Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

storpodach odwrócony jego odwodnienie i kilka pytań

Łukasz J

Recommended Posts

Taki układ warstw powoduje że izolacja cieplna jest notorycznie oblewana wodą.

Co nie ma większego znaczenia jeżeli zastosujemy odpowiedni materiał izolacyjny. XPS w takim przypadku sprawdza się bardzo dobrze i przy jego znikomej nasiąkliwości nawet zalany wodą nie traci właściwości termoizolacyjnych. Mostki termiczne występują jedynie na łączeniu płyt, co można ograniczyć poprzez staranne wykonanie poszycia.

Niestety przy obecnym kursie Euro styrodur jest bardzo drogi, ale dla dachów, które mają być także trasami (np. tak jak u mnie), jest to wymóg. Styropian czy wełna nie zda egzaminu.

Oczywiście sytuacja się odwraca, jeżeli nie zamierzamy deptać takiego dachu/tarasu. Dach balastowy z warstwą ocieplenia z twardego styropianu lub z płyt z wełny mineralnej będzie tutaj na pewno ekonomiczniejszym rozwiązaniem. Nadmienię jeszcze tylko, że kliny spadkowe są dosyć drogim rozwiązaniem i potrafią podwoić koszt materiału w stosunku do jego wyjściowej ceny.

Tylko teoretycznie bo praktycznie ogrzewasz wodę opływającą strop. Gdy hydroizolacja jest nad izolacją cieplną ten problem nie występuje. Nie ma również mostków gdyż w szparach jest uwięzione powietrze pozostające w bezruchu. Pozdrawiam.

Tylko teoretycznie bo praktycznie ogrzewasz wodę opływającą strop.

Co może mieć jednak marginalne znaczenie przy kosztach ogrzewania domu, bo jest to niepoliczalne i ściśle zależne od sposobu i jakości wykonanych izolacji. No i jest to zjawisko okresowe w warunkach przejściowych, przez większość zimy przy ujemnych temperaturach nie występuje. Nie taki diabeł straszny... ;)

• 3 weeks później...

A co myślicie na temat odwodnienia wewnętrznego stropodachu? Czy warto "pakować się" w takie coś? Mam przygotowane otwory w stropie pod wpusty dachowe. Jest rura kanalizacyjna w budynku ułożona "na wszelki wypadek" z wyprowadzeniem na ogród - posłużyłaby jako odprowadzenie wody opadowej. Sufit podwieszany do ukrycia instalacji przebiegającej pod stropem i tak będzie wykonany. Jest jednak obawa przed wprowadzaniem deszczówki do wnętrza domu, strach przed ewentualnym zalaniem. Zastanawiam się czy nie zastosować jednak przepustów attykowych + zewnętrzne rury spustowe.

Ma ktoś odwodnienie wewnętrzne? Jest czego się bać?

Ogrzewane wpusty to i tak będę mieć. Wydaje mi się , ze przepusty attykowe zamarzaja łatwiej niż wpusty dachowe. Właśnie tego sie obawiam - jak naprawic ewentualne przecieki? Ja juz prawie porzuciłam pomysł wykonania odwodnienia wewnetrznego. Teraz skłaniam sie bardziej przy zewnetrznemu. Na zdrowy rozum wydaje mi sie ono bezpieczniejsze. Mam mętlik w głowie.

Jestem przeciwnikiem przepustów attykowych. Napatrzyłem się wystarczająco ile szkód mogą zrobić. W powstałych koszach jest mały spadek , krycie musi być mega szczelne , powstają zatory z liści i innych śmieci , nie mówiąc o lodzie , śniegu ( ogrzewanie jest zawodne i drogie ). Lepiej powiesić ze 2 mb. rynny . Chcesz mieć spokój to zrezygnuj z attyk . Jan.

wpusty dachowe to bardzo dobry system odwodnienia dachów płaskich, przejścia przez attykę rzadko są szczelne, chyba że zrobi się je tak jak odwodnienie wewnętrzne, czyli wpust , kolanka i wyjście poziomą (ukośną) rurą przez attykę. Takie okienko w attyce to największy koszmar jaki można sobie wyobrazić, nigdy się tego nie uszczelni prawidłowo.

Nie ma co się bać ani dachów płaskich, ani tym bardziej odwodnień wewnętrznych, 80-90% powierzchni dachów to właśnie takie dachy plaskate. Poza tym, nie słyszałem żeby ktoś w obawie o szczelność rury kanalizacyjnej wyprowadzał piony poza obrys budynku (w Polsce, bo w UK to powszechne)