Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi zewnętrzne otwierane na zewnątrz czy do środka?

Recommended Posts

Wszystko zależy od wielkości wiatrołapu. My mamy duży, więc mamy drzwi do wewnątrz. Jest to wygodne, gdyż jak ktoś juz napisał, nie "wali się gości stojących przed drzwiami, a poza tym, jak np pada śnieg, to nie tarasuje on drzwi.. No chyba że ma się jakieś podcienia. Natomiast przy małym wiaytrołapie, na pewno powinno zastoswać się drzwi na zewnątrz.

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co za różnica, czy walę siebie, czy gościa?

A poza tym, jak idzie gość, to zanim dojdzie do drzwi otworzę mu albo, jak bardziej zadomowiony, to sam sobie otworzy.

A zadaszenie nad wejściem obowiązkowe - mam moknąć jak szukam kluczy? Czy kombinować jak tu wyjąć klucze i otworzyć drzwi trzymając parasolkę?

IMO wygodniejsze zawsze są na zewnątrz - nie ma tekiego wiatrołapu, co będzie miał więcej miejsca, niż jest na zewnątrz nawet na małej działce.

Miałam na zewnątrz teraz mam do środka otwierane.Plusy i minusy mają każde więc kto woli.

Mam zadaszenie jeden schodek plus płyta jak jest zawierucha to potrafi nawiać śniegu wpada do domu, przy otwieraniu bo oblepione też drzwi, za to wiejący wiatr dopycha drzwi są szczelniejsze niż otwierane do środka bo tutaj akurat są wpychane do domu.

Dla mnie najwiekszym minusem jest to że wchodząc do domu w butach nie mogę stanąć na wewnętrznej wycieraczce i wyskoczyc z butów np balerinek czółenek nie mówiąc o klapkach zostawić je tam i boso wejśc dalej bo zamykając drzwi automatycznie je wymiatam na zewnątrz taki schiz i przyzwyczajenie.

W poprzednim domu przy dużym wietrze potrafiłam wypaść ze skrzydłem na zewnątrz ale to załatwia samozamykacz.