Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a przypadkiem jesienią nie stosuje się nawozów fosforowyche i potasowych?

oraz wapnowanie?

nawozenie organiczne obornikiem?

"Stosowanie nawozów jesienią ma wiele zalet. Tuż przed nadejściem zimy możemy uzupełnić w glebie niedobór fosforu, potasu, magnezu oraz ewentualne braki mikroelementów. Jesienne nawożenie jest korzystne, ponieważ rozsiane nawozy dobrze się rozpuszczą, a zawarte w nich składniki pokarmowe przemieszczą się w głąb gleby, w pobliże systemu korzeniowego roślin. Jest to szczególnie istotne w nawożeniu roślin wieloletnich (drzewa i krzewy owocowe, wieloletnie rośliny ozdobne), gdzie mamy ograniczone możliwości wymieszania nawozów z glebą...."

działkowiec nr 11(663) 2005r. na str. 59- autor: dr Katarzyna Dzida AR w Lublinie http://podszarotka.republika.pl/index1.html?http%3A%2F%2Fpodszarotka.republika.pl%2Fjesien.html

Madwo - jesień to koniec sierpnia, wrzesień, początek października, jeśli jest ciepły. U nas są już przymrozki - po co nawozić? Żeby wypłukało przez zimę? Żeby rośliny nie zakończyły wegetacji i je przemroziło? Teraz lepiej odłożyc nawożenie na wiosnę.

Aka chciała zastosować "nawóz jesienny" czyli nawóz wieloskładnikowy - takie dawałabym w drugiej połowie sierpnia, żeby rośliny zdążyły to wykorzystać.

Wapnowanie uważam za zabieg agrotechniczny bardziej niż nawożenie. Jesienią można wapnować w nie założonym ogrodzie, tlenkiem wapnia, a pod rośliny dolomitem lub węglanem.

Aka chciała zastosować "nawóz jesienny" czyli nawóz wieloskładnikowy - takie dawałabym w drugiej połowie sierpnia, żeby rośliny zdążyły to wykorzystać.

tak, tak! kupiłam w sierpniu ,ale nie zdążyłam z dosiewką :roll:

to co zostawić nawóz i wiosna go wykorzystac????

no niestety w dzień mamy po 4 st, to pewnie w nocy jest juz ponizej 0 :-?

Ja tez z zapytaniem mam irge i miodunki i troche roslinek skalniaczkowych, irysy czy lepiej przetrzymac je w doniczkach do wiosny czy mimo chlodu wsadzic do ziemi??

Czy zaczekac jednak na lepsza pogode i wtedy wsadzic? One na wiosne i tak beda przesadzane w inne miejsca.

Elfir, jesienne nawozy stosuje sie wlasnie zeby wyplukalo przez zime w strefe dostępna dla korzeni wiosną. Tylko azot wyplukuje sie szybko, nawozy jesienne nie sa azotowe. Mieszaknki tzw 'nawozów jesiennych" nie powinny zawierac azotu.

Trzeba popatrzec na sklad nawozu, skoro ma nazwe "jesienny" to stosuje sie go jesienią. Jesien nie zaczyna sie w sierpniu tylko pod koniec wrzesnia, a teraz jest poczatek pazdziernika, czyli pierwsza polowa jesieni.

Na wiosnę rozpoczęlismy prace zwiazane z ogrodem - trawka + nasadzania. Niestety po kilku miesiącach uciechy zaczęły się problemy. Mam nadzieję, że przy pomocy forumowiczów, bedziemy mogli dalej cieszyć się urokami przyrody wokół domu.

Problem 1 - dereń

Coś zaczyna się dziać z zasadzonymi dereniami - do tej pory rozwijały się ładnie, ale od jakiegoś czasu zaczyna zółknąc (mam nadzieję, że to związane jest z przyjściem jesieni), a także pojawiły się jakieś parchy na liściach - co z tym zrobić?

http://foto3.m.onet.pl/_m/12c047281c4ee232262d44ab005d20a3,6,19,0.jpg

http://foto1.m.onet.pl/_m/64fe1d6d15509613a656bde97931d5f9,6,19,0.jpg

Problem 2 - trawnik

Mimo nawożenia trawa zaczyna żółknąć a do tego pojawiła się niezliczona ilość grzybów - szkoda tylko że nie jadalnych. Niestety pojawiła się też kończyna. Jak zaradzić grzybkom i kończynie? Trawnik zakładany maj/czerwiec tego roku. Czy czekać do wiosny i wtedy przejechać wertykulatorem + nawóz? Na jaką wysokość kosić późna jesienią i skosić po raz ostatni przed zimą (w internecie piszą na jednych stronach, że jak najkrótszą np. 3cm na innych że długą 6-7cm. Ja sklaniam się do tego, że długa to musi byc jak jest upał a im bliżej zimy to coraz krócej? Mam rację?

http://foto0.m.onet.pl/_m/3774e3d4171e942e1d12cc76980a2dec,6,19,0.jpg

Problem 3 - maagnolia

Coś pojawiło się na liściach - zostawić czy działać? jeśli dzialać to jak i czym?

http://foto3.m.onet.pl/_m/6e28da6df4b6706bb7562e1de95e3e93,6,19,0.jpg

Problem 4 - tuje zakupione z doniczki pieknie rosną, tuje kopane z ziemi cienizda - czy coś tym tujom dolega? można im jakoś pomóc?

http://foto0.m.onet.pl/_m/9ebafd5c7aa0de0399cee223b6842b6c,6,19,0.jpg

http://foto2.m.onet.pl/_m/aaf0650e20c6f2be26d4e532a558db3a,6,19,0.jpg

Problem 5 - tuje wkopane na wiosnę strasznie wybujały, tzn. czubec strasznie poszedł w gorę i smiesznie to wyglada. przyciąc? teraz na wiosnę? co w sytuacji gdy są 2 czubki wzrostu? przyciąc oba czy pozostawić jeden czy jeden ściąć mocniej, http://foto3.m.onet.pl/_m/1c5c143b84073f0f47a79e3348b6afd3,6,19,0.jpg

http://foto2.m.onet.pl/_m/63a40ea6299373261648309dde3fe182,6,19,0.jpg

Elfir, jesienne nawozy stosuje sie wlasnie zeby wyplukalo przez zime w strefe dostępna dla korzeni wiosną.

Jak długo wypłukuje się fosfor na trawniku? Trawa korzeni się na 10 cm.

Aka ma świeżo założony ogród - roślinki są młode i korzenie nie znajdują się na tyle głęboko, by fosfor (potasu raczej rzadko brak w ogrodzie) musiał się wypłukiwać na większe głębokości

Aka - odłóż nawożenie na wiosnę. Możesz użyć nawozu jesiennego - po prostu dodaj na wiosnę również azotu do mieszanki - np. azofoskę czy azotan amonu lub azot w nawozie dolistnym.

Ja tez z zapytaniem mam irge i miodunki i troche roslinek skalniaczkowych, irysy czy lepiej przetrzymac je w doniczkach do wiosny czy mimo chlodu wsadzic do ziemi??

Jak sa w doniczkach to sadź. Te rośliny nie są wrażliwe na mróz. A do -15 stopni mam nadzieje jeszcze daleko ;)

Na wiosnę rozpoczęlismy prace zwiazane z ogrodem

Załozyłes już watek z tymi zdjęciami na forum.

Derenie, magnolia - nie robić nic - jesień, pod koniec sezonu liście są bardziej wrażliwe na patogeny. Najwyżej wygrab dokładnie liście i spal lub zakop.

Trawa - teraz mocno wygrab trawnik na zimę i spryskaj środkiem p.grzybowym na wiosnę, bo widzę, że masz "czarcie kręgi". Dlatego trawa żółknie - grzybnia pasożytuje na korzeniach. Sprawdź też pH gleby pod trawnikiem. Optimum to 6,8. Jeśli jest poniżej 6,2 to zwapnuj dolomitem jeszcze teraz.

A koniczynę zwalczaj normalnie, herbicydem na dwuliścienne - ale też wiosną.

Jeśli to roczny trawnik to wertykulacja niepotrzebna.

Co do koszenia - trawnik kosi się zawsze na tę sama wysokość, ewentualnie na zimę można skosić troszkę wyżej niż zwykle. 1,5 cm-3 cm to wysokość dla trawników dekoracyjnych, ze specjalnych mieszanek, dobrze nawożonych i podlewanych. Trawniki rekreacyjne (do deptania i ogladania) kosi się raczej na 4-5 cm, a parkowe (słaba pielęgnacja) nawet na 7-9 cm. Im niżej się tnie tym wilgotniejsza i żyzna musi być gleba. Jak nie masz nawadniania automatycznego i suchą glebę to koś na 5-6 cm.

Żywotniki - te z doniczki zawsze będą lepiej rosły niż kopane - dlaczego? Setki razy temat ten był wałkowany na forum.

Odpowiedzi znajdziesz używając wyszukiwarki, lub przeglądając ostatnie 5 podstron forum.

Panterka- możesz, jeśli będzie miała chłodno. Datura wymaga do wegetacji dużej ilości światła. Zima jest go dla niej za mało - dlatego wprowadza się ją w stan spoczynku w niskiej temp. (5-10 stopni). Inaczej stałaby się "wyciągnięta", rachityczna. Chyba, że chcesz doświetlać.

Elfir, dzięki za odp. powyżej o trawniku.

Trochę mi rozjaśniło, ale mam jeszcze pewne wątpliwości.

Trawę mam Barenburga, Green Universal. Siana z wiosny, ładnie i w miarę równo się rozrosła.

Zastanawiałem się nad:

1) zabiegami przed zimą (w tym jakieś nawożenie??).

2) ostatnim koszeniem - wysokość i kiedy je wykonać?

3) czy nie zostawić skoszonej trawy ostatniego koszenia na murawie (zasłyszana od jednego znajomego opinia, że tak się powinno robić przy ostatnim koszeniu)?

Z tego co piszesz, to należy ją mocno przegrabić, czyli zebrać źdźbła suche, obumarłe ... - to by wykluczało opcję pozostawienia trawy z ostaniego koszenia nie zebranej.

Ponieważ trawnik jest jednoroczny wertykulacji póki co nie ma sensu robić, a co z areacją?

Zgodnie z poradą - trawa jest uniwersalna, to skoszę ją na Też się 4-5 cm. I ponieważ za oknem pada śnieg, chyba już teraz tj. tuż po jego zniknięciu należy trawę skosić po raz ostatni (tym bardziej że nie nawoziłem trawnika ostatnio żadnym nawozem i trawa bardzo słabo rośnie).

Podpowiesz coś dodatkowo?

Pozdrawiam

Teraz praktycznie już nie rośnie.

Już za późno na nawożenie - ostatnie powinno być wykonane do końca września. Tak naprawdę trawie potrzebny jest głównie azot. A tego na jesień nie dajemy.

Trawa raczej już skończyła wegetację (temp. nie wyższa niż 6 stopni) i nie będzie silnie rosnąć. Jeżeli dotychczas kosiłeś regularnie (co tydzień) to zostaw tak jak jest, chyba, że zrobi się ciepło - w niektóre lata kosiło sie nawet na koniec listopada.

Co do wysokości koszenia, już się wypowiedziałam.

Nie zostawiaj nic na murawie, na zimę, chyba, że chcesz by trawa zaczęła pleśnieć.

Areacja to napowietrzanie trawnika - masz już tak zbitą darń i tak dużo filcu, że jest to konieczne?

Nadgorliwość czasem jest gorsza od zaniedbań :)

Wczorajsze opady śniegu może nie zaskoczyły drogowców, ale mnie i mój ogród.

Najbardziej ucierpiały pseudoakacje Frisie, które w tym roku pięknie się rozrosły i cały czas mają liście. Niestety, pod ciężarem śniegu przygięło je mocno do ziemi. Parę gałęzi pałamało.

Śnieg strzepaliśmy, pnie drzew dało się trochę wyprostować i założyliśmy odciągi. Nie daliśmy rady przywrócić "do pionu". I tu moje pytanie: czy z czasem (sterując odpowiednio naciągami) można próbować wypionować drzewa, które mają teraz 3-4 metry? Pień jest stosunkowo cienki, a korona bujna i zwarta.