Aneczka1719508923 21.04.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Witam, Elfir mam do Ciebie pytanie. Mam do zagospodarowania teren przed domem, zamieszczam zdjęcie:http://img263.imageshack.us/img263/2539/rabata.jpgTeren jest od północy także mocno zacieniony, z lewej strony jest wielki świerk sąsiada, który daje dodatkowy cień, ziemia raczej dobra (róże i powojnik zawsze rosły dobrze). Trawę będę siać Shadow czyli w miejsca zacienione, mama ma hortensje, mieczyki, tulipany i róże, których nie chcemy wyrzucać. Czy mogę jakoś fajnie to wszystko połączyć w tą rabatę, która jest zaznaczona? A może podsuniesz jakieś inne pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
net_ka 21.04.2011 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Elfir - czy mogę jeszcze teraz przyciąć tuje (2-letnie). Jeszcze nie były przycinane. Jeżeli tak, co tak na oko, ile cm? W internecie znalazłam, że przycinanie winno nastapić na przelomie marca i kwietnia, potem w czerwcu a potem w lipcu przed jesienią. nie wiem czy tak naprawdę jest? Dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.04.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 a kamyczki nie mogły zmienić np. odczynu gleby?? raczj kamyczki, bo reakcja była jak u alergika na kota - natychmiastowa, czyli nie więcej niż tydzień Musiałyby być z gipsu i się rozpuścić, by tak gwałtownie i szybko zmienić pH gleby. Nie sadzę, że to kamyczki, nawet jak jest to grys dolomitowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.04.2011 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Elfir - czy mogę jeszcze teraz przyciąć tuje (2-letnie). Jeszcze nie były przycinane. Jeżeli tak, co tak na oko, ile cm? W internecie znalazłam, że przycinanie winno nastapić na przelomie marca i kwietnia, potem w czerwcu a potem w lipcu przed jesienią. nie wiem czy tak naprawdę jest? Możesz ciąć bez przeszkód. Tniesz, by utrzymać zwarty kształt, więc trudno mi powiedzieć "ile cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 21.04.2011 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Musiałyby być z gipsu i się rozpuścić, by tak gwałtownie i szybko zmienić pH gleby. Nie sadzę, że to kamyczki, nawet jak jest to grys dolomitowy. no to chyba jednak kamyczki, bo dodam, że te kamyczki wsypała jak jeszcze choinka była w doniczce ... objętość ziemii - niewielka, a więc stężenie dość duże czyli co radzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.04.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Teren jest od północy także mocno zacieniony, z lewej strony jest wielki świerk sąsiada, który daje dodatkowy cień, ziemia raczej dobra (róże i powojnik zawsze rosły dobrze). Trawę będę siać Shadow czyli w miejsca zacienione, mama ma hortensje, mieczyki, tulipany i róże, których nie chcemy wyrzucać. Czy mogę jakoś fajnie to wszystko połączyć w tą rabatę, która jest zaznaczona? A może podsuniesz jakieś inne pomysły? Od ulicy niczym nie chcesz się ogradzać? Skoro tam jest cień, to raczej wchodzą w rachubę: cisy, derenie, ostrokrzewy, buki, graby, klony polne, jaśminowiec, żywotnik olbrzymi, trzmielina Fortune'a, ligustr "aureum", kaliny, złotlin (gleba obojętna) hortensje, klon japoński, itea, orszelina, jodły, świerk wschodni (gleba lekko kwaśna), różaneczniki, pierisy, enkianty, kalmie, hortensje ogrodowe niebieskie (gleba kwaśna) Do tego dochodzą różne trawy (turzyce) ozdobne i byliny: bergenia, świecznica, parzydło, paprocie, itp. IMHO na froncie najlepiej zrobić kompozycje atrakcyjna wizualnie cały rok. Nie faluj tak tej rabaty - nie jest to zbyt praktyczne. Nie zostawiaj też małych fragmentów trawniczka do dokoszenia - lepiej powiększ rabatę o całą wnękę za balkonem. Większość z wymienionych roślin dobrze wygląda w większych grupach: http://pics.davesgarden.com/pics/2008/06/21/LarryR/d614e3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.04.2011 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Ena czym on może być szczepiony i jakie to ma znaczenie? Na swierku kłującym czystego gatunku. Odmiany zwykle się szczepi na siewkach dziczek, bo jest to szybsze niż ukorzenianie sadzonek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.04.2011 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 no to chyba jednak kamyczki, bo dodam, że te kamyczki wsypała jak jeszcze choinka była w doniczce ... objętość ziemii - niewielka, a więc stężenie dość duże czyli co radzisz? Nic nie radzę. Myślę, że skoro to choinka doniczkowa to została zasuszona lub miała za bardzo uszkodzone korzenie, kiedy ją do doniczki wsadzano i uschła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 21.04.2011 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Nic nie radzę. Myślę, że skoro to choinka doniczkowa to została zasuszona lub miała za bardzo uszkodzone korzenie, kiedy ją do doniczki wsadzano i uschła. no nie, bo pięknie rosła i nic jej nie było, aż do czasu tych nieszczęsnych kamyczków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.04.2011 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Naprawdę nie widzę powodu dla którego trochę kamyczków miałoby nagle zmienić warunki w doniczce. Chyba, że dziecko z entuzjazmu dolało coś jeszcze - np. skoncentrowany nawóz do kwiatów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneczka1719508923 22.04.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Dziękuję za odpowiedź, od ulicy nie potrzebuję się odgradzać bo i tak w tym ogrodzie nie spędzamy czasu tylko z tyłu za domem. Dzięki za sugestie co do rabaty mam kilka pomysłów więc coś na pewno wybiorę i zagospodaruję ją. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 23.04.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Witaj Elfir. Jakiś czas temu pytałem Cię jak zagospodarować działkę, powoli coś tam zaczeliśmy sadzić, ale większość czasu poświęcam przy szykowaniu wykopu pod lanie fundamentów , a rozmawialiśmy Napisał ewa&mariusz Chcielibyśmy zmieszać iglaste, liściaste z owocowyi jeśli tak można zrobić. Elfir napisała Będzie potem cięzko pielęgnować owocowe drzewa - opryski, zbieranie owoców, już nie mówiąc, że drzewa aby mieć słodkie owoce nie powinny być zacienione. ale w chwli obecnej chcielibyśmy zasadziić od strony zachodnie jakieś szybko rosnące drzewa aby powstała ściana. Ma to chronić przed wiatrami wiejącymi od zachodu. Nie wiemy czy lepiej iglaste czy liściaste. Za Twoją radą ma po tej stronie być tak jakby lasek. Ziemia na dzialce piaszczysta, na głębokość 2 szpadli czarna ziemia dalej piasek, czasami poprzecinany warstwą 10 do 20 cm gliny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.04.2011 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 iglaste musza być dobrze nasłonecznione by trzymały gałęzie do samego dołu. Najwygodniejszy byłby swierk kłujący, sosny lub jodla jednobarwna. Za drzewami iglastymi, w cieniu można dać dla koloru jakieś liściaste, np. klon tatarski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 25.04.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 (edytowane) Wielkie dzięki. Jak możesz to napisz mi w jakiej odległości je najlepiej od siebie sadzić, no i do kiedy mogę sadzić aby się przyjeły. W miejscu którym mają być słońce świeci cały czas. Pozdrawiam Edytowane 25 Kwietnia 2011 przez ewa&mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 25.04.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Proszę o podpowiedż czy posadzenie w szpalerze: Tawuły japońskiej 'Macrophylla' ( 1,5 m) podsadzonej pięciornikiem krzewiastym Sommerflor sprawdzi się jako nasadzenie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.04.2011 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 tak, jak najbardziej. Obydwa gatunki przycinaj dość nisko na wiosnę, by si ładnie zagęszczały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uwkm 26.04.2011 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Witaj Elfir. Często podczytuje Twoj watek i korzystam z wielu rad. A chciłabym Cię zapytać czy ten płotek z bambusa ktory zastosowałaś w swojej realizacji to sie jakoś specjalnie impregnuje. Chodzi mi o tę część w ziemi jak i tą nad ziemią. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.04.2011 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 nie jest impregnowany, ale bambus jest dość wytrzymały na wilgoć. Najlepiej osadzać go w żwirze, by odprowadzać wodę. Ale nie jest to rozwiązanie na wiele lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uwkm 26.04.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 26.04.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Witam. Elfir napisała iglaste musza być dobrze nasłonecznione by trzymały gałęzie do samego dołu. Najwygodniejszy byłby swierk kłujący, sosny lub jodla jednobarwna. Za drzewami iglastymi, w cieniu można dać dla koloru jakieś liściaste, np. klon tatarski. Elfir, słońca to one będą maiły dużo, a jak możesz to napisz mi w jakich odległościach je od siebie sadzić. Czy sadzić w dwóch rzędach /te iglaste/. I czy mogę te iglaste wymieszać czy lepiej jeden gatunek. Pozdrawiam i dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts