kuba426 01.08.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Witam, czy mozna zamiast tradycyjnych kaloryferow zamontowac w calym mieszkaniu ogrzewanie podlogowe?Jak to sie ma w praktyce, czy jest ktos z forumowiczy, kto zezygnowal z kaloryferow na rzecz podlogowki.Z gory dziekuje za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 01.08.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 kolega rwxw ma w swoim domu podlogowke i grzejniki...glosi wszedzie ze teraz zrobilby tylko podlogowke... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 01.08.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Jeden kolega zamienił i się cieszy, drugi zamieni i będzie klnąć. Trzeba przeliczyć dokładnie OZC i sprawdzić, czy można zamontować podłogówkę, oraz podobierać rozstawy pętli. Ogólnie rzecz biorąc budynek musi być dobrze docieplony, inaczej będzie bardzo niski komfort mieszkania - z ciepłą podłogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 01.08.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 ale tak głównie to o co chodzi, bo jeśli o koszt ogrzewania to nie liczyłbym na więcej niż 6-8%. Czy się opłaci to wg kosztów inwestycyjnych każdego z osobna? Jak wcześniej wspomniano system nie sprawdzi się w domach o zapotrzebowaniu ponad 100kWh/m2/rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castaway 01.08.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 a ja mam całą podłogówkę i sie ciesze. Ostatnia zima była cóż umówmy się ...mocna i pięknie grzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wera666 02.08.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Największa wada podłogówki to jak dla mnie fakt, ze nie mozna sobie polozyc drewnianej podlogi. Niby sa podlogi drewniane dostosowane do podlogowki, ale podobno i tak nie zdaje to egzaminu. Nie chce kafli w calym domu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 02.08.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Największa wada podłogówki to jak dla mnie fakt, ze nie mozna sobie polozyc drewnianej podlogi. Niby sa podlogi drewniane dostosowane do podlogowki, ale podobno i tak nie zdaje to egzaminu. Nie chce kafli w calym domu! Nie powielaj mitów. Wejdź na posadzki/podłogi i poczytaj opinie użytkowników. Ja mam 100 % podłogówki i będą nawet panele a może i wykładzina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba426 02.08.2011 15:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Wlasnie tu jest problem, mieszkanie jest w starym budownictwie, mury sa nieocieplone, ale sa grube. O ogrzewaniu nie mam zielonego pojecia i chcialbym aby ktos mnie nakierowal jak to wszystko powinno wygladac, czy np. kolo okien i scian bocznych budynku trzeba dawac gesciej?? i co najwazniejsze czy taki zwykly jas moze sobie to zrobic sam? czy tutaj trzeba raczej fachowca, ktory robote zacznie od projektu. Z tego co wyczytalem w sieci to zapotrzebowanie na cieplo u mnie wychodzi 150-170W/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.08.2011 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Spore to zapotrzebowanie. Nie da się czegoś z tym zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba426 02.08.2011 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 A co z tym mozna zrobic?? Jak narazie ocieplenie nie wchodzi w gre bo tzw. "mokre roboty" jeszcze nie zrobione. Ale i tak to bedzie raczej ostatnie co zrobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.08.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 A jak zrobisz to ocieplenie to jakie będziesz miał zapotrzebowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 02.08.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Bez dobrego ocieplenia zdecydowanie odradzam podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba426 03.08.2011 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 To w takim razie napisze dlaczego zalezy mi na tej podlogowce, otoz w salonie mam okno tarasowe i jeden specjalista powiedzial mi kiedys, ze bede musial miec w takiej sytuacji grzejnik kanalowy, a ile kosztuje grzejnik kanalowy to wszyscy w temacie wiedza. a przy tym zapotrzebowaniu na cieplo sam w salonie nie wystarczy.Moze zadam pytanie nie do teamatu, jak rozwiazac ogrzewanie salonu z takim duzym oknem bez grzejnika kanalowego?? Bo o to sie glownie rozchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 03.08.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 To w takim razie napisze dlaczego zalezy mi na tej podlogowce, otoz w salonie mam okno tarasowe i jeden specjalista powiedzial mi kiedys, ze bede musial miec w takiej sytuacji grzejnik kanalowy, a ile kosztuje grzejnik kanalowy to wszyscy w temacie wiedza. a przy tym zapotrzebowaniu na cieplo sam w salonie nie wystarczy. Moze zadam pytanie nie do teamatu, jak rozwiazac ogrzewanie salonu z takim duzym oknem bez grzejnika kanalowego?? Bo o to sie glownie rozchodzi. Sprawdź. Może nie jest aż tak drogo, jak opowiadają.. http://regulus.com.pl/kadobcan/doborcanal.html http://regulus.com.pl/kawyccan/wycenacanal.html Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.08.2011 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Wlasnie tu jest problem, mieszkanie jest w starym budownictwie, mury sa nieocieplone, ale sa grube. O ogrzewaniu nie mam zielonego pojecia i chcialbym aby ktos mnie nakierowal jak to wszystko powinno wygladac, czy np. kolo okien i scian bocznych budynku trzeba dawac gesciej?? i co najwazniejsze czy taki zwykly jas moze sobie to zrobic sam? czy tutaj trzeba raczej fachowca, ktory robote zacznie od projektu. Z tego co wyczytalem w sieci to zapotrzebowanie na cieplo u mnie wychodzi 150-170W/m2. Gdzie w sieci można znaleźć jakie jest zapotrzebowanie na ciepło własnego domu ? Takie szacunki obarczone są bardzo dużym błędem. Ta wartość to może być nie 150-170 a 270-350 kWh/m2/rok. Tylko dokładne i rzetelne obliczenia w OZC pozwolą ocenić czy dany budynek nadaje się do ogrzewania podłogowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 04.08.2011 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Moze zadam pytanie nie do teamatu, jak rozwiazac ogrzewanie salonu z takim duzym oknem bez grzejnika kanalowego?? Bo o to sie glownie rozchodzi. Osobiście spróbowałbym z tanim klimatyzatorem jako uzupełnienie ogrzewania podstawowego (obecnego) - powinien się sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 05.08.2011 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Przecież pisze, że dom nieocieplony - w tej sytuacji klimatyzator tylko do zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.08.2011 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Przecież pisze, że dom nieocieplony - w tej sytuacji klimatyzator tylko do zabawy. Oj jak dom nieocieplony to klimatyzator będzie bardzo potrzebny;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 05.08.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 (edytowane) Przecież pisze, że dom nieocieplony - w tej sytuacji klimatyzator tylko do zabawy. Jeśli uważasz, że taki klimatyzator w okresach przejściowych dostarcza drożej ciepło niż kocioł na węgiel za 850zł/t - to udowodnij to. Zwłaszcza, że latem w takim domu również może być przydatny. Każdy wie co potrafi zrobić farelka 2kW w pomieszczeniu - to samo zrobi taka klima, ale weźmie 500W. Polecam mój kalkulator https://spreadsheets.google.com/spreadsheet/ccc?authkey=CPfu-_8B&key=0AmIvzeh1jpYadFFBbXNqUk5pQjJQNjF1STgxNkVRd2c&authkey=CPfu-_8B#gid=14 Edytowane 5 Sierpnia 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 06.08.2011 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Przecież pisze, że dom nieocieplony - w tej sytuacji klimatyzator tylko do zabawy. Są klimy po 16 kW .Np do łazienki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts