optymistka1719506824 05.09.2011 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Elfir, poproszę Cię o pomoc. Zdecydowałam się na żywopłot z tui ( nie wiem jeszcze jakich ), m.in w celu osłonięcia działki całym rokiem od dosyć silnych wiatrów. Chcę je posadzić z trzech stron działki ( poza frontową ). Dopiero na ich tle będę tworzyć inne kompozycje i rabaty. Ale jednak kusi mnie żeby jednak te nudne tuje trochę poprzeplatać, np. co trzy tuje dać jakieś drzewko liściaste z bordowymi liśćmi. I tu prośba czy można tak zrobić? i jakie drzewko byś proponowała ? I jeszcze prośba o poradę jakie atrakcyjne drzewo mogłabym umieścić jako główną ozdobę rabaty, która miałaby powstać w najbardzie wysuniętym rogu działki ( działka ma kształt trapezu - a ten róg jest wschodnio-południowy ) ? Ziemia na działce była raczej gliniasta, mało "nasiąkliwa ", bo woda po deszczach słabo wsiąka i po deszczu robi się na tej ziemi normalna ślizgawka. Na wierzch nawieźliśmy czarnoziemu ( który został trochę przemieszany z zastanym podłożem ).Bardzo proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lionne 05.09.2011 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 a teraz uschła pozostała część? Mam wrazenie ze nie. Przymierzamy sie do ogarniecia w koncu tej czesci dzialki gdzie sa jezyny, chcemy siac trawe bo pogoda sprzyja. Myslalam zeby wycharatac co sie da a jak jakies odrosty beda na wiosne to posmarowac miejscowo Raundapem. Czy dobrze mysle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.09.2011 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Ale jednak kusi mnie żeby jednak te nudne tuje trochę poprzeplatać, np. co trzy tuje dać jakieś drzewko liściaste z bordowymi liśćmi. I tu prośba czy można tak zrobić? i jakie drzewko byś proponowała ? To zły pomysł. I jeszcze prośba o poradę jakie atrakcyjne drzewo mogłabym umieścić jako główną ozdobę rabaty, która miałaby powstać w najbardzie wysuniętym rogu działki ( działka ma kształt trapezu - a ten róg jest wschodnio-południowy ) ? Klon jesionolistny w którejś z kolorowych odmian - "Flamingo", "Variegatum", "Odessanum" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.09.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Przymierzamy sie do ogarniecia w koncu tej czesci dzialki gdzie sa jezyny, chcemy siac trawe bo pogoda sprzyja. Myslalam zeby wycharatac co sie da a jak jakies odrosty beda na wiosne to posmarowac miejscowo Raundapem. Jeśli nadal wybija, to będzie wybijać na trawniku i w zasadzie zniszczy wam nowiutki trawnik, bo młoda trawa może nie dać sobie rady z pędami jeżyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lionne 05.09.2011 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Ok, dziekuje Elfir. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imeon 05.09.2011 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 (edytowane) Witam, dopiero co odkryłam to forum i widzę, że jest kopalnią wiedzy. Bardzo proszę o radę Elfir. Mam dwie rabaty pod oknami od strony zachodniej, obie z linią skraplającą. Na pierwszej brakuje mi wyższych roślin, ale nie wyrastających zbyt wysoko - okno, dach. Nie jestem zadowolona też z dotychczasowej kompozycji, ale nie wiem jak zmienić. Napewno przesadzę różę, mogę też coś usunąć, proszę o jakieś sugestie. Druga rabata z racji braku funduszy została obsadzona cannami, bo miałam ich cały kosz i właściwie mi się podoba, problem tylko, że lada moment wszystko wykopię i zostanie goła ziemia, a to jednak front domu. Są tak wysoki i gęste, że zagłuszą wszystko. Może poszukać im innego miejsca, a tam dać iglaki, albo coś zimozielonego? http://imageshack.us/photo/my-images/97/dsc06622a.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/832/dsc06628us.jpg/ Edytowane 5 Września 2011 przez imeon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikita 06.09.2011 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Mam taki problem: http://desmond.imageshack.us/Himg855/scaled.php?server=855&filename=podjazd.jpg&res=medium (sorry, za jakość, ale plastyka nie jest moją mocną stroną) Nie wiem co posadzić na pasie ziemi pomiędzy ogrodzeniem wjazdowym (z prawej strony gruba kreska), a drugim jałowcem.Szare to kostka, ciemnozielone to już rosnące jałowce. Jasnozielone to planowane jałowce (już mam kupione, czekają na sadzenie). Długość wolnego miejsca to ok. 4m. Szerokość (pomiędzy kostką, a ogrodzeniem sąsiada) to przy ogrodzeniu wjazdowym ok. 1,20, zwęża się w kierunku jałowca do ok. 60cm. Jeszcze węziej jest tam, gdzie jest takie półkole z kostki (ok. 15cm w najwęższym miejscu). Planowałam albo róże (np. rosarium uetersen) albo jałowce szczepione na pniu, a poniżej jakieś kulki albo jałowce płożące, ale czy to będzie dobrze wyglądało ze szpalerem jałowców dalej?Z góry dziękuję za wszelkie porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.09.2011 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Na pierwszej brakuje mi wyższych roślin, ale nie wyrastających zbyt wysoko - okno, dach. Na froncie, zwłaszcza przy centralnie umieszczonych na elewacji gankach najlepiej sprawdzają się kompozycje możliwie symetryczne względem siebie po obu stronach wejścia. Niestety, nie widzę kontekstu całego ogrodu, domu i okolicy, by doradzać w ciemno W każdym razie, jeśli lubisz płożące jałowce, na tym małym spłachetku lepiej zastosować jeden gatunek, który da jednolite tło. Wówczas znad zielonego dywanu mogą wynurzać się niskie szczepione na pniu iglaki czy inne wysokie formy. Możesz od strony garażu, w narożniku rabaty dać niewysoka stożkowatą jodłę jednobarwną "Archers Dwarf" a od strony domu, tam, gdzie róża postawić dużą, terakotową donicę na kanny czy inne kwiaty sezonowe. Poza tym można rozluźnić kompozycję dodając trawy ozdobne - rozplenicę, owsicę czy kostrzewy (dwa ostatnie gatunki sa zimozielone) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.09.2011 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Nie wiem co posadzić na pasie ziemi pomiędzy ogrodzeniem wjazdowym (z prawej strony gruba kreska), a drugim jałowcem. Na 15 cm róża ci się nie zmieści. Tam max jakieś pnącze może być. Z tego co narysowałaś, w pustym miejscu dałabym jeszcze jednego jałowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
optymistka1719506824 06.09.2011 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Dzięki Elfir za odpowiedź. Czy przeplatanie tui jakim bordowym liściastym drzewkiem jest złym pomysłem ze względu na wygląd, czy jakieś inne potrzeby tych roślin ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.09.2011 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Dzięki Elfir za odpowiedź. Czy przeplatanie tui jakim bordowym liściastym drzewkiem jest złym pomysłem ze względu na wygląd, czy jakieś inne potrzeby tych roślin ? Na wygląd i logikę. Skoro potrzebujesz zimozieloną ścianę, to nie robisz w niej szpar niezimozielonych, bo to oznaczałoby, że wcale ścisłego żywopłotu nie potrzebujesz i nasadzenia wzdłuż płotu można byłoby rozwiązać w inny sposób (jako wielogatunkowa rabatę) A jeśli potrzebujesz jako tła zieloną ścianę, to najlepiej wygląda ona, gdy jest jednolita w kolorze i fakturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imeon 06.09.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Dziękuję za podpowiedź, nasadzenia to już pewnie dopiero na wiosnę. Mam jeszcze pytanie, kupiłam sosnę bośniacką Compact Gem ok. 60cm, chciałam ją posadzić na rabacie przy garażu, bo jest piękna i gęsta, ładnie prowadzona i przycinana. Tylko wydaje mi się za niska w tym miejscu, jak myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.09.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Compact Gem potrafi rosnąc całkiem spora.Osiąga w 10 lat 1-1,5 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
optymistka1719506824 07.09.2011 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Na wygląd i logikę. Skoro potrzebujesz zimozieloną ścianę, to nie robisz w niej szpar niezimozielonych, bo to oznaczałoby, że wcale ścisłego żywopłotu nie potrzebujesz i nasadzenia wzdłuż płotu można byłoby rozwiązać w inny sposób (jako wielogatunkowa rabatę) A jeśli potrzebujesz jako tła zieloną ścianę, to najlepiej wygląda ona, gdy jest jednolita w kolorze i fakturze. Jeszcze raz dzięki Elfir. Co racja fachowca-to racja. Przecież mogę sobie te drzewka sadzić na tle tui. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imeon 07.09.2011 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 W szkólce mi powiedziano, że powinnam ścinać o połowę przyrosty, żeby nadać jej kształt. Wtedy chyba nie rośnie taka duża, chyba... Może lepiej rzeczywiście wrzucę zdjęcia, tylko nie wiem jak je wrzucić bezpośrednio, nie za pomocą linków, poszperam trochę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.09.2011 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 ścianie przyrostów mocno zagęszcza krzew i zmniejsza jego wzrost. Ale jeśli ma rosnąć większy, to możesz nie ścinać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batata 07.09.2011 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Proszę Elfir o radę. Kupiłam na żywopłot: 100 barberysów bordowych Superba, 50 pęcherznic bordowych Diabolo i 50 złocistych (nie Luteus, tylko jakaś wyżej rosnąca). Do tego zamówiłam 30 szt. rosa canina, 12 rosa rubignosa i 25 rosa rugosa Hansa. Żywopłot (naturalny, nieformowany) ma mieć długość +/- 220 m. Jak rozmieścić te rośliny? Czy nie będzie zbyt pstro? Rośliny odbieram w sobotę, więc jeszcze mogę wprowadzić jakieś korekty. Może dokupić więcej rubignosy, żeby zniwelować trochę bordo i żółcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.09.2011 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 mocno bordowy żywopłot (a masz 150 krzewów bordowych w stosunku do 117 zielonych i żółtych) da ci wrażenie klaustrofobiczne (pomniejsza optycznie) i będzie dość ponury w odbiorze. Kolory powinny być bardziej dodatkiem do zielonego. Na 270 krzewów to ja bym ok. 30-40 żółtych i 25 czerwonych dała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batata 07.09.2011 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 (edytowane) Dziękuję za szybką odpowiedź. Problem w tym, że podobno nie ma zielonego berberysa, który rośnie podobnie jak Suberba. A może jest? Też martwi mnie ta ilość czerwieni i żółci, ale nie wiem, co mogłabym posadzić, co jest zielone, ma ciernie, rośnie do 3-4m., nie trzeba ciąć i da radę na piaszczystej glebie. Nie ma znaczenia, że to otwarty, słoneczny i pofalowany teren (tak pofalowany, że np. stojąc przy żywopłocie po prawej stronie działki nie będzie widać wysokiego żywopłotu po lewej)- będzie klaustrofobicznie i smutno? Te 220m. to żywopłot tylko na części działki-( 100m. bok+ 70m front+50m drugi bok). Całość ma ok. 1ha. P.S. A może zmienić część berberysów na suchodrzewy tatarskie Arnold Red? Nie mają cierni, ale są zielone, wytrzymałe, rosną na 2,5m, są geste- no, same zalety. I mój sprzedawca ma je w ofercie- to ważne dla mnie, bo transport na sobotę już zamówiony, więc wolę zamienić, a nie rezygnować. Czy suchodrzewy szybko rosną? Będą dobrze wyglądały w tym zestawie? Ile ich wziąć? Bardzo, bardzo proszę o radę. Edytowane 7 Września 2011 przez batata P.S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.09.2011 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 zwykły berberys tez duży rośnie. Poza tym karagana. A pęcherznica przecież nie ma cierni/kolców. Nie możesz wziąć zielonej pęcherznicy? Przy tak dużym terenie zrobiłabym żywopłot 5 m szerokości z dwóch pasów - wyższego (do 5 m) z rokitnika, głogu, karagany, ałyczy i niższego (do 2,5 m) z róż, berberysów (w tym pospolitego i Thunberga), tarniny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts