Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zlew pod oknem.. TAK czy NIE ?  

221 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zlew pod oknem.. TAK czy NIE ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 893
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

duży, pojedynczy, na szafkę 60 cm (czyli coś 45-55), jeśli stalowy, to nie błyszczący gładki.

Już za sam fakt, że zlew spory, to trochę się da :) I faktycznie - zlewozmywaki chociażby granitowe, które są dokładnie przystosowane do podwieszania, są zazwyczaj 2 razy droższe za te, które niekoniecznie są tylko do podwieszania (producenci zazwyczaj robią wtedy do nakładania lub na równi z blatem i do podwieszania).

Z podwieszanych stalowych, które można kupić w bardziej rozsądnej cenie (dla każdego to co innego oznacza :) ) jest Pyramis Iris 50 x 40 len lub BLANCO SUPRA 500-U STAL SZCZOTKOWANA, z granitu mniej rozwalające cenowo jest Fooch Coronation 56 lub Teka Radea. Poszperaj też na allegro - czasem producenci coś wyprzedają lub firmy się chcą pozbyć stanów magazynowych i obniżają ceny.

Witam,

Proszę o poradę.

Zdecydowałem się na zakup zlewozmywaka Villeroy&Boch Cisterna 60B Classicline. Mam jednak dylemat POŁYSK czy MAT. Gust idzie w matowy jednak mam wątpliwości co do trudności utrzymania w czystości tego rozwiązania w porównaniu z wersją w połysku. Czy jest ktoś na forum, kto może mi doradzić/rozwiać wątpliwości w tym temacie.

Cena zlewozmywaka jest (jak dla mnie) dość wysoka ale zdecydowałem się na dość duży blat kamienny w jednym kawałku a nie chciałbym zespalać blatu na stałe (podblatowy) ze zlewozmywakiem, który okaże się rozczarowaniem.

Proszę o opinie na postawiony przeze mnie temat, gdyż wybór ceramiki po wielu wieczorach walk portfela z rozsądkiem jest dla mnie już zamknięty. Pozdrawiam.

Witam,

Proszę o poradę.

Zdecydowałem się na zakup zlewozmywaka Villeroy&Boch Cisterna 60B Classicline. Mam jednak dylemat POŁYSK czy MAT. Gust idzie w matowy jednak mam wątpliwości co do trudności utrzymania w czystości tego rozwiązania w porównaniu z wersją w połysku. Czy jest ktoś na forum, kto może mi doradzić/rozwiać wątpliwości w tym temacie.

Wątpię, aby ktoś miał szansę porównać (mieć u siebie) obie wersje. Mam ceramikę w macie i zastanawiam się, czy jej pielęgnacja może się różnić od tej w połysku? Obie wersje są gładkie, materiał ten sam, tylko wykończenie połysk lub mat.

Czyścić będziesz musiał tak samo :) W końcu to zlew (jeden z najczęściej używanych sprzętów w kuchni), a jeszcze nie wynaleziono materiału, który się nie brudzi albo sam czyści (niestety) :) Fakt, że sporo osób wybiera pod kuchnię i jak ma w połysku fronty, to i zlew taki sam bierze.

Dzięki za odpowiedź!

To, że będzie trzeba czyścić po każdym zabrudzeniu to sprawa dla mnie oczywista. Temat ceramiki pojawił się u mnie ze względu na opinie, że wśród materiałów, z jakich wykonywane są typowe zlewozmywaki - akurat ten materiał miewa najmniejsze problemy z usuwaniem brudu. Szczególnie tego brudu, który jest zmorą w innych materiałach.

Z efekcie przeglądania ofert ceramiki wpadł mi w oko dostępny w ceramice mat - i tu się w głowie zapaliła lampka, czy oby mat w ceramice, nie będzie podobnie uciążliwy jak większość konglomeratów, o których mówią mi ich właściciele (wówczas nie widzę sensu ekonomicznego).

@Agami - masz ceramikę w macie. Masz może osobiste porównanie do zlewozmywaków konglomeratowych? (Fragranity, Silgranity i NAZWAFIRMY_X_granity)

Witam,

niedawno kupiłem zlewozmywak granitowy, czarny nakrapiany. Ku mojemu zaskoczeniu strasznie się rysuje i przebarwia (na biało).

Nie wiem z jakiego powodu. Do zakupu był dołączony jakiś płyn nabłyszczający, aby smarować go na noc, który skończył się po kilku razach (była to jakaś próbka 50 ml). Czy wam też się tak robi? Ja po każdym użyciu mam białe plamy i zadrapania... Macie na to jakiś sposób?

Może jakieś sprawdzone środki?

Ja mam zlew Franke w kolorze onyx ( czarny z drobinkami) i jestem megazadowolona. Tak naprawdę nie wymaga on żadnej pielęgnacji, pomimo że mam bardzo twardą wodę nie widać zacieków. Po użyciu przecieram go ściereczką lub gąbką i jak wyschnie jest idealnie czysty. Za nic nie zamieniłabym go na zlew stalowy, który się rysuje, powstają zacieki z osadów i twardej wody.

Dzięki za odpowiedź!

@Agami - masz ceramikę w macie. Masz może osobiste porównanie do zlewozmywaków konglomeratowych? (Fragranity, Silgranity i NAZWAFIRMY_X_granity)

Potwierdzam - ceramika to materiał łatwo pielęgnujący się i czyszczący. Nie wyobrażam sobie jasnego zlewu w przypadku mojej mocno zakamienionej wody. Widzę, jak osadza się na ceramice łazienkowej (o dziwo, najmniej na najmniej markowej ;) ), a tutaj myję raz dwa i zlew jak nowy.

Zastanawiam się, czy ze zlewami mat/połysk nie jest tak samo, jak w innych materiałach - o wiele mniej przecież widać ciapek na podłodze mat czy pół mat niż błyszczącej (płytki, panele itp).

Mam porównanie, ale nie miarodajne. Ja zlew ceramika jasna i mocno zakamieniona woda studzienna, do tego zamontowany młynek (a co za tym idzie odpadki często lądują od razu w zlewie, lekko go "zabarwiając"), mama - czarny metalik, polskiej marki, woda w miarę ok. Po 3 latach widać upływ czasu (dla mojego wprawnego oka - zboczenie zawodowe :) ) , ale dla kogoś z zewnątrz, ten zlew po umyciu i wytarciu wygląda jak nowy. Osad z kamienia widoczny dopiero po 2-3 dniach nie używania go, jak wyschnie. Na codzień gąbka z płynem do mycia naczyń i wygląda naprawdę rewelacyjnie.

Czy natknal sie ktos z Was na bialy zlewozmywak ceramiczny - prostokatny, super prosty w ksztalcie - o komorze min. 40cm (druga mala opcjonalna), ale gdzie ociekacz jest maly ok 20cm? Szukam, szukam i nie moge znalezc :( Bede wdzieczna za pomoc.

Moze tez byc 1,5 komory bez ociekacza. SystemCeram ze wzgledu na cene odpada

Edytowane przez Priscilla

Priscilla - nie ma takiego zlewu, zarówno 1 komora plus ociekacz, jak i 1,5 komory. Wykluczając SystemCeram wykluczyłaś najbliższy twemu ideałowi Mera 70 (1 komora plus malutki ociekacz) lub nakładaną Mera 60 (1,5 komory). Zostało Blanco, które nie ma nic w ofercie, aby ci pasowało, jeszcze droższy VB i Duravit.

Pozostaje Deante, Franke, Blanco, które nie mają nic odpowiadającego Twoim wymaganiom...

Zapewne to, co większości w ceramice - wysoka cena...

No właśnie dziś dopiero dotarł do mnie V&B w matowej wersji grafit. W dotyku robi wrażenie prawie szklistego, więc pierwsze wrażenie bardzo pozytywne. Zobaczymy co to będzie w praniu.

Właśnie... cena. Oferty krajowe mają dość spory rozrzut cenowy, wybrałem ofertę za 2050zł + ok70zł za przesyłkę w kategorii do 60kg (!) z płatnością przy odbiorze. Żałuję, że do Niemiec pojadę dopiero za dwa tygodnie a blat potrzebny już na już, bo w Niemczech cena TEGO SAMEGO produktu to w przeliczeniu po średnim kursie euro prawie 400 (czterysta) zł mniej (1670zł). I to w kraju, gdzie ludzie są średnio zamożniejsi. Ok. mała popularność produktu w naszym kraju i marka średnio kojarzona w większości rozmów.

Nie pojmuję jednak dlaczego tematem zlewozmywaków podblatowych nie zajmują się rodzime firmy!!! Mamy doskonałe produkty, tu przecież wystarczy tylko nieco zmieniony projekt konstrukcji (wytrzymałość przy innym mocowaniu) i przeszlifowanie+splanowanie powierzchni stycznej z kamiennym blatem.