Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak głeboko styropian ?

voytas80

Recommended Posts

(...)

Dość ciekawym pomysłem jest danie na górnej połowie ściany fundamentowej grubszej warstwy ocieplenia, a na dolnej cieńszej. Przykładowo zamiast dawać na całości 10cm, dać 15cm na górnej części i 5cm na dolnej. Materiału wyjdzie tyle samo a czy nie osiągniemy lepszego efektu ocieplenia?

Chyba to jednak pomysł chybiony. Nie spotkałem się aby ktokolwiek w ten sposób ocieplał fundament. Korzyści zapewne niewielkie zaś komplikacje spore. Tak więc pozostanę przy stałej warstwie ocieplenia o grubości 10cm na całej ścianie fundamentowej. Waham się jeszcze czy wybrać styrodur czy styropian - każdy z nich ma swoje wady i zalety...

akurat liczenie przegróf robię w innym programie,

to nakieruj mnie na właściwe tory abym tych kilkudziesieciu godzin nie myslał bo resztki mózgu jeszcze sfajczę sobie, proszę naprowadź mnie jak mają sie mostki termiczne do izolacji termicznej ław?W jaki sposób beton wlany w taki szalunek jest pełen mostków?w którym kierunku ucieka ciepło przy szalunku ławy z elementów traconych?

Zamiast sobie ubliżać i kłócić się proponuję zebrac fakty - które będą pomocne innym użytkownikom tego forum:

1. Rozumiem że styropian 10 cm na głębokość min 50 cm w głąb ziemi powinien wystarczyć?

2. jaka firma styropianu będzie najlepsza? ( najlepszy stosunek ceny do jakości) bo wiemy że nie zawsze wysoka cena jest równa z wysoką jakośćią....

Dość ciekawym pomysłem jest danie na górnej połowie ściany fundamentowej grubszej warstwy ocieplenia, a na dolnej cieńszej. Przykładowo zamiast dawać na całości 10cm, dać 15cm na górnej części i 5cm na dolnej. Materiału wyjdzie tyle samo a czy nie osiągniemy lepszego efektu ocieplenia?
tylko jak ziemia zamarza to sie podnosi. Jak zamarznie poniżej uskoku to się podniesie razem z uskokiem styropianu :sick: Nie muszę tłumaczyć co to oznacza?

Możesz uzasadnić dlaczego beton w takim szalunku bedzie sitem z mostkami?

Dołączam się do pytania. Od razu zaznaczam, że odpowiedzi "prawa fizyki" lub "oblicz sobie" mnie nie satysfakcjonują. Może być jakiś wzór lub regułka (broń Boże "Na logiczne myślenie ...".

Technologia wygląda intrygująco ale ciekawią mnie dwa zagadnienia. Czy ewentualne zyski cieplne zrekompensują nakłady na drogi XPS?

Jak się zachowa taki fundament pod obciążeniem ciężkim murem z ceramiki lub silikatki?