zuzia17 11.03.2012 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Chciałabym zapytać jak duży urośnie klon jesionolistny (planuję kupić Drumondii i Aureomarginatum). Znajduję informacje np. dotyczącą Drumondii - rosnie do 12m, wysokość szczepu 150 - 180 cm. Jestem laikiem i nie wiem czy taki szczepiony urośnie do 12 m? Mam wiele szczepionych drzewek, np brzozy i wydawało mi się, że one urosną raczej wszerz, mam na mysli koronę. Czy to może zależy jakie drzewo jest szczepione? Informacja ta jest dla mnie bardzo ważna, gdyż chciałabym takiego klona posadzić przy tarasie, aby go zacieniał od zachodu. Dobrze byłoby wiedzieć na jaką wysokość urośnie. Czy te klony szybko rosną, zagęszczają swoje korony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorusia 12.03.2012 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 dorusia : wszystkim. No sorry, ale pytanie jest bardzo ogólne. Jaki brzydki widok? W cieniu? w słońcu? Widok jest na fabryki, za mną szczere pole a w dali Specjalna strefa Ekonomoczna Mniej więcej wygląda to tak http://images39.fotosik.pl/1370/9b0b71e05b1f9063gen.jpg Jest to miejsce nasłonecznione 34 metry, chciałam na całej szerokości tuje, ale nie bardzo one do mnie pasują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 12.03.2012 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 ten, kto kazał ci je wyciąć jest durniem a nie ogrodnikiem Teren równaj, ale przy domu, niech sobie potem opada do granicy. Oj, Co chwilę ktoś chce swoją działkę równać. Grzecznie i miło. Pnie proste i trawnik jak stół. A przecież w naturze jest inaczej i jest to o wiele bardziej interesująco. Kochani Ogrodowicze, nie dajcie się zwariować różnym pseudo ogrodnikom i zostawcie trochę naturalności. Niech cieszy duszę, a oczy przede wszystkim. Elfir ma rację absolutną – równajcie tylko tam gdzie mus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budu 12.03.2012 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Dzieki. Pana ogrodnika przepędziłam. Drzewa na czas budowy poowijałam sznurkami, siatkami plastikowymi.Wszystkie przetrwały. Teraz czas na odkopanie brzóz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budu 12.03.2012 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Działkę muszę równać i wyprofilować w okolicach domu , nie na całej powierzchni Dom jest wyniesiony dosyć wysoko nad poziomem gruntu .A wokoło domu rosną dosyć:yes: blisko brzozy , świerki i sosny.Stąd mój problem. Drzew nie wytnę.Bo są moje .A potem chcę zrobić ogród jak najbardziej naturalny. Bez tujeczek przy ogrodzeniu , chociaż je lubię. Nie wiem jak to jeszcze zrobię, dlatego nieraz zarzucę was pytaniami. Mam tylko jeszcze jedno pytanie, czy mogę teraz przesadzić sosnę czarną , wysokość około 150cm czy tylko jesienią .:yes:Wzdłuż działki mam bowiem posadzony rząd sosen , świerków , a muszę zrobić chociaż jakiś minimalny wjazd na działkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.03.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Chciałabym zapytać jak duży urośnie klon jesionolistny (planuję kupić Drumondii i Aureomarginatum). "Drummondii" to klon pospolity a nie jesionolistny. Jest to średniej wielkości drzewo - dorasta do 10-15 m wysokości. "Aureomarginatum" jest nieco mniejsza. Ponieważ naturalnie klony jesionolistne mają krzaczasty, wielopniowy pokrój, szczepi się je lub wyprowadza na jednym pniu, na konkretną wysokość. Klon jesionolitny jest jednym z najszybciej rosnących drzew, niestety w starszym wieku jego konary mogą być dość kruche i sie łamać podczas silnych wiatrów w terenie nieosłoniętym. Z tym, że są to wielkości dorosłych osobników, co dla drzew oznacza ok 30 lat. Klon jesionolistny można przycinać (byle nie wiosną) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.03.2012 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Widok jest na fabryki, za mną szczere pole a w dali Specjalna strefa Ekonomoczna Jest to miejsce nasłonecznione 34 metry, chciałam na całej szerokości tuje, ale nie bardzo one do mnie pasują. Jak chcesz tam tylko zywopłot to mało masz alternatyw. Dlaczego? Bo żywopłoty (np. ze świerku czy cisa) z reguły trzeba strzyc po obu stronach, co wymaga uzyskania zgody sąsiada na wejście na jego działkę lub odsunięcie żywopłotu od płotu, by zostawić przejście pielęgnacyjne. Tam to można byłoby zaprojektować normalną, szeroką i nieregularną rabatę z krzewami, drzewkami i iglakami a nawet pnączem. Tyle o tym piszę - tworzenie ogrodu polega na zamykaniu go szczelnym murem tylko stworzeniu krajobrazu. Żywopłoty, poza ogrodami formalnymi, głównie stosuje się miejscach, gdzie po prostu jest za wąsko na inne rozwiązania kompozycyjne. Osłonić ogród można nawet liściastymi gatunkami - nie mają liści, ale gęste gałązki w równie dobry sposób potrafią chronić przed niepożądanym widokiem;: http://www.natures-desktop.com/wallpaper-previews/gardens/trees-shrubs-newstead.jpg http://www.gardensofricecreek.com/images/007-corrected-large.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abigaill 12.03.2012 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 cudne zdjęcie, żeby to tak można było zrobic kopiuj wklej i miec w ogródku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.03.2012 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Dom jest wyniesiony dosyć wysoko nad poziomem gruntu .A wokoło domu rosną dosyć:yes: blisko brzozy , świerki i sosny. Może zrób murki oporowe wokół pni drzew? Murki musiałby być częścią okręgu wyznaczonego mniej więcej przez zarys korony: http://images46.fotosik.pl/1382/b4b2339f7b04eeb0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budu 12.03.2012 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Dzięki za wizualizacje .Musze zastanowić się nad nimi, może z kamienia . Mąż już dzisiaj , pójdzie odkopać te brzozy które zostały częściowo zasypane. A czy w takich kręgach , można byłoby posadzić dodatkowo inne rośliny , które mogłyby rosnąć wspólnie z brzozami i jednocześnie pasowałyby do nich. Chcialabym mieć ogród jak najbardziej naturalny. Z jednej strony działki mam las świerkowy z chyba olchą na jego krawędzi-małe czarne szyszki zebrane w kilka. Przy węższej części działki -od strony sąsiada są widoczne brzozy ,obiecuje on ,że ich nie wytnie.Z drugiej strony na działce przy granicy mam właśnie sosny i świerki. Świerki wyglądają na trochę zagłuszone przez sosny- są posadzone między nimi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.03.2012 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 między brzozami można spróbować z trawami ozdobnymi, pragnia syberyjską - wszystko zalezy od tego ile tam będzie słońca i wody. Sosny zagłuszą swierki - świerki będa ażurowe, szubko zgubia dolne gałęzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorusia 12.03.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Elfir, Marze właśnie o takiej rabacie. Nieregularnej, pieknej. Nie wiem jak ją zrobić, ale ją zrobie. Poczytam, poucze się i zrobie. Powiedź mi jeszcze Elfir finansowo jak się powinnam przygotować na obsadzenie takiego terenu. Oczywiście tak w przybliżeniu, bo przecież rozumię, że nie podasz mi gotowego cennika, ale powiesz czy zamknę się w kwocie 5.000 czy może 10.000 czy więcej powinnam przygotować. A może są gatunki roslin, które są tańsze. Pozdraiwm Dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_Grzes 12.03.2012 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Wyglądają podobnie jak choinka TAR .Ja dostałam koło 60 szt ,bardzo małe bo mają po jakieś 30 cm.Ale widziałam ją już taką prawie 4m i mie ma żadnycz szyszek ,i igły wyglądają jak z wosku.znalazłam zdjęcie już wklejam.Faktycznie było u nas dość mokro ale tak jest co roku a zżółkły dopiero teraz ,no nieważne proszę powiedz jak im pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodidor 12.03.2012 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Witam,Mam prośbę o poradę. Co będze się dobrze komponowało z jodłą koreańską Silberlocke, która ma być głównym elementem półokrągłej rabaty o wymiarach 4,5 m x 3 m? Rabata jest przy ogrodzeniu i znajduje się pomiędzy bramą i furtką. Chciałabym, by wyglądała reprezentacyjnie, bo to strona wejściowa domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.03.2012 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Powiedź mi jeszcze Elfir finansowo jak się powinnam przygotować na obsadzenie takiego terenu. 5.000 czy może 10.000 czy więcej powinnam przygotować. A może są gatunki roslin, które są tańsze. W sensie samej rabaty? Mozna i za 500 zł, jak kupisz małe siewki w szkółce leśnej Co jest tańsze? Popularne, liściaste rośliny - tawuła, pęcherznica, ligustr, jaśminowiec, forsycja itp. Od liściastych droższe są iglaki a najdroższe są karłowe iglaki szczepione na pniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.03.2012 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Wyglądają podobnie jak choinka TAR .Ja dostałam koło 60 szt , Bardzo małe, sama mam problem z identyfikacją, bo mi się na zdjęciu zlewa, ale to chyba pospolity świerk kłujący (igły kłują?). Na zdjęciu nie jest żółty. Nie wiem jak im pomóc, póki nie dowiem sie dlaczego ci żółkną. Przyczyn może być wiele - chociażby zbyt późne nawożenie i przemarznięcie młodych przyrostów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.03.2012 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Witam, Mam prośbę o poradę. Co będze się dobrze komponowało z jodłą koreańską Silberlocke, która ma być głównym elementem półokrągłej rabaty o wymiarach 4,5 m x 3 m? Rabata jest przy ogrodzeniu i znajduje się pomiędzy bramą i furtką. Chciałabym, by wyglądała reprezentacyjnie, bo to strona wejściowa domu. Przede wszystkim nie sadź tej jodły pośrodku, tylko z zachowaniem tzw. złotego podziału. Jodła wymaga gleby przepuszczalnej, żyznej, próchnicznej, stale lekko wilgotnej, lekko kwaśnej lub obojętnej. Dobrze z nią wyglądają gatunki niezbyt wysokie: mniejsze różaneczniki (ale w cieniu/półcieniu), azalie, hortensje, cyprysiki, karłowe świerki "Nidiformis", wrzośce, trawy ozdobne do zmiękczenia jej sztywnego pokroju (miskanty, rozplenice, turzyce) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzia17 12.03.2012 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Elfir bardzo dziękuję za odpowiedź. Klona chciałabym posadzić jakieś 5-6 m od domu zaraz przy tarasie nasypowym (dom jest podpiwniczony), może lepiej zdecydować się na klona Drumondii ze wzdlędu na kruchość klonów jesionolistnych. Czy pospolite są bardziej trwałe i czy równie szybko rosną?Mam jeszcze jedno pytanie. Na mojej działce rosną brzozy i sosny, chciałabym je zostawić, aby były kanwą ogrodu. Ze względu na marna ziemię - piaski, V klasa, planuje w ogrodzie posadzić jałowce, kosodrzewiny, berberysy, jarzębiny - podobaja mi się ogrody naturalne i taki klimat chciałbym zachować głownie w części ogrodu za domem. Ale przed domem chciałabym, aby było bardziej reprezentacyjnie. Chodnik prowadzący od furtki do domu poprowadziłabym delikatna falistą linią, a wzdłuż niego posadziłabym z jednej i drugiej strony robinię Umbraculifera - 5 - 6 sztuk. Odległość domu od ogrodzenia to około 25 m. Chodnik będzie biegł nierównolegle z wjazdem do garażu (wjazd znajduje się z boku działki), będzie on usytuowany bardziej pośrodku działki. Mam już taką robinię, po dwóch latach pięknie zagęściła jej się korona, która jest prawie idealnie kulista i co dziwne dobrze jej na moich piaskach. Obawiam się tylko czy taki szpaler kulistych drzewek zgra się z brzozami które już rosną. Z drugiej strony myślę, że "złagodziłyby" one ogród, w którym niedługo zagoszczą strzeliste jałowce. Najlepiej byłoby wkleić zdjęcie, postaram się. Czy to byłby zbyt duży kontrast? Zawsze marzyła mi sie taka alejka i mam miejsce, aby ją zrobić. Tylko nie wiem czy pomysł dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 12.03.2012 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Nie znam odmiany Martin, ale szybko rośnie np. Żywotnik olbrzymi "Gelderland". Kup po prostu 2-metrowe sztuki Sadzi się co 80 cm. Z pojemników sadzi się cały sezon. Kopane najlepiej we wrześniu. Jak daleko masz dom od drogi? do drogi mam .................... z 2 metry (z tym ze to taka mala osiedlowa ,jednokierunkowa). Martin to podobno to samo co atrovirens (zamiennie uzywaja). 2 metrowych nie kupie bo mnie nie stac:( poza tym mam czas bo jeszcze sie nie buduje wiec moge poczekac te 3-4 lata na te 2 metry wysokosci:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 12.03.2012 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Skąd jesteś ? jestem z zachodniopomorskiego. Z tym ze chce male kupic i poczekac az dorosna:) jakbym mial wydac na 200 sztuk po 200 pln to ...... nie mialbym co dziecom dac jesc;) musialyby te thuje obgryzac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts