Elfir 20.03.2014 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 nie jestem przerażona, ale pracuję w dużym ogrodzie u mamy, Liściaste przeszkadzają wyłącznie trawnikowi. Czyli aby mieć mniej pracy, starczy mieć mały trawnik Do tego automatyczna kosiarka i długi czas spokój, bo ogród robi się sam. Jak pytałam o preferencje dotyczące nasadzeń, to napisałaś "Styl... nie wiem ma być po prostu ładnie." No to zrobiłam "ładnie" i na dodatek niedrogo Pas zywotnika (tujek) jest elementem sztucznym dla działki w zagajniku sosnowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roszki8 20.03.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Elfir, proszę podpowiedz: mam wzdłuż płotu posadzone świerki i bzy. Jako niższe piętro chciałabym dodać tam jakieś krzewy szczepione na pniu. Zachodnia strona, gleba piaszczysta. Co by tam pasowało??? Z góry Ci dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.03.2014 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 karagana "Walker", "Pendula", Szczepione jałowce i sosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roszki8 20.03.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Dzięki Elfir. Będę natrętna: a może coś jeszcze liściastego, szczepionego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.03.2014 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 karagana jest liściasta. Klon polny 'Anny's Globe', Betula "Trost Dwarf', Głóg "Compacta', robinia szczeciniasta "Macrophylla" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roszki8 20.03.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Dziekuję baardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 21.03.2014 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Elfir mam pytanie odnośnie skarpy- musimy jakos ją umocnić i najszybciej i najtaniej(?) byłoby to zrobic z gazonów. Jest tylko jeden problem- żadne nam sie nie podobaja- wszystkie takie betonowo- szpetne. Czy kojarzysz cos ładnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.03.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Elfir mam pytanie odnośnie skarpy- musimy jakos ją umocnić i najszybciej i najtaniej(?) byłoby to zrobic z gazonów. Jest tylko jeden problem- żadne nam sie nie podobaja- wszystkie takie betonowo- szpetne. Czy kojarzysz cos ładnego? Koktaij myślałaś o tzw. kratce trawnikowej? Są takie rodzaje, których używa się do umacniania zboczy wydm, rowów. Mam w zakładkach link http://www.galaprodukt.pl/pl/index1.php To nie jedyna taka opcja i jak grzebniesz w necie w tym kierunku, to znajdziesz znacznie więcej. Kiedyś sporo czytałam o tym stąd wiem, że podobne systemy, tylko jakby rozwijane z roli i po rozciągnięciu tworzące kratownicę układającą się powierzchni nawet dość mocno falistej są stosowane w drogownictwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.03.2014 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 zamiast kratki sa też maty. A najlepiej łagoniej wyprofilowac i szybko obsadzić róża pomarszczoną Darts Defener Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość GOSC12_3 21.03.2014 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 KOchana Elfir,nadal kombinuję z żywopłotem od strony zachoniej. Ostatnio znalazłam wiadomosc, ze cyprysowiec Leylanda rośnie bardzo szybko i jest nawet ładny. I w sumie nic poza tym nie wiem :/ Jakoś mało info o tej roslinie.Napisz proszę cos na jego temat.Z mojej strony to oczekuję: -żywoplot od zachodu,-okolice Opola,-wysokosc 3-4m,-jak go sadzic (1szt na 1mb?)-czy będzie ładnie wyglądał?-ile razy go przycinac w rokui inne infoz góry dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 21.03.2014 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Koktaij myślałaś o tzw. kratce trawnikowej? Są takie rodzaje, których używa się do umacniania zboczy wydm, rowów. Mam w zakładkach link http://www.galaprodukt.pl/pl/index1.php To nie jedyna taka opcja i jak grzebniesz w necie w tym kierunku, to znajdziesz znacznie więcej. Kiedyś sporo czytałam o tym stąd wiem, że podobne systemy, tylko jakby rozwijane z roli i po rozciągnięciu tworzące kratownicę układającą się powierzchni nawet dość mocno falistej są stosowane w drogownictwie. To sie raczej nie sprawdzi- bedzie przez to rosła trawa a nijak jej kosiarka nie skosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 21.03.2014 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 zamiast kratki sa też maty. A najlepiej łagoniej wyprofilowac i szybko obsadzić róża pomarszczoną Darts Defener Nie dodałam w sumie ze skarpa wynikła z przysypania fundamentu domu z jednej strony... Nie chciałabym zeby pewnego dnia osunęła sie i odkryła fundament ( cały teren ma spadek) i mur z gazonow byłby niejako murem oporowym.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.03.2014 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 KOchana Elfir, nadal kombinuję z żywopłotem od strony zachoniej. Ostatnio znalazłam wiadomosc, ze cyprysowiec Leylanda rośnie bardzo szybko i jest nawet ładny. I w sumie nic poza tym nie wiem :/ Jakoś mało info o tej roslinie. Bo przemarza. W starym parku - pewnie sobie poradzi. W Poznaniu rośnie przy botaniku. Ale nie jako zywopłot i to jeszcze od zachodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.03.2014 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 (edytowane) Nie dodałam w sumie ze skarpa wynikła z przysypania fundamentu domu z jednej strony... Nie chciałabym zeby pewnego dnia osunęła sie i odkryła fundament ( cały teren ma spadek) i mur z gazonow byłby niejako murem oporowym.... Zamiast gazonów - pustaki betonowo-keramzytowe do fundamentów. Zasypać piachem, jak skarpa wyższa, wsadzić pręty i zalać betonem co którąś pustkę. Ścianka jest prosta, nowoczesna, posadzić u góry coś płożącego (jalowiec w słońcu, irgę w cieniu), co zasloni z czasem murek. Na coś takiego wpadł kierbud na jednym z ogrodów, które robiłam. Tak mi sie to spodobało, jak fachowcy to ułożyli, że myślałam o tym u siebie. Tam obsadziłam u dołu trzmieliną. Murek był odkryty, bo betonowa powierzchnia pasowała do stylu domu. http://informatorbudownictwa.pl/imgcache/images/8/0/7/c3JjPS9pbWFnZXMvOC8wLzcvOTg4MDctN19QVy5KUEcmYWRkPTgwMHg4MDB4ZmZmZmZm_src300c67c525c8c23fbc5e49780f82bee5.JPG Edytowane 21 Marca 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.03.2014 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 To sie raczej nie sprawdzi- bedzie przez to rosła trawa a nijak jej kosiarka nie skosze. A czemu mówisz, że nie skosisz? Za duże nachylenie? Te kratki czy maty wypęłnia się ziemią i sieje w nią trawę. Kratka jest niewidoczna, a kosi się normalnie nawet bardzo króciutko. Na polach golfowych wzmacniają w ten sposób płaszczyzny, na których ćwiczy się uderzenia, tzw. Driving Range. Inaczej główka kija golfowego w rękach uczącego się po prostu skopie trawnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.03.2014 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Elfir, a okrywowe róże Drift, nie byłyby dobre dla Koktaij skoro nie chce kosić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatkaaax 21.03.2014 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Elfirku potrzebuję twojej pomocy. Poproszę o zidentyfikowanie roślin na załączonym zdjęciu. Chodzi o ten biały krzew i te iglaki żółte, czy to tuje amber glow? http://images63.fotosik.pl/786/2111b42654afc548m.jpg Biorę się ostro za mój ogród, ale na razie to dla mnie czarna magia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.03.2014 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Elfir, a okrywowe róże Drift, nie byłyby dobre dla Koktaij skoro nie chce kosić ? Zaproponowałam róże pomarszczoną, bo ma rozlogi, czyli siniej związuje grunt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.03.2014 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Elfirku potrzebuję twojej pomocy. Poproszę o zidentyfikowanie roślin na załączonym zdjęciu. Chodzi o ten biały krzew i te iglaki żółte, czy to tuje amber glow? Nie latwiej spytać Danusi na Ogrodowisku? W końcu to ona projektowała Na pierwszym planie derenie Ivory Halo, za nimi żywotnik "Smaragd", drzewko to śliwa wiśniowa "Pissardii". Złociste żywotniki to może być odmiana "Janed Gold" tzw. złoty Smaragd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatkaaax 21.03.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Dziękuję bardzo za pomoc. Już teraz wiem gdzie znalazłam ta fotkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts