gonia1307 24.02.2009 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Czym nawozić iglaki o niebieskim zabarwieniu aby nie zzieleniały ?Szczególnie chodzi mi o jałowca Blue Arrow posadzonego w zeszłym sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 24.02.2009 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Najlepiej niczym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.02.2009 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Matysia: nie ma znaczenia, z gołym korzeniem w okresie bezlistnym, a jeśli sadzisz z pojemnika to przez cały sezon. Tylko trzeba pamietac o podlewaniu. Gonia: niebieskie iglaki to nie hortensje. Nie musza byc specjalnie nawożone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 24.02.2009 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Bo jestem za bioróżnorodnością ogrodu. Nie mówiąc o estetycznych wrażeniach takiego cmentarnego szpaleru żywotników ("tujek"). Ogród osłaniasz od wiatru głównie w okresie kiedy w nim przebywasz. Wypoczywasz w ogrodzie zmią? Chyba nie - dlatego sadzenie wyłącznie zimozielonego zywopłotu "tujkowego" nie ma uzasadnienia. A przed wiatrem o wiele lepiej chroni nieformowany żywopłot o grubości 3-5 m niz wąski szpaler kolumnowych iglaków. Taki zywopłot daje pozywienie i ochronę licznej faunie. Oczywiscie sa fragmenty ogrodu, gdzie z braku miejsca, wykonania osłony konkretnego fragmentu ogrodu, koniecznym moze być posadzenie szpaleru iglastego. "Tujki" mają jedną zaletę - nie ma przy nich dużo pracy. Ale przy lanym betonie tez nie. Dlatego to chyba nie jest argument. Jesli ktos nie lubi pracy w ogrodzie lub nie ma na nia czasu niech buduje sie na małej działeczce lub duży fragment duzej działki pozostawi we władaniu naturze. Elfir, bardzo podoba mi się to co napisałaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonia1307 24.02.2009 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Gonia: niebieskie iglaki to nie hortensje. Nie musza byc specjalnie nawożone Chciałam sie upewnić ponieważ słyszałam opinie, że stosowanie nieodpowiednich nawozów powoduje, że niebieskie iglaki zielenieją . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka777 24.02.2009 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Tak po cichu zaglądam na forum...ale muszę odpowiedzieć...niebieskie iglaki zielenieją jeśli mają za mało słońca. Podobnie jest z tymi żółtymi...gdy mają za ciemno robią się zielonkawe I trzeba pamiętać o nawadnianiu bo to jest klucz do sukcesu...zajrzyjcie do angielskich ogrodów gdzie przez większą część roku pada...a wszystkie tuje i jałowce jak z obrazka A jeśli chodzi o Blue Arrow to pamiętaj o opryskach przeciw brązowieniu...w sumie tak profilaktycznie możesz opryskać dwa razy w sezonie na grzybka i robaczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 24.02.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 A jeśli chodzi o Blue Arrow to pamiętaj o opryskach przeciw brązowieniu...w sumie tak profilaktycznie możesz opryskać dwa razy w sezonie na grzybka i robaczki Coś podobnego , zwłaszcza to "profilaktycznie na robaczki" .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 24.02.2009 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Robaczka się nie pryska... zalewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 24.02.2009 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 ...i zagryza grzybkiem .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panterka-23 25.02.2009 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 http://allegro.pl/item554870838_ligustr_zimozielony_zywoplot_zielony_caly_rok.html co myślisz o czymś takim na żywopłot? albo takim???http://allegro.pl/item558501492_roza_pomarszczona_rugosa_b_duza100cm_zywoplot.htmlwidział ktos taki żywopłot w realu? Dodam, że chodzi mi o jakieś 80 metrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.02.2009 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Tak po cichu zaglądam na forum...ale muszę odpowiedzieć...niebieskie iglaki zielenieją jeśli mają za mało słońca. Podobnie jest z tymi żółtymi...gdy mają za ciemno robią się zielonkawe To jest oczywiste, ze nie sadzi się roślin lubiących pełne słońce w cieniu A kolor niebieski i szary liści jest typowy dla słońcolubnych roślin. Bierze się z grubej warstwy wosku chroniącego tkankę liścia lub małych włosków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANIAILIS 25.02.2009 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 mam pytanie odnośnie żywopłotu z ałyczy, czy przycinana corocznie w celu zagęszczenia nie będzie miała owoców? czy jeśli już osiągnie powiedzmy wysokość 2,00 m może być nieformowanym żywopłotem? czy wtedy będzie owocować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.02.2009 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 kwiaty na ałyczy formuja sie w roku poprzednim (czyli kwitnie na dwuletnich pędach). Jeśli te pedy przytniesz, to nie bedzie kwitła. Kilka kwiatków moze pojawic sie na pedach wewnątrz korony.Nie bardzo rozumiem idei cięcia do 2 m wysokoscia a potem juz nie. To po ciąc wogole?Jeśli ałycza jest za wysoka do ogrodu, to moze po prostu zastosowac inny gatunek krzewu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANIAILIS 25.02.2009 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 myślałam o cięciu, żeby się zagęściła, myślałam o zrobieniu z niej powiedzmy "tylnej" ściany żywopłotu, nie będzie za rzadka taka nieprzycinana? to lepiej zostawić i niech sobie sama rośnie? tylko wtedy będą owoce, kto to wyzbiera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 25.02.2009 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 http://allegro.pl/item554870838_ligustr_zimozielony_zywoplot_zielony_caly_rok.html co myślisz o czymś takim na żywopłot? pozwole sobie się wtrącić Ligustr w naszych warunkach nie jest "prawdziwie zimozielonym" krzewem. Traci większość liści, to co zostaje (jakieś 20%) nie wygląda wcale ładnie zimą - podsuszone, poskręcane listki, takie "smetne resztki". Moim zdaniem żywopłot z ligustru wygląda ładnie gdy jest prowadzony jako formowany - a ponieważ przyrosty ma duże i szybko rośnie więc trzeba się liczyć z przycinaniem co 2 tygodnie, żeby żywopłot zachował ładną formę. Osobiście bardziej podoba mi sie odmiana 'Aureum' http://www.bucknur.com/acatalog/images/plants/10271.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.02.2009 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 A dlaczego ałycza to ma być, skoro widzisz same problemy? Może któraś z wysokich irg? Np. błyszczaca, Dielsa, pomarszczona lub rozkrzewiona. Mozna je poprzetykać jaśminowcem i trzmielina europejską, trzmieliną płaskoogonkową czy suchodrzewem tatarskim. Zywopłoty nieformowane, owszem , skraca się zaraz po posadzeniu, żeby się lepiej krzewiły, co jakiś czas można krzewy odmładzać wycinając najstarsze pędy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.02.2009 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 W sprawie ligustra - nie widziałam jeszcze "na zywo" ładnie poprowadzonego i wyglądającego ligustrowego żywopłotu. Już wolałabym użyć ognika (w Poznaniu zywopłotem z ognika o wys. 1.5m otoczony jest teren MTP). Na zdjeciach liguster fajnie wyglada, ale najczesciej nie sa to zdjecia z Polski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANIAILIS 25.02.2009 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Dziękuję Elfir za odpowiedź, musze jeszcze przemyśleć temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 25.02.2009 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Osobiście bardziej podoba mi sie odmiana 'Aureum' http://www.bucknur.com/acatalog/images/plants/10271.jpg Niestety w polskich warunkach Ligustr okrągłolistny 'Aureum' przemarza. Można sobie posadzić w ogrodzie pojedyńcze rośliny tej odmiany ale w formie żywopłotu uważam za ryzykowne. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 25.02.2009 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Niestety w polskich warunkach Ligustr okrągłolistny 'Aureum' przemarza. Można sobie posadzić w ogrodzie pojedyńcze rośliny tej odmiany ale w formie żywopłotu uważam za ryzykowne. .. a to zależy gdzie pod moją "macierzystą uczelnią" - Kraków - jest ok. 30 mb zywopłotu z 'Aureum' - zadbany, pięknie formowany, trzyma się idealnie i nawet dość długo mu liście nie opadają (niedawno go oglądałam - do polowy grudnia miał większość liści na gałązkach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts