Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodowe poczatki

Recommended Posts

oooooo Magnolia!! z nieba mi spadłas!!;-)))

glebe mam raczej lekką, ciemną podobno klasy V. Ale z tego co widziałam co miałam posadzone to marna strasznie..;-(((

czyli co? lepszy ten łubin czy zyto? a to nie rozsieje mi sie po całym ogrodzie?

czyli sciagam darn, przekopuję (kurcze ale tam mam troche mało ziemi i jak sciagne darn to bede miała dołek i dlatego myslałam dokupic ziemie ale nie chciałam cała ciezarówkę tylko moze w workach w castoramie??) i sieje łubin lub zyto tak?

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a nie możesz kupić ziemi od kogoś, może z pola? Z Casto to będzie zaprawiana ziemią, nie za bardzo do warzyw. Może ktoś w okolicy ma kompost, to by była najlepsza ziemia z niego.

Jak V klasa to słaba, łubin żółty, chociąż nam na IV udaje się gorczyca bardzo i daje dużą masę liściową. Po ogrodzie Ci się nie rozsieje, bo kopiesz przed zawiązaniem nasion, w stanie pękniętego pąka najlepiej.

Jak nie znajdziesz nigdzie dobrej ziemi to z darni załóż kompost, dorzucaj do niego przez jesień chwasty, trawę, drobne patyczki, resztki organiczne z domu ( unikaj wiekszych patyków, nie dawaj pomidorów, obierzyn ziemniaków, cytrusów) a wiosną wrzuć go w warzywnik. To nic że nie będzie w 100 % rozłożony, ale w 85 już tak. Tym sposobem wyprodukujesz sobie sama dobrej ziemi.

Jak masz taka słabą ziemię to spróbuj posiać teraz gorczycę ( mamy mokry rok, powinna dać radę), a na koniec września przekopać i jeszcze raz zasiać żytem- wtedy nawieziesz dwoma nawozami zielonymi.

Wiesz, nawozy zielone dają świetne rezultaty, ale nie natychmiastowe. Jesienią, po zbiorach w następnych sezonach powtarzaj sianie np. żyta , wtedy sukcesywnie będzie poprawiała się jakość warzywnika

Jak zimą będziesz mieć popiół z kominka ( czysty, tylko po drewnie), rozsypuj go na warzywnik- to tez dobry nawóz i odkwasza, a tak lubi większość warzyw. Choć wiosną i tak przyda się ziemi wapnowanie przed zasiewami.

poczytałam o nawozach zelonych i jestem za;-)

juz oznajmiłam mężowi ze siejemy gorczyce białą (a gdzie to to kupic? bo gorczyca kojarzy mi sie tylko z przyprawą do marynaty?) a potem jeszcz żyto;-) ale tez nie mam pojecia gdzie kupic na te moje pare m2.

tymczasem musze wyznaczyc miejsce do warzywnika i pomyslec o ogrodzeniu go jakimis roslinami. A moze jakimis krzewami owocowymi? czy za duze wyrosną?

krzewy wg. mnie za duże, chyba że warzywnik spory to można z krzewów 'tylne'( tj. takie które moga być tłem dla warzywnika) ściany zrobić z niższych krzewów, albo krzewów szczepionych na pniu- agrestu, porzeczek.

Ja nawozy zielone kupuję w ogrodniczych, albo jeszcze lepiej na targu- ostatnio za owies na zielony nawóz na moje 40 m2 zapłaciłam 30 gr.

przede wszystkim jego kształt powinien grać z resztą. Masz pomysł/plany co jeszcze będzie w ogrodzie?

Wg. mnie warzywnik lepiej wygląda na planie prostokąta lub kilku prostokątów podzielonych ścieżkami. Warzywa potrzebują różnie miejsca do wzrostu, wody, subst pokarmowych- chyba trudno Ci będzie je dobierać w taki kształt. Do tego warto stosować płodozmian- tzn. jak po lewej masz zagon marchwi, to na następny rok siejesz tam coś innego, a marchewkę na innym miejscu.

Miejsce na warzywnik może być, połącz je w głowie/ na papierze z resztą planów. A za drewutnia jest za ciemno- tam nie byłoby fajnie mieć warzywnik, a tutaj jakieś ładne drzewo z cieniem do odpoczynku?

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...