dorbie 14.06.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 a barwinki różne ? chyba lubią półcienie i fajnie zadarniają . Jeśli to do mnie, to barwinek mam na rabacie obok Chyba pomyślę o tej irdze, ale mam w kilku miejscach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.06.2011 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Elfir, podpowiedz proszę co mogę posadzić za i przed piwonią ? Przed - żurawki, niskie bodziszki (np. Enderssa) za - kosaćce syberyjskie, jakiś paskowany miskant, dzwonek kremowy, ostróżki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.06.2011 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Zastanawiam się co posadzić jako roślinę zadarniającą na górna częśc skarpy, gdzie słońce jest max do 15.00 i rosna sobie malutkie iglaki - sosenki i 2 jodły, Irga to dobry pomysł, poza tym mikrobiota, śliwa karłowa (Prunus pumila var. depressa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.06.2011 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 witam! Poradźcie mi co zrobić z moimi tujami, zauważyłam że gałązki zaczęły czernieć -dosłownie. To jakaś choroba? A to nie jest czasem grzyb sadzak, rozwijający się na spadzi mszycowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.06.2011 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 więc nakupiłam suchodrzewa (nie znając jego wymagań!!!).Teraz tak czytam o nim i jestem podłamana: 1.Czy on jest rzeczywiście taki wrażliwy na mrozy i czy wystarczy go okryć gałązkami np. sosnowymi. Posadziłam go na górce na od strony zachodniej a u nas mocno wieje i gleba kiepska. 2. Tam też nie będzie automat. podlewania czy podlewając go przez pierwszy rok powinien póżniej sobie dać radę? 3. Na górce jest agrowłóknina mam mu gdy podrośnie wycinać dziurki by sie dalej ukorzeniał? Dziękuję za pomoc. Jesli to suchodrzew chiński (Lonicera pileata), to nie będzie zimozielony w odsłoniętym miejscu i będzie przemarzał, ale potem odbijał (jak np. ogniki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 15.06.2011 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Proszę o identyfikację rośliny na pierwszym planie u dołuhttp://gardenhousestyle.com/wp-content/uploads/2011/05/garden-modern-minimalis.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magska 15.06.2011 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Mam pytanie niezbyt ogrodnicze. Czy można betonowy krąg uszczelnić ceresitem cl 51? Chodzi mi o to, czy nie wydziela czegoś do wody co mogłoby zaszkodzić roślinom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 15.06.2011 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Irga to dobry pomysł, poza tym mikrobiota, śliwa karłowa (Prunus pumila var. depressa) Dzięki Elfir, świetny pomysł, bo nie chciałabym miec 20m irgi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 15.06.2011 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Irga to dobry pomysł, poza tym mikrobiota, śliwa karłowa (Prunus pumila var. depressa) Tylko gdzie kupić tą śliwę karłową? Bo mikrobiote mam w mojej szkólce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.06.2011 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Mam pytanie niezbyt ogrodnicze. Czy można betonowy krąg uszczelnić ceresitem cl 51? Chodzi mi o to, czy nie wydziela czegoś do wody co mogłoby zaszkodzić roślinom? To faktycznie nie do mnie. Jestem tylko ogrodnikiem, nie budowlańcem-chemikiem. Ale z tego co widzę w opisie produktu jest stosowany do WNĘTRZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.06.2011 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Proszę o identyfikację rośliny na pierwszym planie u dołu Zdjęcie jest zbyt niewyraźne. Nie widać skali To możne być juka - ale nie pasowałaby do stylu japońskiego (na pewno to nie jest ogród minimalistyczny - piszący bloga skąd jest to zdjęcie po prostu nie ma pojęcia co pisze) Ale równie dobrze to może być silne zbliżenie gałązki jakiegoś iglaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.06.2011 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Tylko gdzie kupić tą śliwę karłową? Bo mikrobiote mam w mojej szkólce http://www.zszp.pl/index.php?id=199&sco=&rco=Prunus%20pumila%20var.%20depressa&pco1=0&pco2=0&pco3=0&pco4=0&prez=0&wysw=1&lang=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manhatan17 15.06.2011 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 witam! proszę o radę: co dzieje się z moim bukiem tricolor? zaznaczam że rośnie sobie już rok w donicy (niestety ale dopóki robotnicy nie skończą remontów nie mam możliwości go posadzić, bo w taki sposób straciłam już 2 "krzaczki" w tym roku). co kilka dni go podlewam. Stoi w cienistym miejscu (aby słońce nie popaliło mu tych różowych brzegów których właściwie w tym roku jest mało). co z nim jest? w zeszłym roku miał piękne pełne liście z wyraźnie zaznaczonym różowym brzegiem, był piękny. a teraz? liście jak tylko puszczał młode to były w większości od razu takie pokaleczone. czy czegoś mu brakuje? zaczęłam się nawet martwić że może "zdziczał". jest to okaz szczepiony i wszystkie listki puścił powyżej miejsca szczepienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.06.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 coś go objada.być może Niedolot bukowiec (Diurnea fagella) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondoria 15.06.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Przed - żurawki, niskie bodziszki (np. Enderssa) za - kosaćce syberyjskie, jakiś paskowany miskant, dzwonek kremowy, ostróżki Bardzo, bardzo dziękuję po raz kolejny ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manhatan17 15.06.2011 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 coś go objada. być może Niedolot bukowiec (Diurnea fagella) obejrzałam go dokładnie, zresztą robię tak każdego dnia. ale żadnego "zwierzaczka" na nim nie zobaczyłam. ani latającego ani w formie gąsienicy czy coś. w donicy ma wilgotno więc to nie od braku wody... jak go ratować? czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.06.2011 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Niczym, da sobie radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manhatan17 15.06.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 dziękuje za pomoc. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 16.06.2011 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 http://www.zszp.pl/index.php?id=199&sco=&rco=Prunus%20pumila%20var.%20depressa&pco1=0&pco2=0&pco3=0&pco4=0&prez=0&wysw=1&lang=1 Dorotko, mam u siebie mikrobiotę - szybko rośnie i ciekawie przebarwia się jesienią..a dodałabym jeszcze berberysa Green Carpet . To jest odmiana płożąca i równie ciekawa kolorystycznie. Elfir - co myślisz o berberysie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.06.2011 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Osobiście berberysy stosuję tylko, jak muszę, jeśli mam kiepskie warunki glebowe. W sezonie są ładne, ale poza sezonem straszą cierniami i wyjątkowo mi nie leżą wówczas Poza tym berberysy trudno pielić przez ich ciernie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts