 jak powinien wygląda dach odwrócony to wiem, żadna tajemnica. Mnie interesuje rozwiązanie detali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.12.2011 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Taki układ warstw powoduje że izolacja cieplna jest notorycznie oblewana wodą. Wystarczy na folię dać warstwę dociskową, która będzie ją chronić przed UV. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz J 19.12.2011 03:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 jak dla mnie to Ty nie wykonales dachu odwroconego u siebie... zrobiles praktycznie normalny stropodach i zasypales go zwirem itpsystem odwodnienia robie taki same dach odwrocony to wlasnie uklad warstw jak opisales nizej czyli pape lub membrane oslania sie termoizolacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buszmen 19.12.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Taki układ warstw powoduje że izolacja cieplna jest notorycznie oblewana wodą. Co nie ma większego znaczenia jeżeli zastosujemy odpowiedni materiał izolacyjny. XPS w takim przypadku sprawdza się bardzo dobrze i przy jego znikomej nasiąkliwości nawet zalany wodą nie traci właściwości termoizolacyjnych. Mostki termiczne występują jedynie na łączeniu płyt, co można ograniczyć poprzez staranne wykonanie poszycia. Niestety przy obecnym kursie Euro styrodur jest bardzo drogi, ale dla dachów, które mają być także trasami (np. tak jak u mnie), jest to wymóg. Styropian czy wełna nie zda egzaminu. Oczywiście sytuacja się odwraca, jeżeli nie zamierzamy deptać takiego dachu/tarasu. Dach balastowy z warstwą ocieplenia z twardego styropianu lub z płyt z wełny mineralnej będzie tutaj na pewno ekonomiczniejszym rozwiązaniem. Nadmienię jeszcze tylko, że kliny spadkowe są dosyć drogim rozwiązaniem i potrafią podwoić koszt materiału w stosunku do jego wyjściowej ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.12.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Tylko teoretycznie bo praktycznie ogrzewasz wodę opływającą strop. Gdy hydroizolacja jest nad izolacją cieplną ten problem nie występuje. Nie ma również mostków gdyż w szparach jest uwięzione powietrze pozostające w bezruchu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buszmen 19.12.2011 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Tylko teoretycznie bo praktycznie ogrzewasz wodę opływającą strop. Co może mieć jednak marginalne znaczenie przy kosztach ogrzewania domu, bo jest to niepoliczalne i ściśle zależne od sposobu i jakości wykonanych izolacji. No i jest to zjawisko okresowe w warunkach przejściowych, przez większość zimy przy ujemnych temperaturach nie występuje. Nie taki diabeł straszny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.12.2011 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Oczywiście bo wówczas deszcz nie pada. Wszelkie mostki też są zjawiskami marginalnymi ale skoro sobie tak dyskutujemy to są to fakty. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rania 07.01.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 A co myślicie na temat odwodnienia wewnętrznego stropodachu? Czy warto "pakować się" w takie coś? Mam przygotowane otwory w stropie pod wpusty dachowe. Jest rura kanalizacyjna w budynku ułożona "na wszelki wypadek" z wyprowadzeniem na ogród - posłużyłaby jako odprowadzenie wody opadowej. Sufit podwieszany do ukrycia instalacji przebiegającej pod stropem i tak będzie wykonany. Jest jednak obawa przed wprowadzaniem deszczówki do wnętrza domu, strach przed ewentualnym zalaniem. Zastanawiam się czy nie zastosować jednak przepustów attykowych + zewnętrzne rury spustowe.Ma ktoś odwodnienie wewnętrzne? Jest czego się bać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.01.2012 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 jak zacznie przeciekać, to jak naprawisz? W takim odwodnieniu musisz mieć ogrzewany kołnierz, żeby lód nie zatykał odpływu. Musisz to jakoś ocieplić, bo inaczej będziesz miała zimny komin w środku domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rania 07.01.2012 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Ogrzewane wpusty to i tak będę mieć. Wydaje mi się , ze przepusty attykowe zamarzaja łatwiej niż wpusty dachowe. Właśnie tego sie obawiam - jak naprawic ewentualne przecieki? Ja juz prawie porzuciłam pomysł wykonania odwodnienia wewnetrznego. Teraz skłaniam sie bardziej przy zewnetrznemu. Na zdrowy rozum wydaje mi sie ono bezpieczniejsze. Mam mętlik w głowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 07.01.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Jestem przeciwnikiem przepustów attykowych. Napatrzyłem się wystarczająco ile szkód mogą zrobić. W powstałych koszach jest mały spadek , krycie musi być mega szczelne , powstają zatory z liści i innych śmieci , nie mówiąc o lodzie , śniegu ( ogrzewanie jest zawodne i drogie ). Lepiej powiesić ze 2 mb. rynny . Chcesz mieć spokój to zrezygnuj z attyk . Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.01.2012 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 A od czego jest serwisowanie dachu no i oczywiście profesjonalne wykonanie dachu. Po prostu bez względu na kształt dach jako całość musi być szczelny bo to jego zasadnicza funkcja. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rania 07.01.2012 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 W takim razie zakładając, ze dach bedzie zrobiony dobrze, co lepiej wybrać - odwodnienie zewnętrzne czy wewnętrzne? Z attyk nie zrezygnuję, bo dom jest w budowie i pozwolenie na budowę jest wydane na dom z attykami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.01.2012 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Bezpieczniej zawsze na zewnątrz. W przypadku zapchania odpływu lub braku odbioru wody nie będzie większych kłopotów. Nie ma żadnego problemu z przejściem przez attyki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 08.01.2012 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 wpusty dachowe to bardzo dobry system odwodnienia dachów płaskich, przejścia przez attykę rzadko są szczelne, chyba że zrobi się je tak jak odwodnienie wewnętrzne, czyli wpust , kolanka i wyjście poziomą (ukośną) rurą przez attykę. Takie okienko w attyce to największy koszmar jaki można sobie wyobrazić, nigdy się tego nie uszczelni prawidłowo. Nie ma co się bać ani dachów płaskich, ani tym bardziej odwodnień wewnętrznych, 80-90% powierzchni dachów to właśnie takie dachy plaskate. Poza tym, nie słyszałem żeby ktoś w obawie o szczelność rury kanalizacyjnej wyprowadzał piony poza obrys budynku (w Polsce, bo w UK to powszechne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.01.2012 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Są specjalne kształtki umożliwiające bezpieczne przejście przez attykę. Kolejny raz powtórzę, że do takich dachów konieczny jest profesjonalista. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 08.01.2012 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Andrzej Wilhelmi w jaki sposob przymocować membranę na styrodurze ? Czy tylko przycisnąć bez klejenia? Z czego ta membrana ? Mam do zrobienia jeszcze strop nad garażem i nic nie robię ze względu na brak pomysłów na detale. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts