Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zlew pod oknem.. TAK czy NIE ?  

221 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zlew pod oknem.. TAK czy NIE ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 893
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A gdzie zmywasz to, z czym zmywarka sobie nie poradzila?

Moj siemens (z dolnej polki) nie robi problemow - zmywa wszystko, jak leci. Najmniej chetnie garnek po puree ziemniaczanym albo po rosolniku pomidorowym, ale koniec koncow jest OK. Scianki garnkow po rzeczach tlustych (rosol) przecieram na wstepie plynem do zmywania i jest to skuteczne. W ogole dodatek plynu do zmywania do zmywania w zmywarce jest godny polecenia.

PS. Garnki mam stalowe, sztucce pewnie nie sa wieczne, ale trwaja, a krysztalow i zlocen na porcelanie nie posiadam, wiec nie musze sie tym chwilowo martwic.

W starym mieszkaniu miałam zmywarkę i z braku miejsca - zlew jednokomorowy. Było to trochę za mało. Teraz mam zlew 1,5 komorowy z ociekaczem i wystarcza. W tej połówce jest zdejmowalny durszlak i bardzo to wygodne ustrojstwo jest. Mimo, że mam miejsce, świadomie nie wybrałam większego zlewu, bo moi panowie z lubością wszystkie szklanki, kubki, talerze itd. wstawiają do zlewu. Oczywiście nie chce im sie opróżnić zmywarki i wstawiać od razu tam, ale skoro ich do tego nie przyuczyłam dotychczas, to raczej nie mam też szans na przyszłość. A jak stoi bateria na stole, a zlew pełny, to już nie mają wyjścia! Serio mówiąc, to bardziej przydatny jest dla mnie duży blat stołu, a zastawy-nie-nadającej-się-do-zmywarki też nie posiadam :lol:

Kuchnię mam w wykuszu, który jest praktycznie jednym wielkim oknem. Zlew jest w rogu, czyli właściwie trochę przy oknie, a trochę nie. Nie mam w kuchni parapetów, tylko jeden wielki blat wzdłuż okien. No i w ten sposób mogę częściowo patrzeć przez okno, a na blacie na środku wykusza (czy wykuszu?) mam wyjatkowo rozrośnięty skrzydłokwiat. Kuchnia wychodzi na ulicę, więc przy ustawieniu centralnym zlewu niezbyt ładnie by wyglądał z zewnątrz wystający kran. Zlewu z jadalni ani z salonu nie widać, a zmywarkę zabudowałam i też jej nie widać. Bardzo ładną mam kuchnię, tylko żebym ja jeszcze lubiła te posługi kuchenne.... :(

Ja mam chyba większy dylemat...Zaplanowałam sobie kuchnię. Zlew pod oknem, zabudowa mebli w kształcie litery u, wejście z przodu (jak sie patrzy na odwróconą litere u) i z boku z lewej strony. Między dwiema parami drzwi będzie mały stoliczek na śniadanka. I zaczyna się problem. Rurki położone, elektryka też a ja zapomjniałam o kaloryferze!!!

I co teraz?

Gość Gosc123
Ja bardzo chciałem mieć zlew pod oknem... przekonałem się jednak do rezygnacji z tego pomysłu po wysłuchaniu za i przeciw tych, którzy myją gary przy oknie... mozliwość ciągłego pochlapania szyby i utrudnienia w myciu okna to główne minusy... to już sobie wolę zrobić w tym miejscu blat przygotowawczy albo stolik na śniadania. Widok mam śliczny, niech mi się zatem nie kojarzy z szorowaniem garnków ;)

A więc ... więcej za!

Muszę jeszcze wymyśleć miejsce na grzejnik... bo zamierzam mieć w kuchni podłogę drewnianą..... nienawidzę terakoty a co za tym idzie niemogę zrobić ogrzewania podłogowego.

A zlew pod oknem by mi ułatwił pracę (ciąg technologiczny).. i bym sobie mogła powyglądać na Park Narodowy ;)

zgadzam sie z Bard13 ładnie opisałes to co mi po głowie chodziło i jedynie to chowanie naczyn do szafek w moim przypadku - KATASTROFA wiec jednak duży zlew z ociekaczem

co do grzejnika ja go po prostu w kuchni nie mam wyrzuciłem od razu , w zamian dałem duzy w jadalni połączonej z kuchnia i jest dobrze.

Mam pod oknem i nie żałuję mimo że okno muszę myć minimum raz w miesiącu(co to jest w porównaniu z mieszkańcami naszego Zagłębia Węglowego)

Mam dwa argumenty za:

1.za oknem mam taras więc jak Miśka śpi w wózku to ją widzę

2.za tarasem jest trawnik i piaskownica więc jak Miśka się bawi to też ją widzę

Mam tylko jeden zasadniczy problem...nienawidzę zmywać :cry: !!!!!!!!!!!!

• 2 weeks później...
Mam pod oknem i nie żałuję mimo że okno muszę myć minimum raz w miesiącu(co to jest w porównaniu z mieszkańcami naszego Zagłębia Węglowego)

Mam dwa argumenty za:

1.za oknem mam taras więc jak Miśka śpi w wózku to ją widzę

2.za tarasem jest trawnik i piaskownica więc jak Miśka się bawi to też ją widzę

Mam tylko jeden zasadniczy problem...nienawidzę zmywać :cry: !!!!!!!!!!!!

Jakby zlew nie był pod oknem to byś nie widziała nic przez to okno?

kuchnię mam w kształcie litery U , zlew ( zastanawiam sie jedno komorowy czy dwu) bedzie napewno narozny.

Pod oknem bede miała ciag roboczy. a ktoś pytał jak oswietlic to miejsce, mi podpowiedział elektryk: zrobił mi kabelki 3 roznej dlugosci ,ale tak zeby nie przeszkadzały jak stoje przy szafkach...i bede miała takie cieniutkie trzy lampki..widziałam takie rozwiazanie - jest super...

zastanawiam sie tylko nad tym zlewem: bo jak myc lub płukać blachy od pieczenia np. mięsa...( zmywarka bedzie- ale wiem ze blachy jednak trzeba opłukać)

u mnie jest tak:

http://foto.onet.pl/albumy/zdjecie.html?no=1&id=12247&grupa=0&kat=2&nxt=0

kupilsmy zlewozmywak waski 2 komorowy i nie ma problemu z otwieraniem, choc poczatkowo byl stres jak to zrobic , zeby okno otworzyc. Jest wpuszczany i maksymalnie przysuniety do krawedzi blatu, co moim zdaniem tez jest wygodniejsz bo nie trzeba sie pochylac . Poza tym okno takie duze, ze i zlew i blat roboczy ma dostep do okna i widoku przez nie.