Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podlogowe zamiast kaloryferow??

kuba426

Recommended Posts

Jeden kolega zamienił i się cieszy, drugi zamieni i będzie klnąć. Trzeba przeliczyć dokładnie OZC i sprawdzić, czy można zamontować podłogówkę, oraz podobierać rozstawy pętli. Ogólnie rzecz biorąc budynek musi być dobrze docieplony, inaczej będzie bardzo niski komfort mieszkania - z ciepłą podłogą.

Największa wada podłogówki to jak dla mnie fakt, ze nie mozna sobie polozyc drewnianej podlogi. Niby sa podlogi drewniane dostosowane do podlogowki, ale podobno i tak nie zdaje to egzaminu. Nie chce kafli w calym domu!

Nie powielaj mitów. Wejdź na posadzki/podłogi i poczytaj opinie użytkowników. Ja mam 100 % podłogówki i będą nawet panele a może i wykładzina.

Wlasnie tu jest problem, mieszkanie jest w starym budownictwie, mury sa nieocieplone, ale sa grube. O ogrzewaniu nie mam zielonego pojecia i chcialbym aby ktos mnie nakierowal jak to wszystko powinno wygladac, czy np. kolo okien i scian bocznych budynku trzeba dawac gesciej?? i co najwazniejsze czy taki zwykly jas moze sobie to zrobic sam? czy tutaj trzeba raczej fachowca, ktory robote zacznie od projektu. Z tego co wyczytalem w sieci to zapotrzebowanie na cieplo u mnie wychodzi 150-170W/m2.

To w takim razie napisze dlaczego zalezy mi na tej podlogowce, otoz w salonie mam okno tarasowe i jeden specjalista powiedzial mi kiedys, ze bede musial miec w takiej sytuacji grzejnik kanalowy, a ile kosztuje grzejnik kanalowy to wszyscy w temacie wiedza. a przy tym zapotrzebowaniu na cieplo sam w salonie nie wystarczy.

Moze zadam pytanie nie do teamatu, jak rozwiazac ogrzewanie salonu z takim duzym oknem bez grzejnika kanalowego?? Bo o to sie glownie rozchodzi.

To w takim razie napisze dlaczego zalezy mi na tej podlogowce, otoz w salonie mam okno tarasowe i jeden specjalista powiedzial mi kiedys, ze bede musial miec w takiej sytuacji grzejnik kanalowy, a ile kosztuje grzejnik kanalowy to wszyscy w temacie wiedza. a przy tym zapotrzebowaniu na cieplo sam w salonie nie wystarczy.

Moze zadam pytanie nie do teamatu, jak rozwiazac ogrzewanie salonu z takim duzym oknem bez grzejnika kanalowego?? Bo o to sie glownie rozchodzi.

Sprawdź. Może nie jest aż tak drogo, jak opowiadają..

http://regulus.com.pl/kadobcan/doborcanal.html

http://regulus.com.pl/kawyccan/wycenacanal.html

Pozdrawiam

Bogusław

Wlasnie tu jest problem, mieszkanie jest w starym budownictwie, mury sa nieocieplone, ale sa grube. O ogrzewaniu nie mam zielonego pojecia i chcialbym aby ktos mnie nakierowal jak to wszystko powinno wygladac, czy np. kolo okien i scian bocznych budynku trzeba dawac gesciej?? i co najwazniejsze czy taki zwykly jas moze sobie to zrobic sam? czy tutaj trzeba raczej fachowca, ktory robote zacznie od projektu. Z tego co wyczytalem w sieci to zapotrzebowanie na cieplo u mnie wychodzi 150-170W/m2.

Gdzie w sieci można znaleźć jakie jest zapotrzebowanie na ciepło własnego domu ? Takie szacunki obarczone są bardzo dużym błędem. Ta wartość to może być nie 150-170 a 270-350 kWh/m2/rok. Tylko dokładne i rzetelne obliczenia w OZC pozwolą ocenić czy dany budynek nadaje się do ogrzewania podłogowego

Przecież pisze, że dom nieocieplony - w tej sytuacji klimatyzator tylko do zabawy.

Jeśli uważasz, że taki klimatyzator w okresach przejściowych dostarcza drożej ciepło niż kocioł na węgiel za 850zł/t - to udowodnij to. Zwłaszcza, że latem w takim domu również może być przydatny. Każdy wie co potrafi zrobić farelka 2kW w pomieszczeniu - to samo zrobi taka klima, ale weźmie 500W. Polecam mój kalkulator

https://spreadsheets.google.com/spreadsheet/ccc?authkey=CPfu-_8B&key=0AmIvzeh1jpYadFFBbXNqUk5pQjJQNjF1STgxNkVRd2c&authkey=CPfu-_8B#gid=14

Edytowane przez kbab