eva 33 18.09.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Kopałam... i toto dalej wyrasta.... po ostatniej wizycie koparki jest milion korzeni i korzeników...zbieram i końca nie widać...a działka ma 30 ar.... Myślałam że mozna cholerę jakimś pryskaniem wypędzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.09.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Ale wiklina nie rozmnaża się przez połamane korzonki, jak perz. To się karczuje - wyrywa cała bryłę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 19.09.2011 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 a jakiego? Rdza? nie rdza, takie białe okrągłe plamki jakby z pleśnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.09.2011 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Topsin nie jest jakimś uniwersalnym środkiem chemicznym. Działa tylko na niektóre choroby. A te plamki to nie sa wełnowce? Wówczas należałoby użyć srodka przeciwko mszycom a nie grzybom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 19.09.2011 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 (edytowane) moje wierzby klimarock tez cos zaatakowalo, taki zółto-pomaranczowy nalot od spodu listow, a listki obumieraja, to moze byc jakis grzyb? czy wystarczy chemia czy lepiej oberwac wszystkie listki i spalic? (ale troche byloby szkoda, mam 5 takich wierzb) edit: juz znalazlam na googlach to rdza wierzby, kurteczka w tym roku grzyby strasznie atakuja moje rosliny Edytowane 19 Września 2011 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.09.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 TAR - na 100% rdza.O tej porze roku wątpię czy jest sens pryskania - trzeba będzie tylko spalić wszystkie opadłe liście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 19.09.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Elfir, czy po różach, liście z czarną plamistością również muszę wszystko pozbierać i spalić?Pryskać je jeszcze może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.09.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 nie pryskać teraz - rośliny i tak nie zdążą się zregenerować, a choroba ustąpić. Rośliny juz wycofują asymilaty z liści, co najwyżej liście wcześniej opadną. Zacząc profilaktycznie pryskać od wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 20.09.2011 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 dziekuje za rady, tylko tak zal patrzec jak choroba atakuje. a czekac az liscie opadna czy poobrywac je teraz i spalic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.09.2011 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 niech opadną same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 20.09.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Muszę przesadzić w inne miejsce średniej wielkości ( 2-4 letnie) sosny samosiejki . Proszę napisz mi do kiedy najpóżniej mogę przesadzić drzewa z gołym korzeniem ??? ewentualnie do kiedy najpózniej wiosną ?? ( żeby nie kopać w marcu jak są mrozy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.09.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 teraz. iglaste przesadza się we wrześniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 21.09.2011 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 (edytowane) Elfirku jak myślisz choroba czy naturalny proces ? http://img402.imageshack.us/img402/8938/img1597wb.jpg http://img90.imageshack.us/img90/3906/img1598lb.jpg http://img703.imageshack.us/img703/3782/img1596w.jpg Edytowane 21 Września 2011 przez duduś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 21.09.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Elir dzięki za odpowiedź o różach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.09.2011 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 duduś - jesli pojawiło sie niedawno, to może być oczyszczanie sie sosen ze starych igieł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikach 22.09.2011 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Witam, mam problem z nowo zasianą trawą Trawa ma 5 tyg. , dziś została pierwszy raz skoszona, niestety okazało się, że pojawiła się na niej rdza. Znalazłam w necie info o tej chorobie, ale tak naprawdę to nie wiem co robić... trawa jest młoda, jesień za pasem - czy ją w tej chwili zasilić? czy użyć jakiegoś fungicydu? Elfir czy jesteś w stanie doradzić coś sensownego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butterfly 22.09.2011 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Witam, i ja tez przychodze tu w sprawie trawy. Posiana dokładnie 2 tyg temu. Wyglada w wiekszosci tak: Myślę - mam nadzieje - ze te placki ładnie zarosna bo to bardzo młodziutka trawa. Ale mam też takie miejsca: W oddali widać nawet gęściejszą trawkę. I stąd moje pytanie - czy czekac aż też tu urośnie bo może więcej czasu potrzebuje, czy dosiewać - jeśli tak to jak - zagrabić najpierw. na ziemi jest sporo niewykiełkowanych ziaren. Tu trochę widac: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.09.2011 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Elfir czy jesteś w stanie doradzić coś sensownego? Boje się o tej porze roku zalecać nawożenie, bo nie wiadomo kiedy przyjdzie zima. Opryskaj Discusem lub innym środkiem na rdze. Regularnie koś, jak się trawka nieco wzmocni wygrab przed zimą. A od wiosny nawóz, grabienie i koszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 22.09.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 pytałam już kiedyś o to drzewko - niestety po próbie podwiązania nie przyjęło się , teraz zastanawiam się czy ono ma tak krzywo rosnąć - a jeżeli nie to jak je " naciągać " bo niestety jest już dosyć twarde , czy jednak zostawić takie krzywe ?? http://img32.imageshack.us/img32/9629/img1601il.jpg http://img691.imageshack.us/img691/1151/img1598l.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.09.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 i ja tez przychodze tu w sprawie trawy. Posiana dokładnie 2 tyg temu. W oddali widać nawet gęściejszą trawkę. I stąd moje pytanie - czy czekac aż też tu urośnie bo może więcej czasu potrzebuje, czy dosiewać - jeśli tak to jak - zagrabić najpierw. na ziemi jest sporo niewykiełkowanych ziaren. Zastanawia mnie to nierównomierne wzrastanie. Czy w tych miejscach była inna ziemia? gorzej podlewane? A może przeciwnie, stała woda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts