magnolia 05.01.2012 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 hej Safikey Fajnie że robota w domu się posuwa. Co do ogrodu- zanim zaplanujesz oświetlenie, lepiej mieć przemyślany choćby z grubsza układ w ogrodzie, bo inaczej później będą zgrzyty- podświetlenie nie tego co trzeba. Chyba że na razie piszesz o planowaniu rozprowadzenia instalacji a nie lokalizacji konkretnych punktów świetlnych. Zresztą na świetle znasz się dobrze, więc pewnie będzie bardzo ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Krzychu_ 05.01.2012 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Ogród masz fajny. Nie przejmuj się głupimi wypowiedziami innych ludzi. Grunt że Tobie się podoba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewalm 09.01.2012 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 safikey, to może jednak najpierw pomyśl o roślinach - jak je rozplanować, a potem co w tym planie oświetliszchociaż myślę, że skoro wiedziałaś ile lamp kupić, to masz już jakiś pomysł, przynajmniej układu komunikacji w ogrodzieale czy ten pomysł uwzględniał rozmieszczenie roslin, czy tylko kształ podjazdu, scieżki? powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 10.01.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 właśnie chciałam Ci napisać żebyś najpierw siadła sobie na luzie i oglądała ogrody w gazetach, książkach, w necie. Żebyś mogła się inspirować, żeby to oglądanie pomogło Ci określić się w stylu ogrodu, sposobie porządkowania przestrzeni.Wcale nie musisz tego nazywać, formułować wniosków. Ale potem będzie Ci łatwiej, bo w głowie zostaną skojarzenia, obrazy itp. Potem narysuj plan ogrodu i patrz na niego, rysuj, odchodź, zostawiaj, po kilku dniach wracaj na świeżo. nie męcz się, nie wypruwaj nad tym. Pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_Grzes 21.01.2012 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Safikey. Przyszłam się przywitać i pochwalic za pracę którą włożyłaś w ogród. Ja też jestem w trakcie zdobywania informacji na temat ogrodów. Oglądam programy : Maja w ogrodzie i Rok w ogrodzie,bardzo dużo tam ważnych informacji mówią ,nie wspomnę że jeszcze do tego dochodzi prasa kolorowa : Przepis na ogród , Mój piękny ogród i Działkowiec. I dam jakoś radę a mam duże pole do popisu bo aż 40 a. I słuchaj Magnoli bardzo mądrze pisze:p Ja właśnie tak robiłam. Zawsze coć można zmienić ulepszyć. Roktemu zrobiłam rabatkę z różami i powiem szczerze ,że chętnie bym ją gdzieś przeniosła a na jej miejscu posadziła coś z nowości iglakowych, no ale na to będzie pora na wiosnę ( chyba ,bo nawet nie wiem czy można je o tej porze przesadzać) Po prostu metodą prób i błędów. Życzę owocnego planowania ogrodu.I chętnie za jakiś czas wpadnę podziwiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 14.02.2012 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Dobrze dziewczyny radzą, najpier zaplanuj rabaty, ewentualnie rośliny, a oświetlenie wyjdzie samo, gdzie i jak. W ubiegłym roku zakładałam ogród i wydawało mi się że wiem wszystko i dam radę. Tak jak Ty uważałamże tuje będą najlepsze na osłoniecie się od sąsiadów i posadziłam je wzdłuż ogrodzenia, na ich tle zrobiłam inne nasadzenie (w wielkim skrócie można zobaczyć to w mojej galerii) i co? Osoby które mnie odwiedzają mówią ślicznie, a ja teraz jestem mądrzejsza i wiem że to co zrobiłam jest do poprawy... W nowy sezon wkraczać zatem będę z profesjonalnym projektem. Część thuj zostanie zastąpiona świerkami serbskimi. Chciałabym ten projekt zrealizować w całości w przyszłym roku, ale obawiam się że koszta moga mnie przerosnąć. Nie martwie się zabardzo bo wiem ze mam konkretny plan na każdy metr i mogę go realizować nawe przez kilka sezonow. Chodzi o to By od początku mieć koncepcje na CAŁOŚĆ, a nie tylko na wybrane fragmenty. Wówczas wszystko jest spójne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 15.02.2012 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 pewnie Anno masz dobre podejście, które dobrze wróży Twojemu ogrodowi. A jak się samemu zakłada ogród, to wg. mnie etapowanie jego zakładania jest nawet wskazane, bo w ten sposób nie mamy nagle na raz całego ogrodu świeżo założonego do intensywnej pielęgnacji, tylko część, a w kolejnych sezonach fragmenty założone wcześniej okrzepną, będę mniej wymagające, okrywowe gatunki się rozrosną , więc będzie z nimi łatwiej. Wtedy można wykazywać się przy kolejnych etapach. Najtrudniej jest jak nagle ma się np 500m2 rabat do podlewania i pielenia bo małe roślinki świeżo zasadzone. W dużej mierze problem załatwi ściółkowanie korą, ale wiem że jak kasy jest niewiele to oszczędza się na korze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_Grzes 09.03.2012 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Witam w ten piękny dzień , byłam oglądać postępy i wracam zachwycona pracami .Miło jest patrzeć jak wszystko idzie do przodu.Jak z dnia na dzień dom się zmienia na naszych oczach.A teraz jeszcze zaczyna się budzić wiosna w ogrodzie .Prace mamy tak samo zaawansowane.A teraz najmilsza praca przed nami ,bieganie po sklepach i kupowanie .Ach jak ja to lubię .Z miłą chęcią będę śledziła Wasze prace . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_Grzes 05.04.2012 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 WESOŁEGO ALLELUJA DLA CAŁEJ RODZINKI ŚLE KASIA:hug: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts