Elfir 22.03.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Chyba wcięło mi wcześniejszego posta, więc zacznę od początku. odpowiedziałam Ci: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?184529-Pytania-do-Elfir-forumowej-ogrodniczki/page248 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damon 22.03.2012 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Przykładowo hortensja Limelight - w szkółkach za 13 zł. Elfir, podpowiesz gdzie mogę kupić Limelight-y? W zeszłym roku nie mogłam utrafić, a promują wszędzie głównie ogrodowe. Czy jest w Poznaniu lub bliskich okolicach taka szkółka "prawdziwa" - duży asortyment i przystępne ceny? - będę szukać jeszcze żurawek i zadarniaczy na słoneczne miejsca pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 22.03.2012 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Dzięki pestka56. Brzozy są różnej wysokości, ale i do ok. 3m dorastają. Marzy mi się właśnie taki swojski ogród. Musze Was tu częściej podczytywać, to może czegoś sie nauczę Moje brzozy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 22.03.2012 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 odpowiedziałam Ci: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?184529-Pytania-do-Elfir-forumowej-ogrodniczki/page248 Sorry za zamieszanie:) Dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 22.03.2012 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Dzięki pestka56. Brzozy są różnej wysokości, ale i do ok. 3m dorastają. Marzy mi się właśnie taki swojski ogród. Musze Was tu częściej podczytywać, to może czegoś sie nauczę Moje brzozy: Fajne te brzózki. czemu Ty je chcesz ruszać? Ja bym raczej sosny trochę przerzedziła i przesadziła w inne miejsca, bo im za ciasno będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 22.03.2012 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 (edytowane) A no widzisz, ja tez z tych upartych, wybaczcie za te próby (to nie miejsce na naukę) Teraz powinno się udać. Na zdjęciu szpecąca ściana muru, znajdująca się na przeciw frontowej ściany budynku http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=107312&d=1332405151.jpg http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=107308&d=1332404725.jpg i zdjęcie frontu budynku http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=107315&d=1332405201.jpg i jeszcze z innej perspektywy http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=107314&d=1332405187.jpg Niewielki, podpowiadam co ja bym zrobiła. Cały paskudny płot obsadziłabym najbliżej np. tujami a na ich tle dałabym drugą „warstwę” z nieformowanych krzewów liściastych. Może nie na całej długości tak samo, bo nudne. Ale to fajnie wygląda. Masz takie równe pod linijkę te ścieżki. Może od frontu obsadź krawędzie niewysokimi roślinkami. Jest tego mnóstwo do wyboru. Np. podoba mi sie kombinacja okrągłych kuleczek (bukszpany, tuje) z trawami ozdobnymi podobnymi do Hakonehloa. Widziałam też ścieżkę prowadzącą do domu obsadzoną lawendą - wyobraź sobie dwa wałki a lawendy, a Ty idziesz pomiędzy nimi do domu . Albo perovskia łobodolistna.... Edytowane 22 Marca 2012 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 22.03.2012 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 (edytowane) Fajne te brzózki. czemu Ty je chcesz ruszać? Ja bym raczej sosny trochę przerzedziła i przesadziła w inne miejsca, bo im za ciasno będzie No właśnie nie chce ich ruszać. Tylko musimy ziemi na działce dosypać i nie chciałabym im zaszkodzić. Nie będziemy całej działki podnosić, ale o te pierwsze drzewka może zahaczyć. Prędzej sosny wywalę Edytowane 22 Marca 2012 przez agalind Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha. 22.03.2012 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 to może po prostu je omiń płotem? Bezpieczniej będzie napisać wniosek o wycinkę. Nic nie kosztuje a przynajmniej jest się ubezpieczonym. Masz jakieś zbliżenie pączków i gałązek? chyba tak zrobię, cofnę płot, obok po lewej rośnie jeszcze wielki dąb, też na granicy. Co do gałązek i pączków to zrobię jutro zdjęcie. Większość drzewek owocowych wycięliśmy, bo rosły, tam gdzie dom będzie stał, a z tyłu te co żyją zostawiliśmy. Czekam jeszcze do lata, żeby zobaczyć czy kilka drzewek żyje, bo też bym chciała je zostawić. Już widzę jak między jabłonką a śliwą bujam się na hamaku Elfir a jeszcze mam pytanie, jak wytępić dzikie jeżyny? randap wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.03.2012 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Elfir, podpowiesz gdzie mogę kupić Limelight-y? W zeszłym roku nie mogłam utrafić, a promują wszędzie głównie ogrodowe. Czy jest w Poznaniu lub bliskich okolicach taka szkółka "prawdziwa" - duży asortyment i przystępne ceny? - będę szukać jeszcze żurawek i zadarniaczy na słoneczne miejsca pozdrawiam Glinka Duchowna - Byczkowscy Swarzędz Jasin - Kierzkowscy To chyba największe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.03.2012 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Dzięki pestka56. Brzozy są różnej wysokości, ale i do ok. 3m dorastają. Marzy mi się właśnie taki swojski ogród. Musze Was tu częściej podczytywać, to może czegoś sie nauczę Trochę gęsto masz sosen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.03.2012 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Elfir a jeszcze mam pytanie, jak wytępić dzikie jeżyny? randap wystarczy? Będzie cięzko - trzeba będzie pędzlować liście chemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damon 22.03.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Glinka Duchowna - Byczkowscy Swarzędz Jasin - Kierzkowscy To chyba największe. wielkie dzięki, warto już teraz podjechać się rozejrzeć, czy jeszcze poczekać..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 22.03.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Witaj Elfir.Prosze o radę, z czym sadzić lawendę? czy pasuje do niej bukszpan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.03.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 tak, można bukszpan. A do tego róża - to bardzo klasyczne zestawienie. Ale lawenda doskonale nadaje się do zestawień w stylu śródziemnomorskim, na rabaty żwirowe: z sosnami, jukką, robinią, szałwią, trawami, rozchodnikiem, czyśćcem wełnistym, bylicami, goździkami pierzastymi, werbeną (Verbena bonariensis), wilczomleczem, macierzanką, lebiodką. Taki ogród żwirowy założyła Beth Chatto - można sobie poszukać na google grafika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.03.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 wielkie dzięki, warto już teraz podjechać się rozejrzeć, czy jeszcze poczekać..... Sprzedaż ruszyła od marca. Byliny kupuje się w szkółce dobrepole w Szczepankowie. Ale to są szkółki ze sprzedażą hurtową. Tam nie kupisz jednej rośliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 22.03.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Od wczoraj siedzę w ogrodach, czytam, oglądam, przyswajam. Im więcej czytam, tym bardziej jestem podłamana. Obawiam sie, że ja tego nie ogarnę, coś przeoczę, coś zrobię żle. chyba nie obejdzie się bez fachowców, tylko skąd na to kaskę ustukać? Elfir jaki to jest koszt wielkości, zaprojektowanie i wykonanie ogrodu na działce 800 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.03.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 (edytowane) od 1000 zł za trawnik z małymi "tujkami" do kilkuset tysięcy za bajery typu kamień naturalny, oczka wodne i sadzone rośliny dziesięcioletnie Wiesz, to pytanie w stylu - za ile urządzę dom? Ostatnio robiłam orientacyjne zestawienie kosztu zakupu roślin (bez bylin) dla ogrodu 1000 m2 i wyszło 13 tyś. Ale roślin było dużo, bo do obsadzenia były skarpy. Edytowane 22 Marca 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niewielki1 22.03.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Elfir wjazd jest od wschodu. Masz rację miejsca jest dużo, ale póki co chciałabym zakryć najbardziej szpetne miejsca, potem stopniowo resztę. Boję się kosztów na które teraz nie jestem przygotowana.Pestka dziękuję za propozycje. Wiesz co, długo myślałam nad tujami, większość ogrodzeń w naszej okolicy jest tak właśnie obsadzona, dlatego myślałam nad czymś innym, ale chyba nie będzie wyjścia. Myślałam o bluszczu, jesień cudo! ale w zimie nie wygląda zbyt efektownie. Wasze pomysły z buszkpanem, trawami, lawendą bardzo mi się podobają, zaraz poszukam ogrodu Beth Chatto. Powiedzcie jak to się ma do migdałków, ktore dopiero co wsadziliśmy? Pomiędzy drzewkami wsadziłam dzisiaj bratki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niewielki1 22.03.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 http://lh6.ggpht.com/_l2Sk7G7mu8M/TDcTtAJCaJI/AAAAAAAAGnE/4H371Winfz4/s400/_DSC5930.jpg to mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondoria 22.03.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Elfir, co mam zrobić z liśćmi, które zostały na krzewach od zeszłego roku ? Na ogniku i ligustrze aureum jest pełno liści z zeszłego sezonu, są już brązowe i wyschnięte, ale się jeszcze dobrze trzymają. Zostawić je, same w końcu opadną, czy poobrywać ? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts