Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kapitalny remont mieszkania.

onael

Recommended Posts

Chciałbym poznać Wasze zdanie na temat mojego pomysłu :)

Ale to może od początku - mam mieszkanie około 100m2 - wyprowadziłem się z niego jakieś 3 lata temu, ponieważ wymagało remontu a że należało do gminy - bez możliwości wykupu nie pakowałem się w koszta. Teraz sytuacja uległa zmnianie i mogę je wykupić za 1% :) Tylko czy warto się w coś takiego pakować? Mieszkanie to ostatnie pietro budynku (3 kondygnacje) - strychu nie ma, od razu dach. Wg. mojego pomysłu trzeba przestawić dwie ściany, zmienić położenie łazienki i kuchni, nowe okna, drzwi itp. Oczywiście wymiana całego ogrzewania i wszystkich instalacji. Fajnie byłoby też ocieplić mieszkanie.

Co o tym myślicie?

Postaram się to trochę zobrazować :)

Trochę okna źle narysowałem ;) W każdym razie, są one mniej więcej na miejscu - postawienie ścianek spowoduje, że powstanie łazienka z oknem, przy aneksie kuchennym będzie okno i w części salonowej 2, w sypialni 2 - 3 okna i w sypilani 3 jedno. Ewentualnie "prawa" część mieszkania pozostanie bez większych zmian - jedynie zostaną przesunięte drzwi na sam początek sciany i dobudowany malutki korytarzyk, aby oba pomieszczenie były niezależne.

plan 1.jpg

plan 2.jpg

Edytowane przez onael

Gość zibik_eng
Nikt nie doradzi?

Zleć projekt.

Na kartce papieru/ekranie monitora można narysować dowolny układ pomieszczeń... w rzeczywistości polożenie łazienki i kuchni wyznacza położenie pionów kanalizacyjnych, wodnych i kominowych (wentylacyjnych).

Acha - ściany murowane (jeżeli to był gminny budynek to zapewne jakaś murowana kamienica) mają to do siebie że coś podpierają np stropy wyższej kondygnacji, konstrukcje dachu etc etc i nie można ich wyburzać jak się lokatorowi jednego z mieszkań podoba...

Edytowane przez zibik_eng

Proszę mi powiedzieć, komu mam zlecić opracowanie takiego projektu?

Ściany, które chcę wyburzyć są ścianami działowymi. Pion kanalizacyjny jest dokładnie tam, gdzie łazienka na pierwszym "planie" więc z pociągnięciem w nowe miejsce nie będzie problemu. Nad mieszkaniem jest już tylko dach. Miejsce gdzie chcę postawić kominek jest przy kominie należącym do mnie :)

Błyskotliwa odpowiedź :)

Znalazłem firmę projektową (podobno najlepsza w Wałbrzychu) powiedzieli, że za cały projekt 4tys. zł Nie mam pojęcia czy to dobra cena.

Taki projekt obejmuje też kosztorys czy trzeba go zrobić osobno? Myślicie, że zmieszczę w 100tys z całkowitym wykończeniem (bez mebli) ?

1. dom nie jest w całości Twoją własnością

przed takimi pracami ewidentnie ingerującymi w tzw. "nieruchomość wspólną"

(ściany ?) musisz uzyskać zgodę właścicieli

jeżeli zgody nie będzie, po co pchać się w koszty

2. po uzyskaniu zgody ustalasz czy chcesz burzyć i przestawiać :

a) ściany nośne - czyli na ogół takie "grubsze" o ile dom nie jest z żelbetu -na takie wybryki wymagane jest pozwolenie na budowę,

szukasz projektanta, ten przeprowadza tzw. inwentaryzację budowli

/ z grubsza chodzi o ustalenie konstrukcji budowli/

potem ty zgłaszasz swe życzenia, o ile ich realizacja jest możliwa projektant tworzy projekt,

zgłaszasz wniosek o pozwolenie na budowę na podstawie tego projektu

po uzyskaniu ewentualnym pozwolenia i jego "uprawomocnieniu się"

kupujesz sobie Dziennik Budowy, najmujesz kierownika budowy, Alleluja i do przodu !!!

b) ściany nie- nośne - wtedy sobie szalejesz do woli :wiggle:

Edytowane przez beton44

• 2 months później...

Trochę czasu już minęło a i pewne prace zostały wykonane :) Projekt wyszedł prawie, tak jak "narysowałem" Trochę inaczej będzie wyglądała prawa część mieszkania - będą dwa niezależne pokoje i małe pomieszczenie gospodarcze na piec.

Jak na razie pozbyłem się ścian, które uważałem za zbędne i została wyburzona łazienka (ta z rys.1) W poniedziałek przyjadą montować okna - zdecydowałem się na sześciokomorowe - będzie trochę cieplej i co najważniejsze ciszej :)

Przed zimą chciałbym wykonać jeszcze ogrzewanie. W chwili obecnej jest centralne węglowe - jak tam kiedyś mieszkałem zimą spalałem około 10 kg węgla na dzień (rozpalałem po pracy czyli około 17 i ostatnia dokładka była około 23) Instalację chcę wymienić - co byście polecili w moim przypadku? Mam dużą piwnicę, więc jest gdzie składować opał, kominiarz powiedział, że mogę zastosować dowolny rodzaj - gaz, węgiel, eko groszek, drewno, kominek. Co byście polecili, aby późniejsze koszty ogrzewania były jak najmniejsze? W chwili obecnej mogę wydać na ogrzewanie około 15 tys (fajnie jakbym zmieścił się w 10 tys)

A może najpierw powinienem postawić nowe ściany i dopiero wtedy bawić się w ogrzewanie?

Nie gaz nie daje "innego" ciepła. Rodzaj odczuwanego ciepła będzie zależał tylko i wyłącznie od rodzaju odbiornika ciepła - grzejnika lub podłogówki.

Zuzycie paliwa będzie zależne tylko i wyłacznie od ocieplenia budynku.

Jak chcesz tanio to kup piec na wszystko, a będziesz mógł palić nawet starymi oponami :>

Akurat mam do wywalenia komplet opon letnich :>

Widziałem dzisiaj w Castoramie taki piec na wszystko - KTM 25kW z podajnikiem tłokowym za 7 tys. i mniejszy 19kW z podajnikiem ślimakowym za 6 tys. Jak dobrać moc pieca?

W chwili obecnej nie ma za bardzo ocieplenia budynku. Kamienica jest z 1902 roku :) Z sąsiadem i właścicielem parteru dogadaliśmy się, że w przyszłym roku zrobimy docieplenie budynku. Problem jest taki, że nie mogę ocieplić dachu od środka - mieszkanie i tak jest dość niskie.