dorbie 24.05.2011 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 A nawozu nie daliście w ogóle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 24.05.2011 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Fachowcem nie jestem ale wtrącę swoje 3 grosze;) codzienne posikiwanie po wierzchu niewiele da, lepiej raz na 3 dni włączyć deszczownię i zmoczyć ziemię na kilka cm wgłąb; dać nawóz przed porządnym podlaniem; następnego dnia po podlaniu opryskać np. mniszkiem, starane czy innym środkiem działajacym tylko na zielsko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 24.05.2011 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Dziękuję. No ja też się nie znam, ale czytam i pytam i generalnie na tak młodą wschodzącą trawkę - bo gdzie niegdzie to ona jednak jest:) - odradzano mi jakikolwiek oprysk przez jeszcze jakiś czas. Chwasty mają stopniowo znikać przy kolejnych koszeniach. Przed sianiem nawozu nie było, więc być może to było błąd. Plus przymrozek, który może opóźniać wschodzenie trawy, no i brak deszczu. Mąż podlewa co wieczór przez 1-5 do 2 godzin, więc to chyba nie sikanie? Czyli spróbować nawóz - ale potem jeszcze trawę dosiać? Ziarenka trawy leżą jeszcze gęsto w tych pustych placach... Chodzi nam o to, że włożyliśmy już sporo kasy w trawę i podlewanie (nie mamy jeszcze studni, a trawa jest zasiana na ok, 1200m2), i nie wiemy, czy nadal inwestować w to co jest, czy oczyścić teren, przeorać i zacząć od nowa na jesień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP-ON 24.05.2011 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Coś jest jednak nie tak.Ja posiałem trawę tydzień temu a teraz jest już ładny soczysty meszek z trawy. Trafiają się również pojedyncze chwasty, ale te usunę później.Ja po siewie dałem od razu nawóz a nasiona zwałowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 24.05.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Właśnie, potrzebny jest nawóz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izaa 24.05.2011 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 A my daliśmy nawóz i też mój "trawnik" wygląda podobnie, tylko chwastów mniej...Są miejsca gdzie nasionka w ogóle nie wykiełkowały:(Co teraz: skosić, dosiać, przegrabić?Pomóżcie, bo moje dzieciaki chcą w końcu zagrać w piłkę na trawie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 24.05.2011 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Dziękuję. No ja też się nie znam, ale czytam i pytam i generalnie na tak młodą wschodzącą trawkę - bo gdzie niegdzie to ona jednak jest:) - odradzano mi jakikolwiek oprysk przez jeszcze jakiś czas. Chwasty mają stopniowo znikać przy kolejnych koszeniach. Przed sianiem nawozu nie było, więc być może to było błąd. Plus przymrozek, który może opóźniać wschodzenie trawy, no i brak deszczu. Mąż podlewa co wieczór przez 1-5 do 2 godzin, więc to chyba nie sikanie? Czyli spróbować nawóz - ale potem jeszcze trawę dosiać? Ziarenka trawy leżą jeszcze gęsto w tych pustych placach... Chodzi nam o to, że włożyliśmy już sporo kasy w trawę i podlewanie (nie mamy jeszcze studni, a trawa jest zasiana na ok, 1200m2), i nie wiemy, czy nadal inwestować w to co jest, czy oczyścić teren, przeorać i zacząć od nowa na jesień? 1,5 - 2 godz podlewania 1200m2 nie nasączy to dobrze gleby, szkoda czasu, lepiej podłączyć końcówkę zraszającą i co kilkanaście minut przestawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP-ON 24.05.2011 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 zgadzam sięU nas podlewanie działa po ok 2 godziny dwa razy dziennie. Chodzi kilka zraszaczy jednocześnie aby pokryło cały teren. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga-Białystok 24.05.2011 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Przenieść się do strefy 7A Serio? Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.05.2011 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Ten trawnik jest fatalny!Tam jest beznadziejna gleba chyba? Czy ta ziemia, którą nawieźliście była w jakiś sposób odchwaszczana przed posianiem trawy? Czy nowa ziemia została położona na glebie rodzimej bez wymieszania? Jeśli tak, to nowa ziemia będzie sucha, bo zaburzyliście podciąganie kapilarne od spodu (woda z gleby dochodzi tylko do starego poziomu gruntu). Szczerze mówiąc, to co widać na zdjęciu, nadaje się to tylko do założenia trawnika na nowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 24.05.2011 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Gabiony. Trawa odpada, bo masa z nią roboty Jeezu. No, super. Faktycznie, ladnie by wygladalo. A jakie dac kamienie? Grafitowe czy popielate, plaskie czy okragle? Ale i tak bede musiala dac cos pomiedzy sciana a gabionem. Elfir, moj dom to blizniak i z tylu i z lewej strony chce posadzic jakies choinkowate wzdluz ogrodzenia. Ale tak pomyslalam teraz, ze moze by cos posadzic posrodku, aby troszke zacienic ten ogrod zimowy. Moze orzech wloski? Co sadzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 24.05.2011 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Elfir, zobacz jeszcze to, proszehttp://yfrog.com/eu18359453jhttp://yfrog.com/2m15102369jhttp://yfrog.com/5o37364840jNa razie ogrod u mnie zupelnie nie w planie.Ale tak sie pomalu zastanawiam.Kiedys i tak pewnie poprosze Cie o fachowa porade:)Wiem, ze masz dlugie terminy, ale mnie sie nie spieszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 24.05.2011 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 czy to prawda ze nie powinno sie bzu trzymac w sypialni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magus 24.05.2011 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Elfirko, Jak ograniczyc wzrost drzew? Chodzi mi o to, ze strasznie podoba mi sie buk pospolity, ale jego dorosle rozmiary sa zbyt duze na to aby go posadzic przy domu.Pytanie wiec czy da sie ograniczyc rozrost, aby buk nie wyrosl ponad 6-8m ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 24.05.2011 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Mozesz posadzic formy wolnorosnące i niskorosnąceJa mam Purpure Fountain płaczący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magus 24.05.2011 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 A jest jakas odmiana ktora wyglada dokladnie jak pospolity, tylko mniejszy? - srebrna kora, dobrze zaznaczony pien, pieknie zielone liscie na wiosne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 24.05.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Elfirko pisałam u siebie a jako to Ty znasz mój ogród od "podszewki" piszę do Ciebie masze może jakiś pomysł z trawami....? rabata znajduję się zupełnie w cieniu, dokładnie to jest bok garażu i planuję usypać mały stok w kierunku alejki i na nim poszaleć z trawkami.wiesz? to jest prawa strona domu, tuż przy garażu, tam miała być drewutnia itd...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 24.05.2011 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Dziękuję wszystkim za odzew. Niestety jestem załamana jeszcze bardziej. Ale przynajmniej wiem, na czym stoimy. Mąż patrzeć już nie może na te 1200m piachu i zieleniny, zwłaszcza, że chyba faktycznie będziemy musieli zacząć od nowa. A miało być tak zielono! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 24.05.2011 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Ten trawnik jest fatalny! Tam jest beznadziejna gleba chyba? Czy ta ziemia, którą nawieźliście była w jakiś sposób odchwaszczana przed posianiem trawy? Czy nowa ziemia została położona na glebie rodzimej bez wymieszania? Jeśli tak, to nowa ziemia będzie sucha, bo zaburzyliście podciąganie kapilarne od spodu (woda z gleby dochodzi tylko do starego poziomu gruntu). Szczerze mówiąc, to co widać na zdjęciu, nadaje się to tylko do założenia trawnika na nowo. Elfir niestety obawiam się, że masz rację. Nawieziona ziemia chyba nie była w żaden sposób zmieszana ze starą i dlatego mamy piach, zamiast ziemi. Ta najwyższa warstwa jest po prostu sucha. Od czego w takim razie powinniśmy zacząć? I kiedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berolina 25.05.2011 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Ten trawnik jest fatalny! Tam jest beznadziejna gleba chyba? Czy ta ziemia, którą nawieźliście była w jakiś sposób odchwaszczana przed posianiem trawy? Czy nowa ziemia została położona na glebie rodzimej bez wymieszania? Jeśli tak, to nowa ziemia będzie sucha, bo zaburzyliście podciąganie kapilarne od spodu (woda z gleby dochodzi tylko do starego poziomu gruntu). Szczerze mówiąc, to co widać na zdjęciu, nadaje się to tylko do założenia trawnika na nowo. właśnie miałam o to pytać, czy pod trawnik nie wystarczyłoby nasypać dobrej ziemi z kompostem, bez przekopania, hehehe. Nie będzie tak łatwo... i żeby to jako tako u mnie na glinie wyglądało to muszę jeszcze piasku przywieźć i wszystko przez dom przenieść.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts