dorbie 22.08.2011 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Elfir, poradź mi, proszę. Posadziłam trawę proso rózgowate Heavy Metal 4szt,( zdjęcia wcześniej zamieszczałam) w rzędzie i mam przestrzeń przed trawąteraz jakies 50-60cm. Chciałabym cos dosadzić, bo trawy późno odbijaja wiosną. Tulipany? jakies byliny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.08.2011 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Bierzesz pod uwagę, że się rozrosną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 22.08.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Tak, oceniam że będa miec ok 50cm średnicy - dobrze myslę? Chcicałabym coś wąskiego, jakies kwiatuszki może, ale niekoniecznie aksamitki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.08.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 posadź może jakąs zimozieloną bylinę lub turzycę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 22.08.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 posadź może jakąs zimozieloną bylinę lub turzycę. Szałwię omszona? ZimozielonA?...Może sie wylewać z rabaty A może turzyce... Pomyślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.08.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 raczej myslałam o bergenii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 22.08.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 raczej myslałam o bergenii Jak zwykle fajny pomysł Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 22.08.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Bergenia -nawet nie wiedziałam, że ją mam od koleżanki - teraz wiem jak się nazywa :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LYRECO7 23.08.2011 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Elfir kochana zapraszam Cię do wątku o przekształcanie ugoru w ogród - odnowiłam go z marca Nie chcę tutaj wrzucać swoich pytań, bo będzie ich sporo a tamten temat nadaje się w sam raz. proszę o pomoc Ciebie i inne forumowiczki chętne do wspólnego wirtualnego kopania w mojej ziemi ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swimmer 23.08.2011 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 no i przesadziłam, a teraz wygląda na to, że mój bez umiera....ratunku, kiedy powinno się okazać, ze jednak będzie żył, a kiedy, że już po nim??? wszystkie liście mu klapły. wlewam w niego hektolitry wody, ale nie wiem czy on to moje głupie przesadzanie przeżyje.ratunku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondoria 23.08.2011 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Co do barbuli - jesteś pewna, że przeżyje zimę? Nie, no pewna nie jestem, będę testować Najwyżej pożegnamy się wiosną. Elfir, podpowiedz mi jeszcze co ile mam posadzić lilaki Palibin ? Czytałam, że dorastają do 1,5 m wysokości i szerokości, więc co metr, czy dalej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 24.08.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 (edytowane) Elfir, proszę o komentarz do poniższych zdjęć - co jest tym roślinom?? fuksje - patriot i sum and substance tawuła japońska albiflora - dlaczego bordowa? liście róży szczepionej hortensja anabelle Edytowane 25 Sierpnia 2011 przez Wirecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 24.08.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 nie weszła hortensja, dodaję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 25.08.2011 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 funkiom to chyba są ślimaki i nie wiem, czy nie nadmiar słońca (tej drugiej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magus 25.08.2011 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Hejka, Poniewaz nadal jestem skupiony na wykanczaniu domu to w ogrodku rosnie (doslownie) wielki problem.Masa chwastow, do tego dzialka nie wyrownana, pozasypywane rowy po mediach, pozostalosci pobudowlane - resztki cegiel, dachowek itp. Jakies pozostalosci ognisk, w ktorych ekipy spalaly jakies smioty. Jak sadzilem drzewka to jeszcze tyle chwastow nie bylo, teraz to masakra. Pytanie teraz jak sie zabrac za uporzadkowanie terenu, aby na wiosne moc posiac trawnik (na razie chce zaczac od tego, zanim wezme sie za sadzenie kwiatow i krzewow).Od czego zaczac - zaorac, czy najpierw wytruc chwasty? Jak wyrownac teren aby bylo rowno, "jak na boisku"? Da sie to samemu, czy lepiej zatrudnic jakas firme zajmujaca sie ogrodami (tylko te koszty! :/) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.08.2011 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 kiedy powinno się okazać, ze jednak będzie żył, a kiedy, że już po nim??? . Wiosną. Jeśli wypuści liście to przeżył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.08.2011 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Elfir, podpowiedz mi jeszcze co ile mam posadzić lilaki Palibin ? Czytałam, że dorastają do 1,5 m wysokości i szerokości, więc co metr, czy dalej ? Co ok. 80 cm. Owszem, dorastają do wielkości 1,5 m, ale to trochę potrwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.08.2011 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 fuksje - patriot i sum and substance Ślimaki i nadmiar słońca. tawuła japońska albiflora - dlaczego bordowa? Bo to nie jest "Albiflora" tylko najprawdopodobniej "Macrophylla" liście róży szczepionej Pewnie czarna plamistość hortensja anabelle Uszkodzenie fizjologiczne - albo oparzenie mokrych liście przez słońce,albo oparzenie jakimś środkiem chemicznym (np. zbyt duże stężenie przy oprysku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.08.2011 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Masa chwastow, do tego dzialka nie wyrownana, pozasypywane rowy po mediach, pozostalosci pobudowlane - resztki cegiel, dachowek itp. Jakies pozostalosci ognisk, w ktorych ekipy spalaly jakies smioty. 1. Sprzątnięcie i wywiezienie śmieci 2. wyrównanie terenu (można wynająć koparkowego, można ręcznie, można ekipą ogrodniczą - obojętnie) 3. Odczekanie aż wzejdą zasypane podczas prac chwasty i wypielenie (Albo zniszczyć herbicydem) Uwaga - po zniszczeniu chwastów nie zostawiać ziemi odłogiem, tylko jak najszybciej zabezpieczyć przed nasianiem się nowych chwastów - albo założyć ogród, albo okryć włókniną, albo posiać nawóz zielony (na zimę np. żyto ozime) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 25.08.2011 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 proszę o podpowiedż jakie roślinki są w tej donicy gł. ta srebrna http://img402.imageshack.us/img402/3992/img0067ug.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts