Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sadzenie tui, planowanie rabat, itd... czyli: tu powstaje mój ogród

Recommended Posts

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość 2mm

usuń większość kamieni, korzeni, ewent. śmieci budowlanych itp.

kup dobrej ziemi do iglaków - nie takiej najtańszej z castoramy tylko lepszej - wykop tyle dołków ile tui, nasyp ziemi, wsadź tuję, obsyp ziemią i lekko udepcz, ale bez przesady. Podlej obficie.

kup też czarną agrowłokninę i rozłóż dokładnie na tym pasie ziemi żeby nie rosły chwasty i posyp później korą co zapobiegnie zbyt szybkiemu wysychaniu ziemi dookoła iglaków.

i odstaw juz roundup czy chwastox.

pozdr.

Gość 2mm

@safikey

co do żwiru to nie mam pojęcia, może i tak jest też dobrze.

@Elfir,

niewątpliwie masz rację, z tym, że żywotniki w naturze są trochę inne niż te "produkowane" w szkółkach.

To dotyczy wszystkich roślin uprawianych w szkółkach.

"ziemia do iglaków" to zwykle bardziej lub mniej zobojętniony substrat torfowy - jałowe podłoże. W szkółkach się sprawdza, bo nie roznosi patogenów korzeni a rośliny są na bieżąco dożywiane nawozami. Ale w ogrodzie bardziej szkodzi niż pomaga, jeśli używa się go jako jedynej "ziemi" do zasypania korzeni.

Wydaje mi się, że na zdjęciu ziemia jest gliniasta, więc zamiast torfu bardziej bym tam widziała drenaż ze żwiru/piasku niż torf.

przede wszystkim wymieszaj pod korzenie ziemię rodzimą z piaskiem. Kompost możesz dać jak masz dostęp, wg. mnie jednak piasek jest ważniejszy. Ale dałabym korę na wierzch- osłona przed parowaniem, chwastami, a w przyszłości jak podgnije, będzie nawozem. Możesz wziąć stare deski po budowie i zrobić z nich krawężnik oddzielający trawnik od rabaty z tujami- wtedy kora nie spłynie na trawę, trawnik nie będzie przerastał kory. Jak zagłębisz deskę do połowy w ziemi to nie będzie szpecić, a mocujesz deski tylko palikami wbijanymi w ziemię po 2 jej stronach.

Gość 2mm

w dołek pod tuję wrzucę trochę mieszanki : ziemia pod iglaki, torf i piasek :-) :-) :-)podleję wodą i dopełnię wykopaną wczesniej pod dolek ziemią

chyba będzie dobrze :-)

czy też tak myślicie ???

w przyszłym tygodniu jeśli pogoda pozwoli zabieram się za sadzenie tui :-)

trzymajcie kciuki

safikey,

oczywiście wrzucę zdjęcia :-)

musi być dobrze ;)

wsadź tuje w przygotowane dołki, zasyp ziemią i DOBRZE podlej.

i podsyp korą tak jak napisano powyżej co ograniczy wysychanie ziemi

powodzenia ;)

Możesz wziąć stare deski po budowie i zrobić z nich krawężnik oddzielający trawnik od rabaty z tujami- wtedy kora nie spłynie na trawę, trawnik nie będzie przerastał kory. Jak zagłębisz deskę do połowy w ziemi to nie będzie szpecić, a mocujesz deski tylko palikami wbijanymi w ziemię po 2 jej stronach.
Jeżeli chcesz, żeby wyglądało trochę ładniej, możesz z jakiejś okolicznej budowy odkupić za grosze stemple i zamocować podobnie jak te deski. Ja tak mam przygotowane wszystkie rabaty.

musiałam wczesniej, bo zanim bym na końcu posadziła tuje to moje plewienie zdążyłoby zarosnąć...

Nie zdziw się, jak i tak za jakiś czas podniesie Ci się ta agrowłoknina przez różne roślinki chcące wydostać się na zewnątrz. Ja właśnie przez to przechodzę i pod jedną z agrowłóknin już 3 razy plewiłem a co chwilę coś nowego wychodzi. Najgorszy jest oczywiście skrzyp.