Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Elfir!

Mam znowu do Ciebie pytanie.

Będę zakładać warzywniak, nie chcę aby był w widocznym miejscu, ani też z kolei, żeby go całkiem schować w kącie, będzie po prostu z boku ogrodu. Chcę go ogrodzić niskim płotkiem drewnianym lub wiklinowym, a wzdłuż tego płotka posadzić pnące się rośliny pnące po nim, zapewne najlepiej kwiaty. Nie tyle idzie mi o zasłonięcie, ale żeby było ładnie i kolorowo.

I stąd moje pytanie, jakie kwiaty najlepiej będą pasować do takiego niby-wiejskiego płotka?

Ważne jest też aby kwitły jak najdłużej, a nie sterczały mi potem suche badylki.

jakie kwiaty najlepiej będą pasować do takiego niby-wiejskiego płotka?

Ważne jest też aby kwitły jak najdłużej, a nie sterczały mi potem suche badylki.

nasturcje! :) i mszyce odciągną i kwitną bardzo długo i rustykalne w wyglądzie i ładne i nawet jadalne ;)

http://images47.fotosik.pl/1336/567cb970ff815935m.jpg

Edytowane przez ave!

Elfir!

Mam jeszcze pytanie z innej beczki. Mój mąż uparł się, żeby zrobić drugą bramę wjazdową (węższą od głównej), taka rezerwową, bo z głównej bramy nie da się wjechać do drugiej części ogrodu, tam ma stanąć budynek z grilem i sauną, który będzie budowany najwcześniej za rok, a zapewne za 2 lata.

Reasumując twierdzi, że ta druga brama jest konieczna, nawet jeżeli będzie się z niej korzystać 2-3 razy do roku.

Ja zaś nie chciałabym robić od bramy w gąb typowej drogi, nawet na szerokość jednego auta, gdyż przebiegałaby ona tuż przed tarasem, a zawsze marzyło mię chodzenie gołą stopą po trawie przed tarasem.

Jakie miałabyś pomysły na taką "drogę",aby wyglądałąby ona jak najbardziej przyjaxnie i naturalnie?

ja nie mam pojęcia jak ten problem ugryźć.

czy groszek szerokolistny wysiewa się z nasion do gleby?

Ja kupowałam sadzonki, ale to dzika, rodzima roślin, więc oczywiście można ją tak rozmnożyć.

Droga - można założyć trawnik na kratce trawnikowej do parkingów. Taki plaster miodu z tworzywa. Ale na pasie jezdnym trzeba wykonać podbudowę - jak ci ciężki sprzęt wjedzie na zwykły trawnik, to zrobi koleiny i trawnik trzeba będzie zakładać na nowo.

A jak masz podbudowę z kruszywa, to trawa ma cienką warstwę gleby tylko na wysokość kratki. Dlatego wymaga podlewania automatycznego i intensywnego nawożenia.

Edytowane przez Elfir

czyli, żeby nie wiem co robić tam musi być jakaś droga?

nie mam szans na trawnik?

I jeszcze pytanie z innej beczki, czy Ty jako fachowiec i projektant, widzisz sens takiego drugiego wjazdu?

Czy dostając zlecenia od klientów spotkałaś się z tym , żeby robić drugą bramę otwieraną 2-3 razy do roku ( z przodu szerokość działki to 40 metrów) jako taka właśnie bramę rezerwową?

czyli, żeby nie wiem co robić tam musi być jakaś droga?

Wygląda jak trawnik, ale kratkę da się wyczuć.

http://ladnydom.pl/budowa/1,106596,2567512.html

Bramy dodatkowe - kilku klientów chciało takie bramy, ale to było na dużych działkach. Było to w przypadku, kiedy klient rzeczywiście chciał coś jeszcze budować na działce lub miał dodatkowy wjazd do oczyszczalni ścieków.

Osłaniałam je wysokimi trawami szybkorosnącymi (np. miskantem cukrowym) - nawet jak je samochód przejechał, albo trzeba było je skosić, to szybko się regenerowały.

Bruk drewniany - nie słyszałam by używano go jako materiału do budowy dróg samochodowych. Jedynie piesze.

Elfir

http://img577.imageshack.us/img577/2171/wjazd.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Czyli ten wjazd powinien mieć utwardzone coś w miejscach gdzie będzie (ewentualnie) stał samochód, prawda??

Czy to może być kostka taka jak przed bramą?? Czy lepiej coś zlewającego się z trawą?

Elfir ja też mam pytanie, chciałabym stworzyć sobie ogród ala park i odgrodzić sie od sąsiadów, po lewej str zasadziłam cisy ale one chyba wolno rosną, może w tym roku dołaczę tam pnącza? jakie drzewka i gdzie posadzić, proszę doradż, Okno z salonu wychodzi na cisy a za nimi płot z betonu i sąsiedzi którzy nie są przyjaźni. Tak na szybko wykonałam rysunek. Gleba gliniasta.wejscie domku na południowy-wschód mniej wiecej. Chciałabym mieć drzewka zimozielone głównie. Kilka mam zasadzonych ale nie zaznaczyłam ich na rysunku, głównie nie wiem jak sie odseparować od sąsiadów szyko ;)

http://img853.imageshack.us/img853/6435/beztytuucij.png

Uploaded with ImageShack.us

Może zadam zbyt banalne pytanie ale muszę, na prjektach ogrodów - czy to na rabatach czy przy płotach - kółkiem planuje się "coś", niekiedy to kółko (w zasadzie zawsze) wychodzi poza pole przznaczenia, czy w rzeczywistości też to się tak ma? :)

Pytanie drugie czy rabaty mogą być uformowane na " wywyższeniu" - np w wymurowanym z cegieł lub wykonanym z podkładów kolejowych korytach - a całość miałaby się znajdować pomiędzy furtką a wejściem do domu (odległość jakieś 7m)?

Elfir....nie zdążyłam na jesueni wsadzić wszystkich akupionych cebul tulipanów i czosnków ozdobnych:(

co sie stanie gdy wsadzę je do ogrodu w marcu- kwietniu??

bo nie wiem co teraz z nimi zrobić??

Hmm... raczej już nie zakwitną tego roku. Dlaczego nie sadziłaś w listopadzie/grudniu?