blackorek 14.08.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Witam Sprawa wydaje się byc banalna, ale wydaje mi sie, że popelniłem spory błąd przy aranżacji swojego mieszkania. Na samym dole bedzie link do zdjec, prosze chetnych do pomocy o zapoznanie sie z nimi i wyrazenie swojej opini, a teraz przedstawie problem... Naroznik jak zobaczycie na zdjeciach wirtualnych ustawilem w salonie plecami do kuchni ( sciana miedzy salonem, a kuchnia zostala rozbita). Na przeciw naroznika w salonie ma wisiec tv , ale jako ze leze chory od paru dni i analizuje to naszlo mnie, ze to bez sensu, bo powinienem dac ten naroznik plecami do sciany salonu czyli siedzac widzę kuchnię, wtedy miałbym duzo wiecej przestrzeni miedzy nim , a kuchnią, a tak stoi na srodku i ni w 5 ni w 10 . Jezeli jednak ustawie go pod scianą to wtedy TV pojdzie na sciane na przeciw balkonu. Zastanawiam sie tylko co dac na scianie, kotra ma prawie 6 m dł. , jezeli takei ustawienei byloby sensowniejsze...., mowa o czywiscie o narozniku przy scianie. Kolejna sprawa to stol na jednej nodze w kuchni, w przypadku keidy naroznik bedzie plecami do kuchni robi sie ciasno miedzy tym stolem, a naroznikiem, mam wąskie przejscie bo ok. 40 cm, wiec srednio, wszystko dokladnie wyliczylem, majac na uwadze mały narożnik , bo o duzym nie ma mowy.. Moge ew. naroznik odsunac od kuchni w strone sciany, ale wtedy pod scianą zrobi sie mniej niz 1 m, naroznik taki jak chce( prosze nie sugerowac sie tym na zdjeciu) ma ok. 190 głebokosci( szer. 250cm) Jakie macie zdanie o tym? Jkai uklad wg Was jest sensowniejszy??? PŁYTKI Drugi problem to plytki..... W linku macie rozne plytki. Kuchnia bedzie cala biała i ciemny popiel blat( jak na foto ). Podloga by pasowała ciemny popiel wtedy bylby kontrast(chociaz na na foto z jasna podloga nie jest zle ) , ale wtedy jak dam w salonie inny kolor to optycznie wydziele powierzchnie i moga mi sie zrobic 2 klidki .... Kuchnia biała, naroznik bedzie tez biały skorzany obszyty czarną nicią, wiec chciałem dac jasne płytki badz matowe kafle, kolor biały lub lekki popiel , na to czarny dywan i na to ten naroznik . NO i juz zglupialem z tym wszystkim Jesli ma kots jakies inen sugestie/rozwiązania to bardzo proszę napisać. Z gory dziekuje , wszystkie foty tematycznie podzielone są pod tym linkiem http://blackorek.jalbum.net/Mieszkanie/ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicol21 14.08.2011 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 hej, pierwsza uwaga - nie zbyt wygodnie mi się oglądało te zdjęcia. czy możesz je wrzuci w Twój post? tak będzie łatwiej i może parę osób więcej skusi się o odpowiedz. z tego co na szybko zauważyłam to tam sporo miejsca nie ma - 3m szerokości i 6m długości - tak? czy musisz dawać narożnik? [sama u siebie dam narożnik bo mi się podobają, ale mam trochę więcej miejsca] . ustawienie narożnika tyłem do kuchni to wg mnie beznadziejny pomysł - i dobrze że odchodzisz do tych wniosków sam! dlaczego? bo zamiast wygodnie z kuchni przejść na kanapę to trzeba będzie ją trochę okrązać. ewentualni goście będą siedziec tyłem do Ciebie gdy będziesz robił im kawę... dla mnie to taki amerykański styl [absolunie nie mówię że próbowałeś go naśladować!] który jest mało-fajny. może ustawić tyłem do ściany i okna balkonowego ten narożnik. da to Ci więcej miejsca na stolik w kuchni. nie będzie tyłem do kuchni. 6m od TV to spora odległość, więc tv musi być odpowiednio duży [co w dzisiejszych czasach nie jest problemem i widziałam super duże tv w za małych mieszkaniach]. z kanapy przy oknie da się fajnie książkę poczytać czy gazetkę - będzie więcej światła. i to chyba na tyle na dziś odemnie pewnie nic nie pomogłam. ale nie ustawiaj narożnika tyłem do kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renao 15.08.2011 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Miałam podobny dylemat - kuchnia, potem stół jadalny i za tym salon, ustawiłam tam dwie kanapy, jedną tyłem do stołu i potwierdzam, że to kiepski pomysł. Przestawiłam tą kanapę na ścianę z drzwiami balkonowymi i jest o niebo lepiej. Układ z kanapą tyłem do kuchni mógłby wyglądać fajnie gdyby było więcej miejsca - jadalnia i salon mają w sumie 6 m długości i to jest za mało ( z tym, że mam duży stół).Co do podłogi - mam białą kuchnię z dębowym blatem, na całym dole są płytki woodentic beige. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackorek 15.08.2011 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 (edytowane) Więc , tak po rozbiciu sciany miedzy kuchnią, a salonem wymiary sa ja na rzucie, które załączam. Długosc salonu ma niecałe 6 metrów, szerokosc od lewej sciany salonu do kuchni prawie 5,50., no taki kwadrat z tym, ze tam jest taka polka obok lodówki z dwoma wnękami, co widać również na załączonym foto. Na pewno racja w tym, ze idąc z kuchni trzeba obchodzic naroznik, potem ciasno miedzy tym stołem na jednej nodzę( tak miałby być http://blackorek.jalbum.net/Mieszkanie/mieszkanie%20wirtualne/slides/0009.html ) , który chcę mieć, ale no wlaśnie wszystko tyłęm do kuchni, poza tym , stawiajac naroznik na srodku trace duzo miejsca, bo jkaby byl pod sciana to w tym miejscu bylo by duzo przestrzeni. Ale , że jestem sam, pomyslałem, ze nie ma to dla mnie większego znaczeniaq, tylko głupota jest robić coś nie funkcjonalnego... Tv mogę dac na scianę vis a vis balkonu, , wtedy do naroznika bedzie jakies 4 do 5 metrów( mowa o polowie odstajacej od sciany). Z aplecami naroznika do balkonu musi byc jakies min 1 m, zeby spokojnie otworzyc drzwi.. Inna wersją jest sofa i 2 fotele, ale one zajmą mi jeszcze wiecej miejsca.... Edytowane 15 Sierpnia 2011 przez blackorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackorek 15.08.2011 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Załączam jeszcze wirtualny salon, tak chciałem, aby było( naroznik na srodku), a w linku niżej macie pierwszą koncpecje, z tym, ze tam jest sofa, a wole naroznik zwrocony krotszym bokiem od balkonu w strone kuchni, miałby on ok. 2m głebokosci co spokojnie pozwolo mi przejsc miedzy nim, a stolem na 1 nodze w kuchn, bo bylby jakis 1 m przestrzeni http://blackorek.jalbum.net/Mieszkanie/mieszkanie%20wirtualne/slides/0006.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicol21 15.08.2011 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 blackorek dzieki za normalne wrzucenie zdjęc - dużo łatwiej tak powiedz mi taką rzecz - nie planujesz w ogóle stołu jadalnego? ja wiem, salon, kanapa, mały stoliczek. stolik na śniadania jest w kuchni - a czy czasem nie zaprosisz gości na obiad/kolację? wtedy przy tym małym stoliczku raczej się nie pomieszczą... nie mam czasu na rozrysowywanie, ale pomyśl może o jakimś stole w ile osób najczęściej będziecie tam przebywać? może warto kupić sofę i jakiś zgrabny fotel do niej? wcale nie musi być od kompletu, może być jakiś trochę dizajnerski, pewnie zajmie mniej miejsca niż taki byczy fotel od kanapy, a jednak kolejne siedzenie będzie i co ważne - będzie ono ruchome - będzie można je postawić bardziej w kącie jeśli będzie niewygone. wiem, że pęd do piękna jest extra, ale czasem praktyczność musi zwyciężyć. trzeba czasem isc na kompromis. zastanów się nad tym stołem i ewent oświetleniem nad stół. zawsze możesz przecież zaślepić ładnie a jak coś to kiedyś będzie gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackorek 15.08.2011 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 (edytowane) blackorek dzieki za normalne wrzucenie zdjęc - dużo łatwiej tak powiedz mi taką rzecz - nie planujesz w ogóle stołu jadalnego? ja wiem, salon, kanapa, mały stoliczek. stolik na śniadania ..... Witam i dzieki za odpowiedzi. Mieszkam sam, zony poki co jeszcze nie mam, dzieci tez, ale sluszna uwaga. Stół pewnie potrzebny by byl, bo czy zjesc obiad czy nawet siąść do stołu i "pogadac o czymś ważnym " to jednak inaczej niz na kanapie nogami do gory. Jest pewnia powaga sytuacji i w ogole.... Myslałem o stole , ale no nie ma gdzie, ew. tylko pod scianą na przeciw balkonu, bo : - jesli bedzie naroznik pod sciana , a przed nim stolik to prawie wyjdzie 3m w strone kuchni, a musi byc jeszcze przejscie - jesli dam sofe tak jak mówisz to i tak stolik taki kawowy musi byc, dolozenie fotela od strony balkonu odpada, bo bedzie tam za ciasno, odejscie od sciany sofy to jakies 1 m, potem przestrzen jakies 40 cm i fotel jaki by nie byl to tez ok. 1 m,, wez pod uwage to, ze fotel ma glebokosc ok 1 m tez, wiec siegnei mi prawie pod balkon, a musze go jakos otworzyc, robi sie ciasno, wiec wole jzu ten naroznik chyba, rowniez ze wgledow estetycznych. Sofa w sumie ma ok. 2,5 m duza wiec moze z fotelem by weszla.., musze pomierzyc..., ale tak czy siak dlugosc razem wyjdzie ok. 3,5 m, te pol metramoze byc tutaj istotne, naroznik 3 metry to juz jest spory, no i jakies 2 hakiem w strone kuchni Stół jedyne co to pod sciania na przeciw balkonu czyli tam gdzie TV bedzie wisiacl, ale tez srednio bo jzu nie postawie tam szafki pod TV itp. , ciasno sie robi.... Musi stac gdsies tuner , sprzet audio, . Zamiast stolika myslalem tam o takiej komodzie jak na foto nizej, w ogole to wlasnie marzy mi sie taki wyglada salonu jak na tym foto, ew. zamiast komody taki stolil pod TV jak rowniez na foto. Dlatego tez jakos przekonuje sie powoli do matowych jasnych kafli w salonie, chociaz nie wiem czy to bedzie duzy blad z uwagi na chlodny klimat jak moze sie stworzyc... Kuchnia biala, ,naroznik skorzany bialy itp... , duzo bieli, ale to optycznie powiekszy , a kontrastem bedzie czarny dywan shaggy , dodatki jakies fiolety, czerwienie itp. Wydaje mi sie, ze poki jestem sam starczy mi ten stol na jednej nodze w kuchni, on ma 120cm dlugosci i 110 wysokosci, to typowy barowy, mozna 2 hokery dac i na moje potrzeby styknie, do tego ten kawowy na srodku, a goscie obiadu to raczej u mnie nie zjedzą przy normalnym stole..., zreszta gotowac nie umiem:-) Nie moge przerabiac calej chaty po to, zeby ustawic stół na 4 czy 6 osob. Zastanawiam sie tylko co dac teraz na dluga prawie 6 metrową sciane, na moje oko, moze tam byc polka z regipsu , powiedzmy na dl. 4 metrow, mniej wiecej byla by na glowami siedzacych przy scianie, na niej wazoniki, dupere, ramki ze zdjeicami itp. Macie jakies pomysly ? Edytowane 15 Sierpnia 2011 przez blackorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejkoziol11 22.08.2016 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 (edytowane) Gdym ja siedział na narożniku wygodnym, to mając nad sobą półkę z duperelami, bałbym się czy coś nie spadnie mi na głowę. Edytowane 22 Sierpnia 2016 przez joliska za kolejny ukryty link - ban Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawko32 22.08.2016 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 To może lepiej coś namalować na tej ścianie, albo zrobić jakis zbiór zdjęć ciekawie ułożonych. Pułka to trochę średni pomysł, chcociaz zależy jaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.08.2016 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 to post archeologiczny, wykopany przez etatowego spamera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts