manhatan17 10.09.2010 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 witam ponownie! prosze o identyfikacje drzewa! znajoma była na wycieczce (ukraina) w jakims parku botanicznym i zrobiła zdjecie takiego oto drzewa (załacznik) gatunek ten wystepował w sporej ilosci w całym parku za kazdym razem tworzac zwisajac siegajace ziemi gałezie na grubym pniu. tak z ciekawosci co to za roslina? i czy nadaje sie do nasadzen w naszym kraju (klimat i wymagania)? z gory dziekuje za odp. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 11.09.2010 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2010 Elfir, myslisz ze to jest miejsce szczepienia czy rozdzielily sie pedy wskutek przyciecia- to jest glicyniahttp://lh3.ggpht.com/_k-vnR2ke4z0/TIqV712tIVI/AAAAAAAAByY/AHpZfpp2tB4/s512/DSC01482.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 11.09.2010 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2010 Elfir... pytanko mam kupiłam i wsadziłam wczoraj nową maleńką wierzbę hakiro.... podsypać jej jakiś nawóz jesienny..... ? czy do wiosny dac spokój.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 11.09.2010 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2010 Nie jestem Elfir, ale z tego co czytałam to dać spokój, niech się ukorzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 12.09.2010 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 No tez tak myślałam.... tylko potem się mi odezwało moje drugie ja - że może by jej jakos pomóc... by wiosną poszła jak burza.... wiesz duże i natychmiast nie? choc akurat jej bardzo nie trzeba poganiac bo trafiłam na ładny szczepek dzięki za głos rozsądku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 12.09.2010 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Elfir, mam prośbę. Mozesz mi coś wymyslic na rabatke wielkosci 1,5mx1,5m gdzie zaczelam sadzic bukszpan na malutki zywoplocik zaokolo, a z drugiego brzegu mam roze dzika, ktora moge przesadzic, nad roza jest skarpa gdzie posadzilam ok 12 kosodrzewin Pumilo a wyzej rzad berberysu GreenCarpet. Ta rabatka to drugie zdjecie. Teraz tam sa jakies niewydarzone irysy, ktore nie kwitlyNa tym zdjeciu jest to rabatka po prawej, za drewnianymi palamihttp://lh3.ggpht.com/_k-vnR2ke4z0/TIylH4P3yII/AAAAAAAAB04/vouf1strGwA/s640/DSC01063.JPGA tak wyglada prawie calahttp://lh5.ggpht.com/_k-vnR2ke4z0/TIylNI3kXfI/AAAAAAAAB08/N3RKBG0aTR0/s640/DSC01067.JPGTu widac calosc na wiosne, na samym dole gdzie trawa to bedzie podjazdhttp://lh3.ggpht.com/_k-vnR2ke4z0/TIyn6xsbQzI/AAAAAAAAB3E/zS1nMhDVPNw/s640/DSC00898.JPGChętnie cos kwitnacego lub ozdobne liscie,wieloletniego. Słonce poludniowe, malo cienia, gleba licha, gliniasto-kwasna, ale moge troche wymienic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 12.09.2010 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Myslalam przez jakis czas o rozach, ale prawdopodobnie po prawej stronie tej rabaty stanie wiata na samochod, wiec bedzie to miejsce nieco zacienione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.09.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Mam zdjęcie drzewa !!!!! [ATTACH=CONFIG]23020[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]23021[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]23022[/ATTACH] A to nie jest buk? Czy kora jest srebrzystoszara? Albo może ma owoce? Trochę mi pączki nie pasują :/ Powinny być długie, spiczaste i ostro zakończone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.09.2010 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 znajoma była na wycieczce (ukraina) w jakims parku botanicznym i zrobiła zdjecie takiego oto drzewa (załacznik) gatunek ten wystepował w sporej ilosci w całym parku za kazdym razem tworzac zwisajac siegajace ziemi gałezie na grubym pniu. tak z ciekawosci co to za roslina? i czy nadaje sie do nasadzen w naszym kraju (klimat i wymagania)? Na pewno jak rośnie w północnej części Ukrainy to i u nas przeżyje. Gorzej, jak zdjęcie jest z Odessy. Liście wyglądają jak u lipy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.09.2010 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Elfir, myslisz ze to jest miejsce szczepienia czy rozdzielily sie pedy wskutek przyciecia- to jest glicynia http://lh3.ggpht.com/_k-vnR2ke4z0/TIqV712tIVI/AAAAAAAAByY/AHpZfpp2tB4/s512/DSC01482.JPG Miejsce szczepienia zwykle jest tuż nad ziemią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.09.2010 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Elfir, mam prośbę. Mozesz mi coś wymyslic na rabatke wielkosci 1,5mx1,5m g Chętnie cos kwitnacego lub ozdobne liscie,wieloletniego. Słonce poludniowe, malo cienia, gleba licha, gliniasto-kwasna, ale moge troche wymienic A nie będzie tam za gęsto? Gleba licha to gleba żwirowo-piaszczysta. Gleby gliniaste zwykle są żyzne. z małych krzewów fajny jest lilak "Palibin". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 12.09.2010 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 A nie będzie tam za gęsto? Gleba licha to gleba żwirowo-piaszczysta. Gleby gliniaste zwykle są żyzne. z małych krzewów fajny jest lilak "Palibin". Chętnie ta róze bym przesadzila. Wiesz, myslalam o bylinach albo malych krzewach. Mam juz Palibina, jakos mnie nie zauroczyl, liscie takie normalne, kwitnie krotko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 12.09.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Miejsce szczepienia zwykle jest tuż nad ziemią Ech, to nie jest szczepiony, pewnie zakwitnie za 100lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.09.2010 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 Chętnie ta róze bym przesadzila. Wiesz, myslalam o bylinach albo malych krzewach. Mam juz Palibina, jakos mnie nie zauroczyl, liscie takie normalne, kwitnie krotko No to tawuła japońska, pięciornik - są mało wymagające. Ale to krzewy które najpiękniej wyglądają w grupach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika73 14.09.2010 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 Droga Elfir, czy mogłabyś doradzić, co posadzić na rabacie (zdjęcie poniżej) http://lh4.ggpht.com/_KGb17iAt8iA/TI_G6CskknI/AAAAAAAAB54/7JLPOVRJJ4o/s640/DSC00570.JPG http://lh3.ggpht.com/_KGb17iAt8iA/TI_G6Bxv9MI/AAAAAAAAB58/mhwdtqSi6ZI/s640/DSC00571.JPG Sorry za jakość - zdjęcie robione komórką. Jeśli chodzi o tą rabatę to ma 5,5 m długości, wewnątrz szerokość 0,7 m. Kompletnie nie wiem co tam posadzić, nie mam ani wizji ani wiedzy na ten temat. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika73 14.09.2010 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 Zapomniałam dodać, że jest to rabata na podjeździe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 14.09.2010 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 No to tawuła japońska, pięciornik - są mało wymagające. Ale to krzewy które najpiękniej wyglądają w grupach. Faktycznie, pięciorniki moge tam posadzic. Patrząc jakie one duze rosma to 3 by sie zmiescily. Mam juz kilka , sa super. Tawuły tez lubię ale mam kilka po drugiej stronie podjazdu. Tylko, jak myslisz, czy przesadzic roże dziekie czy zostawic? Zrobilam ta rabatke z azalia jak mówilas , posadzilam berberysy karłowe jak polecalas i do tego modrzewnice , dwie kosodrzewiny , jedna Pumilo, druga chyba jest ta wyszsza, ale ja mialam juz tam i oddalam 3 wrzosy, by bylo bardziej kolorowo na jesien. Mysle ze bedzie fajnie za rok. TAk wygladalo przed posadzeniem jeszcze 4 modrzewnic http://lh6.ggpht.com/_k-vnR2ke4z0/TIK9p7F4vMI/AAAAAAAABvY/zc4z2W-eR3E/s640/DSC01445.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volder1 15.09.2010 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 Czy to jest dobry okres na dzielenie i przesadzanie funkii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 16.09.2010 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 Czy to jest dobry okres na dzielenie i przesadzanie funkii. Najlepiej to robić wiosną, ale mnie się przyjęła nawet wsadzona w sierpniu - trzeba tylko pamiętać o podlewaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bradykardia1 16.09.2010 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 witammam pytanie odnośnie brabantów- wsadziłam cały szpaler wzdłuż ogrodzenia w kwietniu, pięknie się zakorzeniły i nawet był spory przyrost w tym roku.W odległości ok 2 m od ogrodzenia biegnie rów do którego niestety czasami sąsiedzi coś wysączą - ale wydaje mi się , że to nawet pomagało moim tujkom.Deszcze i spora ilość wody też raczej nie zaszkodziły bo po drugiej stronie działki krzaczki rosnąNatomiast jakieś dwa tygodnie temu wszystkie zaczęły rudzieć od dołu i w tym momencie praktycznie wszystkie nadają się do usunięcia - oglądałam każdą gałązkę nie widzę żadnej inwazji robali czy grzybów .co im może dolegać?wiecie -nawet zaczęłam zastanawiać się czy ktoś im nie pomógł w szybkim zgonie , ale co by mogło na nie tak zadzialać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts