basiab67 28.10.2011 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Witam wszystkich serdecznie:welcome:, wątek ten czytam od jakiegoś czasu czerpiąc z niego informacje dot. przydomowych roślin - jakie, gdzie, co i jak, za które dziękuję. Mam jeszcze jedno pytanie i mam nadzieję że coś mi doradzicie. Chodzi mi o posadzenie przed domem choinki, myślałam o świerku srebrnym, ale boję się, że po paru latach przesłoni mi cały widok z okna kuchennnego, miejsca przed domem mam niewiele do płota jest ok. 5m, ale wkoło domu jest jeszcze chodnik więc miejsca na posadzenie drzewka jest niewiele. Co rośnie niewielkie i niezbyt szerokie, ewentualnie po przycięciu ładnie się prezentuje, chodzi mi oczywiście o jakąś choinkę, którą na święta można przystroić. Drzewko będzie wkomponowane pomiędzy krzewuszkę na pniu i wierzbę japońską . Czekam na jakieś podpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.10.2011 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Elirku powiedz czy już zasypywac róże? przygruntowe przymrozki są już w zasadzie co drugi trzeci dzień. Pąki już zasychają nie kwitnąc. Czy to już dobry moment by zakorowac serca róż? Jak zrzucą liście I jeszcze jedno pytanie: w ubiegłym roku latem posadziłam miliny. Nieżle rozną.. kilkoma pędami na ok 1,5-2 m. I tyle. Nie kwitną, nie zagęszczają się, a pierwszy przymrozek je ścina zupełnie. Ile sezonów musi się milin aklimatyzowac by się rozrósł? dodam, że wiciokrzewy w tym samym czasie biją rekordy przyrostów. Mróz ścina pędy? Milin w zasadzie, poza Suwalszczyzną, powinien rosnąc bez problemów. Niedobrze, ze pędy nie drewnieją - dlaczego? Może za późne nawożenie i pnącze nie kończy wegetacji? W następnym roku nie dawaj nawozu i nie podlewaj od września. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.10.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Chodzi mi o posadzenie przed domem choinki, myślałam o świerku srebrnym, ale boję się, że po paru latach przesłoni mi cały widok z okna kuchennnego, miejsca przed domem mam niewiele do płota jest ok. 5m, ale wkoło domu jest jeszcze chodnik więc miejsca na posadzenie drzewka jest niewiele. Co rośnie niewielkie i niezbyt szerokie, ewentualnie po przycięciu ładnie się prezentuje, chodzi mi oczywiście o jakąś choinkę, którą na święta można przystroić. Drzewko będzie wkomponowane pomiędzy krzewuszkę na pniu i wierzbę japońską . Świerk kłujący (czyli "srebrny") dobrze znosi cięcie. Wybierz mniejsze odmiany, np. "Białobok", "Maigold" i gdy osiągną upragniony rozmiar, zacznij je strzyc po wiosennym przyroście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiab67 28.10.2011 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Elfir - serdeczne dzięki:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 28.10.2011 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Mróz ścina pędy? Milin w zasadzie, poza Suwalszczyzną, powinien rosnąc bez problemów. Niedobrze, ze pędy nie drewnieją - dlaczego? Może za późne nawożenie i pnącze nie kończy wegetacji? W następnym roku nie dawaj nawozu i nie podlewaj od września. No właśnie tak czytałam i dlatego kupiłam na płot włąsnie milin. On ma cienkuteńkie gałązki, owszem długie ale cienkie. O zdrewnieniu nie ma mowy. Ostatnie nawożenie w sierpniu.. a pędy zasychają po postu, są jak drobne patyczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.10.2011 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 spóbuj w takim razie bez nawozenia i podlewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 28.10.2011 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Co dolega oleandrowi. Jak widać liście schną i opadają.Opryskiwałem go preparatami Score i Topsin ale bez efektu.http://images45.fotosik.pl/1178/b91556594a799012med.jpg http://images47.fotosik.pl/1177/5285a047b87c271dmed.jpg http://images45.fotosik.pl/1178/22ea518459e823b9m.jpg http://images37.fotosik.pl/1140/03af6f53754996a8m.jpg http://images35.fotosik.pl/991/1df2571f535a19aam.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.10.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 może być tysiące powodów - niewłaściwe oświetlenie, temperatura, podlewanie, przeciąg, nawożenie. Bez opisu, jak roślina była pielęgnowana nic nie wywróżę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 30.10.2011 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 (edytowane) witam dzisiaj , proszę o opinię czy rośliny na tym zdjęciu to jednoroczne czy wieloletnie? http://www.srgc.org.uk/feature/gold%20medal%202003/7%20IMG_2863%20SRGc%20sign%202.jpg.jpg gł. chodzi o te piękne kolorowe kwiatki w donicach aha czy macierzanka wczesna jest rośliną "samo rozprzestrzeniającą się " ? czy da radę pod drzewami w półcieniu? Edytowane 30 Października 2011 przez duduś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewalm 30.10.2011 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 macierzanka wczesna wolałaby stanowisko słoneczne, podobnie jak inne macierzanki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 31.10.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Elfir - help plse mam na działce skarpę a właściwie 25metrowy wał około 1,5 wysoki, przy samym płocie, od strony płotu rosną drzewa a na szczycie rózne krzewy- pecherznice, derenie, kalina itp.. Wał jest usypany z resztki humusu - dosyć dobra ziemia w związku z tym między krzakami imponujące chwasto-krzaczory rosną jak szalone. Nie mam czasu tego na bieżąco pielić, kosić się nie da - wymyśliłam, że przykryję grubą zieloną agro-tknianą, dosadzę krzewy - i jak się rozrosną to tkaniny nie będzie widać. Chwasty zostały częściowo usunięte - ale mają takie kłącza , że wszystkiego nie jestem w stanie usunąć, część została "przeorana" widłami - czyli przełożona korzeniami do góry. Czy na taki stan mogę kłaść tę tkaninę - czy te krzaczory się przebiją i cała robota na nic ? Tkanina jest gruba, gramatura 90 i coś tam .. Stoję już w gumofilcach i całym rynsztunku gotowa do roboty - ale naszły mnie wątpliwości Okrywać ? Dzięki bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 31.10.2011 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Pytanko odnośnie cięcia malin. Wiadomo że wycina się teraz te pędy które miały owoce. U mnie wszystkie pędy miały owoce, jak wszystkie zetnę to co mi pozostanie na drugi rok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania13 31.10.2011 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Witam! Kilka stron temu przeczytałam, że sadziłaś cebule tulipanów jeszcze w grudniu. Czyli mogę posadzić jeszcze teraz cebule hiacyntów, narcyzów, szafirków i tulipanów? Mieszkam pod Warszawą, nie ma jeszcze mrozów. Czy jakoś trzeba je najpierw "oporządzić" , czy po prostu wsadza się do ziemi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.10.2011 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 proszę o opinię czy rośliny na tym zdjęciu to jednoroczne czy wieloletnie? A które konkretnie, bo ta mała sosenka, którą widać najlepiej jest na pewno wieloletnia. Wydaje mi się, że tam m.in jest skalnica, jakieś rozchodniki, czyli kompozycja z bylin. Macierzanka jest rośliną światłożądną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.10.2011 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Czy na taki stan mogę kłaść tę tkaninę - czy te krzaczory się przebiją i cała robota na nic ? Tkanina jest gruba, gramatura 90 i coś tam .. Nie przebiją, tylko wyjdą w miejscach nacięć na krzewy, które masz posadzone i będziesz dosadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.10.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Pytanko odnośnie cięcia malin. Wiadomo że wycina się teraz te pędy które miały owoce. U mnie wszystkie pędy miały owoce, jak wszystkie zetnę to co mi pozostanie na drugi rok? Skoro wszytskie pędy owocowały to wycinasz teraz albo na wiosnę wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.10.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Czy jakoś trzeba je najpierw "oporządzić" , czy po prostu wsadza się do ziemi? Po prostu wsadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 31.10.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Jaki - ja co roku wycinam wszystkie pędy malin i co roku owocują jak wściekłe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.10.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 tatarak - sa dwa typy odmian malin:- owocujące na pędach dwuletnich-owocujące na pędach jednorocznych i dwuletnich.W przypadku tych pierwszych wycina się tylko te pędy, które owocowały w danym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 31.10.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 a widzisz, to widać moje owocują na obu dostałam je od sąsiada, który mnie poinstruował, żeby na jesieni przycinać, to przycinam a swoją drogą dziś objadałam owoce z krzaczka - jeszcze mi owocują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts