gabba 14.09.2011 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Jak ozdobne to dlaczego tak monotonnie? Dlaczego nie może to być rabata z różnymi gatunkami iglastymi i kwitnącymi pod płotem? A czy mogę prosić o kilka przykładowych linków do zdjęć z takim rozwiązaniem? Wydaje się zachęcające Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.09.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Witaj Elfir, pod koniec tygodnia będę siać trawę i w związku z tym mam pytania dot. nawozu. Nawoziłaś żyznej gleby pod trawnik? Jesli tak, pierwsze nawożenie wykonaj wiosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.09.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 A czy mogę prosić o kilka przykładowych linków do zdjęć z takim rozwiązaniem? Wydaje się zachęcające Może obejrzyj ogrody z linków: http://www.anthonypaullandscapedesign.com/gardens_huf_house.html http://www.shwa.net/Projects/Modern_Ranch.html http://www.gayleburbank.com/garden-portfolio.html Albo moją galerie na Muratorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 14.09.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Elfir, jak uważasz co lepiej wsadzić w ogrodzie : Juniperus scopulorum 'Blue Arrow' czy cisa kolumnowego. Jesli cisa to jakiego lubisz i za co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk1 14.09.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Witam.Coś mi się wydaje,że w tym roku to tylko trawnik posieję.Muszę przemyśleć co i jak posadzić,by było dobrze.Przeprowadzamy się w listopadzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.09.2011 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Elfir, jak uważasz co lepiej wsadzić w ogrodzie : Juniperus scopulorum 'Blue Arrow' czy cisa kolumnowego. Jesli cisa to jakiego lubisz i za co? To co, urośnie. Jak masz piaski to jałowca, a jak gliny to cisa. Obydwa gatunki mają też różny kolor, dzięki któremu uzyskuje różne efekty. Cis nie będzie pasował na rabacie stylizowanej na śródziemnomorska a jałowiec nie utrzyma się w cieniu. Do żywopłotów cisowych zwykle wybieram "Wojtka" - forma męska, kolumnowa, dość szybko rosnąca jak na cisa kolumnowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondoria 15.09.2011 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Elfir, poszukuję czegoś o kolumnowym pokroju, liściastego,ozdobnego, reprezentacyjnego jako mocny kolorowy akcent w narożniku na tle płotu, wokoło tylko trawa. Wysokość ponad 2 m, więc chyba raczej drzewo. Stanowisko raczej słoneczne, ale nie patelnia. Strefa 7A, gleba bez znaczenia bo mogę specjalnie przygotować stanowisko. Myślałam o buku "Red Obelisk", lub "Rohan Obelisk" (a może to to samo?), ale może Ty mi coś podpowiesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrczak 15.09.2011 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Witam Elfir,Mam pytanie odnośnie cięcia tuj. Odziedziczyłem ogród po rodzicach. Wokół działki są tuje wielkości około 4 m. Jednak przez całe lata nie były cięte - teraz mają gałęzie długości nawet 1,5 m, które tylko na końcu są zielone. Jak można doprowadzić tuje do porządku? Jak je ciąć? http://img11.imageshack.us/img11/4820/20110912740.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrczak 15.09.2011 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Jeszcze jedno zdjęcie:http://img52.imageshack.us/img52/676/20110912736.jpg Mam jeszcze jałowce Skyrocket, z którymi też nie wiem co zrobić:http://img853.imageshack.us/img853/2127/20110912734.jpg Czy możesz rozpoznać tę roślinę? Nie mogę nigdzie znaleźć nazwy:http://img819.imageshack.us/img819/6967/20110912735.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berolina 15.09.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Nawoziłaś żyznej gleby pod trawnik? Jesli tak, pierwsze nawożenie wykonaj wiosną. no rozrzucałam świeżą ziemię z worka (uniwersalną), niezbyt dużo ale jednak. To lepiej nie dawać nawozu?? a co z mikoryzą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.09.2011 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Elfir, poszukuję czegoś o kolumnowym pokroju, liściastego,ozdobnego, reprezentacyjnego jako mocny kolorowy akcent w narożniku na tle płotu, wokoło tylko trawa. Wysokość ponad 2 m, więc chyba raczej drzewo. Stanowisko raczej słoneczne, ale nie patelnia. Strefa 7A, gleba bez znaczenia bo mogę specjalnie przygotować stanowisko. Myślałam o buku "Red Obelisk", lub "Rohan Obelisk" (a może to to samo?), ale może Ty mi coś podpowiesz ? Buki jak najbardziej, a poza tym: Wiąz "Wredei", ambrowiec "Slender Silhouett" i grujecznik japoński 'Rotfuchs' -akcenty jesienne, kolumnowe magnolie (np. "Galaxy") i wiśnia "Amanogawa" - akcent wiosenny, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.09.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Mam jeszcze jałowce Skyrocket, z którymi też nie wiem co zrobić: Czy możesz rozpoznać tę roślinę? Nie mogę nigdzie znaleźć nazwy: Żywotniki - żywopłotu już z nich nie zrobisz, ale są piękne. Podkrzesaj do wysokości wzrostu człowieka, na mur puść bluszcz a pod żywotnikami posadź mało wymagające gatunki cienioznośne (ale! potrzebne będzie nawadnianie, żywotnik wysusza glebę): pragnię syberyjską, epimedium, bergenie, jasnotę plamistą, fiołki wonne, barwinka. Przy nawadnianiu można też pod nimi posadzić mahonię, laurowiśnię lub ostrokrzewy. Jałowce - maja zaschnięte gałązki, prawdopodobnie skutkiem żerowania mszycy, albo nadmiernego zacienienia. Otrzep i wytnij suche gałązki. Trudno mi powiedzieć co masz z nimi zrobić Jak masz ochotę, możesz z nich uformować kule na pniu. Możesz je wyciąć i posadzić tam coś innego. Możesz też przed nimi posadzić inne krzewy. Krzew na zdjęciu to prawdopodobnie jakaś irga, ale zdjęcie niewyraźne. Porównaj z obrazkami irg krzewiastych: dielsa, rozkrzewionej, wielkokwiatowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.09.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 no rozrzucałam świeżą ziemię z worka (uniwersalną), niezbyt dużo ale jednak. To lepiej nie dawać nawozu?? a co z mikoryzą? A co z nią? Całe lata ludzie zakładali trawniki bez mikoryzy i rosły. Chcesz się bawić, to dodaj. Można też kupić hormony do traw, jak ktoś lubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrczak 15.09.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Elfir,Dziękuję za ekspresową odpowiedź. Jałowców już pewnie nie uratuję - po wycięciu uschniętych gałązek nic nie zostanie.Co do tuj - jeśli obętnę krótko tę gałęzie, to jeszcze coś odbije czy nie ma szans? Obawiam się trochę obcięcia ich definitywnie (Twoja propozcyja). A masz może jakieś zdjęcie takich obciętych.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.09.2011 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Ale ja ci nie polecam pociąć definitywnie, tylko usunąć dolne gałęzie, jak tu: http://www.projektogrodu.pl/obrazki/wie%20(2).jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondoria 15.09.2011 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Dziękuję bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eva 33 17.09.2011 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Witajcie! Mam pytanie, czy są jakies środki żeby pozbyc sie wszędobylskiej wilkiny??? Zakorzeniło się to dziadostwo na całej działce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.09.2011 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 wykopać. To zwykły krzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 18.09.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Czym mam potraktować grzyba na rugosach jak Topsin nie działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.09.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 a jakiego? Rdza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts