Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Uffff, udało mi się, dzięki Elfir

Zdjęcia troszkę nie aktualne, bo zeszłoroczne. Może wiele się nie zmieniło, ale ziemię nawieźliśmy na całości i w połowie mamy już trawkę.

Proszę o pomoc bo sama nic ciekawszego oprócz ciągu iglaków a pod nimi jakieś krzaczki nie wymyśle. Będę wdzięczna za pomoc.

Z boku domu zdjęcie nr 4 tam zaplanowałam mały warzywnik.

chciałabym posadzić kilka roślinek.(działka ma 1,5ha)

Kilka roślinek na 1,5 ha? :)

Rysunek nie wskazuje, byś miała 1,5 ha. Najwyżej 1500 m2 (15 ar)

-gdzie posadzić iglaki( np świerk srebrny, jodła koreańska, tuja)

- gdzie liściaste (może brzoza i coś jeszcze)

- gdzie wsadzić taką już większą śliwę wiśniową i jabłoń ozdobną- czerwoną - chciałabym je wyeksponować

- jak rozplanować ścieżki ew. kostkę

Spróbuję załączyć rysunek z usytuowniem naszego domku. Będę wdzięczna za każdą radę.

Wiesz, mogę ci poradzić z jakąs jedną rabatą, mogę tak ogólnie pomóc w rozplanowaniu funkcjonalnym przestrzeni, ale do zaplanowania rozmieszczenia poszczególnych gatunków roślin na tak dużej działce potrzebny jest projekt.

Tak w ogóle to jaka masz glebę i jakie środki na założenie ogrodu?

to wszystko

To miała być jakaś jedna rabata a ty mi wklejasz chyba różne.

Jakie rozmiary ma ta rabata?

Gdzie się dokładnie znajduje? Bo widzę że masz takie rozstrzelone po trawniku wysepki. Jaką konkretnie role ma pełnić?

Różanecznika masz w pełnym słońcu - nie wygląda za dobrze.

Chyba ten mały żółty zywotnik (cyprysik?) z trzeciego zdjęcia jest do połowy uschnięty?

I chyba ten kolumnowy jałowiec (?) na pierwszym planie drugie zdjęcia też jest chyba martwy?

Będę wdzięczna za pomoc.

Z boku domu zdjęcie nr 4 tam zaplanowałam mały warzywnik.

Przede wszytskim - nie sadz tych kulistych drzewek na całej szerokości działki od frontu.

Posadz je na tej półkolistej wysepce między furtką a bramą oraz taka sama ilość po przeciwnej stronie furtki na półkolistej rabacie podobnej wielkością do tej z drugiej strony. Pod domem zrób przejście (opaskę) - dzięki temu będziesz mogła gości poprowadzić na taras, do ogrodu, bez przechodzenia przez dom.

http://images45.fotosik.pl/1417/7978c675da500e6d.jpg

Boks smietnikowy - nie bardzo wiem jak masz do niego dojście, ale można poprowadzić od ścieżki-opaski dodatkowy chodnik łukiem w kierunku boksu.

Sam boks osłoniłabym jednak zimozielonymi świerkami aby miał całoroczną osłonę. Przed świerkami można byłoby zrobić rabatę z dużych krzewów - tawuł lub pęcherznic.

Między półkolista rabatą a rabatą osłaniająca boks śmietnikowy można zrobić wąskie połączenie z kolumnowymi cisami.

Rabata trójkątna na środku - nie można posadzić nic wysokiego bo będzie centralnie w świetle okna. Z resztą taki akcent na środku stanie się zbyt wyrazisty.

Ale potrzebne jest coś ciężkiego optycznie, do zrównoważenia masywnej bryły domu.

Hmmm.. może trzy szczepione na pniu, na różnych wysokościach (70,100,150 cm) krzewy o kulistych koronach - ale na tle takiej elewacji musiałyby być ciemnozielone i tu widziałabym albo zywotniki albo cisy. Wiem, że miały byc liściaste, ale akurat coś innego pasuje :)

Pod nimi łan zielonej turzycy Carex flacca Bias

http://images40.fotosik.pl/1407/b62e233fd29db236.jpg

Przy takiej żółtej elewacji wystrzegaj się pstrokatych kolorów liści. Raczej zrób front głównie z zieleni w różnych odcieniach i fakturach. Kolor najwyżej w kwiatach lub drobnych akcentach.

Edytowane przez Elfir

Kilka roślinek na 1,5 ha? :)

Rysunek nie wskazuje, byś miała 1,5 ha. Najwyżej 1500 m2 (15 ar)

Dziękuję Ci bardzo Elfir za odpowiedź. Tak, masz rację, działka ma 15arów :lol2:

Oczywiście rozumiem że nie zrobisz mi na forum gotowego projektu:p liczę tylko na jakiś ogólny zarys, kilka dobrych rad. Będę bardzo wdzięczna:no:

Z funduszami u nas krucho, jak to chyba u każdego po zakończeniu budowy a przed pracami w środku:wiggle: Myślę że na kilka drzewek i "krzaczków" znajdzie się ok 500zł (trawa już jest- posiana w tamtym roku).Gleba jest bardzo gliniasta- jak pada to tam gdzie nie ma trawy można zgubić buty - a jak susza to okropnie twardo. Odwodnienie i dreny już zrobione i dużo pomogły:p

Najbardziej chciałabym się "zasłonić" od strony północnej i trochę od drogi.Sąsiadujące działki są puste tzn bez drzew i budynków - łąki.

Zupełnie nie wiem od czego się mam zacząć.

500 zł? Co za to można zrobić? Tyle to kosztują dwa szczepione drzewka :)

No cóż, w takiej sytuacji, to lepiej zrezygnuj z "tujek".

Mozesz dac zdjęcie działki od frontu? Jak wyglądają te zbocza?

Bo w zasadzie ja bym zaopatrzyła się w szkółce leśnej w świerki pospolite i obsadziła nimi skarpę od strony ulicy (powiedzmy rozstawa 1,8-2x1,8-2 m). Jedynie na krawędzi trawnika i skarpy zrobiła pas na wieksze krzewy ozdobne - rośliny na gleby gliniaste masz wypisane w przyklejonym wątku u góry działu "Ogrody".

Pod świerkami posadzić irgę Dammera lub szwedzką oraz paprocie, barwinek itp. byliny zadarniające.

To mnie zmartwiłaś różanecznik bedzie przesadzony jako pierwszy , reszta roślin jest tak jak napisałas posadzona gdzie bądź rabata ma 3m na 2,5 Gdzie się dokładnie znajduje?Od strony północnej czylli pd frontu domu .

Wklej zdjęcie z jakiegoś większego planu, bo od frontu, to kojarzy mi się jako "przy wejściu do domu".

No to się załamałam:confused:

Kuchnia ma jakieś 12 m2 i kosztuje podobnie :)

Jak się liczy jedną roslinę to niby tanio. Ale przykładowo jak chcesz zrobić łan lawendy z 30 krzaczków po 5 zł to juz to jest 150 zł, ale obsadzony teren to tylko 2 m2. A byliny często sadzi się po 12 szt/m2

Owszem, możesz kupować małe siewki po 3 zł, ale wówczas ogrodu doczekasz się za 15-20 lat.

Masz rację:p Ale myślę że mając jasno sprecyzowany plan ogrodu małymi krokami też można osiągnąć zadowalający efekt (no bo niestety nie wymarzony). A dzięki Tobie będę wiedziała gdzie i jakie roślinki posadzić. O lawdzie i tzw "pełnym obsadzeniu" mogę zapomnieć tej wiosny. Ale chcę posadzić większe roślinki i stworzyć ogólny zarys który w miarę czasu i przypływu gotówki będę uzupełniała aż do ostatniego źdźbła trawy.

Bardzo liczę Elfirko na twoją pomoc:rolleyes: (Jutro -tzn już dziś-wkleję jakieś zdj w realu naszej działki)

Edytowane przez ewelina2010

Ale na tarasie w donicach- koszyczkach może kiedyś będę mieć:lol2:

Dodaje kilka zdjęć- bardzo marne bo robione w zeszłym roku- ale innych nie mam.

1. to widok patrząc od południowego wschodu na drogę(widać okno w salonie)

2. to samo miejsce tylko z pokazanym wejściem salon-ogród

3.widok od drogi- tam gdzie taka oparta deska będą schody wejściowe- tutaj też mam problem jak to poprowadzić do drogi do ewentualnej bramki w przyszłym ogrodzeniu.

102_4590.jpg

102_4591.jpg

102_4597.jpg

Edytowane przez ewelina2010