Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przykładowo hortensja Limelight - w szkółkach za 13 zł.

Elfir, podpowiesz gdzie mogę kupić Limelight-y? W zeszłym roku nie mogłam utrafić, a promują wszędzie głównie ogrodowe. Czy jest w Poznaniu lub bliskich okolicach taka szkółka "prawdziwa" - duży asortyment i przystępne ceny? - będę szukać jeszcze żurawek i zadarniaczy na słoneczne miejsca

pozdrawiam

Dzięki pestka56. Brzozy są różnej wysokości, ale i do ok. 3m dorastają. Marzy mi się właśnie taki swojski ogród. Musze Was tu częściej podczytywać, to może czegoś sie nauczę;)

Moje brzozy:

Fajne te brzózki. czemu Ty je chcesz ruszać? :( Ja bym raczej sosny trochę przerzedziła i przesadziła w inne miejsca, bo im za ciasno będzie

A no widzisz, ja tez z tych upartych, wybaczcie za te próby (to nie miejsce na naukę)

Teraz powinno się udać. Na zdjęciu szpecąca ściana muru, znajdująca się na przeciw frontowej ściany budynku

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=107312&d=1332405151.jpg

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=107308&d=1332404725.jpg

i zdjęcie frontu budynku

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=107315&d=1332405201.jpg

i jeszcze z innej perspektywy

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=107314&d=1332405187.jpg

Niewielki, podpowiadam co ja bym zrobiła.

Cały paskudny płot obsadziłabym najbliżej np. tujami a na ich tle dałabym drugą „warstwę” z nieformowanych krzewów liściastych. Może nie na całej długości tak samo, bo nudne. Ale to fajnie wygląda.

Masz takie równe pod linijkę te ścieżki. Może od frontu obsadź krawędzie niewysokimi roślinkami. Jest tego mnóstwo do wyboru. Np. podoba mi sie kombinacja okrągłych kuleczek (bukszpany, tuje) z trawami ozdobnymi podobnymi do Hakonehloa. Widziałam też ścieżkę prowadzącą do domu obsadzoną lawendą - wyobraź sobie dwa wałki a lawendy, a Ty idziesz pomiędzy nimi do domu :) . Albo perovskia łobodolistna....

Edytowane przez pestka56

Fajne te brzózki. czemu Ty je chcesz ruszać? :( Ja bym raczej sosny trochę przerzedziła i przesadziła w inne miejsca, bo im za ciasno będzie

No właśnie nie chce ich ruszać. Tylko musimy ziemi na działce dosypać i nie chciałabym im zaszkodzić. Nie będziemy całej działki podnosić, ale o te pierwsze drzewka może zahaczyć. Prędzej sosny wywalę;)

Edytowane przez agalind

to może po prostu je omiń płotem?

Bezpieczniej będzie napisać wniosek o wycinkę. Nic nie kosztuje a przynajmniej jest się ubezpieczonym.

Masz jakieś zbliżenie pączków i gałązek?

chyba tak zrobię, cofnę płot, obok po lewej rośnie jeszcze wielki dąb, też na granicy.

Co do gałązek i pączków to zrobię jutro zdjęcie.

Większość drzewek owocowych wycięliśmy, bo rosły, tam gdzie dom będzie stał, a z tyłu te co żyją zostawiliśmy. Czekam jeszcze do lata, żeby zobaczyć czy kilka drzewek żyje, bo też bym chciała je zostawić. Już widzę jak między jabłonką a śliwą bujam się na hamaku :)

Elfir a jeszcze mam pytanie, jak wytępić dzikie jeżyny? randap wystarczy?

Elfir, podpowiesz gdzie mogę kupić Limelight-y? W zeszłym roku nie mogłam utrafić, a promują wszędzie głównie ogrodowe. Czy jest w Poznaniu lub bliskich okolicach taka szkółka "prawdziwa" - duży asortyment i przystępne ceny? - będę szukać jeszcze żurawek i zadarniaczy na słoneczne miejsca

pozdrawiam

Glinka Duchowna - Byczkowscy

Swarzędz Jasin - Kierzkowscy

To chyba największe.

tak, można bukszpan.

A do tego róża - to bardzo klasyczne zestawienie.

Ale lawenda doskonale nadaje się do zestawień w stylu śródziemnomorskim, na rabaty żwirowe: z sosnami, jukką, robinią, szałwią, trawami, rozchodnikiem, czyśćcem wełnistym, bylicami, goździkami pierzastymi, werbeną (Verbena bonariensis), wilczomleczem, macierzanką, lebiodką.

Taki ogród żwirowy założyła Beth Chatto - można sobie poszukać na google grafika

wielkie dzięki, warto już teraz podjechać się rozejrzeć, czy jeszcze poczekać.....

Sprzedaż ruszyła od marca.

Byliny kupuje się w szkółce dobrepole w Szczepankowie.

Ale to są szkółki ze sprzedażą hurtową. Tam nie kupisz jednej rośliny.

Od wczoraj siedzę w ogrodach, czytam, oglądam, przyswajam. Im więcej czytam, tym bardziej jestem podłamana. Obawiam sie, że ja tego nie ogarnę, coś przeoczę, coś zrobię żle. chyba nie obejdzie się bez fachowców, tylko skąd na to kaskę ustukać? Elfir jaki to jest koszt wielkości, zaprojektowanie i wykonanie ogrodu na działce 800 metrów.

od 1000 zł za trawnik z małymi "tujkami" do kilkuset tysięcy za bajery typu kamień naturalny, oczka wodne i sadzone rośliny dziesięcioletnie :)

Wiesz, to pytanie w stylu - za ile urządzę dom?

Ostatnio robiłam orientacyjne zestawienie kosztu zakupu roślin (bez bylin) dla ogrodu 1000 m2 i wyszło 13 tyś. Ale roślin było dużo, bo do obsadzenia były skarpy.

Edytowane przez Elfir

Elfir wjazd jest od wschodu. Masz rację miejsca jest dużo, ale póki co chciałabym zakryć najbardziej szpetne miejsca, potem stopniowo resztę. Boję się kosztów na które teraz nie jestem przygotowana.

Pestka dziękuję za propozycje. Wiesz co, długo myślałam nad tujami, większość ogrodzeń w naszej okolicy jest tak właśnie obsadzona, dlatego myślałam nad czymś innym, ale chyba nie będzie wyjścia. Myślałam o bluszczu, jesień cudo! ale w zimie nie wygląda zbyt efektownie.

Wasze pomysły z buszkpanem, trawami, lawendą bardzo mi się podobają, zaraz poszukam ogrodu Beth Chatto. Powiedzcie jak to się ma do migdałków, ktore dopiero co wsadziliśmy? Pomiędzy drzewkami wsadziłam dzisiaj bratki...