Elfir 01.06.2010 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 Róże nie są roślinami pnącymi (nie owijają się), tylko czepnymi (haczą się cierniami). Dlatego należy je podwiązywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 01.06.2010 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 Dzięki, Elfirko :* Pozwól, że się zrewanżuję przypomnieniem o usuwaniu ze świerków niby szyszeczek, w których rozwijają się ochojniki, te które z taką lubością przenoszą się potem na modrzewie w postaci białych kłębuszków: http://www.bauer.ekrakow.pl/%21ola/ochojnik.jpg Trzeba to spalić! Pamiętam też, jak pisał kiedyś Mirek Lewandowski , że ten rodzaj mszyc buduje swoje kokony tylko na zwykłych świerkach i tak rzeczywiście jest, bo serbskich nie rusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadulka 02.06.2010 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Bardzo dziękuję.Chyba w tle posadze cisy,a pod wierzbami bukszpan:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 02.06.2010 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Mam pytanko. Chciałam z cisów zrobić /bo mam ich nadmiar / coś w rodzaju figur geometrycznych. Jaki powinien być rozstaw jednego cisa od drugiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaniko 02.06.2010 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 (edytowane) Elfir- prosze bardzo o podpowiedz. Posadziłam na rogu, przed domem - klon palmowy, ścislej mówiąc w takim "korytarzu" wiatrów, niestety nie rozeznałam sie w wiatrach i dopiero teraz widze jak te delikatne młode drzewko łopocze na wietrze. Niczym chorągiewka. Doczytałam, że klon palmowy nie lubi wiatrów. Przesadzę go w inne, bardziej osłonięte miejsce, ale w jego miejsce MUSZĘ cos posadzic. Mysłałam o Malus 'Royal Beauty', co sądzisz?Generalnie szukam drzewka, które wytrzyma silne wiatry. Strona południowa.Z góry dziekuje za odpowiedz. Edytowane 2 Czerwca 2010 przez joaniko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula302 02.06.2010 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Elfir - mam małe pytanko i bardzo bym była wdzięczna za odpowiedz. Większość działki mam od południowego - zachodu, a w szczególności taras . W okół niego bardzo chciała bym zasadzić hortensję ale nie wiem czy w takim miejscu będą dobrze rosły. Napisz proszę jak w ogóle ewentualnie się do tego zabrać -tzn jaka ziemia, czy okrywać ziemię geowłókniną czy nie - ja niestety zupełnie "zielona" jestem w tym temacie a niestety nie stać mnie żeby zlecić komuś założenie ogrodu . Wieczorem wkleję zdjęcia jak to obecnie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.06.2010 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Mam pytanko. Chciałam z cisów zrobić /bo mam ich nadmiar / coś w rodzaju figur geometrycznych. Jaki powinien być rozstaw jednego cisa od drugiego? To zależy od rozmiaru figury i jej kształtu. W każdym razie silnie rosnącą odmianą jest Hicksii ( a także Hilli, ale niżej rośnie). Gdybyś chciał zrobić prostopadłościan tak z 1x1x1 to najszybciej z 5 sztuk Hilli sadzonych w cynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.06.2010 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 joaniko- Ja bym dała coś o silnym mocnym systemie korzeniowym. Zobacz:klon zwyczajny "Crimson Centry" - gleba przeciętna, żyznaBuk pospolity "Rohan Obelisk", "Purple Fountain", "Dawyck Purple" - gleba żyzna, lekko zasadowa, o stałym poziomie wód gruntowychTo z tych o czerwonych liściach. Z liści zielonych masz: gruszę drobnoowockową i wierzbolistną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.06.2010 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Większość działki mam od południowego - zachodu, a w szczególności taras . W okół niego bardzo chciała bym zasadzić hortensję ale nie wiem czy w takim miejscu będą dobrze rosły. Hortensji uprawianych w Polsce mamy kilka gatunków. Z czego dwa gatunki (Hydrangea arborescens, H.panuculata) są w pełni zimotrwałe a pozostałe trzy (H.macrophylla, H.serrata, H. quercifolia) mogą przemarzać, co odbija się na kwitnieniu. Hortensja zasadniczo woli półcień (głównie te odmiany mniej zimotrwałe), zwłaszcza w godzinach południowych. Jednakże gdy będzie rosła na dostatecznie wilgotnej glebie, powinna sobie dać radę w pełnym słońcu. Hortensje lubią gleby przede wszystkim żyzne, próchniczne, nie przesychające. Nie lubią natomiast zalewania korzeni stojącą wodą. Co do pH - gatunki zimotrwałe są dość tolerancyjne i znoszą pH od 5,5 do 6,8-7, natomiast odmiany H.macrophylla, H.serrata wolą gleby bardziej kwaśne 5,5-6,5. Ponieważ to taras mocno nasłoneczniony, rozważ posadzenie przy nim większego drzewka z rozłożystą koroną, który da cień latem i wam i hortensjom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 02.06.2010 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Elfir, a czy mogłabyś coś powiedzieć o pnączu actindia ? zobaczyłam to dzisiaj w ogrodniczym - sadzonki męskie i żenskie, owoce kiwi.Czy to ma szanse przeżyć w naszym klimacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.06.2010 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Bez problemu. W uprawie są dwa gatunki: Actinidia arguta i A.kolomicta. Ten drugi gatunek ma pstrokate liście. Lubia gleby żyzne, stanowiska słoneczne, ewentualnie półcieniste. Są rozdzielnopłciowe (osobno egzemplarze męskie i żeńskie) lub samopylne - trzeba uważać z doborem odmian, żeby nie trafić na same kobitki lub samych facetów jedna forma męska zapyla kilka krzaków żeńskich. http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1106 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula302 04.06.2010 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Dzięki Elfir - ja zupełna laiczka w tym temacie - w życiu bym pewnie tych rzeczy w necie nie wyczytała.Muszę się więc jeszcze na spokojnie zastanowić nad tymi hortensjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 05.06.2010 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2010 witam nie wiem czy wpasuję się w temat - sprobuję.Mamy problem z naszym laurem pojawił sie jakis dziwny czarny nalot. ( laur stoi na dworze )Pocierając ręcznikiem jednorazowym nalot da sie wytrzec.Czy to jakas choroba? Moze deszcze mu zaszkodziły ?Dzieki za ewentualną odpowiedz i pozdrawiam.http://images36.fotosik.pl/188/6090246364d7c70bmed.jpg http://images48.fotosik.pl/301/087396bda5a19cd1med.jpg http://images43.fotosik.pl/301/0b1f97f0fc5e21e3med.jpg http://images35.fotosik.pl/155/1a5c3e2b29697082med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.06.2010 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2010 Możliwe, że są to grzyby sadzakowe żyjące na spadzi mszyc, o ile krzew miał mszyce. Albo popiół wulkaniczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 05.06.2010 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2010 Stawiam na popiół wulkaniczny drzewko nie miało mszyc zaczęło się to jak po zimie wystawiłem drania na zewnątrz. w domu było cieplutko milutko i mu sie podobało a na zewnątrz same niedogodnosci wilcy jakies Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.06.2010 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2010 Spróbuj mu to zmyć wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 05.06.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2010 Elfir dziękuję bardzo za informacje o actinidii. Mam jeszcze jedno pytanie - jak można. Pergola przy zachodniej ścianie tarasu , z jednej strony oświetlona wsch-płd słońcem , z drugiej zach- płd, czy mogę posadzić pnącza po obydwu stronach pergoli ? Nie będa sobie przeszkadzały ? Powinny być takie same ? Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.06.2010 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2010 Pergola czy trejaż? Pergola to coś takiego:http://www.finehouse.net/Images/Pergola%20Tour/Photo%20Tour%20II/images/Vines%20Climbing%20Pergola.jpghttp://ogrod.socjum.pl/_/spolecznosci/ogrod/galeria/o12abc7a82ae373f7104578818b214005.jpga trejaż takiego:http://www.budujemydom.pl/images/stories/wokol_domu/ogrod5_600.jpghttp://www.clematis.com.pl/graph/ph_art0501_trejaze_3.jpg jeśli to jednak trejaż, wszystko zależy jakie gatunki chcesz tam posadzić. Bo dwa powojniki wielkokwiatowe mogą być tak sadzone, ale już dwa miliny bedą sobie przeszkadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 06.06.2010 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2010 Część pąków kwiatowych różanecznika nie zakwitła. Jest zeschnięta. Przyczyną tego jest chyba choroba "pycnostysanus azaleae" - a sprawcą zamierania pąków skoczek różanecznikowy. Kiedy należy wykonywać opryski chemiczne (np. Mospilan 20 SP) by go zlikwidować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.06.2010 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2010 Równie dobrze to mogła być szara pleśń w te mokrą i zimną wiosnę. Wyłam i spal zainfekowane pąki. Potem opryskaj krzew, zwłaszcza liście od spodniej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts