f.5 17.07.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Świadomosc jest ogolnie wazna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 18.07.2013 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Elfirku, na pozostałych liściach mojego buczka tricolora pojawiło się cosik takiego: Czy to pleśń czy mszyce, bo nie wiem jakiego preparatu szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.07.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Zdobniczka bukowa - gatunek mszycy. Widzę, że na buku Tricolor mają w tym roku wszyscy ta mszycę. Jesteś chyba trzecią czy czwartą osobą, która w ostatnim tygodniu mnie o to pytała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Turlututu 18.07.2013 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Zdobniczka bukowa - nazwa nawet romantyczna.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 18.07.2013 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Dzięki Elfir. A co może być przyczyną tego, że trawnik cały czas kwitnie. Przenawożenie? Trawa jest niska, a już wypuszcza pełno twardych pędów Na wiosnę sypaliśmy tylko Osmocote. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiapaweł 19.07.2013 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Zdobniczka bukowa.....no proszę, mój buczek też "ozdobiła" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.07.2013 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 A co może być przyczyną tego, że trawnik cały czas kwitnie. Przenawożenie? Trawa jest niska, a już wypuszcza pełno twardych pędów Na wiosnę sypaliśmy tylko Osmocote. Może być nieprwidłowa mieszanka traw. Szybko zakwitają odmiany pastewne. Poza tym nadmierna ilośc fosforu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 19.07.2013 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 To co mogę zrobić? Trawnik wygląda koszmarnie. Zamiast się zagęszczać, jest rzadki i z twardymi badylami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.07.2013 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Niestety nic. Można spóbowac wertykulowac, by siła trawy poszła w krzewienie a nie kwitnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 19.07.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 No to spróbujemy. Dzięki raz jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 20.07.2013 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 (edytowane) Witam Mam problem z thujami.. zakupiłam niedawno thuje szmaragd w doniczkach około 55-70cm wysokości. Połowę mam już w ziemi a część stoi jeszcze w doniczkach. Na posadzonych thujach pojawiły się takie zmiany: te thuje powyżej podejrzewam, że dostawały zbyt mało wody, wykopałam dziś jedną i widać, że ma nowe przyrosty korzeniowe (2,5 tygodnia już w ziemi), ale bryła korzeniowa w dotyku niby wilgotna lecz nie brudzi zbytnio rąk. Powyższe "zmiany występują także na thujach, które jeszcze w doniczkach stoją, podlewam je codziennie, poprzez zraszanie, bo jak konewką to praktycznie woda od razu wypływa z doniczki. oraz najbardziej niepokojące są takie brązowe oto plamki gdzieniegdzie tych plamek jest więcej a gdzieniegdzie jest malutko lub na samych końcówkach. Glebę mamy w większości gliniastą, do dołków sypałam czarnej ziemi o pH 5. Robiłam eksperyment i wykopałam dołek i nalałam do niego wody aby zobaczyć jak szybko woda wsiąknie, nie mierzyłam czasu ani ilości litrów, ale przyjmuje, że dołek był 20x20 cm a wody w nim około 20-25cm i wsiąkła po około 15-20 minutach, więc chyba aż tak źle nie jest z tą przepuszczalnością. Wczoraj część drzewem podlaliśmy PROPLANT 722 SL SUBSTRAL FYTOFTOROZA. Proszę o pomoc. Pozdrawiam Kamila PS Pyxis czytałam także o Twoich thujach.. jak się mają po opryskach? Edytowane 20 Lipca 2013 przez Kamila i Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.07.2013 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 (edytowane) to nie fytoftoroza. To raczej grzyb Phomopsis lub jakiś podobny (np. szara pleśn, Pestalotia). Uwielbia wilgotne lato.Oprysk przeciwgrzybicznym o szerokim spektrum: Miedzian (nie może byc zbyt gorąco, działa chyba do 24 stopni), Topsin, Bravo lub coś nowszego, wytrzepać suche i wyciąć co można.Wiosną i w mokre lato zapobiegawczo Bioczos lub Biosept. Edytowane 20 Lipca 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 20.07.2013 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 Jeśli część thujek została już podlana tym specyfikiem na fytoftoroze czy trzeba odczekać z tydzień czasu i opryskać czymś innym (tym co wymieniłaś)? jak wykonywać oprysk, czy po krzewie i korzeniach czy tylko po krzewie? Dziękuję bardzo, bardzo za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.07.2013 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 oprysk po pędach, bo ten grzyb atakuje igły a nie korzenie.Opryskac można już teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 20.07.2013 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 Mam już Topsin (był też miedzian, ale zbyt ciepło, więc wzięłam ten), buteleczka 100ml powinna wystarczyć by opryskać wszystkie thuje. Teraz tylko zastanawiam się w ilu litrach wody to rozrobić, na opakowaniu jest podane, że 100ml starczy na 100l wody. Czy w takim stężeniu ma być czy innym?Czy mogę spryskać także zdrowe (z pozoru) roślinki?Czy ucięte pędy mam spalić czy po prostu wyrzucić? PozdrawiamK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.07.2013 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 PS Pyxis czytałam także o Twoich thujach.. jak się mają po opryskach? Kilka dni to chyba za malo, zeby cos z pewnoscia stwierdzic. Trzeba jeszcze z tydzien pewnie poczekac. Za pare dni zrobie powtorke z Topsinem i bede pilnie obserwowal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.07.2013 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Na opakowaniu jest podane stężenie i dokładnie takim stęzeniem się opryskuje.Skąd pomysł, by zmienić zalecane stężenia?! Za małe stężenie nie poskutkuje, za wysokie popali rośliny. Ta zasada dotyczy każdego środka używanego w ogrodzie - od nawozów po środki ochrony roślin. Na suchych igłach znajdują się zarodniki grzyba, które za jakiś czas będa atakowały na nowo. Więc trzeba usunąc z ogrodu maksymalną ilość suchych gałązek. Zakopać, spalić, wyrzucić - nie ma znaczenia. Opryskać zapobiegawczo można wszytskie rośliny zagrożone ta chorobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.07.2013 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 O, własnie zobaczyłam skąd jesteś Pyxis - właśnie robię projekt dla Strzegomia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 21.07.2013 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Na opakowaniu jest podane stężenie i dokładnie takim stęzeniem się opryskuje. Skąd pomysł, by zmienić zalecane stężenia?! Za małe stężenie nie poskutkuje, za wysokie popali rośliny. Ta zasada dotyczy każdego środka używanego w ogrodzie - od nawozów po środki ochrony roślin. Na suchych igłach znajdują się zarodniki grzyba, które za jakiś czas będa atakowały na nowo. Więc trzeba usunąc z ogrodu maksymalną ilość suchych gałązek. Zakopać, spalić, wyrzucić - nie ma znaczenia. Opryskać zapobiegawczo można wszystkie rośliny zagrożone ta chorobą. Chodziło mi o to, że na opakowaniu jest podane stężenie ogólne, a na innym boku konkretne do różnych roślin. Thui konkretnie nie ma, więc stąd moje pytanie odnośnie stężenia. Jedynie pod tą kategorię mogłabym je podpiąć: ozdobne w gruncie i pod osłonami 0,1-0,15% (10-15 ml środka w 10 l wody) mączniak prawdziwy, szara pleśń, plamistości liści i kwiatów, fuzariozy, werticiliozy, rak pędów róż źródło ze strony http://www.target.com.pl/produkty/grzybobojcze,515/topsin-m-500-sc,94.html Dziękuję jeszcze raz za udzielenie mi porad. Za jakiś czas zdam relację czy pomogło to moim roślinom. Pyxis mam nadzieję, że zabiegi pomogą Pozdrawiam K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.07.2013 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Zywotniki są ozdobnymi roślinami bez dwóch zdań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts