Elfir 17.08.2012 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 (edytowane) z tą żurawką chodziło mi, że jak nie, to niech zetnie liście, posadzi i podlewa bioseptem Edytowane 17 Sierpnia 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.08.2012 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Elfir często hosty zarażone są wirusem HVX czy takie hosty da się uratować? czym je wtedy pryskać? Wirusów z rośliny nie usuniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.08.2012 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 co z tym zrobić ? Wygląda jak winobluszcz ttrójklapowy. Zdecydowanie polecam jesienią podziwiać. jak pozyć się tych owadów ? Wybetonowac działkę i osłonić gęstą siatką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolekk 17.08.2012 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Wygląda jak winobluszcz ttrójklapowy. Zdecydowanie polecam jesienią podziwiać. Wybetonowac działkę i osłonić gęstą siatką. serio pytam bo boje się że mi te osy dzieci "uszkodzą" jak długo to kwitnie [tzn, jak długo będę tu osy/pszczoły zaglądać] ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.08.2012 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 masz ogród - to miejsce, gdzie występują owady - jak ich nie chcesz, to usuwasz roślinę, innego wyjścia nie ma. Winobluszcz kwitnie całe lato - do wrzesnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 17.08.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Witaj Elfirko wpadłem do Ciebie i mam pytanie i prośbę o radę ( tutaj bo rzadko do mnie zaglądasz;) ) chciałbym coś posadzić od strony drogi , coś tutaj zaaranżować i skomponować jakie masz sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiulek123 18.08.2012 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Nie odsyłam. Pani zaproponowała spryskać je topsinem - dać im szansę sadząc gdzieś z dala od reszty - pomimo zwrotu pieniążków. Tak zrobilam. Ciekawe co z tego bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 18.08.2012 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Może się uda, podlewaj też bioseptem, jak radziła Elfir i daj im szansę do przyszłego roku. Jeśli odrosną zdrowe, to warto poczekać.Oprysk dobrze jest powtórzyć. Może to jednak tylko wypadek przy pracy Sadowniczego. Oni mają ścisły kontakt z Poradnikiem Ogrodniczym działkowców. To budzi moją nadzieję, że nie opuścili się jakościowo. Mam od nich wszystkie funkie, malwy, łubiny i zawsze byłam zadowolona ze zdrowych, dużych, dobrze rozrastających się sadzonek i kłączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 18.08.2012 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Witam , napisałam Napisał duduś _ " na moich nowych azaliach na liściach pojawił się biały nalot -taki jakby mechowy -- czy to jakaś choroba ?- jeżeli grzyb to zastosować można taki sam środek jak na róże czy do azali jest coś innego ?"Nalot jak mączniak prawdziwy? opryskaj którymś do wyboru: Score 250 EC, Discus 500 WG, Nimrod 250 EC, Saprol 190 EC lub preparatami biologicznymi: Biosept 33 SL lub Bioczos BR. Proszę napisać po jakim czasie powinien być jakiś efekt , czy ten nalot powinien zniknąć ( bo niestety nie zniknął) i czy ew. powinnam powtórzyć ten oprysk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.08.2012 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 nalot nie zniknie, bo to grzybnia. Będzie martwa, ale przerosła już tkanki liścia. A opryski stosuje się dokładnie wg. wskazań dla danego środka. Jeśli zalecają powtórki to powtórzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.08.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 chciałbym coś posadzić od strony drogi , coś tutaj zaaranżować i skomponować jakie masz sugestie? Może pęcherznice "Luteus" skontrastowane z czerwoną śliwą wisniową "Pissardii" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 18.08.2012 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Może pęcherznice "Luteus" skontrastowane z czerwoną śliwą wisniową "Pissardii" jak wygląda śliwa wiśniowa wiem , popatrzę na pęcherznicę ale skoro piszesz kontrastowa to pewnie jasna zieleń wpadająca w żółć podoba mi się takie zestawienie , ale jak to sadzić ? jak widziałaś to dystans 30 metrów odejmując oczywiście bramę i furtki no właśnie czy wejściowa furtka powinna być dodatkowo jakoś wyeksponowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.08.2012 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 jak najbardziej w okolicy furtki można dać jakieś dodatkowe drzewo. Może jakąs oryginalną sosnę (kolumnową lub jaskrawo żółtą) podsadzoną jałowcami lub trawami ozdobnymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 19.08.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 jak najbardziej w okolicy furtki można dać jakieś dodatkowe drzewo. Może jakąs oryginalną sosnę (kolumnową lub jaskrawo żółtą) podsadzoną jałowcami lub trawami ozdobnymi? sosna kolumnowa? piramidalna ? w wieku 30 lat 5 m wysokości - trzeba zadbać o odpowiednie odsunięcie od furtki żeby nie trzeba było się przedzierać ale proponujesz posadzić ją z jednej strony czy raczej symetrycznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 19.08.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 chociaż pinus nigra "Komet" jest fajniejsza do 2 m wysokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.08.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 sosny kolumnowe będa miały max 150-200 cm średnicy po 30 latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damon 21.08.2012 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Witaj Elfir, czy mogłabyś polecić na PW jakąś sensowną firmę z okolic Poznania, do wyrównania działki i założenia sporego trawnika (ok 1200m2), z góry dziękujęMonika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 21.08.2012 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Elfir, chciałabym posadzić w tzw. pasie zieleni za chodnikiem na ulicy jakieś nieduże drzewa podsadzone krzewami.Orientujesz się, czy trzeba na to mieć zgodę z zarządu dróg, czy innej instytucji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.08.2012 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 zdecydowanie musisz mieć zgodę zarządu dróg miejskich/gminnych, zwłaszcza, że to ma być tuż przy ulicy. Jak nasadzenia wpłyną na widoczność kierujących? Możliwośc parkowania i wysiadania z samochodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 21.08.2012 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Właścicielem pasa zieleni jest zarząd dróg i oni odpowiadają za te tereny, więc nie można tam nic sadzić bez pozwolenia. To zupełnie tak jakby sąsiad na Twojej działce coś sobie chciał posadzić.Jeszcze mogę dodać od siebie, że ostatnio deweloper dla którego wykonuję zieleń pozwolenia na nasadzenia w pasie drogowym nie dostał. Chociaż w tym przypadku chodziło o przyszłą pielęgnację nasadzeń - drogowcy wolą trawniki, bo są łatwe w pielęgnacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts