mazo 12.08.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Mamy w projekcie ogrodu paprocie - ponoć bardzo pasują do charakteru naszej działki, do otoczenia itp., ale ktoś mi zasugerował, że mogą się w nich czaić kleszcze - czy miał rację? wolałabym nie zapraszać tych żyjątek do ogrodu, wystarczą mi te w lesie obok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.08.2011 01:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Kleszcze czają się w każdej roślinie, jeśli zawleczecie je do ogrodu. Już Pasteur w XIX wieku obalił tezę, że bakterie pojawiają się znikąd, same z siebie. Tak samo kleszcze nie pojawią się nagle w paprociach. Paprocie nie rodzą kleszczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 13.08.2011 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Chodziło mi o to, że paprocie może przyciągają kleszcze albo coś w tym stylu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.08.2011 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Nie. klaszcze przyciągają zwierzeta na których one żerują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 13.08.2011 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Przepraszam... Jestem humanistką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.08.2011 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Tak naprawdę w lesie kleszcze są tez na krzewach i innych roślinach. Zajmują obszary na wysokości brzucha sarny i niżej. A paprocie akurat tak ocierają się sarnom o brzuchy, więc może stad ten mit o kleszczach i paprociach powstał?W każdym razie paprocie nie wydzielają żadnych olejków przyciągających te pajęczaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 13.08.2011 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Dziękuję za informacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts