safikey 12.08.2011 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 (edytowane) xxx Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez safikey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 2mm 12.08.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 usuń większość kamieni, korzeni, ewent. śmieci budowlanych itp.kup dobrej ziemi do iglaków - nie takiej najtańszej z castoramy tylko lepszej - wykop tyle dołków ile tui, nasyp ziemi, wsadź tuję, obsyp ziemią i lekko udepcz, ale bez przesady. Podlej obficie.kup też czarną agrowłokninę i rozłóż dokładnie na tym pasie ziemi żeby nie rosły chwasty i posyp później korą co zapobiegnie zbyt szybkiemu wysychaniu ziemi dookoła iglaków. i odstaw juz roundup czy chwastox. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.08.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 ja bym sobie odpuściła ziemię do iglaków - żywotniki rosną w naturze na glinach anie na torfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 2mm 13.08.2011 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 @safikeyco do żwiru to nie mam pojęcia, może i tak jest też dobrze. @Elfir,niewątpliwie masz rację, z tym, że żywotniki w naturze są trochę inne niż te "produkowane" w szkółkach.To dotyczy wszystkich roślin uprawianych w szkółkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.08.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 "ziemia do iglaków" to zwykle bardziej lub mniej zobojętniony substrat torfowy - jałowe podłoże. W szkółkach się sprawdza, bo nie roznosi patogenów korzeni a rośliny są na bieżąco dożywiane nawozami. Ale w ogrodzie bardziej szkodzi niż pomaga, jeśli używa się go jako jedynej "ziemi" do zasypania korzeni. Wydaje mi się, że na zdjęciu ziemia jest gliniasta, więc zamiast torfu bardziej bym tam widziała drenaż ze żwiru/piasku niż torf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.08.2011 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 jałowce mają kilka wad, np. niektóre gatunki mogą być rozłamywane przez snieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok Bazyli 16.08.2011 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Ja bym odradzał drenaż, tuje spokojnie sobie poradzą nawet w czasie bardzo mokrego lata, natomiast jak przyjdzie suche lato, a tuje będą już duże, to może być ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok Bazyli 17.08.2011 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Ewentualnie możesz zmieszać nieco kompostu z ziemią i odrobiną piasku pod korzenie. U siebie tak zrobiłem i jest OK. Torf jest zbędny. Na 235 metrów żywopłotu musiałbyś nakupić konkretną ilość. Szkoda kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 18.08.2011 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 przede wszystkim wymieszaj pod korzenie ziemię rodzimą z piaskiem. Kompost możesz dać jak masz dostęp, wg. mnie jednak piasek jest ważniejszy. Ale dałabym korę na wierzch- osłona przed parowaniem, chwastami, a w przyszłości jak podgnije, będzie nawozem. Możesz wziąć stare deski po budowie i zrobić z nich krawężnik oddzielający trawnik od rabaty z tujami- wtedy kora nie spłynie na trawę, trawnik nie będzie przerastał kory. Jak zagłębisz deskę do połowy w ziemi to nie będzie szpecić, a mocujesz deski tylko palikami wbijanymi w ziemię po 2 jej stronach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 2mm 20.08.2011 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 w dołek pod tuję wrzucę trochę mieszanki : ziemia pod iglaki, torf i piasek :-) :-)podleję wodą i dopełnię wykopaną wczesniej pod dolek ziemią chyba będzie dobrze czy też tak myślicie ??? w przyszłym tygodniu jeśli pogoda pozwoli zabieram się za sadzenie tui trzymajcie kciuki safikey, oczywiście wrzucę zdjęcia musi być dobrze wsadź tuje w przygotowane dołki, zasyp ziemią i DOBRZE podlej. i podsyp korą tak jak napisano powyżej co ograniczy wysychanie ziemi powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kajka.Z 21.08.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 zawsze myslalam, ze agrowłokninę kładzie się po zasadzeniu roślniek...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.08.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 Na czas sadzenia mozna przeciez odsunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.08.2011 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 w ten sposób rozsypiesz ziemię po włókninie. Lepiej najpierw posadzić, a potem naciąć włókninę i przełożyć przez roślinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 22.08.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Możesz wziąć stare deski po budowie i zrobić z nich krawężnik oddzielający trawnik od rabaty z tujami- wtedy kora nie spłynie na trawę, trawnik nie będzie przerastał kory. Jak zagłębisz deskę do połowy w ziemi to nie będzie szpecić, a mocujesz deski tylko palikami wbijanymi w ziemię po 2 jej stronach.Jeżeli chcesz, żeby wyglądało trochę ładniej, możesz z jakiejś okolicznej budowy odkupić za grosze stemple i zamocować podobnie jak te deski. Ja tak mam przygotowane wszystkie rabaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 22.08.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 musiałam wczesniej, bo zanim bym na końcu posadziła tuje to moje plewienie zdążyłoby zarosnąć... Nie zdziw się, jak i tak za jakiś czas podniesie Ci się ta agrowłoknina przez różne roślinki chcące wydostać się na zewnątrz. Ja właśnie przez to przechodzę i pod jedną z agrowłóknin już 3 razy plewiłem a co chwilę coś nowego wychodzi. Najgorszy jest oczywiście skrzyp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok Bazyli 24.08.2011 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Ułożenie agrowłówkiny to ciężka sprawa, ale spokojnie zawsze nie ma spraw beznadziejnych. Co do brzegów to masz faktycznie nie lada wyzwanie, najlepiej będzie jak na razie ją po prostu wkopiesz z w ziemię. Do wyrównania brzegów polecam szpadel półokrągy do pielęgnacji brzegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 25.08.2011 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 czy warto w tym roku kupić mniejsze sadzonki, aby w przyszłym wsadzić je w docelowe miejsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 26.08.2011 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 w miejsce docelowe nie moge ich w sadzic bo beda prace budowlane i boje sie ze sie zniszczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.08.2011 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 przesadzanie i tak zahamuje ich wzrost, bo przede wszystkim beda musiały odbudowac swój system korzeniowy.Jeśli kupisz materiał kopany i rośliny doniczkowane - w tym samym wieku, to szybciej zaczną rosnąć rośliny z doniczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 26.08.2011 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 przy 200szt to jest jednak spora różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts