manhatan17 22.09.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 prawdopodobnie to ukorzeniona końcówka pędu. U bluszczy na końcach pędów liście są zdecydowanie mniejsze niż na starych pędach. Ja bym przede wszystkim sprawdziła czy to rzeczywiście sadzonka (ma rozrośniętą bryłę korzeniową) czy tylko kawałek pędu wsadzony do doniczki. tak jest to sadzonka gdyz była wysyłana bez doniczki z zabezpieczonymi korzeniami, posadziłam ją do doniczki bo wydaje mi się ze takie maleństwo nie poradzi sobie w gruncie. korzenie były ładnie rozwinięte i gęste. czyli mogę być spokojna że w miarę wzrostu liście będą normalnej wielkości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 22.09.2013 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Elfir doradź co zrobić z tymi wszystkimi chwastami na działce ? Dom juz stoi niedługo bierzemy sie za wykańczaniem środka a z zewnątrz masakra jakaś....Chwasty wszelakie po pas! Maz chce to wszystko potraktować randapem a ja nie do końca jestem przekonana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 22.09.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Elfir doradź co zrobić z tymi wszystkimi chwastami na działce ? Dom juz stoi niedługo bierzemy sie za wykańczaniem środka a z zewnątrz masakra jakaś....Chwasty wszelakie po pas! Maz chce to wszystko potraktować randapem a ja nie do końca jestem przekonana... Nie dacie rady bez Roundapu, a nawet powiem, że bez Roundapu zmieszanego z Chwastoksem (po jednej dawce przepisowej obu w tej samej porcji wody). Jeśli chcecie mieć mniej, bo całkiem nie znikną, problemów z chwastami to jest to jedyny sposób na początku. Szczególnie jeśli chodzi o perz. I... to nie będzie pojedynczy oprysk trzeba go powtórzyć 2 albo 3 razy w miarę jak ponownie chwasty będą odrastały. Są też inne środki chwastobójcze bardziej wyspecjalizowane http://www.sumin.com.pl/chwastobojcze.html Na ekologię przyjdzie czas po pozbyciu się chwaściorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga01 22.09.2013 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Jodła wymaga gleb żyznych, lekko kwaśnych i umiarkowanej, ale stałej wilgotności. Lawenda lubi gleby przepuszczalne i zasadowe. Osobiście nie lubię zostawiać pustych przestrzeni między roślinami. Zamiast sadzić pasami, sadź grupami. Opaska z lawendy może być, ale już berberys może być potraktowany jako roślina okrywowa wokoło iglaków. http://images61.fotosik.pl/151/0032e4269c80630cgen.jpg Przemyślę te grupy, ale raczej kamień zostaje. Bo kamień położę raz i mam na kilkudziesięciu m2 przykryte. Korę trzeba uzupełniać a ja mam sporo jej na drenażu z oczyszczalni i na pozostałych iglakach - na dziś dzień liczba iglaków 170 a to mały procent nasadzeń na działce :/ Nie jestem Rockefeller stąd brak ekstra funduszy na całość zagospodarowania od razu... Co mogę posadzić jeszcze między lawendą, że by fajnie się zgrało - chciałabym teraz jakieś cebule, żeby wiosną kwitło - a lawendę dołożę właśnie wiosna dopiero. Dodam, że od brzegu kostki mam już wkopany kolejny krawężnik (równolegle) - ma zatrzymywać kamień by ten się nie osypywał na kwiaty - i między krawężnikami mam pas 50 cm ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.09.2013 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 czyli mogę być spokojna że w miarę wzrostu liście będą normalnej wielkości? Oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.09.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Elfir doradź co zrobić z tymi wszystkimi chwastami na działce ? Dom juz stoi niedługo bierzemy sie za wykańczaniem środka a z zewnątrz masakra jakaś....Chwasty wszelakie po pas! Maz chce to wszystko potraktować randapem a ja nie do końca jestem przekonana... Skosić i spalić. A za pracę wziąć się od wiosny. O tej porze roku większośc badyli jest na wpół sucha i herbicyd nie będzie miał się przez coś wchłaniać. Poza tym polanie jednorazowe roundapem nie da wielkiego efektu, bo wiele nasion jest w glebie i po zniszczeniu chwastów natychmiast wykiełkuje. Trzeba byłoby lac kilka razy. Trochę późno się za to wzięliście, bo można było na zimę posiać nawóz zielony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.09.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Co mogę posadzić jeszcze między lawendą, że by fajnie się zgrało - chciałabym teraz jakieś cebule, żeby wiosną kwitło - Trawy ozdobne. Cebulowe możesz posadzić gdziekolwiek - one i tak w maju zasychają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga01 22.09.2013 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Trawy ozdobne. Cebulowe możesz posadzić gdziekolwiek - one i tak w maju zasychają. dzięki Elfir - a podpowiesz jakie te trawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.09.2013 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 zawsze ładna w kompozycjach jest rozplenica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga01 22.09.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 zawsze ładna w kompozycjach jest rozplenica. mam posadzoną z boku domu rubrum i hameln. Nie wygladają, żeby sie przyjęły - sadziłam koniec sierpnia/poczatek wrzesnia... Poza tym - czy one nie przytłumia tej lawendy? W jakich odległościach je sadzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.09.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 rubrum jest jednoroczna - nie zimuje w gruncie. Hameln jest to bardzo ładna, wcześnie kwitnąca odmiana. Ale trawy sadzi się raczej wiosną. Sadzone jesienią mogą nie przezyć zimy.Na m2 wchodzą trzy sztuki, więc trzeba się odsunąc od lawendy o 40-50 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczechow 23.09.2013 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Witam, Na zdjęciach cyprysik, jedna cześć jest jakby uschnięta, moje pytanie czy obciąć tylko te uschnięte gałązki czy całość. proszę o poradę. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AngelikaX 23.09.2013 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Elfir mam w donicach na tarasie trzy kordyliny australijskie - pieknie sie rozrosly i nie chce im jakos zaszkodzic nieodpowiednim przechowywaniem - stad moje pytanie: Czy moge potraktowac je jako rosliny domowe i przechowywac do wiosny np w salonie (aby byly ozdoba salonu), czy lepiej zostawic je w chlodnym, jasnym pomieszczeniu, aby tam doczekaly wiosny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.09.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Witam, Na zdjęciach cyprysik, jedna cześć jest jakby uschnięta, moje pytanie czy obciąć tylko te uschnięte gałązki czy całość. proszę o poradę. pozdrawiam Jak chcesz usunąc również zieloną roślinę, to czemu nie? Zasadniczo tylko ta jedna gałązka szpeci, ale co kto lubi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.09.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Elfir mam w donicach na tarasie trzy kordyliny australijskie - Chłodne, jasne pomieszczenie z temp. 5-15 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 23.09.2013 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Skosić i spalić. A za pracę wziąć się od wiosny. O tej porze roku większośc badyli jest na wpół sucha i herbicyd nie będzie miał się przez coś wchłaniać. Poza tym polanie jednorazowe roundapem nie da wielkiego efektu, bo wiele nasion jest w glebie i po zniszczeniu chwastów natychmiast wykiełkuje. Trzeba byłoby lac kilka razy. Trochę późno się za to wzięliście, bo można było na zimę posiać nawóz zielony. Dzięki za pomoc.My to zawsze tak od strony du...sie zabieramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.09.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Dzięki za pomoc.My to zawsze tak od strony du...sie zabieramy. Jest dobry sposób i bardzo eco z zastosowaniem czarnej folii budowlanej. Ale... jak zawsze jest ale. Folię rozkłada się po to, żeby słońce i temperatura wypaliły chwasty. Jak odpowiednio długo poleży to załatwi również nasiona. Dlatego trzeba to robić w miesiącach, gdy jest dużo słońca i oczywiście poświęcić sporo czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 23.09.2013 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Czyli o tej porze roku juz nie za bardzo...Poczekam w takim razie do wiosny teraz juz nic z tym ustrojstwem nie zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.09.2013 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Nieee, Elfir mówi skosić, spalić i ma absolutną rację. Trzeba zniszczyć możliwie najwięcej tego co jeszcze jest w kłosach. Poza tym na wiosnę gdy wejdziecie na czyste pole bez kłębowiska resztek, które i tak trzeba usunąć, będzie łatwiej. A metodę odchwaszczania wybierzecie później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 24.09.2013 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Hej Elfir chcę posadzić thuje na działce od strony zachodnie i wschodniej ściany po około 15 mbrozważam thuje kórnik lub brabantco polecasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts