Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sadzenie tui, planowanie rabat, itd... czyli: tu powstaje mój ogród

Recommended Posts

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a to przód mojej działki, przed domek:

myślę teraz co tu wymyśleć na rabaty ???????????????????????

może jakaś podpowiedź???

Czerpię garściami z tej inspiracji:

http://www.gardenidea.pl/domaszczyn_realizacja.php

A kora jest z kamienia: http://allegro.pl/kora-kamienna-grys-granit-naklo-bydgoszcz-pila-i1821816540.html

Sprzedawca deklaruje 50 kg/m2

Edytowane przez Lopesjus

popracowałam jedno popołudnie i już widac efekty....

dziś kupuję 2 tony kamyczków i w poniedziałęk ruszam z ochotą do pracy

zastanawiam się nie zrobić obrzeży z kamieni takich większych?????

czy ktoś ma i może podpowiedzić czy to dobry pomysł???

Obrzeża z większych kamieni będą optycznie pomniejszały te pasy z tujami. Dobrze wygląda kostka granitowa 4/6 albo kostka betonowa (ja wybierałem taką, żeby na 1m2 wchodziło ok. 140 kostek). Ważna jest wysokość posadowienia kamieni obrzeży tak, aby w przyszłości można było jechać po nich kołem kosiarki. Co do kamyczków, u nas poszło na razie ok 15 ton, przykryliśmy nimi jak sądzę ok 300m2 (działka 2200m2)

• 2 weeks później...
Ja radziłbym obrzeża z otoczaków, ładnie się prezentują. Duże nieregularne kamienie są dobrze się prezentują w ogródkach skalnych, wokół drzewek zwykle słąbo się komponują.
Tylko jak kosić dookoła tych otoczaków.

Ja swoje obrzeża mam zrobione ze stempli sosnowych. Na razie powoli odchodzi kora i zostają same bele. Wygląda naturalnie.

• 3 weeks później...

moja rabata z jesiennymi kolorami:

http://img42.imageshack.us/img42/6752/20111031112004.jpg

Znasz nazwy tych roślin , które tu posadziłaś ? Znasz ich wielkość jaką osiągną za kilka lat ? Sadziłaś na pałę czy był to jakiś przemyślany plan bo na razie widzę pomieszanie z poplątaniem , a za kilka lat to będzie ... sam nie wiem co .

czy to oznacza że są żle skomponowane??

ja też odniosłam takie wrażenie jak Amadyn..... Myślałam, że to raczej taki rodzaj....przydomowej szkółki jest - by potem te roślinki posadzić w docelowych miejscach. W tej chwili jest trochę w myśl "mydło i powidło" i same iglaczki, o różnych zresztą wymaganiach sprawiają odrobinę smutne wrażenie. No, ale to moje wrażenie - tym bardziej, że jestem amatorką ogrodniczką ;). Pozdrawiam

czy to oznacza że są żle skomponowane??

No źle duduś, źle, to taka kolekcja iglaków, skądinąd ładnych, ale w tym misz maszu - już nie. Na rabatach sadzi się rosliny grupami, od czasu, do czasu daje się jakiś okaz, żeby zwracał uwagę. Np. cyprysik filifiera aurea nana, pięknie by wyglądał w szpalerze na zielonym tle świerków serbskich albo nawet i pospolitych żywotników szmaragd. Jak ktoś lubi wesołe, kolorowe rabaty jako najnizsze pietro można by dać kolorowe żurawki (i znów jedną odmianę, a nie 20) Jeden sterczący cyprysik konkurujący z innymi orginalnymi iglakami już nie wygląda tak pięknie. Każdy ma inny pokrój, inny wyglad...Przecież czytasz duduś wątek Elfir, posty magnolii, ewalm i innych "naszych projektantek". Ta rabata jest jak dla mnie przykładem "jak nie zakładać rabaty".

Ale najważniejsze, że podoba się autorce wątku i daje jej dużo radości i satysfakcji i to najważniejsze.

zaliczono mnie do "naszych projektantek"? ;) jak miło.. :)

rabata może i źle skomponowana, ale za to safikey całkiem własna - do wszystkiego się dochodzi w miarę zdobywania doświadczenia, jak rośliny urosną to autorka sama oceni czy jest tak jak planowała, a jak będzie chciała to pozmienia

jeśli miałabym się z czymś zetknąć w realu to wolę radosny entuzjazm safikey razem z jej kolekcją iglaków niż tekst jakim rzucił amadyn, nawet na tle najpiękniejszych traw

nie tak należy sie przywitać pisząc pierwszy post w czyimś wątku

jeśli miałabym się z czymś zetknąć w realu to wolę radosny entuzjazm safikey razem z jej kolekcją iglaków niż tekst jakim rzucił amadyn

Bez przesady. Amadyn powiedział dosadnie to, co myśli wielu, ale ze względu na poprawność polityczną boi się powiedzieć. To, co zostało zrobione, jest kiepściutkie i za parę lat będzie tylko gorsze.

Chyba lepiej, by właścicielka ogrodu przemyślała koncepcję w chwili, gdy jeszcze jest czas na poprawki niż za parę lat, gdy już nic nie pozostanie jak zacząć wszystko od nowa? Po co tracić pieniądze i czas?

Moja opinia jest taka, że będzie to kolejny ogród spośród dziesiątek tysięcy polskich "ogrodów" - czyli żywotniki pod płotem i trawnik na środku. Może komuś się to podoba, ale dla mnie to szczyt złego smaku (choć na usta ciśnie się dosadniejsze określenie). A to, że prace zostały wykonane przez właścicielkę, nie ma kompletnie nic do rzeczy w ocenie.

Wiele lat temu we wszystkich domach stały meblościanki - z perspektywy czasu uznajemy je za brzydkie i obciachowe. Wtedy większego wyboru nie było. Teraz możemy przebierać w gatunkach i formach. A mimo to, wszyscy nadal planują ogród wg. modelu: "tuje pod płotem i trawnik na środku".

Kto wie? Może za 30 lat ludzie wreszcie przestaną kojarzyć ten beznadziejny schemat z synonimem dobrze urządzonego ogrodu?