Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zlew pod oknem.. TAK czy NIE ?  

221 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zlew pod oknem.. TAK czy NIE ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 893
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość paula

Jak najbardziej jestem na TAK !

Właśnie sobie zaprojektowałam w ten sposób kuchnię. Zlew pod oknem, do tego bateria uchylna, tak jak podpowiedział sławek. Sliczny widok przy zmywaniu, zresztą będzie też zmywarka, więc nie będę się przemęczać.

Zlew jednokomorowy z ociekaczem. A na parapecie dwa piekne storczyki :) Bez firanek, albo ewentualnie krociutka firaneczka przy samej gorze.

Btw, ociekacz w szafce to pomysl jak dla mnie średni... nie schnie tak szybko no i podnoszenie ociekajacych naczyn na wysokosc rowna sie u mnie z pomoczeniem ubrania :)

Pozdrowionka,

Paula

witam

wydaje mi sie ze wiekszosc ludzi ktorzy posiadaja zmywarke montuja tez zlewy jednokomorowe bo skoro sie nie zmywa to po co taki duzy zlew. W mojej przyszlej kuchni nie mam za duzo zbednego miejsca i bardziej pasowalby mi zlew jednokomorowy. Mam jednak takie poczucie ze to za malo.

oto pytanie:

Czy ktos z forumowiczow kto posiada zmywarke zaluje ze nie kupil zlewu dwukomorowego i dlaczego zaluje?

A moze wprost przeciwnie?

W tej chwili mam zmywarkę i zlew z jedną dużą komorą i taką malutką komorą na płukanie warzyw. I jest to dość niewygodne, bo w czasie większych imprez korzystam z serwisu, który nie nadaje się do zmywania w zmywarce, i potem jest góra naczyń do zmywania - w jednej komorze.

Ze względów estetycznych też myślałam o kupnie do nowej kuchni zlewu jednokomorowego, ale mąż się sprzeciwia (to on zmywa po dużych imprezach) no i chyba zlew dwukomorowy jest bardziej praktyczny. Serce mnie boli, ale zamówię zlew z dwoma komorami, może jedynie ta druga będzie nieco mniejsza, ale nie całkiem mała - widziałam już coś takiego w ofercie FRANKE.

Pozdrawiam,

gaga2

zasadniczo w zmywarce zmywam wszystko wlacznie z garnkami. Mam zlew z jedna duza komora i ociekaczem i juz wiem, ze to zdecydowanie wystarcza. Jednak musialam sie tego nauczyc - podwojny zlew jest wygodniejszy. Jestem pewna, ze gdyby ta jedna komora nie byla duza i gleboka, to nie byloby to dobrym rozwiazaniem. Podobnie bez ociekacza nie byloby zycia.

Wniosek: zmywarka+jedna komora+ociekacz jest OK.

zasadniczo w zmywarce zmywam wszystko wlacznie z garnkami.

Aha. A gdzie zmywasz to, z czym zmywarka sobie nie poradzila? Przewaznie garnki... Dalej: zastawa srebrna i srebrzona, porcelana z metalowymi ornamentami, iryzowane kieliszki...

O ociekaczu nie pisalem, bo wydal mi sie tak podstawowa rzecza jak prad elektryczny.

Hey,

ja planuję zmywarkę i zlew 1,5 komorowy, tj. z jedną normalną komorą i drugą małą - którą zamierzam używać wraz odpowiednim wkładem jako durszlak...

W chwili obecnej mam jednokomorowy zlewozmywak i ... żadnej zmywarki - i to jest "sajgon". Przed dziedziczeniem serwisów nie nadających się do zmywarek bronię się póki co skutecznie, rzadko używany serwis do kawy mogę umyć w jednej komorze, mam wprawę :wink: . A nawet porządnie zafajdane garnki ruszy zmywarka - to tylko kwestia jej klasy i doboru odpowiedniego programu...

Na mycie kotła do bigosu, i innych równie rzadko używanych wielkogabarytowych utensyliów kuchennych planuję zainstalować zlew gospodarczy w pralni...

Serdeczne pozdrowienia

A nawet porządnie zafajdane garnki ruszy zmywarka - to tylko kwestia jej klasy i doboru odpowiedniego programu...

Nie tylko Slawek tak twierdzi, ale moje obserwacje tego nie potwierdzaja. Mam zmywarke klasy AAA (gorny model Siemensa) i... nie zawsze ruszy. Mysle, ze to przede wszystkim kwestia garnkow. Emaliowane garnki niszcza sie po paru latach, a zmywarka jeszcze przyspiesza ten procej.

Ale zdaje sie, ze odbiegam od tematu.

Doki, czy ty regularnie przypalasz te garnki? :lol: Ewentualnie dopuszczasz do zasuszenia się resztek - ale w takim przypadku nawet w zlewie nie łatwo jest umyć takie "utrapienie"... Inna sprawa, że ja używam garnków stalowych, jedyne emaliowane naczynie u mnie w domu to szybkowar - ale ta emalia różni się trochę od "garnkowej" i dość łatwo daje się czyścić.

Pozdrowienia

http://m.onet.pl/_m/248adb43425b00e153a42c42263db9ac,3,6.jpg Zlewozmywaki miałam o różnych gabarytach: dwukomorowe, z ociekaczem. Ostatnio mam taki. Mimo, że gotuję dużo i wszyscy jedzą w domu, dla 4-osobowej rodziny do codziennego użytku jest akurat. Większe imprezy zdarzają się zdecydowanie rzadziej niż codzienne zmywanie i nie warto zabierać miejsca na blacie. Zmywarki nie posiadam :cry: Jeszcze.