Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja PLC

Recommended Posts

Dendrytus - jeszcze jeden post w którym będziesz odnosił się lekceważąco i obraźliwie do rozmówców, z którymi się nie zgadzasz, a dostaniesz tymczasowego bana.

Mam dość edytowania twoich postów z prywatnymi wycieczkami w stronę rozmówców albo rozbudowanymi parabolami nie mającymi związku z tematyką wątku.

Każdy ma prawo do swojej opinii i nie jest z tego powodu idiotą.

homiqa sobie kupcie za 50 tysięcy - rozwiązanie - gotowy system w dobrej cenie - czyli pecet ze stroną www za 50 tysięcy :-)

I ty dendrytus zmiękłeś z gotowych systemów do PLC :-) Sam pewnie uzywasz Simatica, tajwańczyka czy czegoś podobnego,

Kupno gotowego systemu, szczególnie takiego o którym nic nie wiemy to jak kupowanie kota w worku. Przyznam, że do dzisiaj nie zgłębiłem tajemnicy z czego składa się poszczególny "gotowy" system, nie widziałem jednego zdjęcia szafy sterowniczej, a instalatorzy nie chcą nic powiedzieć. Też jestem zdania, że jak robić instalację to tylko na PLC i niech każdy sobie sam wybierze rodzaj PLC do zastosowań jakie planuje. Czy to Fatek, Simatic, PLC2011 czy Sterbox to zalezy od aplikacji. Wszystkie te urządzenia w takim własnym domu czy firmie to wydatek małych kilku tysięcy, bo każdemu czegoś brakuje do akurat naszych potrzeb. Ale zdecydowanie 1000-1500zł różnicy za kilka PLC różnych producentów w lewo czy w prawo to nie plus minus 30.000 zł za gotowy system.

To prawda ale nie do końca. A co powiedzieć o ludziach którzy nie chcą, nie maja czasu, nie mają zdolności (niepotrzebne skreślić), czemu im zabraniać zakupów takiego systemu? Bo ja nie wiem i nie mam zamiaru tego robić. Bo niby z jakiej paki?

To wszystko zależy od tego ile mają pieniędzy. Mało kto ma ich bardzo dużo. Wszystko wiadomo ale demaskowanie rozwiązań technicznych też jest dobre, bo zanim coś kupisz czy komuś zlecisz to się zastanowisz czy nie robi cię w butelkę.

Chodzi tylko o rzetelność ofert, proste pytanie za co płacę. Na ile system jest otwarty, że można go samemu rozbudowywać, przeprogramowywać, dodawać czujniki. Ci średniacy nie unikną takich pytań nawet jak nie znają się na PLC. Ktoś im w końcu skrobnie schemat, a ktoś inny za niewielkie pieniądze zaprogramuje.

Oczywiście jak mają na zbyciu więcej gotówki to niech szukają wykonawcy ale też trzeba brać poprawkę na tych instalatorów. mamy przykłady na tym forum, negatywne głównie.