agamoru 11.08.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Witam wszystkich!! Bardzo proszę o opinie osoby, które kupiły i planują budowę, lub rozważają zakup tego projektu. http://hgatelier.com.pl/i18b/index.html W biurze, kiedy zapytałam o zdjęcia z realizacji powiedzieli, że to nowy projekt, i prawdopodobnie, nikt jeszcze nie zdążył go wybudować, ale może znajdą się na forum osoby, które go już mają, lub planują zakupić i podziela się ze mną swoimi spostrzeżeniami. Projekt istnieje w kilku wersjach, więc jeśli ktoś buduje inna to tez proszę o opinie. Zaczynamy z mężem szukać projektu już na poważnie i ten jak na razie wydaje się dla nas najlepszy, więc wszelkie wskazówki będą cenne pozdrawiam i z góry dziękuje Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irekjunior 26.09.2011 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Witam,Nie widzę niestety żadnej odpowiedzi na powyższe pytanie od Agamoru. Projekt jest nowością, ale jestem pewien, że dobrze się przyjmie.Ponowię więc pytanie, czy się juz ktoś na niego zdecydował ?Czy znane są koszty jego budowy ?Może jakieś pomysły na zmiany ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamoru 16.10.2011 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Witaj Ciesze się że też zainteresował Cię ten projekt bo już myślałam że nikt mi nie odpisze. Na stronie jest kosztorys wg którego koszt budowy wynosi 390 tys.- ciekawa jestem jak to bedzie wygladać w rzeczywistosci. Nie do końca tez rozumiem zamieszczonych w nim rubryk takich jak "kp", czy "z", może ktoś wie co oznaczają te litery? pozdrawiam serdecznie, no i ponawiam prośbę o opinie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irekjunior 16.10.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Witaj, Co do kosztów to sam nie wiem co znaczy Kp i Z. Sprawdziłem tabelę i wyszło mi jedynie, że Z jest to 10,5% Kp. Co to może oznaczać na pewno się dowiem. Zakładam, że Kp to koszty pośrednie a Z to zysk firmy budowlanej. Odnośnie samego projektu, to ze względu na ograniczony budżet, będziemy się starali (jak wszystko z działką pójdzie dobrze) o pewne uproszczenia. 1. Nie jesteśmy pewni, czy dwa wykusze są potrzebne, choć to cały urok domu. 2. Kominek chcielibyśmy przenieść na ścianę gdzie stoi telewizor i mieć bardziej otwarty salon. 3. Górę zamienilibyśmy z projektem HG-I18D gdzie nie ma dodatkowych schodów, a wejście do pomieszczenia nad garażem (7) byłoby bezpośrednio z poddasza. Reszta wydaje się być ok. W projekcie w zasadzie jest wszystko czego nam potrzeba. Oprócz wystarczającej ilości pokoi jest również pralnia, pomieszczenie gospodarcze więc jest gdzie prać i suszyć, ale i trzymać wszystkie "graty". Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ehtele 11.03.2012 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Odświeżam temat Interesuje mnie również ten projekt tylko z wersją dwu stanowiskowego garażu http://hgatelier.com.pl/i18d/index.html#wiz czy ktoś może coś więcej powiedzieć na temat projektu? Ciągle zastanawiam się nad wykuszami - rzeczywiście tworzą klimat ale czy nie zwiększą znacznie kosztów budowy? Jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maartaa33 05.05.2012 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 Witam!odświeżam wątek.Dopiero teraz trafiłam na to forum o tym projekcie.Jesteśmy już na skończonym stanie zero.Co zmieniliśmy? Wyrzuciliśmy spizarnie ze srodka domu.Sciana w łazience jest kwadratowa nie zaokrąglona.Wykusze zostały dwa.Mysle własnie ze cały urok w nich i faktycznie tak jak na wizualizacjach na stronie dom.pl można zrobić w tym przy wyjsciu na taras fajny kąt do poczytania ksiązki.Nie będziemy miec kominka.U góry własciwie zadnych zmian.Acha i okno w salonie tam gdzie jest narysowany naroznik będzie od podłogi.I okno w kuchni będzie narozne a nie takie jak jest teraz.dachówka będzie szara albo grafitowa.Chcemy zrobić z tego projektu nowoczesny dom. Od czwartku ściany idą w górę więc myśle ,że poleci.Fundamenty zajęły 3 tygodnie. pozdrawiam i moze znajdzie się jeszcze ktoś kto buduje wg tego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frycukin 04.07.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Witam!W maju b.r. rozpoczęliśmy budowę tego domu. Wg. kosztorysu zawówionego z biura moim zdaniem nie doszacowali gdyz nie uwzględnili kosztów instalacji a policzyli np.wszędzie parkiety debowe. Wg biura koszt budowy domu to ok.370- 380tys. My jednak zakładamy ,że z wykończeniem zmieścimy sie w 500tys. Jesli chodzi o materiały konstrukcyjne domu to robimy zgodnie z projektem i tu niewiele zmieniamy. Troche zmieniliśmy ścianki działowe między łazienką a wiatrołapem (aby uzyskać miejsce na głęboką szafę ) a z poddasza nad garażem chcemy zrobić mały pokój z garderobą ( z wejściem od strony przedpokoju na pietrze), zmniejszając nieco przyległy pokój i rezygnując z garderoby w przedpokoju (tak jak w podobnym projekcie tylko z garażem 2-stanowiskowym dostepnym na stronie biura).Jak macie jakieś pytania to piszcie. Projekt wg. mnie jest super! Na naszej działce na razie stanęły ściany parteru. Zdjęcia z realizacji dołączę później.Pozdrawiam wszystkich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.07.2012 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Parter jest ok, gorzej z górą."spiżarka" przy kominku będzie pewnie składzikiem na odkurzacz i mop. Bo kominek za bardzo będzie nagrzewał pomieszczenie by nadawało się na spiżarkę.Za to na piętrze jest problem z wstawieniem szaf ubraniowych. Klasyczna bolączka dachów czterospadowych, ale dziwi w domu z dwuspadowym. Bardzo małe okna od szczytu na piętrze - warto je sporo powiększyć, bo są tańsze niż okna połaciowe i nie powodują przegrzewania się pomieszczeń. "Garderoba" na piętrze to też jakaś kpina, lepiej po prostu wyprostować ścianę i powiększyć pokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosjar1 16.08.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Witam.Też rozpocząłem budowę tego domu w województwie łódzkim - obecnie jestem na etapie wylewania stropów nad parterem (za miesiąc powinien być już dach)"Frycukin" proszę o zdjęcia z budowy jeżeli to możliwe. + pytanie:Jak sobie poradziliście z małą ilością miejsca w łazience na dole, skos od schodów zabiera bardzo dużo i nie wiem jakim sposobem ma tam wejść prysznic, który w projekcie jest wrysowany? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nelka_k 15.03.2014 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Witam!odświeżam wątek.Dopiero teraz trafiłam na to forum o tym projekcie. Jesteśmy już na skończonym stanie zero.Co zmieniliśmy? Wyrzuciliśmy spizarnie ze srodka domu.Sciana w łazience jest kwadratowa nie zaokrąglona.Wykusze zostały dwa.Mysle własnie ze cały urok w nich i faktycznie tak jak na wizualizacjach na stronie dom.pl można zrobić w tym przy wyjsciu na taras fajny kąt do poczytania ksiązki.Nie będziemy miec kominka.U góry własciwie zadnych zmian.Acha i okno w salonie tam gdzie jest narysowany naroznik będzie od podłogi.I okno w kuchni będzie narozne a nie takie jak jest teraz. dachówka będzie szara albo grafitowa.Chcemy zrobić z tego projektu nowoczesny dom. Od czwartku ściany idą w górę więc myśle ,że poleci.Fundamenty zajęły 3 tygodnie. pozdrawiam i moze znajdzie się jeszcze ktoś kto buduje wg tego projektu. Witam, zastanawiamy sie nad zakupem projektu HG-L18. nie jestesmy jednak pewni kosztow budowy. Mogli by nam panstwo powiedziec, ile one wyniosly w waszym przypadku? Z gory dziekuje, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts