Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mikrofala jest bardzo dobra do podgrzania niektórych napojów.

Do podgrzania kawy nie polecam.

 

W jaki sposób w mikrofali robisz powidła śliwkowe?

 

Prawie same się robią:), mankamentem powideł jest to się skórki przypalają i strzelają wszystko ochlapując. Więc tak najpierw wypestkuję śliwki i blenduję w blenderze kielichowym na paćkę, wlewam do dużej duraleksowej miski i gotuję 30 min 800w. Potem wystawiam jak ostygnie, mieszam sprawdzam słodkość bo śliwki są nieraz słodkie i dosładzam albo erytrytem albo zwykłym słodzikiem jeszcze raz zagotowuję 30 min 800 i mieszam jak jest ciepłe nakładam do słoików jeszcze dogrzewam w mikrofali ale nie za długo żeby nie wykipiało i zakręcam bardzo gorące i gotowe.

  • Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Prawie same się robią:), mankamentem powideł jest to się skórki przypalają i strzelają wszystko ochlapując. Więc tak najpierw wypestkuję śliwki i blenduję w blenderze kielichowym na paćkę, wlewam do dużej duraleksowej miski i gotuję 30 min 800w. Potem wystawiam jak ostygnie, mieszam sprawdzam słodkość bo śliwki są nieraz słodkie i dosładzam albo erytrytem albo zwykłym słodzikiem jeszcze raz zagotowuję 30 min 800 i mieszam jak jest ciepłe nakładam do słoików jeszcze dogrzewam w mikrofali ale nie za długo żeby nie wykipiało i zakręcam bardzo gorące i gotowe.

 

Dziękuję :)

Czyli chodzi o szkło robione przez firmę DURALEX.

Dziękuję.

 

Nie chodzi o szkło produkowane przez firmę Duralex.

Chodzi o szkło żaroodporne.

duraleks, duralex «szkło hartowane, używane do wyrobu naczyń»

https://sjp.pwn.pl/sjp/duraleks;2555563

Ja do mikrofali nic nie mam w pracy, w biurze używałem codziennie. Ale w domu nie widzę zastosowania dla siebie, nigdy nie miałem i braku nie odczuwam.

Czyli jak widać każdy ma swoje potrzeby i przyzwyczajenia. Odpowiedzi na tytułowe pytanie jak zwykle jednoznacznej nie ma.

Ja do mikrofali nic nie mam w pracy, w biurze używałem codziennie. Ale w domu nie widzę zastosowania dla siebie, nigdy nie miałem i braku nie odczuwam.

Czyli jak widać każdy ma swoje potrzeby i przyzwyczajenia. Odpowiedzi na tytułowe pytanie jak zwykle jednoznacznej nie ma.

 

To zgoda, a jak podgrzać odrobinę mleka do kawki? Rozmrozić coś szybko, podgrzać 150 gram potrawy dla 1 osoby? Podgrzać minutę krokiety lub pierogi do odsmażenia żeby były gorące w środku i nie spalone z zewnątrz.itd itp...

Mikrofalówka przede wszystkim do podgrzania , jest to oszczędność czasu, pieniędzy oraz wody nie trzeba myć dodatkowych garnków. Dodatkowo nieoceniona przy robieniu przetworów można pasteryzować słoiki, robić powidła śliwkowe i mus jabłkowy bez mieszania i chlapania.

 

:o no to zaskoczyłeś mnie, nie słyszałem o takim zastosowaniu mikrofali. No cóż trzeba to sprawdzić :) Dzięki :D

:o no to zaskoczyłeś mnie, nie słyszałem o takim zastosowaniu mikrofali. No cóż trzeba to sprawdzić :) Dzięki :D

 

Można podszklić cebulkę w małej miseczce odrobinę posoloną i skropioną olejem bez brudzenia patelni. MOżna też cebulkę prawie wyprażyć na płaskim talerzu , jest jak sklepowa ale bez konserwantów

 

Fajny jest mus jabłkowy: obrane starkowane jabłka wstawiamy na 25 miut moc 800W i potem doprawiamy cukrem cynamonem słodzikiem czasem niczym bo jabłka są same slodkie w sobie. Zaletą jest jasny kolor jabłek nie jak towot Jak przestygną zblendować jak mają byc do szarlotki dodać galaretkę, kisiel lub łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie.

Edytowane przez gawel
To zgoda, a jak podgrzać odrobinę mleka do kawki? Rozmrozić coś szybko, podgrzać 150 gram potrawy dla 1 osoby? Podgrzać minutę krokiety lub pierogi do odsmażenia żeby były gorące w środku i nie spalone z zewnątrz.itd itp...

 

Wiesz kiedyś nie było tego ustrojstwa i ludzie sobie spokojnie radzili, i żyli wolniej, Ja nie posiadam i raczej nie jest mi do niczego potrzebna, a dla czego? bo podgrzewam sobie w piekarniku, mleczko na kuchence, itd, więc nie jest mi potrzebna, ale nie neguję ludzi którzy ją mają i używają

To zgoda, a jak podgrzać odrobinę mleka do kawki? Rozmrozić coś szybko, podgrzać 150 gram potrawy dla 1 osoby? Podgrzać minutę krokiety lub pierogi do odsmażenia żeby były gorące w środku i nie spalone z zewnątrz.itd itp...

Każdy ma swoje przyzwyczajenia i metody. I jasne, że można wykorzystać mikrofalę.

Mnie po prostu lepiej i wygodniej jest użyć patelni, rondelka, piekarnika (zależy do czego).

Nalałem sobie szklankę gorącego imbiru, zadzwonił telefon, temat był dłuższy niż słów kilka, potem jeszcze coś, imbir ostygł. Wstawiłem do micro na 20+10s i był gorący, więc jest pożytek.
Mikrofalówka idealnie nadaje się do odkażania ścierki kuchennej i tylko do tego.

 

Ściereczki kuchenne pierze się lub wymienia na nowe.

(nie reaguj) :D

  • 2 weeks później...

Mikrofala jest fajna.

Szybkie ciepłe jedzenie można robić albo odgrzać coś wczorajszego z lodówki. Przykładowo parówki - nie trzeba wyciągać garnka i wlewać wody i gotować. Brudzi się tylko talerz na którym są parówki,

A tak to trzeba by było znowu myć garnek, pokrywkę i talerzyk.

Odgrzewanie zimnej kawy lub herbaty.

  • 1 year później...
Moim zdaniem mikrofalówka do przydatne wyposażenie każdej kuchni. Nie ważne czy mieszkasz w mieszkaniu w bloku a może własnym domu. Dzięki niej jesteś wstanie szybko odgrzać dane zrobione szybciej. Ja bym się nie wahał i bym kupował.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...