wsms 04.07.2010 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 Elfir, proszę o pomoc w sprawie moich katalp, mam 2 sztuki , chyba inne odmiany bo jedna ma liście żółciutkie a druga ciemno zielone i następujące z nimi problemy: pierwszy: oba drzewka są szczepione i mają być kuliste ale moje takie nie są, czy mam je ciąć i modelować ? jeśli tak to kiedy, w zimie ,na wiosną, czy ciąć jak mi się podoba czy za drugim pąkiem? czy jest jeszcze inna zasada cięcia katalp, drugi: oba drzewka mają postrzępione liście, nie wszystkie tylko niektóre, bądź liście są zdeformowane, w ubiegłym roku nagle liścei zaczęły zamierać i wszystkie opadły, w tym roku podlewam i pryskam je na choroby grzybowe topsinem i previcurem, dodatkowo opyliłem na szkodniki polisectem, wydaje mi się że jest trochę lepiej ale co niektóre liście nadal zamierają bądź są jakby pomarszczone, jak by się przypatrzeć na liść od dołu to widać na niektórych pojedyńcze zgrubienia jakby kropki ale wewnątrz liścia, ponieważ oba drzewka mają podobne objawy mam pytanie co im jest? niszczy je szkodnik czy choroba grzybowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 04.07.2010 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 A ja przychodzę po pomoc dla młodej wiśni-łutówki http://www.bauer.ekrakow.pl/%21ola/ave.gif Wydawało mi się, że zachorowała na jakiegoś grzyba i wczoraj spryskałam ją (i inne owocowe drzewa też) Score 250 EC, bo jak wyczytałam ma największe spektrum. Pozrywałam też wszystkie zakażone listki. A dzisiaj pokazało się dużo nowych, które wyglądają tak: http://www.bauer.ekrakow.pl/%21ola/wisnia-listek1.jpg http://www.bauer.ekrakow.pl/%21ola/wisnia-listek2.jpg Elfir, ratuj! Co mogę jeszcze zrobić, bo obawiam się że niedługo zaczną spadać i owoce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.07.2010 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 kilka dni temu zakupiłam kilka sadzonek w doniczkach (...)skoro roslinki rosły w doniczkach teoretycznie powinny wytrzymac te kilka tygodni i tu pojawia sie kwestia: kiedy powinnam wysadzic te rosliny do gruntu? sierpien? wrzesien? Skoro nie można podlewać po posadzeniu, to lepiej posadzić jak zaczną zrzucac liście. Sosny , perukowiec powinny sobie dac radę z okresami suszy. Iglaki we wrzesniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.07.2010 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 czy ta odpowiedz dotyczyla zywoplotowego labiryntu, co mial szybko rosnac? modrzew szybki, to tak domniemywam. dzieki za wszelakie rady. Nie, ta odpowiedź była do użytkownika ida i jacek. Dla ciebie odpowiedź jest poniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.07.2010 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 Elfir, proszę o pomoc w sprawie moich katalp, mam 2 sztuki , chyba inne odmiany bo jedna ma liście żółciutkie a druga ciemno zielone i następujące z nimi problemy Ktoś cię nabrał. Masz najprawdopodobniej dziką formą oraz odmianę Aurea. Odmiana "Nana" jest zdecydowanie kulista i nie trzeba jej ciąć. Możesz się bawić w cięcie drzewek, ale nie wiem z jakim skutkiem. Jak chcę formę kulistą, to po prostu taką kupuję a nie tnę. Nie znam więc specjalnych zasad cięcia. Katalpa nie wytwarza silnie soków na wiosnę, jak klony czy brzozy, więc można ciąc wiosną. Odradzam cięcie zimowe, bo jest wrażliwa na mróz. Postrzępione liście mogą być wynikiem działania silnego wiatru, deszczu lub gradu. Liście są duże i łatwo można je uszkodzić. Pomarszczone liście mogą być wynikiem zerowania mszycy wiosną. Ale popatrz jeszcze tutaj: http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=425. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.07.2010 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 Elfir[/b], ratuj! Co mogę jeszcze zrobić, bo obawiam się że niedługo zaczną spadać i owoce To juz bardzo zaawansowany objaw drobnej plamistości drzew pestkowych: http://www.target.com.pl/katalog/choroby/50.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manhatan17 04.07.2010 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 dziękuje serdecznie za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 04.07.2010 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 Witaj Elfir,proszę o radę - chcielibyśmy oddzielić naszą posesję od drogi szpalerem drzew o pokroju kolumnowym, wąskim zamiast niskiego żywopłotu. Od budynku do ogrodzenia jest 4 m. Jest to strona zachodnia, silne słońce, gleba raczej słaba gliniasta. Czy w tych warunkach sprawdziłby się buk dawyck purple (czy na dłuższym odcinku czerwony kolor będzie dobrze wyglądał?) czy może lepiej odmiana z żółtymi liśćmi i czy to w ogóle dobry pomysł. Dzięki Czandra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 04.07.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 To juz bardzo zaawansowany objaw drobnej plamistości drzew pestkowych: http://www.target.com.pl/katalog/choroby/50.html Dzięki! Jak pisałam spryskałam Score, ale mam też Topsin. Czy prysnąć tym drugi raz? Po ilu dniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.07.2010 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 Dawkowanie, terminy i częstotliwość pryskania na pewno są na opakowaniu. Ja nie wymyśle nić innego, niż zaleca producent. Czandra - na dłuższym odcinku lepiej zielony kolor, bo buki mają te czerwień bardzo ciężką, ciemną, co może sprawiać przygnębiające wrażenie w dużej ilości. Np. odmiana "Dawyck". Ale na glinach może to być też kolumnowy grab "Fastigiata" czy "Frans Fontaine" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.07.2010 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Elfir, Czy możesz mi doradzić w kwestii rozpoczęcia zagospodarowywania działki? Zadałam pytanie w innym wątku, licząc na pomoc osób, które rozwiązywały podobne problemy, ale niestety nie uzyskałam informacji, na jakie liczyłam, więc przeklejam tu: Kupuję właśnie 17-arową działkę pod budowę domu. Chciałabym jej część oddzielić na czas budowy i zacząć jak najwcześniej prace pod kątem ogrodu. W tej chwili rośnie tu kilka starych i zdziczałych drzew owocowych (zdjęcia w moim dzienniku) - chcemy je zachować, o ile tylko nie będą kolidować z posadowieniem budynku. Poza tym trawa (działka to pozostałość sadu/łąki) i chwasty po kolana, dużo pokrzyw (czyli ziemia bogata w azot) i ostów. Warstwa humusu ma od 60 do 80 cm, gleba jest baaardzo gliniasta. Sprawdziłam ph płynem Heliga i jeśli dobrze odczytałam wynik, to wyszło ok 7-8 (zielonożółty do ciemnozielonego na próbkach ziemi pobranych z różnych części działki). Zastanawiam się, od czego zacząć. Na razie mam taki pomysł, żeby pozbyć się chwastów, przeorać cały plac i posiać jeszcze przed końcem lipca - jeśli zdążę - łubin niebieski. Diabeł tkwi w szczegółach: czy jest sens pryskać to roundupem, czy wystarczy zamówić pług. A może lepiej glebogryzarkę? Potem ten łubin. Gdzie go kupić? Na allegro nie ma! a myślałam, że tam jest wszystko Ile kg nasion wysiać na metr kwadratowy? Czy jeszcze coś innego powinnam zrobić? Koniecznie mi zależy, żeby poprawić ziemię przed zimą, bo wiosną chciałabym przesadzić tam część moich drzewek owocowych i iglaków (nie chcę tego robić jesienią, bo boję się, że przemarzną w tej ciężkiej glinie). A poza tym mam nadzieję, że nawet jak będę zdejmować humus, to jeśli się go wcześniej przeora z tym łubinem, będzie miał nieco luźniejszą strukturę. Czy ten wysiłek się raczej nie opłaci i skupić się na tych fragmentach działki, na których nie będzie bezpośrednich robót budowlanych? Myślę też, żeby wiosną zacząć obsadzać przy granicy żywopłot - chciałabym docelowo być ogrodzona tylko żywopłotem obronnym. Bardzo mi się podoba berberys thunberga. Cz on sobie da radę na takiej glebie? Mam możliwość własnej produkcji sadzonek odmiany czerwonolistnej (sąsiad mi udostępnia swój krzew do celów reprodukcyjnych ), ale nie wiem, czy nie warto byłoby go poprzeplatać zielonymi roślinami, żeby nie było za monotonnie ( w sumie wyjdzie mi od strony ulicy 30 metrów żywopłotu minus brama, i od strony drogi polnej 54 metry żywopłotu). Co do przeplatania berberysów czerwonych i zielonych, to jaki byłby najlepszy "rytm"? Na przykład 2 metry zielonych krzaków, 2 czerwonych. Czy lepiej co 4 metry zmiana koloru albo jeszcze inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 05.07.2010 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Witaj Elfir (i wszyscy zaglądający). Po chorobie ogników przyszedł czas na magnolię (również w tym roku posadzoną). Jakoś nagle zaczęła usychać, początkowo wiązałam to z upałami, ale przecież podlewam. Co może być przyczyną takich objawów. Najpierw zmierzyłam jeszcze ph gleby, było trochę za mało kwaśne, posypałam nawozem do kwaśnolubnych. Ale mam podejrzenia, ze to nie dlatego, dłuższy czas nic się nie działo.A to zdjęcia objawów:http://img51.imageshack.us/img51/5494/magnoliali2.jpg http://img200.imageshack.us/img200/7287/p7050191.jpg http://img716.imageshack.us/img716/4484/p7050185.jpg Zastanawiam się, czy jeżeli jakieś paskudztwo siedzi w tej glebie, może warto wykonać oprysk nie tylko magnolii, ale całego terenu rabat?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manhatan17 05.07.2010 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 witam ponownie mam kolejne pytanie do Elfir: na działce mam sosne (odmiana o bardzo długich igłach ale nie jest to himalajska) rosnie sobie przy ogrodzeniu. 2 metry od niej rosnie sumak octowiec (był juz na działce gdy ja nabyłam, sama nei posadziłabym tego pasozyta) i zauwazyłam ze sumak zaczyna wypuszczac młode odrosty dokładnie pod sosną ;/ a sosenka jakos ostatnio wygląda na chorą. czesc igieł zbrązowiała i wydaje sie taka "bez zycia", czy problemem moze byc własnie sumak octowiec? czy moze niszczyc system korzeniowy sosny? z gory dziekuje za pilna odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.07.2010 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 (edytowane) ]Kupuję właśnie 17-arową działkę pod budowę domu. Chciałabym jej część oddzielić na czas budowy i zacząć jak najwcześniej prace pod kątem ogrodu. Nie odpowiadałam tam, bo wątek o przygotowaniu gleby pod ogród był tyle razy wałkowany, że nie chciało mi się już pisać. W skrócie: usunąć lub wybić herbicydem chwasty, wysypać piasek/żwir (drenaż gliny), przeorać, zbronować, wysiać nawóz zielony, przeorać jak zacznie kwitnąć. Jakbyś chciała takie rzeczy robić glebogryzarką to trzeba było by do tego ciężki sprzęt a nie taką małą glebogryzarkę ogrodniczą. Chwasty się usuwa, bo łubin kiełkuje do 3 tygodni i chwasty by go zagłuszyły. Uważaj na korzenie drzew! Drzewa owocowe bardzo płytko się korzenią. siew: 280 kg/ha. Nasiona można dostać w centrali ogrodniczej lub rolnej. Na glinę nie nadaje się berberys Thunberga. Lepsze byłyby głogi, berberys ottawski, pospolity, rokitnik, Czerwony kolor na dużym fragmencie będzie nieco przygnębiający. Może lepiej żywopłot mieszany, z różnych gatunków? Edytowane 5 Lipca 2010 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.07.2010 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Witaj Elfir (i wszyscy zaglądający). Po chorobie ogników przyszedł czas na magnolię Czy te ogniki i magnolia pochodzą z tej samej szkółki? Może materiał od szkółkarza był już zarażony? Bo niestety wygląda to na antraknozę. Optymistyczna wersja - szara pleśń po silnych wiosennych opadach (ma bardzo podobne objawy). http://www.ogrody-krzekowo.pl/index.php?view=article&catid=29%3Aporady&id=86%3Achoroby-magnolii&format=pdf&option=com_content&794b9fd83b340478cb0629ef6cab73f0=fe683502789eb8cbb92099d28376797c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.07.2010 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 czy problemem moze byc własnie sumak octowiec? Nie. Jesli ta sosna to wejmutka to ma rdzę, a jeśli to sosna żółta to pewnie osutka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manhatan17 05.07.2010 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 (edytowane) dziękuje Elfir. a czy sumak w jakis sposób moze zagrazac innym krzewow i iglakom? czy to ze je obrasta z kazdej strony nie wpływa na nei jakos negatywnie? dodam ze odrosty sa sytematycznie usuwane przy pomocy kosiarki, korzenie jednak zostaja... aby nie zakładac oddzielnego wątku w sprawie identyfikacji wklejam zdjecie "roslinki" tutaj: co to za roslina? co roku po zimie jej gałązki usychaja całkowicie a ona sama odbija od ziemi. strasznie sie rozrasta, z roku na rok co raz dalej wypuszcza odrosty z ziemi. w związku z remontem i dobudową czesci domu bede zmuszona ją wykopac. zastanawiam sie tylko czy jest sens sadzic ją gdziekolwiek na działke ;/ skoro jej odrosty zaczynaja byc uciazliwe tak jak sumak... ale w pierwszej kolejnosci chciałabym poznac nazwe tego "stworka". Edytowane 5 Lipca 2010 przez manhatan17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 05.07.2010 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Czy te ogniki i magnolia pochodzą z tej samej szkółki? Może materiał od szkółkarza był już zarażony? Bo niestety wygląda to na antraknozę. Optymistyczna wersja - szara pleśń po silnych wiosennych opadach (ma bardzo podobne objawy). http://www.ogrody-krzekowo.pl/index.php?view=article&catid=29%3Aporady&id=86%3Achoroby-magnolii&format=pdf&option=com_content&794b9fd83b340478cb0629ef6cab73f0=fe683502789eb8cbb92099d28376797c Ogniki i magnolia są z tej samej szkółki, u mnie co prawda rosną w odległości, ale tam były w podobnym miejscu. W tym linku, który podałaś chyba nie ma nic o antraknozie? Wyszukałam jakies artykuły, nie wygląda to dobrze. Co radzisz robić? Mam w domu Kaptan i Aliette, przydadzą się na coś?? No i co z innymi roślinami w ogrodzie, mogą się zarazić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.07.2010 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 sumak w jakis sposób moze zagrazac innym krzewow i iglakom? W końcu może je zadusić, jak tak będzie sobie rósł wśród nich. Na zdjęciu jest drugi dusiciel ogrodowy - rdest sachaliński. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.07.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Ogniki i magnolia są z tej samej szkółki, Co radzisz robić? Ten grzyb: Colletotrichum gloeosporioides odpowiada za antraktnozę. Pryskać Topsinem lub Sarfunem - jest przeciwko temu grzybowi i szarej pleśni jednocześnie. Oczywiście nie leczona choroba bedzie przechodzić na inne rośliny. Stawiam piwo, że rośliny kupiłaś zarażone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts