Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sadzenie tui, planowanie rabat, itd... czyli: tu powstaje mój ogród

Recommended Posts

hej Safikey

Fajnie że robota w domu się posuwa.

Co do ogrodu- zanim zaplanujesz oświetlenie, lepiej mieć przemyślany choćby z grubsza układ w ogrodzie, bo inaczej później będą zgrzyty- podświetlenie nie tego co trzeba. Chyba że na razie piszesz o planowaniu rozprowadzenia instalacji a nie lokalizacji konkretnych punktów świetlnych.

Zresztą na świetle znasz się dobrze, więc pewnie będzie bardzo ładnie.

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

safikey, to może jednak najpierw pomyśl o roślinach - jak je rozplanować, a potem co w tym planie oświetlisz

chociaż myślę, że skoro wiedziałaś ile lamp kupić, to masz już jakiś pomysł, przynajmniej układu komunikacji w ogrodzie

ale czy ten pomysł uwzględniał rozmieszczenie roslin, czy tylko kształ podjazdu, scieżki?

powodzenia

właśnie chciałam Ci napisać żebyś najpierw siadła sobie na luzie i oglądała ogrody w gazetach, książkach, w necie. Żebyś mogła się inspirować, żeby to oglądanie pomogło Ci określić się w stylu ogrodu, sposobie porządkowania przestrzeni.Wcale nie musisz tego nazywać, formułować wniosków. Ale potem będzie Ci łatwiej, bo w głowie zostaną skojarzenia, obrazy itp. Potem narysuj plan ogrodu i patrz na niego, rysuj, odchodź, zostawiaj, po kilku dniach wracaj na świeżo. nie męcz się, nie wypruwaj nad tym.

Pa

• 2 weeks później...

Safikey.

Przyszłam się przywitać i pochwalic za pracę którą włożyłaś w ogród.

Ja też jestem w trakcie zdobywania informacji na temat ogrodów.

Oglądam programy : Maja w ogrodzie i Rok w ogrodzie,bardzo dużo

tam ważnych informacji mówią ,nie wspomnę że jeszcze do tego dochodzi

prasa kolorowa : Przepis na ogród , Mój piękny ogród i Działkowiec.

I dam jakoś radę a mam duże pole do popisu bo aż 40 a.

I słuchaj Magnoli bardzo mądrze pisze:p

Ja właśnie tak robiłam. Zawsze coć można zmienić ulepszyć.

Roktemu zrobiłam rabatkę z różami i powiem szczerze ,że chętnie bym ją

gdzieś przeniosła a na jej miejscu posadziła coś z nowości iglakowych,

no ale na to będzie pora na wiosnę ( chyba ,bo nawet nie wiem czy można je o tej porze przesadzać)

Po prostu metodą prób i błędów.

Życzę owocnego planowania ogrodu.I chętnie za jakiś czas wpadnę podziwiać.:bye:

• 4 weeks później...
Dobrze dziewczyny radzą, najpier zaplanuj rabaty, ewentualnie rośliny, a oświetlenie wyjdzie samo, gdzie i jak. W ubiegłym roku zakładałam ogród i wydawało mi się że wiem wszystko i dam radę. Tak jak Ty uważałamże tuje będą najlepsze na osłoniecie się od sąsiadów i posadziłam je wzdłuż ogrodzenia, na ich tle zrobiłam inne nasadzenie (w wielkim skrócie można zobaczyć to w mojej galerii) i co? Osoby które mnie odwiedzają mówią ślicznie, a ja teraz jestem mądrzejsza i wiem że to co zrobiłam jest do poprawy... W nowy sezon wkraczać zatem będę z profesjonalnym projektem. Część thuj zostanie zastąpiona świerkami serbskimi. Chciałabym ten projekt zrealizować w całości w przyszłym roku, ale obawiam się że koszta moga mnie przerosnąć. Nie martwie się zabardzo bo wiem ze mam konkretny plan na każdy metr i mogę go realizować nawe przez kilka sezonow. Chodzi o to By od początku mieć koncepcje na CAŁOŚĆ, a nie tylko na wybrane fragmenty. Wówczas wszystko jest spójne.

pewnie Anno masz dobre podejście, które dobrze wróży Twojemu ogrodowi.

A jak się samemu zakłada ogród, to wg. mnie etapowanie jego zakładania jest nawet wskazane, bo w ten sposób nie mamy nagle na raz całego ogrodu świeżo założonego do intensywnej pielęgnacji, tylko część, a w kolejnych sezonach fragmenty założone wcześniej okrzepną, będę mniej wymagające, okrywowe gatunki się rozrosną , więc będzie z nimi łatwiej. Wtedy można wykazywać się przy kolejnych etapach. Najtrudniej jest jak nagle ma się np 500m2 rabat do podlewania i pielenia bo małe roślinki świeżo zasadzone. W dużej mierze problem załatwi ściółkowanie korą, ale wiem że jak kasy jest niewiele to oszczędza się na korze.

• 4 weeks później...
Witam w ten piękny dzień , byłam oglądać postępy i wracam zachwycona pracami .Miło jest patrzeć jak wszystko idzie do przodu.Jak z dnia na dzień dom się zmienia na naszych oczach.A teraz jeszcze zaczyna się budzić wiosna w ogrodzie .Prace mamy tak samo zaawansowane.A teraz najmilsza praca przed nami ,bieganie po sklepach i kupowanie .Ach jak ja to lubię .Z miłą chęcią będę śledziła Wasze prace .:bye:

• 4 weeks później...