Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi zewnętrzne otwierane na zewnątrz czy do środka?

Recommended Posts

Do Pana Boga ? Przepisy to jedno. Nie zmieniesz ich nawet w miesiąc. Chyba że nie ma przepisów, ale w tym tu najbieglejszy jest T12345T - czyli http://www.oknotest.pl

Nie widzę innego wyjścia niż montaż do wewnątrz. Chyba że zaryzykujesz, że ktoś tego nie zauważy..

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oba rozwiązania mają wady i zalety. Jeśli drzwi otwierają się na zewnątrz, z pewnością mamy więcej miejsca w przedsionku - jednak zimą, kiedy napada dużo śniegu, a my nie zrobiliśmy zadaszenia mogą pojawić się kłopoty z ich otwieraniem. Zaletą drzwi otwieranych do wewnątrz jest to, że zawiasy mają umieszczone od środka pomieszczenia, więc trudniej je podważyć. Drzwi otwierane do wewnątrz koniecznie powinny mieć zadaszenie, warto też również zamontować na zewnątrz odbojnik, żeby uniknąć niemiłego zaskoczenia przy otwartych drzwiach w momencie np. silnego wiatru.

W blokach na klatkach to drzwi muszą być otwierane do wewnątrz mieszkania. W bloku gdzie kiedyś mieszkałem był taki mądry co sobie zrobił na zewnątrz i nadzór budowlany kazał mu zdementować.

W domku to jak najbardziej na zewnątrz a nie wynika to tylko z wygody w często małym wiatrołapie a ludzkiego instynktu gdy ucieka przed pożarem -instynktownie odpychamy od siebie drzwi i przegrody a nie przyciągamy.

Oba rozwiązania mają wady i zalety. Jeśli drzwi otwierają się na zewnątrz, z pewnością mamy więcej miejsca w przedsionku - jednak zimą, kiedy napada dużo śniegu, a my nie zrobiliśmy zadaszenia mogą pojawić się kłopoty z ich otwieraniem.

Pisałem na początku, że chodzi o dom wielorodzinny (blok-2 klatki, 4 kondygnacyjny).

W blokach na klatkach to drzwi muszą być otwierane do wewnątrz mieszkania.

Wszyscy o tym piszą, ale nikt tego nie potrafi zargumentować.

Do Pana Boga ? Przepisy to jedno.Nie widzę innego wyjścia niż montaż do wewnątrz. Chyba że zaryzykujesz, że ktoś tego nie zauważy..

No właśnie, tylko jaki przepis tego zabrania? Bo moje drzwi po całkowitym otwarciu nie zmniejszałyby drogi ewakuacji poniżej 1,4m.

Jeśli ktoś zna inny akt prawny, który ma tutaj zastosowanie, to proszę o podpowiedź.

Jedyny powszechnie obowiązujący przepis dotyczący

tej kwestii to §242 rozporządzenia ministra infrastruktury z dnia 12

kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny

odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U. 2002 Nr 75 poz.690).

„§ 242. 1. Szerokość poziomych dróg ewakuacyjnych należy obliczać

proporcjonalnie do liczby osób mogących przebywać jednocześnie na

danej kondygnacji

budynku, przyjmując co najmniej 0,6 m na 100 osób, lecz nie mniej

niż 1,4 m.

2. Dopuszcza się zmniejszenie szerokości poziomej drogi ewakuacyjnej

do 1,2 m, jeżeli jest ona przeznaczona do ewakuacji nie więcej niż

20 osób.

3. Wysokość drogi ewakuacyjnej powinna wynosić co najmniej 2,2 m,

natomiast wysokość lokalnego obniżenia 2 m, przy czym długość

obniżonego odcinka drogi nie może być większa niż 1,5 m.

4. Skrzydła drzwi, stanowiących wyjście na drogę ewakuacyjną, nie

mogą, po ich całkowitym otwarciu, zmniejszać wymaganej szerokości

tej drogi.

Otwierane na zewnątrz, bo :

1. trudniej je wyważyć jeśli otwierają się na zewnątrz

2. łatwiej uciekać z chałupy - jakby co ...

3. o wiele łatwiej zagospodarować wiatrołap

Dzięki. Ale taki wpisy nie wnoszą nic do tematu.

Poza tym ja chcę otwierane na zewnątrz. Jednak wszyscy mi mówią, że w budynku wielorodzinnym (blok) nie można tak instalować.....tylko nikt nie potrafi powiedzieć dlaczego

Poza tym ja chcę otwierane na zewnątrz. Jednak wszyscy mi mówią, że w budynku wielorodzinnym (blok) nie można tak instalować.....tylko nikt nie potrafi powiedzieć dlaczego

Wybacz - odpowiedziałam założycielowi wątku - on nie pyta o przepisy.

--------

Proponuję zacząć od ustawy - niestety mnie sie nie chce jej przeszukiwac : http://www.abc.com.pl/serwis/du/2002/0690.htm

http://www.projektoskop.pl/a-446-przewodnik-po-warunkach-technicznych-jakim-powinny-odpowiadac-budynki.html

Edytowane przez Nefer

To chyba logiczne - otwierając drzwi zawsze jest ryzyko że się kogoś nimi walnie i utrudnia się ewakuację nawet jeśli zachowane jest przepisowe 1,4 szerokości. Można się dogadać i zrobić otwierane na zewnątrz ale w sytuacji gdy mieszkanie położone jest na końcu odnogi korytarza i jeśli nie utrudni to otwierania drzwi sąsiadowi.

dzięki wszystkim za dyskusję.

dzisiaj temat zamknąłem. po rozmowie z autorem projektu budynku i sprawdzeniu drogi ewakuacyjnej, ostatecznie stanęło na moim.

tak jak pisałem nie ma tutaj jakiś wytycznych prawa budowlanego, które by zabraniały w budownictwie wielorodzinnym montaż drzwi zewnętrznych otwieranych do zewnątrz.

natomiast musi być spełniony warunek, iż po CAŁKOWITYM OTWARCIU drzwi nie mogą one zmniejszyć drogi ewakuacji poniżej ustawowego 1,4m (dla drogi ewakuacji powyżej 20 osób) lub 1,2m (jeśli ta droga jest dla mniej niż20 osób).

a dotyczy to przepisów pożarnictwa i BHP.

piszę to dla wszystkich, którzy noszą się z zamiarem wymiany drzwi wejściowych na otwierane do zewnątrz, a obawiają się jakiś wypisywanych (również tutaj) historii typu, że "w blokach trzeba instalować drzwi wejściowe do wewnątrz....i już!".

dla porządku oczywiście należy fakt wymiany zgłosić do zarządcy.

w moim przypadku (tak jak sądziłem) autor projektu uznał tą zmianę za "nieistotną" i tylko naniósł poprawkę w projekcie (bez konieczności składania nowego projektu).

nie ma rzeczy niemożliwych :))

• 1 year później...

Mysle ze to wynika z tego, ze w korytarze w blokach PRL zwykle byly bardzo waskie i gdyby sasiedzi otwierali drzwi jednoczesnie to by o siebie uderzaly. Poza tym w waskim korytarzu rzeczywiscie mozna uderzyc kogos przechodzacego. Ja akurat mieszkam w takim zaulku obok windy (blok PRL), gdzie drzwi nie beda tarasowaly nikomu przejscia, i mysle zeby zrobic je na zewnatrz, bo bede miala wiecej miejsca w przedpokoju. Martwi mnie tylko wlasnie ta kwestia latwiejszego wywazenia drzwi...

... Martwi mnie tylko wlasnie ta kwestia latwiejszego wywazenia drzwi...

Nie mam praktywki w wyważaniu, ale sądzę że w obie strony tak samo łatwo/trudno wyważyć dobre drzwi (potrzebny jest jakiś system antywyważeniowy)

Otwierane na zewnątrz, bo :

1. trudniej je wyważyć jeśli otwierają się na zewnątrz

2. łatwiej uciekać z chałupy - jakby co ...

3. o wiele łatwiej zagospodarować wiatrołap

i jeszcze jedno, moim zdaniem najważniejsze, co wyszło z mojej dyskusji z Jareko.

Otwierane na zewnątrz gdyż jest szczelniej jak wiatr wieje. Po prostu dociska skrzydło a nie odpycha od ramy. Dlaczego to istotne? Bo drzwi są słabiej dociskane do ościeżnicy jak okno. I ten argument do mnie najbardziej przemówił, gdyż nie będę miał wiatrołapu i nie wyobrażam sobie gwiżdżących drzwi, romantyzm dawno życie ze mnie wytłukło, pozostał już tylko reumatyzm hi hi hi

• 2 years później...

Witaj, jeśli na początku masz takie problemy to rozważ czy na pewno chcesz mieszkać w "bloku". Bo w takim miejscu Twoje widzimisię nie jest najważniejsze. Drzwi w budynkach wielorodzinnych powinny otwierać się do wewnątrz właśnie ze względów ppoż, by nie zawężać drogi ewakuacyjnej, by kogoś nimi nie uderzyć przy innej okazji. To co Ci mówi deweloper to niestety częsta praktyka, do czasu odbiorów musi być zgodnie z przepisami a potem to zależy od sąsiadów czy życzliwie nie doniosą że zmieniłeś drzwi, od administracji bloku... W razie ewentualnego pożaru możesz mieć problemy z samowolą.

Twój blok ktoś zaprojektował, posiadał stosowne uprawnienia, zaopiniował rzeczoznawca ds ppoż. nie wymagaj teraz od zwykłego dewelopera że Ci pozwoli zmienić drzwi. Jak zdobędziesz niezależną opinię od rzeczoznawcy ds ppoż że Twoje drzwi otwierane na zewn nie wpłyną na bezpieczeństwo mieszkańców to.. i tak to potem ktoś może uwalić:)

To dopiero początek dostosowywania się do życia we wspólnocie...

Trzeba było wertować przepisy zanim kupiłeś "drogie" drzwi.

To co ktoś napisał o tym że otwierane do wewnątrz są praktykowane na południu Polski i częsciowo zachodniej a otwieranie na zewnątrz w innych regionach kraju wydaje mi sie prawdą. Całe życie mieszkałem na śląsku i zawsze widywałem drzwi wejściowe tylko do wewnątrz. Dopiero jak zaczałem wyjeżdzać do innych regionów to coraz częściej spotykałem w domkach drzwi otwierane na zewnatrz. Coś w tym musi być :)

Geeneralnie mimo małego wiatrołapu dla mnie bardziej "po ludzku" jest zrobienie drzwi do wewnątrz, ale może to zboczenie spowodowane dzieciństwem :)

Drzwi otwierane na zewnątrz mają jeszcze jedną istotną zaletę - deszcz spływający po skrzydle ścieka na zewnątrz domu. Drzwi otwierane do wewnątrz muszą mieć montowany okapnik który powoduje że woda ściekająca po skrzydle nie przedostaje się w okolice styku skrzydło-uszczelka progowa.

Nie wspomnę o zabieraniu przestrzeni i innych argumentach podawanych wyżej.

Okapnik wygląda mniej więcej tak (wujek google):

https://www.google.pl/search?biw=1281&bih=683&tbm=isch&sa=1&q=okapnik+drzwi&oq=okapnik+drzwi&gs_l=img.3..0i30l2j0i8i30l4j0i24.940.2890.0.3442.6.6.0.0.0.0.293.778.2-3.3.0....0...1c.1.64.img..3.3.762...0.HZc7Dn3_G7o

• 9 months później...