Lopesjus 19.09.2011 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Fajna kora? http://img07.allegroimg.pl/photos/oryginal/18/21/81/65/1821816540 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 22.09.2011 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 (edytowane) a to przód mojej działki, przed domek: myślę teraz co tu wymyśleć na rabaty ??????????????????????? może jakaś podpowiedź??? Czerpię garściami z tej inspiracji: http://www.gardenidea.pl/domaszczyn_realizacja.php A kora jest z kamienia: http://allegro.pl/kora-kamienna-grys-granit-naklo-bydgoszcz-pila-i1821816540.html Sprzedawca deklaruje 50 kg/m2 Edytowane 22 Września 2011 przez Lopesjus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 24.09.2011 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 popracowałam jedno popołudnie i już widac efekty.... dziś kupuję 2 tony kamyczków i w poniedziałęk ruszam z ochotą do pracy zastanawiam się nie zrobić obrzeży z kamieni takich większych????? czy ktoś ma i może podpowiedzić czy to dobry pomysł??? Obrzeża z większych kamieni będą optycznie pomniejszały te pasy z tujami. Dobrze wygląda kostka granitowa 4/6 albo kostka betonowa (ja wybierałem taką, żeby na 1m2 wchodziło ok. 140 kostek). Ważna jest wysokość posadowienia kamieni obrzeży tak, aby w przyszłości można było jechać po nich kołem kosiarki. Co do kamyczków, u nas poszło na razie ok 15 ton, przykryliśmy nimi jak sądzę ok 300m2 (działka 2200m2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok Bazyli 06.10.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Ja radziłbym obrzeża z otoczaków, ładnie się prezentują. Duże nieregularne kamienie są dobrze się prezentują w ogródkach skalnych, wokół drzewek zwykle słąbo się komponują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.10.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Ja radziłbym obrzeża z otoczaków, ładnie się prezentują. Duże nieregularne kamienie są dobrze się prezentują w ogródkach skalnych, wokół drzewek zwykle słąbo się komponują.Tylko jak kosić dookoła tych otoczaków. Ja swoje obrzeża mam zrobione ze stempli sosnowych. Na razie powoli odchodzi kora i zostają same bele. Wygląda naturalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok Bazyli 17.10.2011 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 No, niestety koszenie wokół każdego brzegu jest problemem, ja pod kamienie podkładam folie, a prawie po każdym koszenie obok wszystkich brzegów wykaszam wykaszarką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaKuba 19.10.2011 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 safikey jak tam prace ogrodowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec91 19.10.2011 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Mam pytanie, jak zabezpieczyć tuje w donnicach na zimę? Obecnie stoją na tarasie i muszą tam zostać na zimę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.10.2011 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 owiń donice (nie rośliny) matami, słomianką lub folią bąbelkową (ale tak, by można było ją odsłaniać do podlewania). Same donice postaw na podkładce ze styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.11.2011 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 a wiosną ładnie wyrosną chwasty w żwirku :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amadyn 03.11.2011 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 moja rabata z jesiennymi kolorami: http://img42.imageshack.us/img42/6752/20111031112004.jpg Znasz nazwy tych roślin , które tu posadziłaś ? Znasz ich wielkość jaką osiągną za kilka lat ? Sadziłaś na pałę czy był to jakiś przemyślany plan bo na razie widzę pomieszanie z poplątaniem , a za kilka lat to będzie ... sam nie wiem co . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jata 04.11.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Hej !Sadziłaś po 1 sztuce każdego okazu, czy w grupach ?Co zamierzasz położyć na agrowłówninę, żeby ją zakryć ?Pozdrawiam i życzę milego sadzenia wierzb, ja ide sadzić derenie i i pigwowce, przemyśl też sadzenie drzewek i krzewów owocowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 04.11.2011 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 amadyn, i co zatkało kakao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amadyn 04.11.2011 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 amadyn, i co zatkało kakao Co miało mnie zatkać ? Ja znam te rośliny . Jak dla mnie to rośliny posadzone są tam tylko po to by zapełnić miejsce . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 04.11.2011 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 czy to oznacza że są żle skomponowane?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 04.11.2011 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 czy to oznacza że są żle skomponowane?? ja też odniosłam takie wrażenie jak Amadyn..... Myślałam, że to raczej taki rodzaj....przydomowej szkółki jest - by potem te roślinki posadzić w docelowych miejscach. W tej chwili jest trochę w myśl "mydło i powidło" i same iglaczki, o różnych zresztą wymaganiach sprawiają odrobinę smutne wrażenie. No, ale to moje wrażenie - tym bardziej, że jestem amatorką ogrodniczką . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jata 04.11.2011 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 czy to oznacza że są żle skomponowane?? No źle duduś, źle, to taka kolekcja iglaków, skądinąd ładnych, ale w tym misz maszu - już nie. Na rabatach sadzi się rosliny grupami, od czasu, do czasu daje się jakiś okaz, żeby zwracał uwagę. Np. cyprysik filifiera aurea nana, pięknie by wyglądał w szpalerze na zielonym tle świerków serbskich albo nawet i pospolitych żywotników szmaragd. Jak ktoś lubi wesołe, kolorowe rabaty jako najnizsze pietro można by dać kolorowe żurawki (i znów jedną odmianę, a nie 20) Jeden sterczący cyprysik konkurujący z innymi orginalnymi iglakami już nie wygląda tak pięknie. Każdy ma inny pokrój, inny wyglad...Przecież czytasz duduś wątek Elfir, posty magnolii, ewalm i innych "naszych projektantek". Ta rabata jest jak dla mnie przykładem "jak nie zakładać rabaty". Ale najważniejsze, że podoba się autorce wątku i daje jej dużo radości i satysfakcji i to najważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewalm 04.11.2011 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 zaliczono mnie do "naszych projektantek"? jak miło.. rabata może i źle skomponowana, ale za to safikey całkiem własna - do wszystkiego się dochodzi w miarę zdobywania doświadczenia, jak rośliny urosną to autorka sama oceni czy jest tak jak planowała, a jak będzie chciała to pozmienia jeśli miałabym się z czymś zetknąć w realu to wolę radosny entuzjazm safikey razem z jej kolekcją iglaków niż tekst jakim rzucił amadyn, nawet na tle najpiękniejszych traw nie tak należy sie przywitać pisząc pierwszy post w czyimś wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 05.11.2011 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 jeśli miałabym się z czymś zetknąć w realu to wolę radosny entuzjazm safikey razem z jej kolekcją iglaków niż tekst jakim rzucił amadyn Bez przesady. Amadyn powiedział dosadnie to, co myśli wielu, ale ze względu na poprawność polityczną boi się powiedzieć. To, co zostało zrobione, jest kiepściutkie i za parę lat będzie tylko gorsze. Chyba lepiej, by właścicielka ogrodu przemyślała koncepcję w chwili, gdy jeszcze jest czas na poprawki niż za parę lat, gdy już nic nie pozostanie jak zacząć wszystko od nowa? Po co tracić pieniądze i czas? Moja opinia jest taka, że będzie to kolejny ogród spośród dziesiątek tysięcy polskich "ogrodów" - czyli żywotniki pod płotem i trawnik na środku. Może komuś się to podoba, ale dla mnie to szczyt złego smaku (choć na usta ciśnie się dosadniejsze określenie). A to, że prace zostały wykonane przez właścicielkę, nie ma kompletnie nic do rzeczy w ocenie. Wiele lat temu we wszystkich domach stały meblościanki - z perspektywy czasu uznajemy je za brzydkie i obciachowe. Wtedy większego wyboru nie było. Teraz możemy przebierać w gatunkach i formach. A mimo to, wszyscy nadal planują ogród wg. modelu: "tuje pod płotem i trawnik na środku". Kto wie? Może za 30 lat ludzie wreszcie przestaną kojarzyć ten beznadziejny schemat z synonimem dobrze urządzonego ogrodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewalm 05.11.2011 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 właśnie - dosadniea mógł powiedzieć życzliwieniby czemu musiał powiedzieć dosadnie? nie o treść tu chodzi lecz o formę wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts