aadamuss24 03.05.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Czy jałowce sabińskie mogą rosnąć obok gruszy ? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 04.05.2010 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Elfir - wczoraj mnie wzięło - i opryskałem część trawnika na dwuliściennne - Mniszkiem i Starane- i niecałą godzinę po oprysku zaczął padać deszcz ... Będzie co z tego oprysku czy dupa blada ? - wszystko zmył deszcz i trza pryskać ponownie , czy choć trochę oprysk zadziała ?? mogło się nie wchłonąć w starsze rośliny lub te z woskowym nalotem na liściach Herbicyd wchłonął się jak widać - dzisiaj z rana zrobiłem inspekcję trawnika - chwasty które potraktowałem herbicydem położyły się i delikatnie poskręcały im się liście , zakwitnięte mlecze położyły całkiem kwiaty. Także jest szansa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 04.05.2010 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 witanko.... przyszłam pokazać moje magnolie po przymrozkach jakieś dwa tygodnie temu mam takie http://lh4.ggpht.com/_83tmosUe46o/S9_bU6a5dxI/AAAAAAAADes/ooYADRb0ae4/s640/017.JPG http://lh5.ggpht.com/_83tmosUe46o/S9_bWP5ZPkI/AAAAAAAADew/em8vjrTmNsw/s512/018.JPG i co teraz? a moze to nie mróz i trzeba je ratować? jest to na końcówkach gałęzi, liście bliżej pnia są zdrowe, te nowe chyba tez, ale sa jeszcze za małe by to stwierdzić na pewno... trzeba je jakoś wspomóc? oberwać te liście czy opryskać czymś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 04.05.2010 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 (edytowane) Raczej to nie mróz - wygląda na chorobę grzybową ... : http://www.ogrody-krzekowo.pl/index.php?view=article&catid=29%3Aporady&id=86%3Achoroby-magnolii&format=pdf&option=com_content&794b9fd83b340478cb0629ef6cab73f0=fe683502789eb8cbb92099d28376797c Moja Alexandrina zeszłego roku na jesień złapała coś bardzo podobnego - opryski Topsinem , Bravo pomogły - teraz bardzo ładne listki wypuszcza Edytowane 4 Maja 2010 przez pablitoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana27 04.05.2010 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Witam W temacie magnolii .... Czekalam z utesknieniem na kwiaty mojej Nigry (sadzonej w ubieglym roku w maju-krzew ) ....no i sie nie doczekalam Zaczyna wypuszczać juz liscie ...zadnych pakow kwiatowych nie bylo ..... Byla okryta na zime agrowłóknina....nie przymarzla....wyglada zdrowo. Wiec dlaczego nie kwitła? Doradzcie prosze....czy to normalne? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.05.2010 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Nigra kwitnie późno, w czerwcu, kiedy ma już liście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.05.2010 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Raczej to nie mróz - wygląda na chorobę grzybową ... : (...) Moja Alexandrina zeszłego roku na jesień złapała coś bardzo podobnego - opryski Topsinem , Bravo pomogły - teraz bardzo ładne listki wypuszcza Właśnie, na jesień. Trochę za wcześnie na objawy chorób grzybowych. Chyba, że choroba była już jesienią i nie została zwalczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana27 04.05.2010 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Elfir, baaaardzo dziekuje....jestem początkująca ogrodniczka i jeszcze duuuzo musze sie nauczyc.. Ale baaaardzo mnie Twoja odpowiedz ucieszyla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 04.05.2010 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Właśnie, na jesień. Trochę za wcześnie na objawy chorób grzybowych. Chyba, że choroba była już jesienią i nie została zwalczona. hm... to sa magnolki zasadzone jakiś miesiąc temu, kupowane wyglądały zdrowo, liście do przymrozków były całkiem zielone, nie wiem co było na jesieni bo to jeszcze u sprzedawcy było drzewko.... no wiec jak zrywać? pryskac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.05.2010 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 a były przymrozki po posadzeniu, takie powyżej -5 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 04.05.2010 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 hm... czy było nniżej -5 to nie wiem, ale przymrozki były.... bo sąsiadka mówiła, ze wtedy był szron na trawie... więc mogło i być... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ASIAIZBYSZEK 04.05.2010 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Elfir kiedy można ewentualnie posadzic inny krzew w miejscu gdzie byly jałowce i czy wogóle można?Może spryskac to miejsce. Dziękuję i pozdrawiam Asia Elfir polecono mi dzisiaj w ogrodniczym zalac te miejsca po zakażonych jałowcach ALIETTE/Substara/ i posadzic ewentualnie coś innego po 2-3 ty Tak czy inaczej to chyba nie zaszkodzi.Jałowce i tak juz usunięte a cos napewno tam bym posadziła ,ale już innego. Pozdrowionka i dziękuję Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.05.2010 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 rdza nie jest grzybem glebowym i nie atakuje innych rodzajów iglaków, więc zalewanie chemią jest zbyteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ASIAIZBYSZEK 04.05.2010 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 rdza nie jest grzybem glebowym i nie atakuje innych rodzajów iglaków, więc zalewanie chemią jest zbyteczne. Elfir bardzo dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_123 05.05.2010 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Proszę o pomoc! Dwa lata temu posadziłam jabłonkę. To jakaś odmiana ozdobna. Pięknie kwitła, a jesienią obsypała się drobnymi jabłuszkami. Niestety w ubiegłym roku kwiatków było juz tylko kilka sztuk, a w tym roku w ogóle się zbiesiła i nie kwitnie! W centrum ogrodniczym powiedziano mi że to przez to, iż jej nie przycięłam. Elfir, pomooocy! Kiedy i jak przycina się takie jabłonki? Które gałęzie i jak dużo przyciąć? Pewnie w tym roku już za późno na kwiaty, ale może następne lata są do uratowania Jabłonka wygląda tak: http://img64.imageshack.us/img64/4156/p1040930f.jpg I jeszcze jedno. Dopiero w tym roku uświadomiono mnie, że migdałki trzeba pryskac Topsinem (kilka stron wcześniej o tym było) ale nie wiem w którym momencie opryskiwać. Pąki? Rozwinięte kwiaty? Teraz migdałek już przekwita. Za późno na oprysk czy jeszcze spróbować? To kolejna zagadka, dlaczego tak słabo mi kwitło to piękne drzewko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.05.2010 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Jabłonki ozdobne nie wymagają cięcia. Pewnie ma parcha - obejrzyj liście latem czy są objawy. Bo zakładam że jest nawożona i rośnie we właściwej glebie. Migdałków nie trzeba pryskać jak są zdrowe W każdym razie po przekwitnięciu migdałki się tnie krótko, na 10-15 cm od miejsca szczepienia. Ten Topsin jest na monilozę - chorobę migdałków i wiśni. Stosuje się go zaraz jak zaczną pękać pąki, przed kwitnieniem. Czy zamierają ci gałązki migdałka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_123 05.05.2010 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Dzięki Elfir Na jabłonce, na liściach nigdy nie widziałam żadnych chorób. Wygladają zdrowo, roślina przy sadzeniu dostała ziemię polecaną w centrum ogr., w tym roku podsypałam obornikiem w granulacie (jakieś 3tyg. temu) - generalnie ładnie rośnie, tylko chlorella nie kwitnie! Korona w ciągu dnia ma sporo słońca... hmmm Gorzej z migdałkiem. Chyba za dużo ma cienia. Poczytałam o tej moniiozie. Na pewno ze dwa lata temu chorował, wtedy powycinałam uschnięte pędy, ale niczym nie pryskałam. Boję się też obcinania pędów po przekwitnięciu, bo zrobiłam tak w pierwszym sezonie i tylko z części pędów odrosły nowe, ale bardzo rachityczne Kupiłam dorodne drzewko z długimi pędami obficie kwitnące, a teraz to sierotka z kilkoma wiotkimi gałązkami... co za porażka! I co tu robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 05.05.2010 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Elfir ... przypomne się.... czy to moze byc mróz ściął liście mojej magnoliki i nic z tym nie robić? O migadłku też poczytam... mam 3 szt. Jednego przycięłam na prawde krótko i nie wiem czy nie przesadziłam, bo z pięknego krzewu zostały mierne badylki z kilkoma listkami mam jeszcze dwa... o takie... i co tez przyciąć do 20 cm? czyli tak jak narysowałam? http://lh4.ggpht.com/_83tmosUe46o/S-FTT6hTbjI/AAAAAAAADgE/jcv50SIm61Y/s512/011i.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 05.05.2010 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Ja kroję nasze rajskie jabłonki wczesną wiosną i są gęste, i kwitną http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/rajskie2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 05.05.2010 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 ooo śliczne.. ja mam dwie jabłonki OLA... nie wiem tylko czy one kwitną na zesłorocznych pędach i tnie się po kwitnieniu, czy jak mówisz wczena wiosna (marzec) i nożyce w dłoń... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts