marc78 24.03.2009 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Chciałbym się dowiedzieć czym najlepiej i względnie tanio odgrodzić działkę przy ziemi pod ogrodzeniem z siatki.Na sąsiedniej działce rośnie perz i chciałbym w jakiś sposób ochronić swoją działkę przed nim.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.03.2009 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Płyty z tworzywa sztucznego zakopane na sztorc - używam przy ogradzaniu ekspansywnych traw - np. bambusów lub zwykły betonowy krawężnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 25.03.2009 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 jak głęboko w ziemi ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.03.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Kłącza perzu nie idą głęboko pod ziemią, ale tak do 50 cm wgłąb można się ich spodziewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc78 07.04.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Mam pytania:- jak uformować teren działki pod trawnik żeby osiągnąć równy lekki spadek na jedną stronę?- jak uformować teren działki pod trawnik względem projektowanych ścieżek?Trawnik będzie szybciej niż docelowe ścieżki.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.04.2009 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Ad 1 - najłatwiej za pomocą sznurków rozpiętych na odpowiedniej wysokości. Do tego poziomnica. Bardziej profesjonalnie, to przy użyciu laserowych mierników. Ad2 nie bardzo rozumiem? Jak bedzie trzeba zrobić ścieżkę, to wytnie się darń, trochę wykorytuje, wysypie podsypkę i ułoży się nawierzchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALA MAJ 08.04.2009 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Mam pytanie,czy można pozbyć się koniczyny z trawnika?u mnie rośnie na dużej części trawnika i chyba co roku się rozrasta,w zeszlym roku kosiliśmy często trawę aby pozbyc się kwiatów koniczyny bo siadało na nich mnóstwo pszczół,(mam małe dziecko które lubi biegać latem boso)ale niewiele to dawało.prosze o info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.04.2009 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Trawa to roślina jednoliścienna a koniczyna dwuliścienna. Można wykonać oprysk herbicydem przeciwko roślinom dwuliściennym, np. Bofix, Mniszek, Starane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
11małgosia 09.04.2009 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Elfirku, to chyba Ty, kończąc w którymś wątku dyskusję na temat szkodliwości folii ogrodniczej, podałaś że można stosować taką UV , która rozkłada się w ciągu kilku lat. Zastanawiam się nad tym, czy stosując tą folię można w ogóle nie stosować kory - posadzić rosliny okrywowe (np. barwinek) , które rozrosną się przed rozkładem folii. Dużo potrzeba takich roślin na m2? Czy ma znaczenie producent folii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.04.2009 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Proszę nie mylić - to czym się wykłada rabaty to NIE FOLIA! Mowa jest o włókninach Agrowłóknina/geowłóknina - zależnie od producenta Różnią się od siebie wytrzymałością na promieniowanie UV, gęstością splotu, grubością, tworzywem i zastosowaniem. Dla swojej wygody używam określenia agrowłóknina dla określenia tych cienkich, szybko rozkładających się. włóknina nie pełni roli kory, tak jak kora nie zastępuje włókniny. Włóknina to zapora mechaniczna przed chwastami, natomiast kora to ściółka pomagająca zachować wilgotność, a rozkładając się wzbogaca glebę w próchnicę. Jeśli na włókninie posadzi się roślinę okrywową, to rozrastać się będzie tylko w nacięciu tkaniny, bo przez włókninę nie przebije swoich korzeni. A roślin okrywowych na m - wszystko zależy do gatunku. Barwinka powinno starczyć 10 szt. Ale czasem sadzi się i 25 sz/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
11małgosia 09.04.2009 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Oczywiście że włóknina... Zatem jeśli się położy grubą wastwę kory, to z włókniny można w ogóle zrezygnować, czy jednak warto ją położyć (ogród jest dopiero tworzony)? Kłaniam się, Małgosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.04.2009 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Pytanie czy masz mocno zachwaszczoną działkę. Czy masz czas przelecieć się od czasu do czasu i popielić? Ludzie z reguły popełniają podstawowy błąd - sypią za mało kory, ot tylko aby przykryć z grubsza glebę. Taka cienka warstwa nie stanowi przeszkody dla chwastów i łatwo wywiewa ją wiatr. Zwykle firmy wykonawcze kładą włókninę i cienką warstwę kory z oszczędności.Kory powinno być co najmniej 5 cm.Drugim błędem jest robienie trawnika poniżej rabaty, a to rabata (oczywiście na płaskim terenie) powinna być nieco niżej niż trawniki i nawierzchnie utwardzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 09.04.2009 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Elfir, skarbnico wiedzyco to jest?http://i683.photobucket.com/albums/vv195/Irma_murator/gra026.jpgmam tego pełno na działce...wiem, ze to jakiś chwast, ale ładny...tzn. podoba mi się, bo zadarnia i ma takie małe białe gwiazdkowe kwiatuszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 09.04.2009 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Mogę w zastępstwie?Gwiazdnica pospolita. Bardzo pospolita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 09.04.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwonka27 10.04.2009 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Elfir: chcę się upewnić co zrobić, by uratować/wymodelować moje sosny 2 lata temu złodzieje obcieli nam nasze piękne chojarki praktycznie w połowie, zostawiliśmy je mimo wszystko, bo to jedyne drzewa na działce na razie. Widzę że rolę czubka przejeły pozostałe gałęzie i mają teraz po 4 czubki. poradzono mi by wybrać 1 przywiązwć go np. do bambusa i niech choinka wie , że ma 1 przewodnika. Mój TŻ uważa, że należy poobcinać pozostałe 3 gałęzie, które rosną na czubki. Czy ma rację? i czy da się wyprowadzić ładnie te drzewka - dodam, ze w chwili obecnej sa na wys. 1,70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 10.04.2009 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 nie wiem, co należy zrobić. U nas nie robiliśmy nic. Mamy chioinkę, którą zasadził mój ojciec 40 lat temu. Chyba ze 2 lata po wsadzeniu złodzieje ją obcieli. Została, jak była. teraz (po 35 latach ) jest ogromna i ma normalny czubek i nikt by nie powiedział, że miała takie przygody. Powiem więcej, odkąd ją pamiętam, czyli ze 25 lat, wygląda normalnie, o obcięciu wiem od ojca. Więc może nic nie robić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
11małgosia 11.04.2009 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 Najserdeczniejsze życzenia świąteczne przesyła Małgosia. Nie załączę żadnej pocztówki świątecznej - najpiękniejsze obrazki mamy tej wiosny wszyscy za oknami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.04.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 Jaka to choinka? Świerk? Wtedy ostawiłabym tylko jeden przewodnik a resztę usunęła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 13.04.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Stan surowy już gotowy, Pora zająć się ogrodem. Plan jest stosunkowo prosty. Wzdłuż ogrodzenia (działka to prostokąt o wymiarach 23,57 x 37) krzewy - iglaki tuja szmaragd i kórnik i ..... Lubię formy symetryczne i jakąś sekwencję. Myślałam o sadzeniu krzewów np. co 3 ten sam. W późniejszym okresie przewiduję dosadzenie przed iglakami niższych krzewów i w związku z tym zastanawiam się nad szerokością pasa, który powinnam zostawić wzdłuż ogrodzenia. Cały środek (18 mx 21m ) będzie trawa.Z tyłu działki przewiduję szeroki pas na różnego rodzaju wrzosy, będzie kolorowo (0,6 m x 21 m). Może mało fantazyjnie, ale przy małych dzieciach wydaje mi się praktyczne. Jaki gatunek trawy wybrać? I ewentualnie czy plan co 3 krzew taki sam jest dobry, czy krzewy wolą takie same sąsiedztwo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts